Därför sover valpar så mycket (+ enkla tips)

Valp sover mycket

Trots dem höga energinivåerna blir valparna trötta. Det är inte ovanligt att hitta din valp ihopkurad i sin säng, lugnt sovandes, större delen av dygnet.

Läs också: Därför Låter Din Hund i Sömnen

Även om valpar är små överenergiska individer sover de vanligtvis 18-20 timmar om dagen. Ena sekunden kan din valp komma fram och bita dig lekfullt i näsan, nästa sekund sover den. Sömn är avgörande för en hälsosam tillväxt och bidrar till den nödvändiga utvecklingen av hens centrala nervsystem, hjärna, immunförsvar och muskler. All den sömnen hjälper också din valp att vila upp under perioden dem växer som mest.

Faktum är att om du inte är beredd på det kan det verka som att din valp sover onaturligt mycket. Hur mycket sömn är bra för din valp och hur mycket är för mycket sömn?

När de är vakna gör valparna av med mycket energi – de växer fysiskt, träffar nya människor, upplever platser dem aldrig sett och lär sig vad de kan och inte kan göra.

Eftersom världen är en så spännande och stimulerande plats kommer de inte alltid att vara uppmärksamma på den interna klockan som säger att det är dags att vila. Du kan hjälpa till genom att följa några enkla riktlinjer för valpens sömn på dagtid och nattetid.

Oroa dig inte om du inte har svaren. I den här artikeln kommer vi att utforska de vanligaste sovvanorna hos valpar och hur mycket sömn din valp verkligen behöver.

Valpens Sovvanor

Vi vet alla att valpar är fulla av energi – och ondska! Att utforska den här stora världen är ett hårt och krävande arbete, och valpar behöver mycket sömn för att återhämta den energi de spenderar när de lär sig.

Natten: Valpar är som spädbarn och står inför samma utmaning att försöka förstå världen omkring dem. Precis som spädbarn är det högst osannolikt att de sover hela natten. När de är unga kan valpar till och med behöva gå upp för att rastas. Du kan förvänta dig att din valp sover i ungefär sex till tio timmar per natt. Vid 16 veckor borde de ha börjat sova hela natten.

Dagtid: Valpar sover mycket under dagen, precis som spädbarn. De kommer sannolikt att sova efter dem lekt eller fått mat, och sedan vakna utvilade redo att leka igen. Dessa tupplurar kan vara allt från 20 minuter till två timmar. Valpar somnar ofta där de leker också. Försök att inte flytta dem och gör miljön runt dem lugn och tyst.

Sömn och utveckling

All denna sömn är extremt avgörande för din valps utveckling. En valps sovvanor är en viktig del av deras inlärningsprocess. Eftersom din valp utforskar världen för första gången och lär sig nya kommandon, dofter, människor och rutiner, så används mycket av deras energi på att försöka förstå och komma ihåg dessa saker.

Sömn hjälper. Sömn gör att din valp mentalt kan bearbeta allt de har lärt sig under den tid de har varit vaken. Det gör att de kan förstå det. Sömn hjälper dem också att lagra informationen och komma ihåg den. Med andra ord fungerar deras sinne fortfarande när de sover!

Hur mycket sömn din valp behöver kan skilja sig från ras till individ. I genomsnitt sover valpar cirka 18 timmar per dag. Valpar sover normalt mellan sexton till tjugo timmar.

Sover din valp för mycket?

Om du känner att din valp sover för mycket, långt över de tjugo timmarna, kan du behöva ta den till en veterinär. Detta gäller särskilt om du känner att din valp också är generellt trött och slö när den är vaken.

Det finns många anledningar till att en valp kan sova för mycket. Det kan bero på en okomplett diet som saknar viktiga näringsämnen, eller att de inte dricker tillräckligt med vatten. Det kan också bero på att de är sjuka. Att ta din hund till veterinären är det bästa alternativet, eftersom veterinären kommer att kunna identifiera orsaken och komma fram till en åtgärd.

Tips för att arbeta med din valps sovvanor

Det är viktigt att ha valpens sömnmönster i åtanke när du planerar din valps dag. Här är några användbara tips för att se till att din valp får bästa möjliga sömn.

 • Planera dagen på lämpligt sätt: De flesta valpar behöver en tupplur efter cirka en timmes lek. När de är klara med tuppluren kommer de att vara pigga och ivriga att lära sig igen. Se till att du har planerat lek och träning på ditt schema. Kräv inte för mycket av din valp dock, tvinga den inte att leka eller träna längre än den vill. När de vaknar utvilade från sin tupplur, se till att du är där för att använda den tiden effektivt.
 • Väck inte din sovande valp: I ​​allmänhet bör du inte väcka en sovande valp. Detta kan vara en viktig regel att lära barn som vanligtvis är glada att leka med sin nya vän. Förklara valpens sovvanor för dem, hur mycket sömn en valp behöver och varför det är en viktig del av valpens inlärningsprocess. Detta hjälper dig också att lära dina barn ansvar när det gäller att äga en hund.
 • Skapa ett tryggt utrymme att sova på: Se till att din valp har ett tryggt utrymme att sova i – ett utrymme som de kan kalla sitt eget. Valpar sover vanligtvis i hundbäddar. Se till att deras sovplats har gott om filtar och kuddar. Se också till att det ligger på en relativt lugn plats i huset, exempelvis ditt sovrum. Detta bör göra att din valp kan sova djupt, och vakna laddad.
hundvalp som sover

Vissa valpar kommer att vilja sova i sängen med dig. Detta beror helt på dig. Det kan vara klokt att överväga hur stor din valp kommer att bli. Stora rottweilers är till exempel små och söta valpar men blir mycket stora. Om du delar en säng med dem kanske det inte finns så mycket utrymme för dig när den är fullvuxen! Det kan också vara svårt att bryta den vanan senare. Tänk igenom en extra gång innan du låter din valp dela din säng.

Tips för att hjälpa valpen att få sömn dagtid

Lämna din valp ostörd när den sover. Det är svårt att motstå att krama din valp och låta den somna i din famn, men du vill inte att den ska vara beroende av dig för att somna. Familjemedlemmarna, inklusive barn, bör lära sig att lämna valpen ensam medan den sover.

Men se till att hålla ett öga på din valp för när den vaknar måste den tas ut för att rastas.

Visa din valp var den ska sova. Om din valp verkar trött, uppmuntra den att ta sig en tupplur på sin egna trygga plats: en hundsäng eller en lugn plats i huset där hen kan sova ostörd. Det kan ta tid för din valp att förstå, men så småningom kommer den att känna igen den platsen och förknippa den med sömn.

Följ ett schema. Planera dagen så att valpens aktiva tid följs av lugn och ro för sömn. Hen är troligtvis redo för en tupplur efter att ha lekt eller gått på en promenad. Din valp kan ta sig en tupplur varje timme eller så, och sova från 20 minuter till så länge som två timmar. All denna sömn är helt normal.

Känn igen trött beteende. Oavsett hur kul du har, låt inte din valp bli för trött. För mycket stimulering och kan leda till utmattning och olyckligt beteende. Led den till sin sovplats och uppmuntra valpen att lägga sig ner och vila.

Tips för att hjälpa din valp sova på natten

Gör sovplatsen inbjudande. Köp dock inte den dyraste hundsängen du hittar till din nyköpta valp, eftersom den troligtvis kommer att tugga på den.

hundvalp som sover

Om du kan, ta med dig en mjuk leksak eller en babyfilt som luktar som valpens mamma och lägg den vid sovplatsen. Många ägare placerar valpens hundbädd i sitt sovrum, så att den kan känna att valpens flock är i närheten.

Skapa en kvällsrutin. Genom att ge valpen en rutin redan från början lär du hen att natten är till för att sova, på så sätt får ni båda en bättre natts sömn.

Begränsa valpens intag av mat flera timmar före sängdags. Men ta inte bort vattnet! Lek med din valp, gosa med den och ta ut den på en promenad för att göra ifrån sig innan ni ska sova.

Se till att det är tyst och svalt. Om du tittar på TV i sängen, sänk volymen och dimma ner lampan till lägsta. Du kanske till och med vill använda mörkläggningsgardiner om rummet blir ljust tidigt på morgonen. När det är tyst och mörkt kommer din valp tillslut förstå att det är dags för att sova.

Ge inte efter vid om den är busig. Se först till att din valp har haft en chans att gå på toaletten och har fått gott om fysisk och mental träning under dagen. Lär den att älska att vilda på sin sovplats genom att belöna med en godis när den lägger sig där. Medan din valp lär sig rutinen får du vara beredd på lite gnällande, skällande eller ylande innan den blir tillräckligt trygg och lär sig att sova.

Var berädd att bli väckt. Precis som spädbarn är valpar ibland ännu inte redo att sova hela natten. Din valp kan behöva en kisspaus under natten. Om den sover i ditt sovrum brukar man höra när det är dags att gå ut, oftast väcker dem en. Bär lugnt och försiktigt ut valpen, beröm den försiktigt med godis och verbalt med en glad ton när den kissar och lägg tillbaka valpen vid sovplatsen.

Så kan en dag se ut

Valpar älskar rutin och struktur. Tillsammans med en foderrutin och träningsrutin hjälper ett sömnschema dig och din valp att anpassa sig till att leva tillsammans. Ni kommer tillsammans att bygga ett eget naturligt schema, men ungefär såhär kan en dag med din valp se ut:

Morgonrutiner

 • På morgonen när valpen vaknar, ta snabbt ut hen för att utgöra sina behov.
 • Utfodra frukost till valpen.
 • Valpar behöver vanligtvis kissa eller bajsa efter att ha ätit, så ge hen ytterligare en kort promenad.
 • Tillbringa 30-60 minuter med att leka och träna, avsluta med en promenad.
 • Tupplur. Din valp kommer troligtvis sova från 30 minuter till två timmar.
 • Dags för ännu en promenad så fort hen vaknar.
 • Dags för lunch.

Lunchrutiner

 • Efter lunch är det dags för en till promenad.
 • Försök ge valpen en timme ute, lek och låt din valp utforska – men ta inte en för lång promenad.
 • När ni kommer in är det troligtvis dags för en till tupplur.
 • Ta ut din valp för en kisspaus när hen vaknar.
 • Och sedan är det lekdags igen.
 • Chansen är ganska stor att din valp kommer att ta sig en tupplur efter när hen har lekt.
 • Nu borde det vara dags för måltid 3 av 4.
 • Återigen, dags för en kort promenad för att utgöra behoven.

Kvällsrutiner

 • Utfodra kvällsmaten innan du sätter dig ner för att själv äta, eller ge hunden en fylld Kong att arbeta med i sin säng medan du äter.
 • Efter middagen, ta en promenad.
 • Låt din valp spendera tid att leka och interagera med familjemedlemmar, andra människor och djur.
 • Dags för sista kisspausen innan det är sängdags.

Låt inte tanken av ett schema överväldiga dig. Det kan tyckas som mycket arbete, men du kommer att belönas med en glad, välhanterad hund och du kommer också att lära dig njuta av rutinen. Det här är en underbar tid för att utveckla bandet och kärleken mellan er som kommer att vara en livstid.

Slutsats

I allmänhet behöver valpar mycket sömn. Det är en viktig del av hur de lär sig och förstår världen, och du bör inte störa din sovande valp. Försök istället och planera dagen runt dem. Se till att din valp får en så stillsam sömn som möjligt. Om du känner att din valp sover för mycket ska du inte väcka dem. Ta dem till en veterinär för att se vad orsaken kan vara. Kom dock ihåg att mycket sömn är normalt och du bör se till att din valp får sova så lugnt som möjligt.

Källor:
Amerikanska Kennelklubben

Kategorier: Artiklar, Hundar