Lagotto romagnolo

Lär dig allt om lagotto romagnolo, den charmiga och energiska tryffelhunden från Italien.

Lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo, som ursprungligen kommer från Romagna-regionen i Italien, är en charmig och intelligent hundras känd för sin exceptionella färdighet att hitta tryffel. Rasen är särskilt populär bland allergiker tack vare dess unika päls. Lagotto romagnolos päls består av tjock, ullig och krullig päls, som fäller mycket litet, vilket gör dem till en av de mest allergivänliga hundraserna.

I den här artikeln går vi igenom det du behöver veta om lagotto romagnolo – allt från temperament till hälsa och skötsel – innan du bestämmer dig för att köpa just denna hundras!

Basfakta om lagotto romagnolo

Lagotto romagnolo är en livlig och aktiv hundras med en hög energinivå, vilket kräver regelbundna aktiviteter och motion. Rasen kännetecknas av sin storlek, med hanar som har en mankhöjd på 43–48 cm och tikar mellan 41–46 cm. Vikten varierar något mellan könen, 11–24 kg.

  • Rasgrupp: 8 (Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar)
  • Energinivå: Hög
  • Mankhöjd: Hanar 43–48 cm, tikar 41–46 cm
  • Vikt: Hanar 13–24 kg, tikar 11–14 kg
  • Förväntad livslängd: 14-16 år
  • Fäller päls: Lite – lagotto romagnolo har en hypoallergen päls som fäller mycket litet jämfört med andra raser.

Historia

Lagotto romagnolo, med rötter från Romagna-regionen i nordöstra Italien, bär ett namn som indikerar dess ursprungliga syfte – ”lago”, som betyder sjö, pekar på dess tidigare användning som en vattenapportör. Fiskare och jägare använde rasen i sumpmarker och floddeltan för dess exceptionella sim- och apporteringsförmåga.

När Italiens sumpmarker utdikades, behövde lagotton hitta nya användningsområden. Med sin kraftfulla vittringssinne hittade den en ny uppgift; att leta efter den värdefulla och svårhittade tryffeln. Lagotto romagnolo har visat sig vara oöverträffad i denna uppgift, och idag är rasen världskänd som en utmärkt tryffelhund.

Efter andra världskriget var rasen dock nära utrotning. Det var inte förrän på 1970-talet som ett ambitiöst räddningsarbete inleddes för att återuppliva rasen. Tack vare dessa ansträngningar överlevde rasen, och dess population började sakta men säkert återhämta sig.

År 1995, efter decennier av bevarande och avelsarbete, godkändes lagotto romagnolo av den internationella kennelklubben Fédération Cynologique Internationale (FCI), vilket var ett betydande steg för att erkänna rasens särskilda kvaliteter och dess betydelse för hundvärlden. Detta har cementerat rasens ställning och idag är lagotto romagnolo inte bara en skicklig arbetsras, men också en mycket uppskattad sällskapshund.

Temperament

Lagotto romagnolo är känt för sitt arbetsamma temperament, vilket är tydligt med tanke på dess historiska roll som vattenapportör och tryffelsökare. Dessa hundar besitter en naturlig talang för sökarbete och är oerhört fokuserade, vilket gör att de inte lätt låter sig distraheras när de har en uppgift framför sig. Deras lättlärdhet och arbetsvillighet gör dem till utmärkta arbetspartners och mycket kompetenta inom olika typer av hundträning, inklusive sök- och spårarbete.

Förutom deras arbetskapacitet har lagotto romagnolo ett innerligt lojalt och tillgivet temperament mot sina ägare. Denna starka koppling mellan hund och ägare betyder att de är extremt angelägna om att tillfredsställa och ofta vill vara i sin ägares närhet. Deras tillgivenhet sträcker sig också till att vara vänliga mot andra hundar, vilket gör dem till en utmärkt kandidat för flerhundshushåll.

Aktivering

Lagotto romagnolo är en vital och intellektuellt engagerande ras som kräver en varierad och stimulerande aktivering. Dess historiska roll som en vattenapporterande- samt grävande tryffelhund har gjort den till en aktiv och naturligt nyfiken hund som alltid är redo för en utmaning. Som sällskapshund uppskattar den både fysiska och mentala aktiviteter, och med rätt träningsmetoder kan den bli en mycket skicklig följeslagare i många olika aktiviteter.

Förutom de vanliga promenaderna, njuter lagotto romagnolo av att engagera sig i mer krävande övningar som lydnad, spår och sökarbete. Dessa aktiviteter utmanar inte bara deras fysiska uthållighet, men även deras mentala kapacitet, vilket bidrar till en övergripande välmående hund. Agility kan också vara en bra sport för lagotto romagnolo, då de är snabba, smidiga och intelligenta vilket gör dem lämpade för denna typ av utmanande träningsdisciplin.

Även om lagotto romagnolo inte primärt är en vakthund, kan dess naturliga vaksamhet och tillgivenhet till familjen göra den till en bra varnare när främlingar närmar sig hemmet. Dock ska det noteras att de normalt är vänliga och accepterande gentemot gäster, så länge de introduceras på ett lugnt och respektfullt sätt.

Med det sagt, lagotto romagnolo har ett mångsidigt aktivitets- och träningsbehov, vilket gör rasen till ett utmärkt val för aktiva individer och familjer.

Hälsa

Lagotto romagnolo är en överlag hälsosam hundras, men precis som alla andra raser kan vissa hälsoproblem förekomma. Rasen är inkluderad i Svenska Kennelklubbens (SKKs) hälsoprogram för höftledsdysplasi (HD), en sjukdom som kan leda till smärta och rörelseproblem. Avelshundar bör ha en känd HD-status innan parning, för att minimera risken för att sjukdomen överförs till valparna.

Ett annan viktigt hälsoproblem att vara medveten om är ögonsjukdomar, vilket rasklubben gör ansträngningar för att uppmärksamma och hantera. Det är viktigt att regelbundet kontrollera hundens ögon och söka veterinärvård om du märker något ovanligt.

Lagotto romagnolo kan också ha tendens till öronbesvär, ofta kopplat till den tjocka hårväxten i hörselgången. Denna rikliga päls kan leda till ansamling av smuts och vax, vilket kan leda till infektioner om de inte hålls rena. Ägare behöver därför vara uppmärksamma på öronvården och regelbundet rengöra hundens öron för att förebygga eventuella problem.

Slutligen är det viktigt att notera att regelbunden veterinärvård, en balanserad diet och tillräckligt med motion alla spelar en avgörande roll för att upprätthålla en god hälsa hos din lagotto romagnolo. Genom att följa dessa riktlinjer kan du maximera din hunds hälsa och livskvalitet.

Skötsel

Lagotto romagnolo skötsel

Skötsel av lagotto romagnolo innebär ett speciellt fokus på pälsen, öronen och klorna. Rasens unika ulliga, krulliga päls med en grov ytstruktur kräver regelbunden vård. Det finns en tjock underull under den lockiga pälsen som ger utmärkt skydd mot olika väderförhållanden.

Valparnas päls kan behöva klippas vid cirka 6 månaders ålder för att ge plats för den vuxna, smutsavstötande pälsen att växa fram. Denna päls behöver regelbunden urtovning och klippning för att behålla sin ändamålsenlighet och förhindra tovor och mattor. Pälsen ska dock inte vara helt nedrakad, vilket kan skada dess naturliga struktur och skyddande egenskaper.

Hörselgångens skötsel är också viktig för denna ras, eftersom deras tjocka päls kan leda till ansamling av smuts och vax i öronen. Öronen bör regelbundet kontrolleras och rensas från hår, och rengöras för att förhindra dålig lukt eller hudrodnad.

Slutligen bör klorna hos lagotto romagnolo klippas regelbundet, ungefär en gång i veckan eller varannan vecka. Detta hjälper till att förebygga obehag eller skada som kan uppstå från för långa klor.

Genom att noggrant uppmärksamma dessa skötselbehov, kan ägaren hålla sin lagotto romagnolo i bästa möjliga skick, samtidigt som den upprätthåller hundens naturliga och distinkta utseende.

Barn & Djur

lagotto romagnolo är generellt bra med barn och andra djur. De är vänliga, tålmodiga och har en mild natur, vilket gör dem till utmärkta familjehundar. De tenderar att vara förstående och tålmodiga med barn, men det är viktigt att barn lär sig att interagera respektfullt och försiktigt med hunden för att säkerställa en positiv relation. Som med alla hundraser är det viktigt att övervaka interaktioner mellan små barn och hundar för att garantera säkerheten för både barnet och hunden.

När det gäller andra djur, kan lagotto romagnolo vanligtvis samsas bra med andra husdjur om de har blivit korrekt socialiserade från unga åldrar. De kan vara vänliga mot andra hundar och kan även anpassa sig till att leva med katter och andra husdjur. Att introducera lagotto romagnolo till andra husdjur bör ske gradvis och under övervakning för att säkerställa en lugn och positiv interaktion.

En sak att tänka på är att lagotto romagnolo är en aktiv och intelligent ras med en stark dragningskraft till att söka och gräva. Det innebär att de kommer att behöva regelbunden mental och fysisk stimulans för att förhindra att de blir uttråkade eller frustrerade, vilket kan leda till oönskade beteenden. Att engagera dem i spel, träningspass eller aktiva promenader kan hjälpa till att uppfylla dessa behov.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en lagotto romagnolo valp?

Kostnaden för en Lagotto Romagnolo valp kan variera beroende på olika faktorer som uppfödarens rykte, valpens stamtavla och geografisk plats. Priset ligger dock oftast mellan 16,000 till 25,000 kr.

Hur är det att ha en lagotto?

Att ha en Lagotto Romagnolo är en givande upplevelse, då de är kärleksfulla, energiska och intelligent. Dock kräver de också regelbunden motion och mental stimulans på grund av deras aktiva natur och skarpa sinne.

Hur ofta klipper man en lagotto?

En Lagotto Romagnolo bör klippas ungefär var sjätte till tionde vecka för att hålla pälsen hälsosam och hanterbar, men detta kan variera beroende på individuell pälskvalitet och ägarens preferenser.

Hur klipper man nosen på en lagotto?

Använd en trimmer eller sax för att försiktigt korta ner pälsen runt nosen, se till att hålla håret tillräckligt kort så att det inte stör hundens ögon eller mun. När du klipper nosen på en lagotto bör du vara försiktig för att inte skada hunden.

Har lagotto underull?

Ja, lagotto romagnolo har en tjock underull. Detta bidrar till att göra deras päls vatten- och smutsavvisande samt att det ger dem extra skydd mot kyla och fukt.

Hur smart är en lagotto?

Lagotto romagnolo är mycket intelligent. Deras skarpsinne och läraktighet gör dem utmärkta för arbetsuppgifter som att söka tryffel, samt inom hundsporter som agility och lydnad.

Hur gammal kan en lagotto bli?

En lagotto romagnolo förväntas leva i 14-16 år i genomsnitt, men många individuella hundar kan leva ännu längre med korrekt vård och en hälsosam livsstil.

Är lagotto allergivänlig?

Ja, lagotto romagnolo anses vara en allergivänlig hundras. De har en speciell päls som fäller mycket lite, vilket gör dem till ett utmärkt val för människor med hundallergier.

Kategorier: Hundraser, Hundar