10 Misstag att undvika när du tränar hund (gör INTE detta!)

Det här är 10 misstag som många hundägare gör, och hur du undviker dem!

10 Misstag att undvika när du tränar hund

Tränar du din hund på bästa möjliga sätt? Att du tränar din hund påvisar att är ett steg i rätt riktning. Här är några av dem vanligaste misstagen som folk gör när dem tränar sin hund.

Gör du något av dessa misstag när du tränar din hund? Kommentera gärna nedan!

1. Vänta inte för länge med att börja träna

Du bör börja träna din hund så fort den kommer hem till dig, oavsett ålder. Vänta inte tills hunden blir äldre och utvecklar dåliga vanor. När du tränar din hund är målet att forma din hunds beteende och lära din hund vad den ska göra vid olika tillfällen.

Misstag att undvika när du tränar hund

Unga valpar är nog inte redo att lära sig avancerade kommandon och hundsporter, men du bör börja jobba på rumsrenhet, grundläggande kommandon och ensamträning. Med tiden kommer du att skapa ett starkt band med din hund. Hunden kommer att bli äldre och tycka om rutinerna vid träningspassen. När hunden är äldre kan du prova roliga aktiviteter som hundtricks och hundsporter, som agility eller rallylydnad.

2. Det finns alltid rum för utveckling

Läs inte bara en bok som handlar om hundträning och bestäm dig för att det är allt du behöver veta. Det gäller även om du pratar med en vän som är kunnig om hundar. Det finns många effektiva metoder och tekniker som är väl fungerande, men ingen hund är den andra lik. Ibland måste du söka råd från flera olika källor och använda all information för att kunna anpassa träningen efter din hund.

Prova lite olika saker med din hund och se vad som fungerar. Kombinera olika träningsmetoder för att hitta något som fungerar för din hund. Du kanske till och med vill prova gå några kurser med din hund. Ge inte upp för snabbt, men var inte heller rädd för att ändra på saker och ting om något inte fungerar.

3. Inte tillräckligt med träning

Att träna hunden är inte något man gör en gång och sedan är det klart. Resultaten blir bättre om du tränar din hund regelbundet, även efter att hunden redan har lärt sig utföra ett beteende. Bestäm dig för en sak att jobba med åt gången och håll korta, produktiva träningspass minst två till tre gånger i veckan. Hitta nya roliga saker att lära din hund, men glöm inte att repetera allt annat hunden har lärt sig.

Din hund är aldrig riktigt färdigtränad. Det bästa vore om du alltid tränade din hund, även när hunden blir äldre. Träningspass är roligt för din hund och ett bra sätt för er två att knyta band.

4. Använd inte negativ bestraffning

De flesta moderna hundtränare är överens om att det inte är särskilt effektivt att använda bestraffning när man tränar sin hund. Hundar är i allmänhet mer benägna att utföra beteenden för belöningar med hjälp av positiv förstärkning. Negativ bestraffning innebär till exempel att man skriker, slår, sätter sig över hunden, stirrar på den, tar tag i nacken eller rycker i kopplet. Dessa handlingar kan få konsekvenser.

  • Det kan framkalla aggressiva beteenden, vilket kan utsätta dig eller andra människor för fara.
  • Det kan leda till att din hund blir rädd eller stressad.
  • Det kan leda till att din hund skadas fysiskt.
Misstag att undvika när du tränar hund-Negativ bestraffning

Om du tror att det är nödvändigt med en negativ bestraffning för att du ska kunna ”hävda din dominans” över din hund, så är du helt fel ute. Konceptet om människan som ”flockledare” är omodernt och kommer från felaktig forskning om hundar och vargar. Ta dig tid att göra din egna research och lär dig hur du tränar din hund effektivast. Träningen ska vara ett roligt sätt att knyta band med din hund, inte en aktivitet som din hund är rädd för.

5. Se upp för fel timing

Din hund vet inte att den har gjort något rätt om du inte talar om det för den på ett sätt som den kan förstå. Det är här som positiv förstärkning och timing kommer in i bilden. Många tränare föreslår att man använder en klicker eller ett kort ord (som ”japp”) för att markera önskade beteenden. Direkt ger du hunden en belöning för att vara säker på att beteendet är associeras med klickern eller ordet. Se till att detta sker väldigt snabbt (inom en sekund eller två efter att hunden har utfört beteendet). Om belöningen kommer ett par sekunder för sent kan din hund associera belöningen med ett annat beteende. Positiv förstärkning är särskilt viktigt när du försöker få din hund att associera beteenden med kommandon.

Om din hund kissar i soffan och du inte tar hunden på bar gärning så finns det inget du kan göra. Eventuella bestraffningar som sker i efterhand kommer att förknippas med något annat (INTE med att kissa i soffan).

6. Var inte otålig – det tar tid

Hundträning tar tid och varje hund är en individ som lär lär sig olika snabbt. Försök att inte bli upprörd eller frustrerad för att din hund inte förstår vad den ska göra. Det kommer bara att göra saker värre eftersom din hund sannolikt också skulle bli stressad eller frustrerad.

Om din hund har svårt att lära sig något bör du fundera på om det är ett bra tillfälle att träna eller inte. Har träningspasset pågått för länge? Kom ihåg att hålla träningspassen korta (cirka 10 till 15 minuter) och avsluta på ett positivt sätt. Du kan också försöka dela upp det förväntade beteendet i olika delar och lära in varje del för sig. Kommandot ”rulla runt” tränas ofta stegvis av just den här anledningen.

Nästa gång du känner dig otålig, kontrollera tiden. Om det har gått tillräckligt lång tid (eller om din hund verkar frustrerad eller ointresserad) kan du helt enkelt avsluta med ett enkelt kommando som du vet att din hund kan utföra. Se till att avsluta träningen på ett positivt sätt, även om det innebär att du måste gå tillbaka till sittkommandot.

7. Vara inkonsekvent

Om du inte är konsekvent när du tränar kommer du troligen att göra hunden förvirrad. Det kan även hända att du av misstag kan komma att förstärka oönskade beteenden.

Låt oss säga att du har en regel om att din hund inte får vara i soffan. Sedan kanske du gör ett undantag då och då och släpper upp hunden i soffan av en eller annan anledning. Om du efter det blir arg på din hund för att ha varit i soffan kommer din hund inte att förstå varför det är tillåtet vissa gånger men inte andra.

Att tigga är ett annat exempel på ett sådant misstag. Om din hund aldrig får mat från folk som äter kommer den troligen inte att utveckla vanan att tigga. Hunden kanske försöker några gånger till en början, men om du konsekvent ignorerar din hund eller säger ”gå och lägg dig” så kommer tiggandet avta. Om någon däremot ger hunden lite mat då och då så kommer hunden att associera tiggeri med en belöning och fortsätta att tigga i framtiden.

8. Förstärka fel beteende

Ett av de vanligaste misstagen som görs när man tränar hund är att av misstag förstärka oönskade beteenden. Du kanske inte ens tänker på att du råkar belöning eller förstärka ett beteende. Exempel på detta är att trösta din hund när den är rädd, släppa in den i huset direkt när den skäller eller till och med säga till hunden skarpt när den beter sig illa.

Våra hundar är sociala varelser som konstant söker vår uppmärksamhet. Att ge uppmärksamhet av något slag till din hund säger hunden att hans nuvarande beteende är bra och bör fortsätta. För många hundar är till och med negativ uppmärksamhet bättre än ingen alls. Om din hund utför något oönskat beteende, som att hoppa upp på dig, gnälla eller tigga, är det bästa du kan göra att undvika att ge uppmärksamhet tills beteendet upphör.

Observera: Om det oönskade beteendet är självbelönande, till exempel att tugga på möbler, skälla eller ta sig in i soporna så är det inte den bästa idén att ignorera din hund. Omdirigera i stället din hunds uppmärksamhet till en annan rolig aktivitet som är belönande, till exempel att leka med en leksak eller trickträna.

9. Inkalla din hund till dig för något obehagligt

Skulle du vilja gå till en person om du visste att du skulle råka illa ut, bli utskälld eller möjligtvis bli slagen? Självklart skulle du inte göra det, och det skulle inte heller din hund göra.

Varje gång du inkallar din hund för att göra något obehagligt straffar du i princip den för att den kommer till dig. Så småningom kommer det att avskräcka din hund från att komma när du försöker kalla in den. Att ha en felfri och stabil inkallning är en av de viktigaste kommandon du kan lära din hund. Förstör det inte med det här stora misstaget.

Om du måste göra något som din hund inte gillar (t.ex. ett bad eller klippa klor), gå helt enkelt och hämta hunden i stället för att kalla på hunden. Om du är arg över något, försök att lugna ner dig själv innan du ger någon form av uppmärksamhet till din hund. Kom ihåg att din hund inte lär sig något av att bli straffad eller skälld på efter att det oönskade beteendet redan har inträffat.

10. Träning i en och samma miljö

Att lära din hund utföra ett kommando med 100% träffsäkerhet innebär att du måste träna i olika miljöer med olika distraktioner. Väldigt många glömmer bort den här viktiga delen av hundträningen. När din hund har lärt sig att ligga i hundbädden är allt han vet att ”gå och lägg dig” betyder ”jag ska ligga ner, i hundbädden”. När ni är på gården eller i parken och det finns andra hundar i närheten kan ordet ”ligg” bli ett helt okänt ord för hunden. Vissa hundar har jättesvårt för distraktioner.

När du börjar träna någonting nytt bör du börja i en lugn och kontrollerad miljö utan distraktioner. Träna sedan på olika platser vart efter hunden är helt säker på kommandot i nuvarande miljö och öka sakta och gradvis antalet distraktioner. Detta kommer verkligen att hjälpa till att finjustera din hunds reaktioner på dina signaler.


Har du råkat göra något av följande, eller har du något som verkligen borde finnas med på listan? Kommentera gärna nedan!

Kategorier: Artiklar, Hundar