17 Allergivänliga hundraser (+ 5 Enkla tips mot pälsallergi)

17 Hundar som inte fäller - hundraser även allergiker kan äga

allergivänlig hundras

Det kan vara svårt att äga en hund om du är allergiker. Hundar som inte fäller är vänligare mot dina allergier eftersom dom släpper ifrån sig mycket färre allergener.

Hundens allergener (mjäll, saliv och urin är de tre vanligaste) kan vara en ordentlig trigger för dina allergier. De vanligaste symptomen för hundallergi är vattniga ögon, nys, väsande andning eller till och med nässelfeber.

Du som allergiker kan också bli hundägare med ett par försiktighetsåtgärder. En av dom försiktighetsåtgärderna är att välja en hundras som inte fäller och är allergivänlig, om inte till och med helt allergi-fri.

Afghanhund

Allergivänlig hund: Afghanhund

Afghanhundar är kända för att vara vackra, stolta och krävande. Dom kräver vardaglig aktivering, och dom bör borstas igenom flera gånger i veckan.


American hairless terrier

Allergivänlig hund: American hairless terrier

American hairless terrier är en nyfiken, vänlig och intelligent liten hund. Den här rasen kräver inte särskilt mycket aktivering och är därför en passande ras för barnfamiljer och för dig som inte är intresserad utav hundträning.


Bedlington terrier

Allergivänlig hund: Bedlington terrier

Bedlington terrier är känd för sin lockiga och ull-liknande päls som liknar ett lamm. Bedlington terriers behöver inte heller särskilt mycket aktivering – regelbunden lek med kommando inlärning och dagliga promenader brukar räcka.


Bichon frise

Allergivänlig hund: Bichon frise

Bichon frise är en väldigt liten ras som är glad, mild men lekfull och älskar aktivering. Den här hunden fäller inte päls, precis som pudel, så regelbunden grooming är nödvändigt för att förhindra att pälsen mattar sig.


Chinese crested

Allergivänlig hund: Chinese crested

Chinese crested är en pigg och lekfull ras som trivs med sällskap. De är små och är bra familjehundar om barnen inte är för på. Chinese crested fäller lite eller ingen päls alls.


Coton de tuléar

Allergivänlig hund: Coton de tuléar

Coton de tuléar är en liten och tålig hund som är glad, aningen ivrig men väldigt lojal. Rasen funkar generellt bra med andra hundar och barn. Rasen kräver en del aktivering och hundens långa päls kräver daglig grooming.


Irländsk vattenspaniel

Allergivänlig hund: Irländsk vattenspaniel

Irlänsk vattenspaniel är en intelligent ras men är ändå klassad som clownen i spanielfamiljen. Irländska vattenspaniels är aktiva och kräver därför daglig aktivering. Dom kräver däremot inte särskilt mycket aktivering, det räcker om du borstar igenom den dubbla vattenavvisande pälsen en gång i veckan.


Irish softcoated wheaten terrier

Allergivänlig hund: Irish softcoated wheaten terrier

Den här glada hunden är en aktiv ras som behöver daglig aktivering och långa promenader. Rasen anpassar sig väl till stads- eller lantmiljö och är väldigt bra med barn. Dom har en mjuk päls som behöver regelbunden pälsvård för att förhindra att pälsen mattar sig.


Kerry blue terrier

Allergivänlig hund: Kerry blue terrier

Kerry blue terrier är energisk, rolig och kärleksfull. Dom här hundarna tycker om att vara en del av en aktiv familj som kan erbjuda daglig aktivering och långa promenader. Deras päls kräver regelbunden borstning och trimning.


Lagotto romagnolo

Allergivänlig hund: Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo är en glad hund full av energi, som kräver väldigt mycket aktivering. Dom är väldigt tillgivna och lojala mot sina ägare. Deras tjocka lockiga päls liknar pudelns päls, och dom behöver regelbunden borstning för att förhindra att pälsen mattas.


Malteser

Allergivänlig hund: Malteser

Den här rasen är känd för att vara modig, lekfull och orädd. Rasen kräver generellt inte särskilt mycket aktivering, men dom är väldigt bra agilityhundar. Dom har lång silkesvit päls som måste borstas igenom dagligen för att förhindra att pälsen mattas.


Perro de agua español

Allergivänlig hund: Perro de agua español

Spanska vattenhundar är intelligenta, hårt arbetande hundar med mycket vaktinstinkt. Det är en ras med en hög energinivå som trivs bäst i familjer gillar hundträning. Dom kräver inte att du borstar dom särskilt ofta, men en gång om året ska pälsen trimmas ner.


Perro sin pelo del perú (hårlös)

Allergivänlig hund: Perro sin pelo del perú (hårlös)

Perro sin pelo del perú kan antingen vara pälsad eller naken – och den nakna varianten fungerar bra för allergiker. De finns i tre olika storlekar (liten, mellan, stor) och är väldigt lojala och skyddande mot sin familj. De har väldigt mycket energi och kräver därför daglig aktivering.


Portugisisk vattenhund

Allergivänlig hund: Portugisisk vattenhund

Den här atletiska rasen behöver väldigt mycket aktivering dagligen och vill helst bo med en familj som har tid och kraft till att ge det. Portugisiska vattenhundar är väldigt intelligenta och lojala, och dom behöver regelbunden pälsvård.


Pudel

Allergivänlig hund: Pudel

Pudlar är aktiva, intelligenta och extremt roliga hundar. Eftersom dom är aktiva behöver dom väldigt mycket aktivering dagligen, och regelbunden pälsvård.


Schnauzer (& dvärgschnauzer)

Allergivänlig hund: Schnauzer (& dvärgschnauzer)

Schnauzer är en väldigt intelligent hundras och är känd för att vara skyddande mot sin familj. Rasen behöver mycket motion och aktivering, och allra helst vill dom arbeta. Dom kräver regelbunden grooming.


Xoloitzcuintle

Allergivänlig hund: Xoloitzcuintle

Xoloitzcuintle är en rolig hundras som gärna ligger kvar i sängen på morgonen och helst inte går ut när det är kallt ute. Rasen finns i två varianter, naken och pälsad, och det är den nakna varianten som allergiker kan äga. Dom finns även i tre storlekar (liten, mellan och stor). Dom är lugna men uppmärksamma och kräver en del aktivering.


4 Tips för att förebygga pälsallergi

1. Använd luftrenare

En luftrenare renar luften i ditt hem från partiklar, vilket bland annat består av allergener från hunden i form av mjäll. Själv använder jag en luftrenare från Xiaomi som jag är supernöjd med.

2. Dammsug ofta

Dammsug ditt hem ofta för att bli av med de få allergener din allergivänliga hund gör sig av med. Ett tips är att använda dig utav en robotdammsugare som kan dammsuga ditt hem flera gånger om dagen.

3. Undvik att ha mattor framme

Hunden avger ofta ifrån sig mer allergener i hem med mattor och stoppade möbler. Försök att undvika det och ha möbler och golv som är lätta att torka av.

4. Låt inte hunden sitta i soffan eller sängen

Proteinerna som du är allergisk mot tenderar att fastna i hundens hår – som i sin tur tenderar att fastna i tyg. Om du inte låter din hund hoppa upp i soffan eller sängen så kommer det bli lättare för dig att rengöra från allergener.

5. Köp allergimedicin

Allergimedicin hjälper oftast och det hjälper många hundägare genom deras vardagar. Allergimedicin finns att köpa på apotek och de flesta matvarujättar.

Vanliga frågor om Allergivänliga Hundar

Vad orsaker pälsallergi?

Att du reagerar på päls beror på att du reagerar mot proteinet från talgkörtlar, hudceller, urin och saliv och det proteinet fastnar i hundens päls vilket gör att pälsen framkallar allergi.

Kan man ha hund om man är allergisk?

Ja, det finns hundar för alla typer av människor. Hundar som inte har päls, eller inte fäller päls, anses vara allergivänliga. Det finns 17 sådana hundar.

Författad av:

Hundtränare och hundpsykolog. Typisk hundtjej med många år av erfarenhet med hundar.