Schnauzer

Schnauzer är en väldigt populär hundras i Sverige, men innan du tar med en schnauzervalp hem finns det en hel del du måste veta om den här energifulla hundrasen!

Schnauzer

Schnauzer, även kallad mellanschnauzer, avlades ursprungligen för att användas som råtthundar, vakthundar och allroundhundar på tyska gårdar.

Deras mångsidighet, medelstora storlek, beskyddande natur och kärlek till familjen gör dem till en utmärkt sällskapshund.

Även om de kan vara något reserverade och envisa har dessa hundar också ett gott hjärta full av energi.

Om du är en erfaren hundägare som letar efter en aktivare hund och bästa vän som kan följa med dig på äventyr kan detta vara rasen för dig!

I den här artikeln får du lära dig om schnauzer och deras temperament, aktivitetsnivå, pris och mycket mer!

Basfakta om Schnauzer

Schnauzer är en aktiv, lekfull och mångsidig hund som är något reserverad och envis. De väger 14 – 20 kg, har en mankhöjd på 44 – 50 cm och förväntas leva 13 – 16 år. Deras envishet och aktiveringbehov gör att den här hundrasen lämpar sig bäst för erfarna hundägare som är beredda att investera tid i sin hund.

Ursprungsland: TysklandSmeknamn: Standard schnauzer (engelska), mellanschnauzer, schnauzer
Ursprungsår: 1880Pälsstruktur: Spänstigt hård och tät
Rasgrupp: 2 (Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar)Färger: Svart, peppar, salt
Kräver erfarenhet: JaFäller päls: Minimalt
Energinivå: HögPälsvård: Mycket
Kräver aktivering: MycketBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MellanNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: JaSchnauzer Livslängd: 13 – 16 år
Schnauzer Mankhöjd:
Hane: 46 – 50 cm
Hona: 44 – 46 cm
Schnauzer Vikt:
Hane: 14 – 20 kg
Hona: 14 – 20 kg

Schnauzers är vanligtvis mycket självsäkra. De är smidiga och atletiska och utmärker sig i hundsporter som agility och spår.

De är mycket mångsidiga, utmärkta råtthundar och har använts som apporterande hundar både på land och i vatten.

Med sin bakgrund som brukshundar är de också utmärkta vakthundar. Schnauzers är territoriella och skäller snabbt när något urskiljer sig från vardagen.

De har ett djupt skall som låter som om det skulle komma från en mycket större hund och de är bestämda när de utför sina uppgifter som vakthundar.

Deras personlighet är ibland busig, alltid smart och oundvikligen värdig. Dessutom är de, när de socialiseras med barn, en utmärkt och tillgiven livskamrat för de yngre familjemedlemmarna.

Schnauzerns högt utvecklade sinnen, intelligens, träningsbarhet, mod, uthållighet och tålighet mot ogynnsamma förhållanden har gett många en plats på ett område som de flesta inte skulle förvänta sig – nämligen som räddningshund.

Många schnauzrar har visat sig vara utomordentligt duktiga på detta viktiga arbete, och deras mindre storlek gör att de kan söka i områden som större hundar inte kan nå.

Schnauzer har starka personligheter och kan vara envisa. De kan på ett enastående sätt identifiera dina svagheter och kommer att utnyttja varje tillfälle när det är möjligt.

Om du inte är försiktig kommer de att styra hushållet; detta är en ras som kräver konsekvent och fast vägledning från ägarna.

Schnauzer Historia

Schnauzer har en lång historia i sitt hemland Tyskland. Det är tydligt att det har funnits hundar av den här typen i flera århundraden, vilket framgår i målningar av renässanskonstnärerna Rembrandt och Albrecht Durer och i en tapet som skapades 1501 av Lucas Cranach den äldre.

Schnauzerhundar användes för att gårdar och de trivdes och gick särskilt bra ihop med hästar. De var snabba och ivriga råttjägare och kallades för ”Rattler”, vilket innebär råtthund.

Tyska uppfödare intresserade sig för att standardisera rasen i mitten av 1800-talet.

Vid den tiden gjordes korsningar med den grå Wolfspitz och svarta tyska pudlar för att få fram den distinkta strukturen och färgen på rasens päls.

Ungefär samtidigt korsades schnauzer med andra raser för att utveckla först dvärgschnauzer och senare en större schnauzer.

Under sina tidiga år och fram till slutet av 1800-talet kallades schnauzer för strävhårig pinscher.

De ställdes ut för första gången på den tredje tyska internationella utställningen i Hannover 1879, och vinnaren av första priset var en hund som hette Schnauzer.

En rasstandard skrevs 1880 och den första specialutställningen hölls i Stuttgart 1890 med 93 hundar anmälda.

År 1900 började rasen bli känd som Schnauzer, vilket tros vara både en hänvisning till rasens unika nos med skägg (som på tyska heter schnauz), mustasch och till namnet på den första vinnaren i utställningsringen. Bavarian Schnauzer Klub bildades i München 1907.

Under första världskriget användes hundarna för att bära försändelser och hjälpa Röda korset-arbetare. De användes också i Tyskland för polisarbete.

Schnauzer Temperament

Den värdiga schnauzern har en intelligens över genomsnittet och är nyfiken, kreativ och ibland envis i sitt sätt att tänka.

Det krävs en lika intelligent och kreativ person för att ligga steget före hunden och du måste träna dem med konsekvens och positiv förstärking.

Schnauzer är tillgiven och beskyddande mot familjemedlemmar.

Det är en territoriell och något reserverad hundras som uppmärksammar dig på främlingars närvaro med ett djupt skall.

När du väl välkomnar någon i ditt hem kommer schnauzern dock att acceptera dem också. De älskar att stå i centrum för uppmärksamheten.

Precis som alla hundar behöver schnauzer tidig socialisering – det vill säga exponering för många olika människor, sevärdheter, ljud och upplevelser när de är unga.

Socialisering bidrar till att se till att din schnauzervalp växer upp och blir en välbalanserad hund.

Schnauzer Aktivering

Schnauzern är en anpassningsbar hund och kan leva lika bekvämt i en lägenhet i en stad som på en bondgård, förutsatt att den får tillräckligt med motion och aktivering varje dag.

Oavsett vilken miljö de bor i bör schnauzern bo i hemmet med sina människor och inte leva som en gårdshund.

En inhägnad gård rekommenderas starkt för dessa hundar, som har varit kända för att hoppa över väldigt höga staket.

Schnauzern behöver minst en timmes mental aktivering varje dag. Det är en energifull hund och bör promenera raskt minst tre gånger om dagen, minst 20 minuter per gång.

Det går också att ta din schnauzer på två halvtimmes promenader tillsammans med några kortare promenader under dagen.

Andra bra former av motion för den här rasen är att simma, apportering, boll- eller frisbeeapportering samt vandring.

Börja träningen när din schnauzer är ung och fortsätt att förstärka lektionerna under hela din schnauzers liv.

De kräver en tränare som är tålmodig, bestämd och konsekvent och han svarar bäst på positiva förstärkningstekniker som godisbelöningar, beröm och lek.

Även om det är en en intelligent hundras som vill att du ska vara lycklig kan deras uppfattning om hur saker och ting ska vara väga tyngre än sin önskan att vara till lags.

Schnauzer Hälsa

Schnauzer har mycket få hälsoproblem. Det rekommenderas dock att alla avelshundar röntgas efter höftledsdysplasi och testas för ögonsjukdomar.

En uppfödare bör kunna visa upp hälsokontroller för båda föräldradjuren.

Schnauzer Skötsel

Schnauzers kräver mycket pälsvård för att se ut och må så bra som möjligt. Du måste borsta skägget och benen dagligen för att förhindra trassel samt tvätta ansiktet efter varje måltid.

En schnauzerpäls måste vanligtvis trimmas var fjärde till sjätte månad, en schnauzerhund som vårdas korrekt tenderar att inte fälla särskilt mycket päls vilket är en fördel för allergiker.

Andra skötselbehov är tandhygien och klovård. Borsta tänderna på din schnauzer minst två eller tre gånger i veckan för att undvika tandstensbildning och de medföljande bakterierna. Dagligen är självklart det bättre alternativet.

Klipp klorna två till fyra gånger i månaden, vid behov. Om du kan höra hur klorna klickar mot golvet är de för långa.

Korta klor håller tassarna i gott skick och kommer inte att riva dina ben när din schnauzer hoppar upp för att hälsa på dig.

Börja vänja din schnauzer vid att bli borstad och hanterad när den är valp.

Hantera din schnauzers tassar ofta för att vänja den som valp – hundar är känsliga när det gäller sina tassar – och titta in i hans mun och öron efter infektioner.

Gör vårdningen till en positiv upplevelse fylld av beröm och belöningar, så lägger du även in grunden för att underlätta veterinärbesök och annan hantering när din schnauzer är vuxen.

Schnauzer Barn & Djur

Schnauzers är robusta och energiska och kan vara lojala och tillgivna kamrater till barn.

De kommer i allmänhet bra överens med barn i alla åldrar och leker försiktigt och vänligt med yngre barn.

Lär alltid barnen hur de ska närma sig och röra vid hundar, och övervaka alltid alla interaktioner mellan hundar och små barn för att förhindra att någon av parterna biter eller drar i öron eller svans.

Schnauzer är inte särskilt förtjusta i okända hundar och kan vara aggressiva mot dem, men de kan komma bra överens med hundar och katter som de är uppvuxna med.

Håll sällskapsmöss, råttor, hamstrar och liknande husdjur
borta från din schnauzer.

Deras instinkt som råttjägare är fortfarande stark!

Vanliga frågor om Schnauzer

Vad kostar en schnauzer?

En renrasig schnauzer kostar från 17.000 kr upp till 25.000 kr beroende på uppfödare och meriter. Du ska alltid be att få se bevis på att valpen är SKK registrerad och renrasig om säljaren uppger att så är fallet. 

Sammanfattning om Schnauzer

Schnauzern är en aktiv, rolig och lekfull hund med mustasch och skägg.

De trivs bra i de flesta boendeförhållanden så länge de får tillräckligt med motion och mental aktivering.

Schnauzerhundar är envisa och kräver därför en ägare som är konsekent och tålmodig.

De går bra ihop med barn och andra djur som de växt upp med, men har svårt för att träffa nya hundar och djur.

Jag tycker schnauzer är en supersöt och rolig liten energiknippe, och alla schnauzerhundar jag har träffat har vart otroligt charmiga.

Har du en schnauzer eller går du i tankarna på att köpa en schnauzervalp? Kommentera gärna nedan!

Kategorier: Hundraser, Hundar