Irish softcoated wheaten terrier

Ska du köpa en irish softcoated wheaten terrier valp? Läs vår artikel om irish softcoated wheaten terrier innan du tar nästa steg!

irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoated wheaten terrier är en tillgiven och rolig hundras som lätt blir en vän till alla.

De är relativt lättsamma för att vara en terrier, behöver en måttlig mängd motion och kan bli en utmärkt familjehund med lite engagemang från din sida.

I den här artikeln får du lära dig allt om irish softcoated wheaten terrier och dess temperament, aktivitetsnivå, hälsa, pris och mycket mer!

Basfakta om Irish softcoated wheaten terrier

Irish softcoared wheaten terrier har ett temperament som är intelligent, energisk, tillgiven, livfull, lekfull och trofast men envis. De väger 14 – 18 kg, där hanen är lite tyngre och har en mankhöjd på 43 – 48 cm. Den förväntade livslängden är 12 – 15 år och de kommer att vara en älskad familjehund i alla år.

Ursprungsland: IrlandSmeknamn: wheaten terrier
Ursprungsår: 1937Pälsstruktur: Silkig och löst lockig eller vågig
Rasgrupp: 3 (Terrier)Färger: Vetefärg i olika nyanser från ljus till rödaktig färgton
Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Minimalt om pälsvården sköts
Energinivå: MellanPälsvård: Mycket
Kräver aktivering: MellanBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MellanNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejIrish softcoated wheaten terrier Livslängd: 12 – 15 år
Irish softcoated wheaten terrier Mankhöjd:
Hane: 46 – 48 cm
Hona: 43 – 46 cm
Irish softcoated wheaten terrier Vikt:
Hane: 16 – 18 kg
Hona: 14 – 16 kg

Irish softcoated wheaten terrier (förkortat Wheaten Terrier) har sitt ursprung på Irland som en mångsidig gårdshund.

I dag är det en mångsidig sällskapshund som kan anpassa sig till livet i staden eller på landet så länge som den får den motion och mental stimulans som den behöver.

Överväg en wheaten terrier om du gillar terrierens utseende men tycker att deras personligheter är lite för överväldigande.

Missförstå oss dock inte! Irish softcoated wheaten terrier har typiska terrierdrag, är en livlig och glad hund, men de tenderar att vara mindre spralliga än vissa andra terrierraser som vi känner till.

Irish softcoated wheaten terrier är väldigt folkkär och de älskar barn, och med sin måttliga storlek och aktiveringsbehov passar den väl in i de flesta hem.

Den allsidiga wheaten terrier trivs med att gå på promenader eller vandringar och tävla i agility eller flyball.

Dessutom kan de vinna titlar i i de flesta hundsporter, och även i utställning, och de är utmärkta som terapihundar.

Förvänta dig att din irish softcoated wheaten terrier hälsar på dig genom att hoppa rätt upp för att ge dig en puss, eller till och med hoppa upp i din famn.

En wheaten kommer troligen att snurra när den är glad, vila huvudet i ditt knä när den vill ha något, leka i snön bara för skojs skull och rynka på näsan när den förväntas gå ut i regnet. (Ironiskt nog gillar den här irländska importen inte att bli blöt.)

Det är uppenbart att irish softcoated wheaten terrier har många fördelar, men ingen hund är perfekt. Till att börja med behöver den rikliga silkeslena pälsen mycket skötsel för att förbli vacker och hälsosam.

Irish softcoated wheaten terrier kan vara en grisig ätare som avslutar en måltid med att torka av sig skägget i soffan, och skräp från naturen fastnar i pälsen och hamnar runt om i huset.

Om du letar efter en hundras utan krångel är detta inte den rätta rasen. Dessutom kan de vara envisa, vilket innebär att du måste vara bestämd – inte hård, bara bestämd – och konsekvent när du tränar dem.

Om du inte har tid att sköta irish softcoated wheaten terriers pälsvård och aktiveringsbehov ska du tänka två gånger innan du skaffar en.

Men om du kan ta hand om denne kommer du aldrig att ångra att du tog in denna stabila men roliga hund i ditt liv.

Irish softcoated wheaten terrier Historia

På Irland var terriern fattigmannens hund, en mångsidig gårdshund som kunde avlägsna skadedjur, jaga lite och hjälpa till att vakta egendomen mot inkräktare, både djur och människor.

Mycket av wheaten terriers tidiga historia har inte registrerats, men den har förmodligen gemensamma förfäder med Kerry Blue Terrier och Irish Terrier.

De delar också ett tecken på att de var arbetshundar: en avklippt svans, vilket visade för skatteindrivaren att de var skattebefriade från skatt på hundar.

Irish softcoated wheaten terrier blev inte erkänd som en ras av Irish Kennel Club förrän 1937, på St Patrick’s Day.

För att vinna ett mästerskap krävdes att den kvalificerade sig i fältprov där råttor, kaniner och grävlingar var byten, en regel som sedan dess har försvunnit.

Det är oklart när första irish softcoated wheaten terrier kom till Sverige, men den Svenska Wheaten Terrier Klubben bildades 1977.

Med stor sannolikhet är Sverige det land där irish softcoated wheaten terrier är mest populär.

Irish softcoated wheaten terrier Temperament

Irish softcoated wheaten terrier är glad, stabil, självsäker och är tillräckligt alert för att vara en bra alarmhund, men för vänlig för att kunna backa upp sina varningsskall.

De älskar barn och kommer överens med andra djur, särskilt om de har vuxit upp tillsammans med dem.

Däremot kommer den att jaga alla små pälsade varelser som korsar dess väg utomhus.

Precis som alla hundar behöver wheaten terrier tidig socialisering – exponering för många olika människor, sevärdheter, ljud och upplevelser – när de är små.

Socialisering bidrar till att se till att din irish softcoated wheaten terrier valp växer upp och blir en välbalanserad hund.

Irish softcoated wheaten terrier Aktivering

Irish softcoated wheaten terrier kan anpassa sig till en mängd olika hem, inklusive lägenheter, så länge han får tillräckligt med motion.

Oavsett vilken typ av hem han har bör den här människokära hunden bo inomhus, tillsammans med sin familj, och inte ensam utomhus.

Ge din wheaten terrier minst 45 minuter motion varje dag. Detta kan vara några 15-minuterspromenader, en promenad och en bra lek med apportering eller träning i någon av de hundsporter som ni två tycker om.

Börja träningen tidigt. Det är rekommenderat att gå en valpkurs och sedan en grundläggande lydnadskurs.

Irish softcoated wheaten terrier har definitivt ett eget sinne, och för att träna dem framgångsrikt måste du vara bestämd och konsekvent – men inte hård.

De reagerar bra på positiva förstärkningstekniker som beröm, lek och godisbelöningar.

Den tycker om att leka med dig på gården, men se till att gården är säkert inhägnad: terriers är jägare och kommer att ge sig på små djur om de inte är avgränsade.

Det finns fortfarande de som använder irish softcoated wheaten terrier till jakt på hare och rådjur.

Ännu oftare används de till att spåra skadeskjutet vilt inom jaktlag.

Trots sitt irländska ursprung är irish softcoated wheaten terriers inte förtjusta i regn, men de gillar att leka i snö.

Värme får dem att mattas av, så håll din irish softcoated wheaten terrier bekväm med luftkonditionering när temperaturen ökar kraftigt.

Irish softcoated wheaten terrier Hälsa

Det är inte alla irish softcoated wheaten terrier som drabbas av någon eller några av dessa sjukdomar, men det är viktigt att vara medveten om dem om du funderar på denna ras.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Irish softcoated wheaten terrier:

  • Njurproblem
  • Magproblem
  • Hudåkommor

Irish softcoated wheaten terrier Skötsel

Irish softcoated wheaten terrier silkeslena enkelpäls gör att den sticker ut från resten av terrierfamiljen.

Den rikliga pälsen täcker hela kroppen i mjuka vågor, med ett lager hår över ögonen.

Färgen är, ja, vilken nyans som helst av wheaten, från ljus till gyllene röd. Om du tittar noga kan du hitta enstaka röda, vita eller svarta hårstrån, medan nosen och öronen ibland har mörkare skuggor.

Valparna har sitt eget karakteristiska utseende. De föds ofta med en mörk päls som ofta ljusnar med åldern.

Ofta framträder inte den slutliga färgen förrän valparna är omkring två år gamla, och pälsen är ofta inte vågig förrän hunden är vuxen.

Eftersom irish softcoated wheaten terrier är en enkelpälsad ras, vilket innebär att den inte har någon underull, fäller wheaten terrier endast lätt.

Irish softcoated wheaten terrier är ofta utpekad som allergivänlig eller hypoallergen hundras, men i själva verket är ingen hund allergivänlig – alla hundar producerar allergener i form av mjäll och saliv.

Hur mycket tid du ägnar åt pälsvård beror på vilken framtoning du vill ha, men pälsen ska klippas ner 4 – 5 gånger om året.

Om du vill att han ska se ut som en klassisk irish softcoated wheaten terrier behöver du borsta honom dagligen.

Om du inte har något emot en något buskigare look kan du klara dig med 10 till 15 minuters borstning och kamning två eller tre gånger i veckan.

De bör badas med ett högkvalitativt hundschampo minst en gång i månaden.

Andra skötselbehov är tandhygien och klovård.

Borsta din irish softcoated wheaten terriers tänder minst två eller tre gånger i veckan för att avlägsna tandstensuppbyggnad och de medföljande bakterierna. Dagligen är bättre.

Klipp klorna två till fyra gånger i månaden. Om du kan höra hur klorna klickar mot golvet är de för långa.

Korta klor håller tassarna i gott skick och skrapar inte sönder dina ben när din wheaten terrier hoppar upp för att hälsa på dig.

Irish softcoated wheaten terrier Barn & Djur

Irish softcoated wheaten terrier trivs med barn i alla åldrar, och är tillräckligt robust för att klara av deras sätt att hantera hundar.

Men som med alla raser bör du alltid lära barnen hur de ska närma sig och röra vid din irish softcoated wheaten terrier, samt övervaka alla interaktioner mellan hundar och små barn för att förhindra att någon av parterna biter eller drar i svansen.

Irish softcoated wheaten terrier är mindre territoriell och mindre aggressiv mot andra hundar än många andra terrierhundar.

De kommer överens med andra husdjur, särskilt om de har vuxit upp tillsammans med dem.

Däremot är wheaten terriers inte främmande för en bra jakt, och ekorrar och andra små, lurviga djur – inklusive utekatter – bör flytta på sig om de kommer in på en gård med en irish softcoated wheaten terrier.

Vanliga frågor om Irish softcoated wheaten terrier

Hur mycket kostar en Irish softcoated wheaten terrier?

En renrasig irish softcoated wheaten terrier kostar mellan 18 000kr – 26 000kr beroende på uppfödare. Du ska alltid be att få se bevis på att valpen är renrasig och SKK registrerad om säljaren uppger att så är fallet. 

Kategorier: Hundraser, Hundar