Perro de agua español

Perro de agua español, eller spansk vattenhund, är en populär hundras i Sverige och i den här artikeln får du veta varför!

perro de agua español

Perro de agua español, eller spansk vattenhund som vi också känner till den som i Sverige, är en hundras med ursprung på den iberiska halvön i Spanien där de arbetade som vallhundar.

I dag känner folk till denna medelstora hund som en intelligent och lojal följeslagare.

I den här artikeln berättar vi om perro de agua español och historian bakom hundrasen, tillsammans med temperament, aktiveringsnivå och annan nyttig information!

Basfakta om Perro de agua español

Perro de agua español, med sitt ursprung i Spanien, har ett temperament som är arbetsvillig, intelligent, tillgiven, lojal, atletisk och läraktig. De är aktiva hundar som gärna tränar agility eller lydnad. De förväntas leva 10 – 14 år, väger 14 – 22 kg och har en mankhöjd på 38 – 52 cm.

Ursprungsland: SpanienSmeknamn: Spansk vattenhund
Ursprungsår: 1980Pälsstruktur: Lockig med ullig pälsstruktur
Rasgrupp: 8 (Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar)Färger: Enfärgad vit, svart eller kastanj. Tvåfärgad vit och svart eller vit och kastanj.
Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Nej
Energinivå: HögPälsvård: Lite
Kräver aktivering: MellanBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Nej
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejPerro de agua español Livslängd: 10 – 14 år
Perro de agua español Mankhöjd:
Hane: 42 – 52 cm
Hona: 38 – 48 cm
Perro de agua español Vikt:
Hane: 18 – 22 kg
Hona: 14 – 18 kg

Perro de agua español trivs bäst med en mycket aktiv livsstil. De har ett förflutet som vallhundar, så det är viktigt att ge rasen mycket tid för motion utomhus, tillsammans med att ständigt utmana den mentalt så att den håller sig alert och inte blir uttråkad.

De har en förmåga att knyta ett väldigt starkt band till de människor de lever med och de trivs att ständigt vara i närheten av människor.

Detta är inte en ras som klarar sig särskilt bra med ägare som är borta från hemmet under längre stunder.

Perro de agua español Historia

Det finns många olika teorier som spekulerar i perro de agua español rasens exakta historia, men det är allmänt accepterat att rasen troligen dök upp på den iberiska halvön efter att ha förts över från Turkiet på 900-talet.

Trots hundens officiella namn var den intelligenta och hårt arbetande perro de agua español ursprungligen avsedd att användas för att driva boskap.

Hundarna har funnits en väldigt lång tid, men det var först på 1970-talet som rasen blev så populär, särskilt i Spanien.

Specifika avelshundar började väljas ut år 1975 och en rasstandard etablerades.

År 1985 erkändes perro de agua español officiellt av den spanska kennelklubben.

De två första hundarna importerades till Sverige 1997, och redan två år senare, 1999, erkändes hundrasen av Svenska Kennelklubben samtidigt som perro de agua español blev en internationellt erkänd hundras.

Perro de agua español Temperament

Om du träffar någon som har en spansk vattenhund får du ofta höra hur rasen verkar vara en perfekt blandning mellan lekfull och tillgiven.

Som en ras med en historia som vallhund är perro de agua español supersmarta och älskar att lista ut lösningar på utmaningar, så du kommer definitivt att behöva investera mycket tid till hundträning.

Som komplement till rasens naturliga energi och positiva attityd knyter perro de agua español också mycket starka och sociala band till de människor de lever tillsammans med.

Räkna med att din hund alltid vill följa efter dig och samtidigt stå i centrum under alla aktiviteter.

Perro de agua español trivs också bra med barn och kommer ofta att vara ditt barns nya bästa vän.

Kom bara ihåg att perro de agua español är mycket sociala hundar, så var försiktig med att lämna din hund ensam under långa perioder.

Som belöning för att du uppfyller perro de agua español behov kommer du att ha en superlekfull och tillgiven hund som älskar att känna sig som en viktig del av familjen.

Perro de agua español Aktivering

När det gäller att ta hand om den spanska vattenhunden är det viktigt att ge den mycket tid och motion utomhus.

De behöver minst en timmes motion och lektid varje dag, och se till att inkludera träning i det hela så att hunden blir mentalt stimulerad.

Kom ihåg att åerro de agua español är en exceptionellt smart hund, så utmana gärna hunden hela tiden!

Hundsporter som agility, bruks och lydnad är utmärkta att träna för att stimulera din spansk vattenhund mentalt.

Värt att notera är att dessa hundar inte bara används av brandmän i Spanien, men också som skyddshundar inom polisen.

Perro de agua español Hälsa

Perro de agua español är i allmänhet friska, men som alla andra raser kan de drabbas av vissa hälsoproblem.

Alla perro de agua español får inte någon eller några av dessa sjukdomar, men det är viktigt att vara medveten om dem om du överväger denna ras.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Perro de agua español:

  • Höftledsdysplasi
  • Ögonsjukdomar

Perro de agua español Skötsel

Spansk vattenhund klarar sig bra i flera olika klimat.

Under de varmare sommarmånaderna bör du se till att din hund har tillgång till tillräckligt med färskt vatten för att hålla sig sval och hydrerad.

När det kommer till de kallare årstiderna kan du överväga att lägga till ett hundtäcke till din perro de agua español garderob.

Pälsen på perro de agua español beskrivs normalt som ullig och lockig.

Intressant nog rekommenderas vanligtvis att man undviker att borsta pälsen på din perro de agua español.

Perro de agua español är en hundras som inte fäller päls, och deras päls klarar sig bäst utan borstning då den lätt mattas om man borstar den.

Eftersom dessa hundar inte fäller är det viktigt att regelbundet trimma pälsen med en bra hundtrimmer. Pälsen ska klippas ner flera gånger per år.

Särskilda områden som är viktigt att hålla koll på en perro de agua español är öron och tassar. Se till att öronen har god ventilation och att det inte fastnar massa smuts som trasslar mellan hundens tår.

Andra skötselbehov för spansk vattenhund är tandhygien och klovård.

Borsta din tänderna på din perro de agua español minst två till tre gånger i veckan för att avlägsna tandsten och de tillhörande bakterierna. Daglig tandhygien är bättre.

Slutligen, kolla klorna på din perro de agua español ett par till fyra gånger i månaden och se om de måste klippas. Klor som klickar mot golvet är för långa.

Perro de agua español Barn & Djur

Den spanska vattenhunden anses vanligtvis vara en bra hund för hushåll med små barn.

Se till att tidig socialisering sker och att gränser sätts ordentligt från båda sidor, och övervaka alltid interaktioner mellan hund och barn.

När det gäller andra husdjur i hushållet kan den spanska vattenhunden leva tillsammans med andra djur så länge som rätt socialisering sker.

Se till att övervaka alla inledande interaktioner mellan en ny hund och ett befintligt husdjur.

I slutändan lönar sig verkligen tidig socialisering med den här rasen. Se alltid till att belöna din spanska vattenhund för gott beteende.

Vanliga frågor om Perro de agua español

Hur mycket kostar en perro de agua español?

En renrasig perro de agua español kostar från ca. 16 000 kr – 24 000 kr beroende på uppfödare. Du ska alltid få se bevis på att valpen är skk-registrerad, chippad och vaccinerad.

Kategorier: Hundraser, Hundar