9 Sätt att få din hund att tycka om dig (& 7 tecken att den inte gillar dig)

7 Tecken på att din hund inte gillar dig och hur du åtgärdar det.

Få Din Hund Att Tycka Om Dig

När jag besöker klienter som upplever att deras hund är rädd för dem har jag i många fall sett ganska omgående att deras hund inte ogillar dom, utan bara tycker dem är tråkiga. Att ge hunden ett syfte och träna något som den tycker om förändrar oftast relationen till ägaren positivt.

  • Det finns flera sätt du kan se om en hund känner sig obekväm runt dig, eller helt enkelt tycker du är tråkig.
  • Det är ett dåligt tecken om din hund medvetet undviker dig eller lämnar rummet varje gång du närmar dig.
  • Ofta stelnar en hunds kropp till om de är obekväma i din närvaro.
  • Om du upplever att din hund inte tycker om dig kan du försöka få den att associera din närvaro med godis, och lämna hunden ensam utan att ta på den.

Det kan kännas lite personligt om hunden vänder sig ryggen till, vilket är ganska normalt. Din hund gör det inte för att kränka dig personligt, den kanske inte bara känner för att träffa dig just nu, eller helt enkelt är obekväm runt dig. Att bygga upp er vänskap kan vara så enkelt som att bara ändra hur du gör något.

Rädsla och ångest

Du bör börja med att ta reda på om din hund är rädd för dig. Om din hund gömmer sig, hukar sig, urinerar eller agerar aggressivt runt dig, är det möjligt att du utlöser ångest eller skräck hos den. Detta är särskilt vanligt hos adopterade hundar som har upplevt trauma, eller hundar som inte är ordentligt socialiserade.

Rädsla och ångest är komplexa frågor; du kan behöva professionell hjälp från en hundpsykolog eller lugnande läkemedel som skrivs ut av en veterinär.

Nedan har vi några riktigt bra tips som kan hjälpa dig att förstärka ditt band till din hund, som du borde prova först.

Här är några tecken på att en hund kanske inte riktigt gillar dig, tillsammans med några tips om vad du ska göra för att ändra det.

Tecken på att din hund inte gillar dig

Om du misstänker att en hund inte gillar dig, oroa dig inte – det är nog något du kan fixa.

Kom ihåg att en hund som inte gillar dig kanske faktiskt bara är rädd för dig – och denna rädsla kan visa sig på fysiska sätt. Om hunden är rädd brukar den huka sig, dra tillbaka öronen, dra svansen mellan benen, gömma sig eller skaka.

Följer dig med blicken

Lägg märke till om din hund övervakar varje rörelse du gör – det kan betyda att de inte litar på dig eller att de känner sig obekväma runt dig. Hundar som är rädda för en person kan stirra på dem och visuellt spåra deras rörelser.

Undviker ögonkontakt

Ibland kan en hund som inte vill vara runt dig hålla koll på dig noggrant – andra gånger kanske de medvetet ignorerar dig.

Om din hund undviker ögonkontakt eller förflyttar sig från rummet när du kommer in i det är det troligtvis ett tecken att din hund inte är bekväm runt dig. Att lämna rummet är en naturlig instinkt då hundar oftast väljer att fly framför att slåss.

Vägrar godis från dig

Om din hund inte äter sin favoritgodis du ger den är det inte ett bra tecken. Alla som är bekanta med hundar vet hur mycket de gillar godis. Så om en hund undviker ett speciellt mellanmål bara för att undvika att vara nära dig, är det ett tecken på att de kanske inte känner sig bekväma i din närvaro.

En hund också kan visa ögonvitan när de undviker en godis som erbjuds av någon de kanske inte litar på.

Reser ragg

Var försiktig om din hund reser ragg eller böjer ryggen uppåt, eftersom detta är ett tecken på att hunden är orolig eller arg – och redo att försvara sig.

Nervositet

Om en hund verkar nervös runt dig är det inte heller ett bra tecken. Liksom människor kan hundar signalera nervositet som framkallas när de är runt någon eller något som gör dem obekväma.

Vissa hundar kan uppvisa beteenden som att slicka läpparna, visa tänderna eller gäspa, det här motsvarar en person som leker med håret eller skakar på benet när de är nervösa.

Kroppsspråket förstelnas

Ibland stelnar en hunds kropp upp om de känner sig obekväma i en viss närvaro. Om en hund stelnar i kroppen kan det bero på att de känner sig hotade.

I vissa fall kan hundar frysa och stirra på en person dem upplever som ett hot.

Morrar och biter

Tänk på att det inte är vanligt att en hund är aggressiv mot dig bara för att de inte tycker om dig – de är vanligtvis bara aggressiva om de känner sig hotade.

En rädd hund som biter agerar i självförsvar, en grundläggande överlevnadsinstinkt nästan alla djur har. Generellt kommer en hund bara att bli aggressiv om de känner att du har gjort något som pressar dem att behöva skydda sig själva eller sitt territorium.

Förstärk bandet mellan dig och din hund

Det finns det några väldigt enkla övningar du kan göra för att bygga upp vänskapen mellan dig och din hund. Tänk på att varje hund är annorlunda, och vad som kan vara kärleksfullt för en hund kan vara irriterande för en annan – så att stärka ditt förhållande är väldigt mycket en individuell process.

1. Godisleken

Som jag kallar det. Om din hund inte vill vara nära dig kan du ta några hundgodisar och gå runt i närheten av din hund – men tillräckligt långt ifrån så hen är lugn. ”Tappa” sedan en godis när du går förbi. Få hunden att associera din närvaro med godis och lämna den ensam. Det gör dig intressant, tvinga den inte att ta godisen dock, låt det ta sin tid. Fortsätt med den här processen tills du kan befinna dig nära hunden utan att den går – eller tills den kommer självmant till dig för att leta efter en godis.

2. Bus och Lek

Ju roligare du kan ha med din hund, desto starkare blir ert band. Det är vanligt att mina klienter gör aktiviteter med sina hundar, men som hundarna tycker är tråkigt. Att göra roliga aktiviteter och buslekar med din hund stärker garanterat bandet mellan er.

En studie som genomfördes 2001 visar att vi ofta använder ineffektiva leksignaler när vi försöker starta lek med våra hundar, och att de mest framgångsrika sätten att framkalla lek inkluderar jaga-och-spring-iväg, springa flamsigt mot hunden, ta tag eller hålla i en tass, och leka bug-leken.

3. Klappar

De flesta hundar tycker om att bli klappade eller kliade på bröstet, axlarna, rumpan, svansen, bakom örat, under hakan eller på nacken. För blygsamma hundar kan det vara en skrämmande gest att sträcka sig över din hunds ansikte för att klappa på huvudet – så var inte för påstridig.

4. Utfodring

Att inte låta någon annan göra det och själv mata din hund sina måltider skapar en rutin där de är beroende av dig. Det skapar också en stark positiv koppling mellan dig och något de älskar – mat.

Mat (i hälsosamma, lämpliga mängder) är kärlek. Sikta efter hälsosamma proteinkällor med begränsade utfyllnadsprodukter, till exempel färskfoder. Gör måltiden till en bindningsaktivitet genom att låta den förtjäna sin mat, exempelvis få din hund att lyda ett kommando innan du ger maten.

5. Träna med din hund

Om du får känslan av att du inte är din hunds favoritperson ska du inte bli förtvivlad. Du kan jobba med dig själv och förbättra bandet till din hund.

Det enklaste (och roligaste) sättet är att tillbringa minst 30 minuter med fokus på träning tillsammans, varje dag. Detta inkluderar inte promenader, tid på gården eller att titta på TV tillsammans. Din bindningstid ska vara aktiv och fokuserad. Vi har gjort en lista med roliga enkla aktiviteter de flesta klarar av.

Studier visar att hundar reagerar mer positivt på att övervinna utmaningar än vad de gör när vi skämmer bort dem. En hund som blir mentalt stimulerad kommer vara mer tillfredsställd, säker i sig själv och mer tillgiven till dig om du är träningskamraten. Leksaker kan också vara bra för mentala stimuleringen, särskilt sådana som är utformade för att få din hund att tänka.

6. Uppmärksamhet

De flesta hundar tenderar att binda sig till den person som ger dem mest uppmärksamhet. Min sambos hund visar mer tillit till mig för jag busar ”roligare”, oftast är det jag som ger honom mat, lek och uppmärksamhet för jag är uppe sent. Men för vissa hundar är det inte bara mängden uppmärksamhet och kärlek som spelar roll, utan kvaliteten.

7. Matchad personlighet

Hundar väljer ofta en favoritperson som matchar sin egen energinivå och personlighet. Det är också mer troligt att vissa hundraser binder sig till en vissa typer av personer, vilket kan göra att deras favoritperson blir den enda personen de tycker om.

8. Ge utrymme

Ge din hund utrymme. Med tiden kommer ert band stärkas, även om det är svagt just nu.

Ett av de effektivaste sätten att få en hund att gilla dig är att inte försöka alltför mycket för att få hunden att gilla dig. Ge hunden utrymme och tid och få dem att känna sig säkra. Gör vanliga hushållssysslor utan att ge din hund uppmärksamhet – med tiden brukar den komma för att få lite uppmärksamhet.

Dessutom vill du troligtvis undvika plötsliga eller oväntade rörelser som kan skrämma din hund och du bör associera din närvaro med saker som hunden tycker om, som att kasta godis eller en leksak.

9. Socialiseringen

De flesta hundar fäster sig mest till den som tar hand om dem under deras viktigaste socialiseringsperiod, som är mellan födseln och sex månader. Det är dem första 12 veckorna i valpens liv som är den viktigaste tiden för nya intryck, i denna ålder är valparhjärnor otroligt mottagliga, och deras tidiga sociala upplevelser påverkar dem under resten av livet. Det är därför det är så viktigt att se till att din valp har positiva interaktioner med ett stort antal människor, platser, djur och saker.

Kategorier: Artiklar, Hundar