10 Små hundraser som inte fäller (med bilder och fakta)

Är du ute efter små hundraser som inte fäller päls? Ta en titt på våra topp 10 små hundraser som är allergivänliga!

Små hundraser som inte fäller

Små hundraser som inte fäller päls är väldigt populära bland allergiker. Fördelen med små hundar är att de ofta är lätta att hantera samt att de väldigt sällan dreglar – vilket också innehåller allergener likt päls.

Även om inga hundraser är direkt allergivänliga så finns det de hundar som är lättare att bo med för allergiker, en liten hundras som inte fäller är en bra början.

Här är en lista på våra topp 10 små hundraser som inte fäller päls, perfekt för allergiker som vill ha en sällskapshund!

Topp 10 små hundraser som inte fäller

1. Affenpinscher

Små hundraser som inte fäller - affenpinscher

Affenpinscher är en förtjusande, gosig och liten hundras som inte fäller päls. Dessa ”aphundar” kommer ursprungligen från Tyskland, där ”Affe” betyder apa på tyska.

De är aktiva, äventyrliga och lekfulla. Eftersom affenpinscher väger mindre än 6 kg och lätt anpassar sig till nya miljöer är de perfekta lägenhetshundar och resekompisar.

Affenpinschers avlades ursprungligen för att jaga råttor i hemmen och runt gårdar och de behöver korta och livliga lekstunder och lugna promenader varje dag för att förhindra tristess och destruktivt beteende.

De är utmärkta vakthundar och de skäller på nästan vad som helst. De är också exalterade och tenderar att darra när de är upphetsade.

Affenpinschers avgudar absolut sina människor och älskar att umgås med andra husdjur i familjen.

Har du spädbarn, småbarn eller unga barn i förskoleåldern? Affenpinscher kanske inte är rätt för din familj i så fall. Dessa stolta och känsliga valpar ogillar för hårda tag och att bli burna mot sin vilja.

2. Basenji

Små hundraser som inte fäller - basenji

Basenji, även känd som den afrikanska hunden som inte kan skälla, är en jakthund med ursprung i centrala Afrika. De är kända för sina stora, spetsiga öron och korta, hårt böjda svansar.

Basenjis kan inte skälla fysiskt, men de kan skratta, morra, gnälla, joddla och till och med skrika. Deras medelmåttiga kroppsbyggnad (9 – 12 kg) gör dem till utmärkta stadshundar.

De är också idealiska för allergiker eftersom de tvättar sig rena som katter och inte fäller päls i samma utsträckning som andra hundar.

Basenjis är självständiga hundar som är kända för sina väldigt lojala, busiga, envisa och reserverade personligheter.

Utan en timmes daglig motion kan de bygga upp tristess och hitta på något roligt att göra själva, som vi människor sällan uppskattar.

Basenjis är avlade för att jaga råttor, men har också en stark jaktlust och jaga höns, katter och små barn på bakgården. Det är därför viktigt att hålla dem i koppel och introducera dem till andra människor och djur i tidig ålder.

3. Bichon frisé

Små hundraser som inte fäller - bichon frisé

Bichon frisé (som betyder ”lockig knähund” på franska) härstammar från Barbet, en vattenhund från medelhavsområdet.

Bichon frisé väger inte mer än 8 kg och är i genomsnitt 23 – 30 cm höga i manken, perfekt för hyresgäster som bor i lägenhet och människor med små barn eller andra husdjur.

Dessa hundar anser att det inte finns några främlingar, utan bara vänner som de ännu inte har träffat.

Dessa milda, känsliga sällskapshundar älskar att lära sig nya trick, särskilt när gott hundgodis erbjuds som belöning.

Bichon frisé tycker om att springa mellan rummen och hoppa på möblerna innan de myser bredvid dig i soffan.

Även om de inte är dominanta hundar har de en envis karaktär och är allmänt kända för att vara svåra att träna rumsrena.

Bichon frisé har också ett mycket högt och ljust skall. Arbetar du länge hemifrån? Bichon frisé längtar efter mänskligt sällskap och kan drabbas av separationsångest när de lämnas under långa perioder.

Denna hundras är en av de få små hundraser som inte fäller päls.

4. Chinese crested dog

Små hundraser som inte fäller - chinese crested dog

Chinese crested dog är en livlig och temperamentsfull liten hund som vanligtvis väger 2,3 – 5,4 kg.

Kinesisk nakenhund är till större delen naken, och den pälsen som har är mer likt människans hår och det är därför de inte fäller päls som andra hundraser.

När en chinese crested blir förälskad i dig kommer den att hålla sig fast vid din sida och ofta ligga nära dig för din värme.

Är du en soffpotatis eller en sporadisk soffpotatis? En kinesisk nakenhund kommer att krypa till kojs bredvid dig i timmar utan att röra en muskel.

Med det sagt är chinese crested ”kattliknande” och klättrar över staket eller murar för att komma undan sin instängning.

De är också nervösa och blyga när det gäller nya människor och nya situationer.

De är benägna att drabbas av separationsångest och tenderar att skälla mycket.

Dessa exotiskt vackra hundar kan ligga i 40 grader sol i timmar samtidigt som dem föraktar kyla. De kommer att behöva regnjacka och ett hundtäcke för kyliga promenader.

5. Dvärgschnauzer

Små hundraser som inte fäller - dvärgschnauzer

Dvärgschnauzer är 30 – 36 cm i mankhöjd med en vikt på 5,4 – 9,1 kg och har en varm och spänstig personlighet. De är kända för sitt valrossliknande skägg och sina uttrycksfulla ögonbryn.

Den här pälsen måste trimmas några gånger om året, och i gengäld för det så fäller dem istället inte någon päls.

Dvärgschnauzer är utåtriktade och självständiga, samtidigt som de är försiktiga med främlingar.

Dvärgschnauzer anpassar sig lätt till livet i staden eller på landet så länge de får en timmes motion varje dag.

Om en dvärgschnauzer väljer dig som sin favoritmänniska kommer den alltid att vilja vara vid din sida.

Dvärgschnauzer är också envisa och något trotsiga och de kommer att låtsas att de inte kan höra dig om de är uttråkade.

De tenderar att skälla på större hundar utan att oroa sig för konsekvenserna och jagar gärna mindre djur.

Denna personlighet kan få dem att hamna i stora problem, så det är upp till dig att hålla dem i koppel.

6. Griffon bruxellois

Små hundraser som inte fäller - griffon bruxellois

Griffon bruxellois är döpt efter staden Bryssel i Belgien. Dessa förtjusande små valpar väger allt från 3 – 6 kg och har en överdimensionerad, självupptagen och komisk personlighet.

Med andra ord en perfekt hundras som inte fäller päls.

Griffon bruxellois lilla storlek och positiva läggning gör dem till underbara lägenhetshundar, lätta följeslagare på resan och kärleksfulla fyrbenta sällskapshundar.

Har du ett heltidsjobb som kräver att du lämnar din hund ensam i oändliga timmar i sträck?

I så fall är kanske inte griffon bruxellois din idealiska sällskapshund. Dessa storhjärtade hundar är mer känsliga för ensamhet än andra hundraser på vår lista.

7. Malteser

Små hundraser som inte fäller - malteser

Malteser är en toyhundras som är känd för sitt mjuka och tillgivna humör och sin långa, silkeslena päls.

Deras lilla storlek och anpassningsbara natur gör dem till underbara lägenhets- och stadshundar. I genomsnitt väger malteser mellan 2-4 kg när de är fullvuxna.

Malteser är en hundras som fäller minimalt med päls och lämpar sig därför för allergiker.

De är inte heller särskilt krävande när det kommer till promenader och aktivering, men de älskar en bra promenad och ett roligt träningspass!

8. Pudel

Små hundraser som inte fäller - pudel

Storpudel och mellanpudel är otroligt intelligenta, och det gäller även toypudel och dvärgpudel.

Små pudlar är mycket smarta, lätt att träna och sällskapliga hundar. De har en mild attityd och är otroligt roliga hundar som älskar att lära sig saker.

Det bästa av allt är att pudel inte fäller päls, och det gäller alla storlekar. Däremot behöver man trimma pälsen med en hundtrimmer några gånger om året.

Toy- och dvärgpudel är kända för sin atletiska förmåga och smidighet och är vanligtvis förtjusta i vatten och simning – de avlades trots allt för att jaga ankor.

De är byggda för att vara ute i naturen och är därför utmärkta sällskapshundar för friluftsliv.

Oavsett om du ska ut och vandra eller planerar en resa till en sjö kommer pudlar absolut att älska att delta på äventyret.

9. Shih tzu

Små hundraser som inte fäller - shih tzu

Shih tzu är små och robusta hundar. De är kända för sitt utåtriktade och alerta temperament och sina vackra, mjuka och silkeslena päls.

Även om shih tzus är otroligt lojala mot sina ägare är de också otroligt sociala och kryper gärna intill en främling om det innebär att de får några extra kramar!

Shih tzus lilla storlek och lättsamma natur gör dem till underbara lägenhets- och stadshundar.

I likhet med taxar kan de vara benägna att vara envisa. Därför behöver de regelbunden träning vid tidig ålder för att förhindra olydnad senare i livet.

10. Xoloitzcuintle

Små hundraser som inte fäller - xoloitzcuintle

Xoloitzcuintle är känd för att vara de gamla aztekernas hund och är en lojal och uppmärksam vakthund.

Dessa hundar finns i tre varianter, liten, medium och stor – men även hårlösa och pälsade.

Den pälsade varianten fäller päls, tämligen mycket tycker vissa som äger den pälsade varianten, medans de nakna är en liten hundras som inte fäller päls.

Eftersom du förmodligen vill ha en hårlös följeslagare på grund av allergier är det viktigt att skydda xoloitzcuintles hud från kalla temperaturer.

De är väldigt frusna hundar och jag har en mexikansk nakenhund i min familj, så undervintertid är det full mundering som gäller. Då gäller det alltså att klä på den här mexikanska nakenhunden hundskor, overall och hundtäcke.

Kategorier: Artiklar, Hundar