15 Söta och gulliga hundraser (med bilder och information)

Här är dom 15 absolut sötaste och gulligaste hundraserna som finns!

Söta Hundraser

Visst är alla djur och hundar söta på ett eller annat sätt, men det finns vissa söta hundraser som toppar ligan i skönhet och gullighet enligt de flesta. Söthet behöver dock inte bara sitta i ett perfekt yttre, utan kan lika gärna innebära en väldigt charmig personlighet – även hos hundar. Här har vi tagit fram en lista på de 15 sötaste och gulligaste hundraserna samt vad som gör dem så söta och populära!

1. Bichon Frisé – en fluffig dröm

Söta Hundraser

Vill du ha en enkel, lättlärd familjehund som älskar människor och att vara med – men som också har ett utseende som en liten vit nallebjörn? Ja men då är den lille söta Bichon Frisé en av de sötaste hundraserna du kan tänka dig. Den har vit lockig, fluffig päls och blir inte särskilt stor.

Hela familjen kommer garanterat älska den här lille bollen. Bichon frisé älskar att lära sig nya tricks och är väldigt social. Den ska helst inte lämnas ensam någon längre stund. Passar bra som första hund.

2. Shiba – en lojal liten räv

Söta Hundraser

En av de vackraste och sötaste hundraserna i världen är den ståtliga Shiba-rasen. Den har sitt ursprung från Japan och påminner smått om en liten räv. Shiban tillhör rasen spets och urhundar, och dessa typer av hundar blir ofta mycket lojala med sin familj/flock.

Främlingar kan bli ett problem om man inte tidigt socialiserar hunden. Men i övrigt är det en otroligt kärleksfull kamrat för hela familjen. Pälsen är ganska tjock men tjock och går oftast i rödbrunt och vitt. Öronen är spetsiga. 

3. Corgi – en kunglig favorit

Söta Hundraser

Du kanske har sett drottning Elisabeth av England på TV när hon kommer gåendes med sin flock av “corgis”, som den söta kortbenta rasen heter. Detta är nämligen drottningens favoritras. De är absolut en av de sötaste hundraserna sedan länge, med korta små ben, stora spetsiga öron, halvlång vitbrun päls och glatt lekfullt lynne – alltid redo för äventyr!

De vill gärna vara med på det mesta och älskar att vara med sin familj/flock samt aktiveras med bus och lek. 

4. Shar Pei – en rynkig, mjuk sötnos

Söta Hundraser

Det är kanske inte alla som håller med, men vi tycker att Shar Pei absolut förtjänar en plats på den här listan över de 15 sötaste hundraserna. Den härstammar från Kina och är urspungligen en kamp- och vaktras. Varför den också kan vara lite av en utmaning för en nybörjare. Idag har den dock avlats fram till att användas som vanliga familjehundar.

Shar pei är väldigt söt eftersom den har ett betydligt rynkigare ansikte än de flesta hundraser. Dessutom har den en sandliknande, mjuk päls och väldigt små öron. Rasen hör till kategorin medelstora hundar.

5. Golden Retriever – en gyllene apportmästare

Söta Hundraser

Golden Retriever är inte bara experter på att springa efter bollar, frisbees, trossar, ja lite vad som helst – och gärna i vatten! De är också en av de sötaste hundraserna man kan skaffa sig, och även en av de mest populära generellt.

Golden (som man ofta förkortar rasen) är en stor hundras med yvig svans, vikta öronlappar, ljusgul/vit, blank, vacker, halvlång päls som är speciellt anpassad för vatten. Vattnet rinner liksom av pälsen och tynger inte ner hunden. Goldenrasen är en älskad familjehund som påminner om en stor mysig nallebjörn som alla tycker om.

6. Berner Sennenhund – en hjälpsam och söt lufs

Söta Hundraser

En perfekt hund för det svenska kalla klimatet är den stora, goa berner sennenhunden – med sin tjocka fina päls som går i svart, brunt och vitt samt de smått långhåriga öronen. Denna ras kommer från Schweiziska alperna från början, där de använts till att vakta djuren men också för att nosa fram folk som fastnat i laviner.

Berner sennenhund är verkligen människans bästa vän på fler än ett sätt. Denna stora lufsiga sötnos är en bra familjehund som vill vara där ni är mest hela tiden. Och vad gör väl det när man får titta på detta gulliga, snälla ansikte!

7. Tax – det kortbenta, envisa charmtrollet

Söta Hundraser

Vi kan inte skriva om söta hundar utan att nämna Taxen. Taxar är snabba små avlånga hundar med litet ansikte, korta ben och ganska långa öron. Deras päls kan vara både sträv eller blank och går ofta i brunt, svart eller svartbrunt. Något som är väldigt charmigt med taxen är att den ser lite ut som en korv, varför rasen också går under smeknamnet “weiner-dog” och liknande. Vi får hoppas att detta känns okej för alla taxar där ute och att ingen tar illa vid sig.

Rasen är dock väldigt envis och kräver tålamod. Kanske inget för en nybörjare. Tänk på att taxar är väldigt snabba för att ha så korta ben. Den kan lätt smita ut genom små hål i staket och liknande. De älskar nämligen spännande äventyr! 

8. Japansk Spets – den snälla sötnosen

Söta Hundraser

Japansk Spets är den perfekta familjehunden då den är extra vänlig och försiktig. Men inte nog med detta – det är också en ras man räknar till söta hundar på listor över allt. Vilket inte är så konstigt då den är ganska liten, helvit med tjock fluffig päls och spetsiga öron. En riktig sötnos med andra ord.

Rasen behöver en del motion för att känna sig tillfreds hemma, och då är de helt underbara familjekompisar, även om ni har andra hundar eller djur i hushållet. De är också duktiga på agility och apport.

9. Jack Russell Terrier – den ettriga lilla snyggingen

Söta Hundraser

Jack Russells är riktigt små söta hundar med en ståtlig kroppshållning och muskulatur. Men låt inte det yttre lura dig. Som med många terrierraser kan det vara en utmaning att uppfostra en Jack Russell och de har en tendens att vara hundaggressiva i många fall. Men de är också helt underbara, studsiga lekkamrater och familjekompisar, som oftast inte tackar nej till att leka apport med bollen eller hänga med på äventyr.

Om ni är ute i skog och mark ska du tänka på att detta är grythundar från början, så instinkten att jaga fram grytdjur (exempelvis grävlingar) kan kicka in. Jack Russells kan också vara ganska skälliga, men det går att träna bort med en rejäl dos tålamod och rätt teknik.

10. Pudel – det ståtliga geniet

Söta Hundraser

Vissa hundraser har inte bara “beauty” – de har “brains” också. Pudeln är en av de sötaste hundraserna som också råkar vara en av de absolut smartaste! Rasen kommer i hela fyra olika versioner/storlekar som kallas; Stor Pudel, Mellanpudel, Dvärgpudel och Toypudel (som är pytteliten).

Pälsen på alla varianterna är kruslockig och fluffig, vilket brukar passa allergiker som alltid drömt om hund väldigt bra. En del ställer ut sina pudlar på utställning och får fina priser, medan andra bara är vanliga familjehundar. De är riktigt smarta och kan lätt lära sig olika tricks och konster. 

11. Cocker Spaniel – den silkeslena optimisten

Söta Hundraser

Cocker Spaniel är en av Sveriges mest ägda hundraser – inte så konstigt med tanke på hur glad, lättlärd och söt rasen är. Den har en silkeslen, glänsande och mjuk päls som är både kort och lång.

Det mest karaktäristiska med denna jycke är dess långa, lockiga, mjuka öron som man inte kan få nog av! Om ni inte redan gissat det så är även detta en utmärkt familjehund.

12. Collie – familjens vackra övervakare

Söta Hundraser

Collies är från början vallhundar men fungerar jättebra som familjehundar också. De har en lång vacker päls som går i vitt, brunt och mörkbrunt, samt ganska stora spetsiga öron och lång spetsig nos.

De är väldigt smarta och har koll på allt som pågår omkring er familj. Om man aldrig sett den gamla TV-serien om den duktiga hunden “Lassie” (som är en collie) som räddar folk ur alla möjliga situationer, så har man missat något.

13. Bichon Havanais – den söta och vänliga “kubanen”

Söta Hundraser

Bichon Havanais hör man kanske på namnet att den har sitt ursprung från Kuba, men faktiskt också från länderna kring Medelhavet. Kubanerna tog rasen till sitt hjärta med lätthet då den är så liten, söt, lättlärd, vänlig och en riktigt bra kompis. 

14. Pomeranian – den gosiga men bossiga “dock-hunden”

Söta Hundraser

Nej, det går faktiskt inte göra en lista över de 15 sötaste hundraserna utan att nämna den lilla fluffiga “dock-hunden” Pomeranian. Vi säger så för att den helt enkelt är dock-söt.

Väldigt liten med mjuk, tjock, fluffig päls. Dessutom älskar den att gosa, är superintelligent och duktig på tricks. Rasen kan vara lite dominant trots sin lilla storlek, så det gäller att visa vem som är boss!

15. American Staffordshire Terrier (Amstaff) – den muskulösa “knähunden”

Söta Hundraser

American Staffordshire Terrier eller “amstaff” som man ofta kallar den, är en riktigt snygg och muskulös hundras som gillar att hålla igång, träna, springa, busa och gärna krypa upp i husses eller mattes knä och gosa en stund (trots sin tyngd och storlek).

Pälsen är kort och halvblank och kommer i alla möjliga olika färgkombinationer och teckningar – vilket också bidrar till dess skönhet. 

Kategorier: Artiklar, Hundar