Så håller du hemmet rent med hund (10 enkla tips)

Älskar du också att ha ett rent hem men har svårt att hinna med när hunden smutsar ner? Jag har samlat några riktigt bra tips till dig

Så Håller Du Hemmet Rent Med Hund Hemma

I mitt hem älskar vi hundar och hemmet är en plats där jag älskar att hålla rent. Med fyra eller fler håriga tassar som utmanar den uppgiften dagligen är jag väl bekant med tassavtryck på täcket och golvet, hår och päls överallt – och naturligtvis en massa grus och damm i soffan, sängen och på golvet. Känner du igen dig?

Det är möjligt att använda en mängd olika tekniker för att fånga upp päls, smuts och skräp som följer med hunden hem, och hålla riktigt rent fast du har hundar hemma. Här är en lista över mina tio bästa tips.

1. Använd en robotdammsugare

När du har en hund, även om det är en ”allergivänlig” hundras, så måste du dammsuga hela tiden. Förutom hundhår kommer smuts, löv och annat skräp in i huset med deras tassar och päls, eftersom dem älskar att rulla runt på marken. När du är klar med att dammsuga huset är det dags att göra det igen.

Mitt favorittips för att hålla rent är en robotdammsugare. Den har verkligen gjort en enorm skillnad i mitt hus. Den kan köra när jag är borta eller när jag sover på natten. Vissa modeller kan till och med programmeras så att dem kör enligt ett bestämt schema. Jag har en Roborock S5 hemma som är supergrym, och den är väldigt billig jämfört med andra modeller.

2. Ha en luftrenare igång

Att införskaffa en luftrenare är en bra idé för dig som har hund. Hundar släpper av sig päls och allergener i form av mjäll och saliv. En luftrenare kan inte suga åt sig saliv och päls, men mjäll och hudpartiklar fastnar i luftrenarens filter. Personligen har jag en Xiaomi 3H luftrenare hemma – den gör sitt jobb och visar även mängden partiklar i luften.

3. Rengör textiler med en roller

Alla hundägare har en samling rollers. Använd den när du städar. Det är det perfekta verktyget för att ta itu med lampskärmar, kuddar, textiler och i stort sett alla andra ställen där hunden har varit.

4. Ge din hund pedikyrer

Att klippa din hunds klor är en förebyggande åtgärd för smärtsamma kloskador. Att klampa omkring med för långa klor resulterar i förstörda trägolv, repat läder och hål i kläder och andra tyger – och tassen kan även skadas.

Tips!DjurGuide.se hittar du massor av bra information och svar på hundägares frågor.

5. Ha fläckborttagningsmedel nära till hands

Även den mest rumsrena hunden kan få problem när den har drabbats av en magsjuka eller ätit något som den inte borde ha ätit. Ha ett rengöringsmedel till hands som är utformat för att ta itu med odörer och fläckar från husdjur. Använd det på fläcken så fort du ser en och följ förpackningens anvisningar, så är chansen större att du får bort den. Urine Off och Vanish har jag nästan bara haft positiv erfarenhet av.

6. Ha en dörrmatta och en matta i hallen

Mattor i hallen hjälper verkligen till med att fånga smuts från hundens tassar även om du kanske har svårt att träna dem att torka av sina tassar på den. Placera en dörrmatta utanför dörren och matta av god kvalitet innanför dörren som hunden kan stå på medans du tar bort selen och klär av dig. Båda dessa mattor kommer att fånga upp mycket smuts och grus enbart genom att din hund går över dörrmattan och sedan står på mattan i hallen.

7. Lägg en filt över sovplatserna

Om din bästa vän har valt ut ett par favoritplatser där han eller hon ofta tar en tupplur, lägg en filt på dessa platser. Ha ett par extra filtar till hands så att du kan byta ut dem när du städar huset. Du skyddar inte bara möblerna från hundhår och eventuella fläckar, utan det hjälper också till att hålla lukten från hunden borta. Filten kan enkelt kastas i tvätten vid behov.

8. Lägg en bricka eller matta under mat- och vattenskålen

En plats som nästan alltid är smutsig i ett hem med hundar är runt matskålarna. Fodersmulor och vattendroppar kan verkligen få det att se smutsigt ut. Genom att placera en bricka som har en kant under matskålarna kan du fånga upp en del av röran och göra det lättare att städa.

9. Torka tassarna

Att torka tassarna under dagar med dåligt väder är ett sätt att minska smuts och grus som dras in i ditt hem. Ha en handduk vid dörren som du kan torka tassarna med. Du kan också ha en skål med vatten utanför dörren och doppa hundens tassar i, som du sedan torkar av. Alternativt kan du använda en tvättkopp för hundtassar. Du fyller koppen med vatten och doppar hundens tassar upp och ner i koppen som har mjuka borstar för att kunna komma åt och rengöra mellan trampdynorna.

10. Investera i hållbara material

För att undvika att mattan blir söderdragen och att soffan blir smutsig bör du välja inredning av hållbara och robusta material. Mattor för inomhus- och utomhusbruk har en låg lugg som inte lätt slits sönder och kan spolas av utomhus om det skulle uppstå någon olycka. Det är åtminstone bra att ha en matta med kort lugg så att hunden inte kan dra sönder den. Det kan också vara en bra idé att ha en högkvalitativ soffa och ett sängöverkast.

Att älska sin hund är mycket viktigare än att vara stressad över leriga tassar och eventuella olyckor inomhus, och med hjälp av dem här tipsen kan du underlätta saker och ting lite grann.

Kategorier: Artiklar, Hundar