9 Konstiga beteenden hos hundar (& bad det betyder)

9 Konstiga Beteenden Hos Hundar (& Vad Det Betyder)

Vi alla älskar våra fyrbenta hundar, men ingen kan förneka att dem ibland beter sig konstigt. Ibland vill dem gräva en grop, rulla i illaluktande saker, eller insistera på att bädda sängen. Kanske attackerar den dammsugaren eller försöker tvinga in sig under din tröja.

Medan vissa av deras konstiga beteenden inte har någon vetenskaplig förklaring så kan vi förklara vissa beteenden som lättare kan förklaras. Här är några vanliga beteenden och vad de kan betyda…

1. Jaga svans

Svansjakt är ofta ett lekfullt beteende, speciellt om din hund är ung. Många hundar jagar svansarna för att de lär känna sina kroppar, antingen för att det kan se ut som en tuggleksak eller för att det är en nervös vana. Men om din hund gör det under långa perioder eller ofta kan det orsaka irritation eller skador, det betyda något mer allvarligt.

Ta din hund till veterinären för att för att utesluta medicinska problem om den jagar svansen ofta.

2. Snurra i cirklar

Detta beteende kan verka roligt i början är oftast ofarligt beteende, men det kan också vara ett tecken på medicinska problem, ångest eller andra orsaker. Det är normalt att hundar spinner i cirklar i sängen innan de ska sova för att se till att de är bekväma, de kan också snurra i cirklar innan de utgör sina behov.

Besök veterinären om din hund snurrar ofta, särskilt om den är äldre – när en hund snurrar kan det betyda att minne, hörsel eller syn är nedsatt, eller att din hund har ett neurologiskt problem – eller om din hund snurrar i stressiga situationer, signalerar det ångest.

Här hittar du fler anledningar och hur du kan motverka hundens snurrande.

3. Äta bajs

Frågan har länge förbryllat hundägare över hela världen – varför äter min hund bajs? Eftersom det verkar så grovt för oss kan vi omöjligt förstå varför våra hundar vill äta det. Det kan vara ett inlärt beteende, men också ett tecken på att de saknar näringsämnen.

Vanligt torrfoder innehåller sällan bara lätt smältbara ingredienser och hundar kanske inte kan absorbera näringsämnena i maten. Så om de äter sin bajs kan det vara ett försök att återfå dessa näringsämnen.

4. Zoomies

Ofta får hundar med högre energi zoomies. Det här är när spänningen eller energiuppbyggnaden blir så intensiv att de bara måste ”släppa ut” energin, och ibland finns det ingen synlig anledning till det. När hundar får ”zoomies” kan de springa fram och tillbaka i hög hastighet, jaga sin svans och möjligtvis skälla mer än vanligt – och är bara några exempel.

border collie med zoomies som är superglad

När en hund blir upphetsad tenderar det att flöda mycket energi inuti dem. Din hund kommer att hitta olika sätt att uttrycka sin spänning och bli av denna överskottsenergi Den kommer också försöka undvika att göra olämpliga saker som din hund vet att du inte gillar. Till exempel att snurra runt i en cirkel är ett sätt att få ut den överskottsenergin och oftast inte få skäll för det. Detta brukar vara fallet med hundar med medelhög till hög energi.

5. Rullar sig i äckliga saker

Det har hänt många av oss – vi njuter av en trevlig promenad med våra hundar tills vi råkar på en hög med något motbjudande, ofta gödsel, och de måste bara rulla i det. Vad får en hund att rulla i bajs, sopor eller döda djur?

Precis som med hundar som snurrar efter att dem bajsat finns det många teorier, men ingen av dem är bekräftade. Hundar kan göra det för att maskera sin doft eller för att det som luktar fruktansvärt för oss kan lukta annorlunda (och gott) för dem. I deras värld kanske dem precis tog en dusch!

6. Gräver hål

Du spenderar förmodligen mycket tid på att underhålla din gräsmatta, bara för att gå ut och hitta din hund halvvägs ner i en nygrävd krater. Det kan vara frustrerande för oss markägare, men för dem är det helt naturligt. De följer helt enkelt sina instinkter, ett vanligt beteende hos raser som Huskies och Malamutes.

När dem gräver hål kan också bero på att dem vill fly från gården för att dem inte trivs eller är rädda, det kan vara så att dem hör en mullvad eller skalbagge under marken (om din hund gräver hål i slumpmässiga delar av din trädgård, kan detta vara fallet).

Många hundar blir varma på sommaren och vill helt enkelt ha ett kyligt hål att ligga i. Det kan också vara så enkelt att dem vill gömma sitt hundben.

I vissa fall kan hundar sakna viktiga mineraler i sin kost och kanske söker det från jorden, vilket leder oss till…

7. Äta smuts

dog 4135347 640

Det är vanligt att hundar äter smuts då och då – det är ett sätt att utforska omgivningen, särskilt om de gräver hål. I sällsynta fall kan det betyda att din hund är anemisk eller har pica, en psykisk störning som innebär en onaturlig aptit för icke-livsmedel (som papper, gräs eller till och med stenar).

Pica kan utvecklas av många anledningar, allt från tristess till saknad av sköldkörtelhormoner och näringsobalanser. Tristess gör att hundar söker ett utlopp för överflödig energi, och näringsobalanser kan bero på brist på matsmältningsenzymer, matsmältningssvårigheter eller en diet som inte innehåller tillräckligt med viktiga näringsämnen.

Om du märker att din hund tvångsmässigt äter smuts (eller något annat som inte är deras mat), prata med din veterinär för att undersöka om det finns ett underliggande hälsoproblem.

8. Slicka eller bita tassarna

Liksom många beteenden kan slicka tassar vara normalt. Stoppa din hund som slickar eller biter på tassar om röda fläckar eller prickar uppstår. Enklast gör du det genom att avleda din hund med gott godis eller en leksak.

Dessa beteenden beror på en mängd olika orsaker – de kan bero på tristess, ångest, torr hud, smärta, artrit eller allergier. Att slicka på torr hud är din hunds försök att återfukta den torra hyn. Allergier eller skador kan orsaka obehag eller kliande hud, vilket oftast får hundar att reagera genom att slicka.

Eftersom det finns så många potentiella orsaker till tvångsslickning eller bitande, var noga med att uppsöka din veterinär om det inte avtar.

9. Slicka kakelgolv

Om din hund gör detta kan de försöka plocka upp smulor som du råkat tappa, men att slicka på kakelgolv kan också signalera ångest, mag-tarmproblem eller brist på vitaminer eller mineraler i din hunds kost.

När en hund slickar på golvplattor av lera kan beteendet vara en signal att specifika näringsämnen saknas i din hunds kost, eftersom plattorna kan lukta som de mineraler de saknar. Se till att de får de vitaminer och mineraler de behöver och prata med din veterinär om slickandet blir ett återkommande problem.

Ge din hund rätt näringsämnen

Många av dessa beteenden orsakas av näringsbrist, ett bra sätt att förhindra några av dessa problem att se över din hunds kost eller lägga till kosttillskott eller hälsosamma godisar som innehåller mycket protein. Det är heller aldrig en dålig idé att prata med din veterinär om din hund gör något som kan tyckas vara ett konstigt beteende.

Läs mer information om husdjur här, eller kolla in våra produkter för att lägga till fler näringsämnen i din hunds diet.

Källor:
Huffington Post – Vetenskapsartikel
Dr. Chris Miller, AtlasVet DC

Kategorier: Artiklar, Hundar