Malteser

Är du nyfiken på en Malteser hund? Vi berättar det du behöver veta om den här söta lilla hundrasen som kallas Malteser!

Malteser hund

Den lilla Maltesern är en hundras med ett långt förflutet ända bak till 6 000 år f.kr. Dess karaktäristiska aristokratiska utseende är väldigt speciellt och de har en stor personlighet trots sin lilla storlek.

I den här artikeln kommer jag att berätta om allt från Malteserns karaktärsdrag till historia och aktiveringsnivå – fortsätt bara att läsa!

Basfakta om Malteser

Maltesern är en ganska enkel hund som gärna pratar mycket. Vilket alltså betyder att den tenderar att skälla för minst lilla om man inte tränar den ordentligt. Pälsvård krävs också varje dag. Rasen passar bra som familjehund då den är vänlig, smart och full av liv, men ändå inte kräver så mycket motion.

Ursprungsland: ItalienSmeknamn:
Ursprungsår:Pälsstruktur: Mycket lång, tät, skinande blank och med silkesstruktur utan underull
Rasgrupp: 9 (Sällskapshundar)Färger: Vit
Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: LågPälsvård: Mycket
Kräver aktivering: LiteBarnvänlig: Ja
Kräver motion: LiteNära till skall: Ja
Träningsvillig: MedelAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejLivslängd: 12-15 år
Mankhöjd:
Hane: 21-25 cm
Hona: 20-23 cm
Vikt:
Hane: 3-4 kg
Hona: 3-4 kg

Historia

Maltesern tillhör kategorin dvärghundar och har en lång historia som sträcker sig tillbaka till ca 6 000 år f.kr. Den tros dock ha fått sitt namn från tiden då kungligheter på Malta hade en malteserliknande hund i sin stab under 100-talet. Rasen är även känd från avmålningar av drottning Elizabeth den I och i många andra sammanhang. En riktig kändis i hund-världen kan man säga.  

Maltesern har ett litet ansikte, kolsvarta ögon och en lång vit, silkeslen päls. Öronen syns inte och har också jättelång päls. Den har också en liten charmig mustasch.    

Temperament

De som köper en malteser får en livlig, glad, intelligent och tillgiven hund som inte kräver så mycket fysisk motion. Men de vill gärna vara med på det mesta som händer och är uppmärksam på allt som sker omkring. Rasen är väldigt vacker och ståtlig med sin långa päls och söta ansikte. En malteser kan trivas bra i många olika familjekonstellationer.

Aktivering

Den här rasen behöver inte så mycket fysisk motion, men de tackar absolut inte nej till lite extra aktivitet då de har hög energinivå generellt. Som minst behöver den 30 minuter rask promenad om dagen i kombination med andra stimulerande övningar där hunden får använda hjärnan istället för kroppen. 

De är ofta riktigt glada och spralliga när ni går ut, men tänk på att rasen även har en bakgrund som skadedjurshund. Vilket innebär att den kan få för sig att springa efter råttor och gnagare när ni är ute i skog och mark. . 

Hälsa

Malteser är generellt en ganska frisk ras som inte drabbas av mycket mer problem än vad andra hundar gör. Men det finns risk för att utveckla genetiska ögonsjukdomar eller lösa knäleder. Vid avel ska man därför alltid kolla upp hundens hälsa hos en veterinär och få en bedömning. 

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Malteser:

  • Ärftliga ögonsjukdomar
  • Lösa knäleder

Skötsel

Pälsvård är enormt viktigt för en malteser som har så lång, fin, vit päls. Du kommer behöva borsta igenom pälsen noggrant varje dag och det är viktigt att börja redan som valp. Vänj hunden vid att borstningen är en trevlig upplevelse. Om man inte borstar pälsen varje dag kan tovor bildas och det är väldigt smärtsamt för hunden, vilket kan göra att den ser borstningen som något obehagligt. På vintern är det en bra idé att ha en jacka till hunden så att pälsen på magen inte blir skitig/tovig av snö och slask. 

Klorna ska också ses över ett par gånger i månaden, speciellt om hunden inte rör så mycket på sig ute och sliter ner klorna naturligt. Den långa pälsen som går ner över tassarna kan göra att man glömmer kolla till klorna. 

Barn & Djur

Malteser är en vänlig men livlig hund som kan leva i harmoni med andra hundar och husdjur. Den går också bra ihop med barn eftersom den är snäll och gillar att leka, men man ska alltid lära barnet att ha respekt för hunden. Man kan aldrig säga att en hund inte skulle skada ett barn. I en trängd situation kan den snällaste jycken också få nog. Ha alltid uppsikt över barn och hundar som leker ihop.

Vanliga frågor om Malteser

Vad kostar en malteser?

En malteser kostar från 13 000kr. Uppfödare har däremot fri prissättning på valparna och kan själva bestämma pris. En malteser bör aldrig kosta mer än 20 000kr.

Är malteser allergivänlig?

Malteser fäller normalt med päls och anses därför inte vara allergivänlig. Du bör därför som allergiker överväga en annan hundras.

Kategorier: Hundraser, Hundar