Världens största hund & hundraser (med bilder och fakta)

Vilken är egentligen världens största hund? Vilka är världens största hundraser? Vi går igenom allt du vill veta om världens största hundar & hundraser!

Världens största hund

Världens största hund som lever idag är enligt Guinness World Records hunden Atlas Seay som är utav rasen grand danois. Världens största hund Atlas bor i Georgia, USA, tillsammans med sin trogna ägare Spencer.

Iden här artikeln berättar jag om världens största hund som lever idag, tillsammans med världens största hundar genom tiderna samt 5 av världens största hundraser.

Världens största hund

Världens största hund är något alla förmodligen vill ha, men man glömmer bort hur stora hundar faktiskt kan bli. Inte nog med det så äter världens största hund för cirka 1000kr i veckan.

Här är de 6 största hundarna genom tiderna:

1. Atlas – Världens största levande hund

Världens största hund: Atlas
Bild: The List Wire

Världens största hund som är vid liv är hunden Atlas som bor i Georgia, USA. Atlas är en grand danois som mäter 1,03 meter från marken till högsta delen av hundens manke.

Atlas som är världens största hund väger hela 102 kilo och får tyvärr inte plats i familjen bil längre.

2. Zeus – Världens största hund genom tiderna

Världens största hund: Zeus
Bild: NPR

Världens största hund genom tiderna är däremot inte Atlas, det är Zeus som också är en grand danois. Zeus vägde bara 70,3 kg men mätte hela 1,118 meter mankhöjd och är genom tiderna världens största hund.

Zeus blev tyvärr bara 5 år vilket är vanligt bland världens största hundar och gick bort i oktober 2014.

3. Freddy

Världens största hund: Freddy
Bild: CNN

Hunden Freddy var under en period världens största hund i modern tid och föddes 17 maj 2012 och gick tyvärr bort 27 januari 2021 hela 8 år gammal. Freddy som var världens största hund vägde hela 88,9 kg och var 1,035 meter hög.

När Freddy väl stog på två ben mättes han till hela 227,3 cm lång vilket är helt otroligt.. inte konstigt att han var världens största hund! Även Freddy var utav rasen grand danois och det sammanträffandet är inte konstigt då grand danois är en av världens största hundraser.

4. Zorba

Världens största hund: Zorba
Bild: usatoday

Zorba är världens största hund sett till vikt och har flera gånger slagit rekord i Guinness World Records. Zorba, en mastiff, har slagit rekorden för världens tyngsta respektive längsta hund.

Zorba vägde hela 155,5 kg men var endast 0,993 meter hög – med andra ord en riktig bjässe.

5. Boomer

Världens största hund: Boomer
Bild: SMH

Boomer är också en av världens största hundar genom tiderna och är av rasen Landseer. Han vägde in på hela 81,6 kg och var 0,914 meter hög.

Boomer mäter hela 2,1 meter från nos till svansspetsen, och är därför en av världens största hund. Tyvärr gick Boomer bort 2012.

6. Euphrates

Euphrates är också en av världens största hundar som levt. Euphrates var dock en blandras korsad mellan bullmastiff och napolitansk mastiff.

Han vägde hela 81,6 kg och var 80,01 cm hög från golv till manke. Euphrates får helt klart en plats på vår lista av världens största hund.

5 av världens största hundraser

Vilken som är den största av världens största hundraser kan länge diskuteras då det är individer som tar rekord och dessa individer kan skilja sig väldigt mycket åt.

Nedan är 5 av världens största hundraser utan inbördes ordning tillsammans med fakta och bilder.

1. Irländsk varghund

Världens största hund: Irländsk varghund

Världens största hundras är faktiskt Irländsk varghund och används till framförallt jakt på varg, men har genom tiderna använts väldigt mycket i krig. Som man hör på namnet av världens största hundras så kommer den från Irland.

Deras användningsområde i krig var att tvinga ner motståndare från hästens rygg, eller ut ur stridsvagnen, genom att attackera. Idag används inte världens största hund för det ändamålet och faktiskt används de sällan för vargjakt numera heller. De används mest som gårdshundar där världens största hundras får leka och röra sig fritt på gården.

2. Grand danois

Världens största hund: Grand danois

Grand danois är definitivt en av världens största hundraser med tanke på att de tar upp topp 3 listan av världens största hundar. Som vi alla vet är grand danois oerhört stora hundar och blir ofta 71 – 86 cm höga med en vikt på 45 – 90 kg.

Grand danois är, trots sitt namn, en tysk hundras. Grand danois heter nämligen Great Dane på engelska, eller stor dansk som vissa säger på svenska.

Denna hundras som är en av världens största hundraser vinner sina rekord på höjden då de sällan är världens största hundraser sett till vikten.

Grand danois är i allmänhet en väldigt lugn och oaggressiv hund, och ofta kallad för en soffpotatis. Det är dock viktigt att om man skaffar en av världens största hundraser är redo på att dem kan vara väldigt mycket med sin stora kropp.

3. Pyrenéerhund

Världens största hund: Pyrenéerhund

Dessa vackra hundar har fått sitt namn efter de berg där de avlades för att skydda hjordar. I USA kallas de för Great Pyrenees, men i Sverige kallas de för Pyrenéerhund. De är en av världens största hundraser och väger runt 36 – 54 kg med en mankhöjd på ca. 65 – 82 cm. Pyrenéer hundar har ofta en livslängd på 10 – 12 år.

Pyrenéerhund, en av världens största hundraser, uppskattas att ha dykt upp för första gången runt 3000 f.Kr.

Pyrenéerna är mycket intelligenta och mycket beskyddande mot sin familj (kom ihåg att de föddes upp för att skydda sina hjordar). Även om de i allmänhet är lugna hundar i förhållande till sin storlek kan de bli oroliga i en kaotisk miljö eller om de inte motioneras tillräckligt mycket.

Denna hund, som är en av världens största hundraser, kan utveckla aggressivitet mot andra hundar lättare än andra hundraser, så de bör ha en hundvan ägare.

4. Mastiff

Världens största hund: Mastiff

Den här massiva hunden som också är en av världens största hundraser, som är känd som Engelsk Mastiff eller helt enkelt Mastiff, har sitt ursprung i Asien.

Den här stora hunden väger mellan 54 och 100 kg med en mankhöjd på ca. 70-91 cm. En riktig bjässe och helt klart en av världens största hundraser.

Det var britterna som tog störst hänsyn till att avelslinjen förblev strikt, och det är till dem vi har dagens Mastiff att tacka för. Dessa hundar användes för att vakta slott och egendomar och var en gång i tiden utmärkta beskyddare.

Dagens Mastiffs är milda och vänliga men ändå skrämmande när deras människor eller territorium är hotat. Mastiffhundar är extremt lojala och hängivna sina familjer och är lyckligast när de är omgivna av dem de älskar.

Amerikanska Kennelklubben kallar mastiffen för ”en massiv, tungt benad hund” som ”kan väga tyngre än många fullvuxna män”.

5. Sankt bernhardshund

Världens största hund: Sankt bernardshund

Dessa välbekanta hundar avlades ursprungligen fram i Schweiz och tros ha uppstått omkring 1660. De har en mankhöjd på ca. 65 – 90 cm och väger ofta runt 54 – 82 kg. Deras förväntade livslängd är 8 till 10 år.

Uppgifterna om deras tidiga år är oklara, men man vet att Sankt bernhardshundar har följt med munkar på patrullering i bergen. De arbetade i team när de deltog i patrullering och livräddningsmanövrar. Om någon hittades begravd under snön började en av världens största hundar gräva ut personen medan den andra sprang för att hämta hjälp.

Sankt bernhardshundar är kända för att vara tålmodiga och kallas ofta för ”barnvaktshundar” (även om hundar och barn aldrig bör lämnas utan uppsikt tillsammans). De är intelligenta, lugna och vänliga.

Att äga världens största hund

Att ha en av världens största hundraser hemma innebär ett mycket större ansvar. Att ha en av världens största hundar dra i kopplet när du är ute på promenad, eller om den skulle anfalla en annan människa, är båda riktigt jobbiga situationer.

För att underlätta att äga världens största hund finns det 4 viktiga saker som du måste träna på med din hund.

  • Socialisering. Socialisering handlar om att vänja världens största hund vid att inte bli helt till sig när den ser en annan hund, människa eller djur.
  • Miljöträning. Miljöträning är viktigt även för världens största hund för att kunna hålla sig lugn, sansad och trygg på nya eller olika platser.
  • Koppelträning. Koppelträning är extremt viktigt om du har världens största hund. Oavsett hur stark du är så kan 80 kg hund lätt dra omkull dig.
  • Lydnad. Lydnad är ett måste! Se till att träna världens största hund väl så att den kommer på inkallning och lyssnar på dina kommandon.

Kategorier: Artiklar, Hundar