Chinese crested dog (Kinesisk nakenhund)

Chinese crested dog är en tillgiven och lekfull ras med en sällskaplig personlighet.

chinese crested dog

Chinese crested dog, även känd som kinesisk nakenhund, är en mångsidig hundras och en fantastisk sällskapshund. Med sin unika variation av naken och pälsad variant erbjuder de olika alternativ för alla hundälskare. Dessa hundar är mer än bara husdjur – de är lojala följeslagare som älskar att vara i närheten av sina ägare och sprider glädje i deras liv. chinese crested dog

Följ med oss när vi utforskar den charmiga chinese crested dogs temperament, aktivitetsnivå, pris och mycket mer!

Basfakta om chinese crested dog

Chinese crested dog har en glad och tillgiven personlighet. De älskar att vara nära sin ägare och är ofta lekfulla och energiska. Det är viktigt att ge dem rätt hudvård för att hålla deras känsliga hud frisk och återfuktad. Deras aktiveringsnivå är måttlig, och de trivs med lagom motion och mental stimulans.

  • Rasgrupp: 9 (Sällskapshundar)
  • Energinivå: Låg
  • Mankhöjd: Hane 28-33, tik 23-30 cm
  • Vikt: Hane 2,3-5,4, hona 2,3-5,4 kg
  • Förväntad livslängd: 13-15 år
  • Fäller päls: De med päls fäller

Historia

Chinese crested dog har en intressant historia och dess ursprung är något oklart. Även om namnet antyder att rasen kommer från Kina, är dess verkliga ursprung inte säkert fastställt. Det finns teorier om att hårlösa hundar fanns i Kina redan under Han-dynastin på 200-talet f.Kr. Dessutom finns beskrivningar av hundtypen i kinesisk litteratur från 1400-talet.

Det är intressant att notera att chinese crested dog ställdes ut i Storbritannien i slutet av 1800-talet, men sedan försvann den från rampljuset. Det var inte förrän på 1960-talet som rasen återintroducerades från USA, där ett fåtal uppfödare hade fortsatt att hålla rasen vid liv. Första importen till Sverige ägde rum 1972.

En spännande aspekt av rasens historia är att dess ursprungliga förfäder troligen inte kommer från Kina. Det finns teorier om att chinese crested dog faktiskt härstammar från afrikanska eller mexikanska nakenhundar som kinesiska uppfödare sedan minskade i storlek.

Man tror att de kinesiska nakenhundarna följde med kinesiska sjömän på deras resor över havet redan på 1500-talet och användes för att jaga skadedjur under pesttider. Det är därför inte förvånande att man fortfarande kan hitta dem i hamnstäder runt om i världen idag.

Målningar och tavlor från mitten av 1800-talet visar att chinese crested dog började dyka upp i europeisk konst. Kineserna utvecklade rasen för dess utmärkta förmåga att jaga råttor ombord på fartygen, och sjömännen handlade med dem i olika hamnar. Rasen hade även en annan användning som varma värmekuddar och ansågs ha magiska helande krafter av kineserna. De var populära både hos kinesiska kejsare och sjömän.

Denna fascinerande resa genom historien ger oss en inblick i chinese crested dogs ursprung och hur den har spridit sin charm över världen genom århundradena.

Temperament

Kinesisk nakenhund är en gladlynt och aldrig ilsken ras som förekommer i två varianter – naken och pälsad (powder puff) – vilka kan födas i samma kullar och tävla på utställningar tillsammans. Denna pigga och glada lilla hund älskar sina familjemedlemmar och sprider glädje överallt där den går. Förvänta dig massor av pussar och gos i ditt knä från denna kärleksfulla krabat.

Chinese crested dog är utmärkta följeslagare och extremt intelligenta, även om vissa hundtränare ibland rankar dem orättvist lågt på intelligensskalan på grund av deras avvikande personlighetsprofil. Det är viktigt att ha en tränare som förstår deras unika behov och temperament. Rasen kan vara envis och knyter sig starkt till sin närmaste flock. Vänliga chinese crested dogs är dock mer av ett undantag än regel, då de oftast är naturligt misstänksamma mot främlingar.

Dessa hundar är nyfikna och lekfulla valpar som gärna närmar sig människor och blir burna av dem. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att de kan lida av separationsångest när de lämnas ensamma för länge, vilket kan leda till skällande och destruktiva beteenden som att klättra och gräva för att rymma.

Chinese crested dog är relativt lugna när de är i närheten av sina ägare, men de kommer att vara alerta och varna genom att skälla. De trivs bra i alla typer av bostäder, inklusive lägenheter, och är underbara familjehundar som fyller sina ägares liv med kärlek, skratt och underhållning. Denna stabila följeslagare är en pålitlig vän som sprider glädje och tillgivenhet i sitt hem.

Aktivering

Chinese crested dog är en utmärkt sällskapshund och trivs framförallt på utställningar. Men rasen har också en aptit för olika former av aktiviteter, som agility och freestyle, och har visat framfötterna på lydnadsprov och i olika bruksgrenar.

När det gäller motion är en chinese crested dog inte en idealisk joggingkompis, men de behöver fortfarande lagom motion för att hålla sig i form. Utöver fysisk aktivitet är mental stimulans viktig för dessa hundar. Det finns en mängd leksaker och pussel speciellt utformade för hundar på marknaden, och chinese crested-hundar kan verkligen njuta av dem.

När det kommer till träning är rasen generellt sett lätt att arbeta med, men de kan vara envisa. Det är viktigt att ha tålamod och använda positiv förstärkning som träningsmetod. Korrigeringar bör hanteras med känslighet eftersom dessa hundar kan vara naturligt blyga.

Rumsrenhetsträning är också en viktig del av träningen, särskilt under valpstadiet. Det kan vara en utmanande aspekt för chinese crested dog och småhundar generellt sett, men med tålamod och konsekvent träning kommer de att lära sig att vara rumsrena.

Hälsa

Chinese crested dog är överlag en frisk ras, men det finns vissa hälsoproblem som kan förekomma. En av de vanligaste problemen är ögonrelaterade sjukdomar. Rasklubben har arbetat aktivt med att minska förekomsten av dessa problem, och det är endast en liten andel av hundarna som drabbas.

En annan hälsoproblematik som kan förekomma är acne, särskilt hos unga hundar av den nakna varianten. Det är viktigt att ha god hygien och regelbundet rengöra huden för att förebygga och behandla detta.

Det är även vanligt att den nakna varianten av rasen kan ha avsaknad av flera tänder. Det är något som kan vara normalt för dessa hundar och inte nödvändigtvis påverkar deras livskvalitet eller förmåga att äta.

För att säkerställa rasens hälsa och minimera förekomsten av genetiska sjukdomar, är chinese crested dog inkluderad i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD). Detta är riktlinjer som används av domare vid utställningar för att bedöma rasens hälsa och typ.

Sammanfattningsvis är chinese crested dog generellt sett en frisk ras. Med aktivt arbete från rasklubben för att hantera ögonproblem och god omvårdnad för att undvika acne och hantera tändernas avsaknad, kan man bidra till att bibehålla en god hälsa hos dessa charmiga hundar.

Skötsel

Chinese crested dog är en ras som kräver särskild omsorg när det gäller pälsvård och skydd mot kyla. Då dessa hundar har minimalt med päls och kan bli känsliga för kyla, är det viktigt att de hålls varma och skyddade under kalla väderförhållanden.

Eftersom de flesta chinese crested dog inte har en heltäckande päls att skydda dem från kylan, behöver de kläder på vintern. Att klä dem i passande hundkläder hjälper till att hålla dem varma och skyddade när de vistas utomhus. Det finns ett brett utbud av hundkläder tillgängliga på marknaden, inklusive tröjor, jackor och overaller som är speciellt utformade för att passa dessa hundars unika kroppsform.

Förutom att klä dem på rätt sätt behöver även andra aspekter av deras skötsel beaktas. Päls- och hudvård för en chinese crested dog består av regelbundna bad varje vecka och hudvård vid behov. Den nakna varianten av rasen behöver särskild uppmärksamhet när det gäller att hålla huden ren och återfuktad. Det kan vara nödvändigt att använda mjuka hudprodukter för att bevara hudens hälsa och undvika torrhet eller irritation.

Tandvård är också en viktig del av skötseln för chinese crested dog. Regelbunden tandborstning med en hundtandborste och tandkräm speciellt formulerad för hundar hjälper till att hålla deras tänder och tandkött friska. Det är också viktigt att regelbundet klippa klorna för att undvika att de blir för långa och orsakar obehag för hunden när den går.

Är chinese crested allergivänlig?

Det är viktigt att förstå att chinese crested inte är allergivänliga, trots deras begränsade mängd päls. De fäller mer än vad man kan förvänta sig av en ”hårlös” hund. Dessutom är det inte bara pälsen som kan orsaka allergiska reaktioner. Mjäll och saliv är betydande källor till allergener hos dessa hundar.

Barn & Djur

Chinese crested dog kan vara utmärkta sällskap för barn och andra djur när de introduceras och socialiseras på rätt sätt. Som med alla hundar är det viktigt att övervaka interaktionen mellan hunden och barn, särskilt yngre barn, för att säkerställa att det är tryggt för alla inblandade.

När det gäller att introducera chinese crested dog för barn är det bäst att göra det gradvis och under övervakning. Lär barnen att hantera hunden på ett respektfullt och lugnt sätt. Undvik att dra i hundens päls eller störa den när den äter eller sover. För att undvika överstimulering eller rädsla hos hunden är det också viktigt att lära barnen att ge hunden tillräckligt med utrymme och att inte vara för högljudda eller påträngande.

När det gäller andra djur, kan chinese crested dog vara vänlig och anpassningsbar. Men varje hund är individuell och kan reagera på olika sätt på andra djur. Det är bäst att introducera chinese crested dog för andra djur i en kontrollerad miljö och under övervakning för att se till att de är bekväma med varandra.

Om du redan har andra husdjur, se till att de också är introducerade på ett säkert och kontrollerat sätt. Ge hunden tillräckligt med tid och utrymme för att anpassa sig till de andra djuren och se till att belöna positivt beteende och interaktion.

Det är också viktigt att komma ihåg att varje hund är unik och kan ha olika personligheter och preferenser när det gäller att interagera med barn och andra djur. Det är alltid bra att observera och anpassa sig efter hundens reaktioner och behov för att skapa en trygg och harmonisk miljö för alla inblandade.

Vanliga frågor om chinese crested dog

Hur mycket kostar en chinese crested dog?

Priserna för en chinese crested dog kan variera beroende på olika faktorer såsom rasens kvalitet, härkomst och avelslinjer, men i genomsnitt kan priset för en kinesisk nakenhund ligga mellan 15,000 och 25,000 kronor.

Hur är chinese crested?

Chinese crested dog är glada och kärleksfulla sällskapshundar som trivs i familjemiljöer. De kan vara försiktiga mot främlingar, men de är generellt sett gladlynta, intelligenta och tillgiven.

Hur gammal blir en chinese crested dog?

Den genomsnittliga livslängden för en chinese crested dog ligger vanligtvis mellan 13-15 år, men det kan variera från individ till individ. Genom att ge dem en hälsosam livsstil, rätt näring och regelbunden veterinärvård kan man bidra till att maximera deras livslängd och välmående.

Kategorier: Hundraser, Hundar