Hund äter inte, med andra ord matvägrar, innebär att hunden har minskad aptit vilket kan vara stressande för hundägare och tyder ofta, men inte alltid, på ett underliggande medicinskt tillstånd.
Även om matvägran hos hundar inte nödvändigtvis är ett tecken på allvarlig sjukdom är det viktigt med snabb veterinärvård eftersom det kan vara ett tecken på allvarlig sjukdom, inklusive cancer, olika infektioner, oral smärta, tandsjukdomar, leverproblem, och njursvikt.
I den här artikeln får du en inblick i varför din hund inte äter, vad du kan göra för att få din hund att äta och när du ska uppsöka veterinär.
6 Anledningar till att din hund inte äter
Precis som för människor finns det flera olika anledningar till att din hund inte äter. Dessa inkluderar:
1. Hunden lider av ett underliggande medicinskt problem
En hund som inte äter på mer än 24 timmar bör inte ignoreras, eftersom det ofta är en varning om att något annorlunda föreligger.
Listan över möjliga sjukliga orsaker till att din hund inte äter är ganska lång och kan omfatta allt som kan orsaka smärta, illamående, trötthet eller stress:
- Bukspottkörtelinflammation
- Cancer
- Diarré
- Feber
- Hjärtsvikt
- Illamående
- Inflammatorisk tarmsjukdom
- Infektion
- Kräkningar
- Leversjukdom
- Lungsjukdomar
- Magsjuka (omfattar även matrester eller något annat som de inte borde ha ätit, eller om de plötsligt byter mat eller godis).
- Njursjukdom
- Oral smärta
- Tandsjukdomar
- Tarmparasiter
Detta är bara några exempel på medicinska problem som kan leda till aptitlöshet hos hundar, och det finns många fler möjliga medicinska anledningar.
Det är alltid bäst att vara på den säkra sidan och få eventuella medicinska tillstånd uteslutna om det börjar bli en återkommande utmaning att få din hund att äta.
Upplever du din hund visar symtom på sjukdom och vägrar äta, blir allmänpåverkad eller beter sig orkeslöst ska du omedelbart uppsöka din närmaste veterinär för en undersökning.
2. Hunden är rädd, stressad eller lider av ångest
Ångest, stress eller rädsla kan orsaka minskad aptit hos vissa hundar, precis som hos människor.
Tänk på att det du tycker är stressigt inte är detsamma som vad din hund kan se som stressande, och även små saker kan ge upphov till ångest vilket gör att hund inte äter.
Förändringar i hundens rutiner eller miljö, till exempel nya människor eller husdjur i hemmet, resor eller höga ljud som byggnationer, stormar eller fyrverkerier kan utlösa ångest.
Även något så enkelt som att ändra tid eller plats för hundens utfodring kan få mer känsliga hundar att känna sig stressade, och det kan göra dem mindre benägna att äta.
Att bli rädd av ett annat husdjur i hushållet kan också leda till att en hund undviker sin matskål.
Många hundar tycker inte om att äta precis bredvid andra hundar, eftersom det kan finnas en rädsla som vi människor inte uppfattar.
Det rekommenderas att hundar skiljs åt när de äter för att minska eventuellt resursförsvar.
Om problemet är relaterat till stress eller ångest börjar hundarna i allmänhet äta igen efter en dag eller två, när de har anpassat sig till förändringen.
Vissa hundar kan behöva mycket positiv förstärkning för att överkomma stressen, eller medicinsk hjälp för att minska den om den är vanligt förekommande.
3. Det är fel på fodret
Att din hund inte äter kan också handla om fodret i sig – den kan vara gammal, unken eller förstörd.
Medan vissa hundar, t.ex. glada golden retrievers, äter vad som helst kan andra, t.ex. en yorkshireterrier, vara lite mer kräsna.
Om en hund har fått samma foder ett tag och alltid ätit det bra, ta en titt på utgångsdatumet på foderförpackningen eller burken och kontrollera att det förvaras i en lufttät behållare.
Alla behållare och påsar med hundfoder ska vara förseglade, och fodret ska kastas om utgångsdatumet har passerat.
Öppen konserverad foder kan förslutas med plastfolie eller ett lock som är tillverkat för att passa hundfodersburkar, och den kan förvaras i kylskåpet i två till tre dagar.
4. Hunden är kräsen
Många hundägare undrar om deras hund helt enkelt kan vara trött på fodret om den slutar äta den.
Även om vissa hundar kan vara kräsna bör en frisk och hungrig hund inte sluta äta ett visst foder bara för att den har ätit det ett tag.
Ibland krävs det några försök för att komma fram till vilken hundmat din hund tycker bäst om, men om din hund verkar tröttna på foder efter foder kan det bero på att den får för mycket godis eller mänsklig mat, eller så kan den ha ett medicinskt problem.
Hundar är smarta och lär sig snabbt att om de inte äter upp sitt hundfoder kan de få något annat gott i stället.
Istället för att direkt börja utfodra bordsrester eller ett nytt hundfoder kan du se om det hjälper att blanda hundens foder med lite vatten eller blodpulver.
Blodpulver är ett kosttillskott som har många användningsområden, dels är det bra för hunden och det smakar också väldigt gott för våra jyckar.
Hundfoder med tillsatt blodpulver är svårslaget för många kräsna hundar.
Att plötsligt byta hundfoder leder ofta till magbesvär (minskad aptit, kräkningar, diarré), så det kan vara mycket kontraproduktivt.
Det skulle vara mycket ovanligt att en hund går hungrig i flera dagar bara för att den är kräsen, så det är viktigt att utesluta underliggande medicinska tillstånd med din veterinär om detta händer.
5. Din hund får för mycket hundgodis
Om din hund vägrar äta sitt foder men säger ja till godis eller familjens matrester kan det hända att den äter ”skräpmat” i stället för sin egen hundmat.
Om din hund har andra symtom på att den inte mår bra, som förändrad allmänpåverkan eller trötthet, kan det dock vara ett medicinskt tillstånd som ligger bakom den förändrade aptiten och din veterinär bör kontaktas omgående.
Men om din hund till exempel är glad, energisk, dricker vatten, leker och inte har några kräkningar eller diarré kan det vara så att den helt enkelt får i sig för många kalorier per dag i form av godis och inte är hungrig på sin måltid.
De kan också ha överlistat dig och vet att om de vägrar äta sitt foder får de istället en läcker kycklingbit och hundgodis.
Men om din hund är slö, har någon form av kräkningar eller diarré, börjar äta lite för att sedan sluta, eller om den dreglar eller slickar sig på läpparna, kan det vara så att den inte mår 100% bra.
Godis är mer belönande, så många hundar är mer benägna att äta sådant i stället för sitt foder, även om de inte mår så bra utav det.
6. Hunden kan lida av oral smärta
Stirrar din hund endast på torrfoder men äter våtfoder så fort du ställer ner den? Detta är ett vanligt problem som hundägare, och det kan betyda flera olika saker.
Det kan vara så att din hund har tand- eller munsjukdomar. Många hundägare tror att om deras hund äter så har den inte ont i munnen, men så är inte fallet.
De måste äta, så många hundar kämpar tyst med smärta i munnen i månader, eller år, tills en behandling görs för att dra ut eventuella ruttna eller inflammerade tänder.
Medan vissa hundar fortfarande äter torrfoder även med svår smärta i munnen föredrar många hundar våtfoder eftersom det är lättare att tugga.
Om din hund inte längre vill äta torrfoder men äter våtgoder bör den ses över av sin veterinär för en undersökning av munnen.
Det kan också vara så att din hund föredrar konserverat foder framför torrfoder, eftersom det ofta luktar starkare och kan ses som mer av en ”godbit”.
Prova att blanda konserverat hundfoder med torrfoder för att uppmuntra din hund att äta och övergå gradvis till en större andel torrfoder tills dess att din hund återgår till att äta torrfoder.
Vissa hundar vägrar helt enkelt att äta torrfoder till förmån för att få sitt våtfoder.
Även om våtfoder kan ha vissa negativa konsekvenser, till exempel värre tandsjukdomar eller en högre foderkostnad, är det kanske inget problem med att ge din hund våtfoder på lång sikt.
Tips om din hund inte äter
Om din hund är orkeslös, kräks eller har diarré och dessutom inte äter ska du genast uppsöka din veterinär.
Om du inte upplever något av detta finns det några sätt för att försöka locka din hund som inte äter att äta sitt foder:
- Servera fodret på fasta tider (vanligtvis två gånger om dagen för en vuxen hund) och ställ fram matskålen 20 minuter per morgon/kväll och ta sedan bort den tills det är dags för nästa måltid.
- Aktivera hunden mer då likt oss människor blir hundar hungrigare av ett aktivare liv.
- Gör måltiden till en rolig upplevelse och träna med hundfodret och ge det som en belöning när du tränar din hund.
- Tillsätt vatten till torrfodret och låt den ligga i blöt i 10 minuter för att mjuka upp det.
- Strö lite blodpulver över hundfodret för att göra det mer aptitligt och smakfullt för hunden.
- Prova att blanda lite vanlig, benfri, skinnfri och kokt kyckling med deras foder för att uppmuntra dem att äta.
- Skäm inte bort din hund om den är frisk, en frisk och hungrig hund kommer till slut att äta – undvik att tycka synd om den för att sedan ge hunden vad den vill ha istället för sitt foder.
- Prova att utfodra hunden sitt foder ensam om du har fler hundar i hemmet.
- Prova utfodra en annan fodertyp som torrfoder, färskfoder eller våtfoder.
Om du har provat dessa knep och din hund fortsätter att vägra äta sitt foder bör den undersökas av en veterinär för att utesluta eventuella underliggande medicinska tillstånd.
Om din veterinär inte uttryckligen har ordinerat det bör din hund inte få några receptfria mag-tarmläkemedel som Imodium eller dylikt då dessa mediciner kan orsaka allvarliga biverkningar eller till och med påverkas av de mediciner som din veterinär vill ge.
Det är bäst att rådgöra med din veterinär innan du försöker att behandla symtomen hemma.
Hos veterinären
Veterinären kommer att fråga dig om din hunds medicinska bakgrund och om du har märkt några andra symtom, t.ex. viktminskning, diarré eller kräkningar.
Det är viktigt att försöka ta reda på om hunden inte har något intresse för fodret eller om din hund är hungrig men av någon anledning inte klarar av att äta – i dessa fall kommer hunden att visa intresse för foder och ibland försöka äta, men sedan ge upp eller ibland bara gå iväg.
Det är troligt att din veterinär kommer att ge din hund en grundlig undersökning och kontrollera tänderna för att se till att det inte är detta som är orsaken till problemen.
De kan också utföra en del tester som t.ex. röntgen, ultraljud, ta blod-, urin- och avföringsprov för att kontrollera om det finns någon ohälsa eller sjukdom.
Vanliga frågor om Hund äter inte
Hur länge kan en hund klara sig utan mat?
En frisk hund klarar sig minst två till tre dagar utan att må dåligt, men de kan klara sig upp till fem dagar utan mat. Förutsättningen för att hunden ska klara av flera dagar utan mat är att hunden dricker rikligt med vatten.
Varför har min hund slutat äta sin mat?
Om en hund inte längre äter sin mat som den glatt har ätit förut beror det ofta på oral smärta eller en underliggande sjukdom. Om hunden nyligen bytt foder är det troligen en protest.
Hur ska jag få min hund att äta?
För att få din hund att äta kan du antingen prova byta foder, ändra utfodringsrutiner, göra måltiderna mindre frekventa eller toppa fodret med lite blodpulver som en riktigt god smaksättning.
Kan en hund svälta sig till döds?
Likt människor har hundar överlevnadsinstinkter och kommer därför sällan att svälta sig själv till döds självmant. Så länge hundens allmänna hälsa är god och den dricker vatten kan du hålla ut och fortsätta erbjuda ditt hundfoder.