Bichon frisé

Är du nyfiken på Bichon Frisé? Vi berättar det du behöver veta om den här lilla hundrasen som kallas Bichon Frisé!

Bichon Frisé

Den söta och fluffiga Bichon Frisé räknas till kategorin dvärghundar och är en perfekt första hund för den som aldrig haft en vovve förut.

Rasen trivs bra i olika familjekonstellationer och behöver inte speciellt mycket motion i jämförelse med många andra raser. Däremot är det viktigt att hunden får använda hjärnan ibland och lära sig nya tricks eller kommandon, för att känna sig stimulerad. Bichon Frisé är en vänlig och tillgiven ras som är lätt att hantera.

I den här artikeln kommer jag att berätta om allt från bichon frisés karaktärsdrag till historia och aktiveringsnivå – fortsätt bara att läsa!

Basfakta om Bichon Frisé

Bichon frisé är en fransk hundras som är väldigt liten. Hanar har en mankhöjd på 23-30 cm och väger 6-7 kg medans honor är 23-28 cm höga och väger 4-5 kg. Dem är lekfulla, glada, sociala, intelligenta och tillgivna. Dem kräver inte mycket aktivering och motion men tränar gärna!

Ursprungsland: FrankrikeSmeknamn: Bichon
Ursprungsår: 1933Pälsstruktur: Täckhåret skall bilda lösa korkskruvslockar med en mjuk underull.
Rasgrupp: 9 (Sällskapshundar)Färger: Vit
Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Nej
Energinivå: LågPälsvård: Mycket
Kräver aktivering: LiteBarnvänlig: Ja
Kräver motion: LiteNära till skall: Nej
Träningsvillig: MedelAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejLivslängd: 12-15 år
Mankhöjd:
Hane: 23-30 cm
Hona: 23-28 cm
Vikt:
Hane: 6-7 kg
Hona: 4-5 kg

Historia

Hundrasen Bichon Frisé har sitt ursprung ända från 1300-talet och länderna kring Medelhavet såsom Malta och Spanien. De var från början kungliga hundar men gick sedan över till att ägas av “vanligt folk” mer och mer. Man kan förstå att bichon frisé passade bra in i ett kungahus med sin vita, fluffiga päls och boll till svans. Svansen lägger sig som en liten båge över ryggen. 

Temperament

Man kan nästan inte hitta en enklare och vänligare hund än bichon frisé. Rasen är mycket snäll, lekfull, glad, intelligent och tillgiven. Passar både familjer, pensionärer, ensamstående och par. De följer gärna med på äventyr när som helst, men kan dock lämnas ensamma ibland om man övar in detta med hunden så att den känner sig lugn. 

En del väljer bichon frisé som första hund just för att den är så lätt att hantera. Har man ingen vana av hundar passar det bra med en enkel ras som är följsam och inte så utmanande. De är mycket smarta och tycker om att lära sig nya tricks då och då. Hela familjen kommer garanterat älska den här jycken – oavsett ålder! 

Aktivering

En bichon frisé behöver inte så mycket fysisk aktivitet, men som absolut minst 30 minuter rask promenad om dagen. Gärna mer för att hunden ska må tipp topp. Man kan också byta ut en del av den fysiska aktiviteten med mental träning istället. En bichon frisé älskar lekar där den får använda hjärnan lite mer. Man kan även träna agility med den här rasen, men de är inte så hemskt vanliga inom den kategorin. 

Hälsa

I allmänhet är bichon frisé en ganska frisk hundras som inte har några större problem. Men de kan utveckla olika typer av ögonsjukdomar samt även ha problem med rinnande ögon. Även lösa knäleder är något som en bichon frisé kan drabbas av. Alla dessa sjukdomar är ärftliga.

Ska man avla på sin hund ska först kolla upp att hunden är frisk hos en veterinär, så att man minskar risken för att genetiska sjukdomar förs vidare. 

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Bichon frisé:

  • Olika ögonsjukdomar
  • Rinnande ögon
  • Lösa knäleder

Skötsel

En bichon frisé kräver en del pälsvård för att hållas fina. Men likt hundrasen pudel (och många andra) så fäller de däremot nästan ingenting, vilket ofta uppskattas, men kanske främst av allergiker som kan minimera mängden pälskvalster som flyger omkring hemma. 

Du behöver borsta din bichon frisé minst en gång om dagen noggrant. Trimning kan också behövas till och från. Men om du planerar att ställa ut din vovve så bör du anlita en professionell hundfrisör att göra jobbet, då det är betydligt mer avancerat. Vid utställning krävs nämligen att hundens päls ska se ut på ett visst sätt med jämn, fin struktur och en speciell klippning. 

Barn & Djur

Bichon frisé är generellt en hundras som går bra ihop med andra hundar och djur i hemmet. Den har oftast inget behov av att dominera eller vara envis. Rasen är vänlig och kan bo tillsammans med barn, men kom ihåg att barnet måste lära sig att respektera hunden. Alla hundar kan bli sura om de känner sig trängda eller stressade.

Vanliga frågor om Bichon frisé

Vad kostar en Bichon frisé?

En bichon frisé kostar från 13 000kr. Uppfödare har däremot fri prissättning på valparna och kan själva bestämma pris. En bichon frisé bör aldrig kosta mer än 20 000kr.

Är bichon frisé allergivänlig?

Det finns ingen hund som är helt allergivänlig, men bichon frisé är en av de få hundraser som allergiker generellt har lättare för då dem släpper ifrån sig väldigt lite allergener och päls.

Kategorier: Hundraser, Hundar