Att äga en pudel som allergiker (+ 5 enkla tips mot allergi)

pudel allergivänlig hund

Att vara allergisk mot hundar är extremt vanligt. Det finns några hundar som anses vara allergivänliga och är därför ett bra komplement till ditt hem. Jag kommer att ge dig alla detaljer du behöver veta om pudlar som allergivänliga hundar.

Är pudlar allergivänliga?

Pudlar anses vara allergivänliga hundar. Hud, saliv och urin är de tre vanligaste allergenerna hos hundar, och pudlar ger minst problem. Deras päls har ingen underull utan växer konstant, och deras hy får väldigt lite mjäll. Pudeln fäller inte päls heller, vilket är särskilt snällt mot allergiker.

Om du fortfarande är orolig för att reagera mot pudlar och ta med en hem, var inte orolig. Jag kommer att ge dig flera tips om hur du allergisäkrar ditt hem. Efter att ha läst detta kan du försvara ditt hem mot allergier.

Pudel – Rasinfo, Kostnad, Temperament (& Vanliga Sjukdomar)

Pudlar som allergivänliga hundar

Nu kan du pusta ut. Pudlar är allergivänliga hundar. Så om du är ute efter en allergivänlig hund har du tur.

Helt allergivänliga hundar finns inte, men pudlar är förmodligen det närmaste du kan komma. Vissa människor kan ändå reagera på allergin, men för det mesta har människor inte allergiska reaktioner kring denna hundras.

I den här artikeln kommer vi att kalla pudlar allergivänliga.

Vissa funktioner gör att pudlar är extremt bra hundar för alla med allergier.

1. Pudeln har en päls som inte fäller

Om du någonsin har besökt ett hem där det bor hundar så har du förmodligen insett väldigt snabbt att det är en djurfamilj. Päls kommer att finnas överallt från soffan och köket till tvättstugan.

Många hundar med lång päls fäller ofta mycket. Detta orsakar en röra i hemmet med stora tuvor av hår som ligger här och var, och såklart en allmän katastrof för de med allergier.

Lyckligtvis har pudlar päls som fäller. Detta betyder att håret växer konstant, och inte faller av. Deras päls består faktiskt bara av ett lager då dem saknar underull, som de flesta hundar har.

Pudlar har en päls som liknar hår istället för päls. Det är därför pudlar får sina rockar trimmade medan många andra raser inte ens klipps.

Detta är en stor välsignelse för allergiker. Ju mindre hår du har runt dig, desto bättre.

2. Pudlar har minimalt med mjäll

Det är vanligt att hundar har synlig mjäll. Det är inte en dålig sak. Men det är inte snällt för dem med allergier.

Smuts och andra snuskiga saker fastnar under pälsskikten som andra hundar har och leder till att hyn flagnar.

Lyckligtvis, till skillnad från andra hundar som är benägna att få mjäll, så tenderar pudlar att vara mjällfria.

3. Pudeln har en låg tendens att dregla

En annan orsak som triggar allergiska reaktioner är hundens saliv. Pudlar dreglar inte så mycket. Även om det skiljer sig mellan individer så är en pudel vanligtvis ett säkert kort.

Motsatsen till icke-dreglande hundar som pudlar är exempelvis mopsar, som ofta tenderar att dregla. Det är en bra egenskap för allergiker. Det är också en bra egenskap i allmänhet. (Jag har iallafall aldrig träffat någon som tycker om att få hund-dregel på sig).

4. Hög intelligens är en av pudelns starka egenskaper

Detta är inte bara en egenskap som många husdjursägare söker efter, men det är viktigt för familjer med allergier.

Eftersom pudlar är intelligenta och lojala så lär de sig väldigt enkelt när dem tränas. Jämfört med andra hundar kommer pudlar att lära sig snabbare och lättare.

Den egenskapen kommer till stor nytta när du försöker få din pudel att hålla sig inom ett rum eller sluta slicka dig.

Även om det kanske inte verkar betydande just nu så kommer jag snart att förklara varför träning är viktigt hos alla med allergier.

Alla dessa egenskaper som pudlar har är vad som gör dem till allergivänliga hundar.

Hundallergener

Innan jag förklarar hur du kan göra ditt hem mer pudel och allergivänligt så vill jag ge dig en grundläggande information om dina allergier.

När det gäller hundar och de flesta husdjur finns det tre vanliga allergier som människor har:

  • Mjäll
  • Saliv
  • Urin

Dessa tre saker är det som allergiker i olika grad reagerar på.

Med dessa allergier i åtanke bör du ha några mål för en pudel i ditt hem.

  • Se till att pudeln rengörs ofta för att minska mjäll.
  • Undvik din pudels saliv, även med disciplin.
  • Se till att din pudel kissar i ett särskilt område, till exempel en valpmatta.

Som allergiker bör ditt mål vara att undvika mjäll, saliv och urin.

Det här är de tre generella målen för att skydda dig från dina allergier.

Det går att undvika mjäll, saliv och urin. Jag har några taktiker jag ska dela med mig av.

Pudeltips för familjer med allergier

Även med en allergivänlig hund är det viktigt att vidta särskilda försiktighetsåtgärder.

pudel

Även om en pudel är mycket lättare att leva med än en icke-allergivänlig hund så kommer du att upptäcka att det fortfarande finns behövs arbete för att hålla din hund allergivänlig.

Om du missköter pudelns hygien och de saker som du är allergisk mot kommer dina allergier börja reagera, även om pudlar är allergivänliga.

Så den första lektionen att lära sig med en allergivänlig hund är att aldrig skylla på hunden. Om dina allergier reagerar beror det på att du inte har vidtagit rätt försiktighetsåtgärder för att hålla ditt hem allergifritt.

Här är några tips att tänka på för att komma på rätt spår:

1. Ta allergimedicin om du har en pudel

Även om de flesta människor försöker undvika att ta medicin så är det faktiskt ett enkelt sätt att lösa de flesta allergiproblemen. För bästa effekt, ta medicinen innan du reagerar på allergin.

Detta kommer också att skydda dig om du ovilligt får din pudels saliv på dig.

Det är enkelt att få tag på allergimedicin. Och det hjälper dig om du har en hund. Det är faktiskt ett under att du kan äga en pudel.

Bortsett från allergispecifik medicin så finns det medicin som kan lindra en allergisk reaktion som redan är framme.

Du kan ta mediciner som nipenesin och antihistaminer. Dessa läkemedel rensar upp ditt system tillräckligt för att kunna vara runt din pudel.

Det finns också små kannor som är tillverkade för att rengöra bihålorna.

2. Bada din pudel

Med alla andra saker du måste göra i ditt liv kan det verka meningslöst att bada en helt ren hund. Men det kommer att gynna dig på lång sikt.

Genom att bada din hund ofta kommer du märka att den släpper ännu mindre mjäll. Även om pudlar redan får lite mjäll, kommer det att ge dig chansen att inte ha någon mjäll alls.

När du badar din pudel fuktar du också huden, vilket den kommer bli glad av. Jag har ännu inte hittat en pudel som inte tycker om att bada. Det är förmodligen en rolig ägare-husdjursaktivitet för dig också.

Bada inte din hund för ofta. Om du badar din pudel för ofta kan naturliga hälsosamma oljor tvättas bort och lämna dina pudlar med torr irriterad hy. Försök att bada din pudel en gång i månaden, men inte oftare.

3. Tvätta händerna efter att du klappar din pudel

När du klappar din pudel kan det fastna allergener på dem. Återigen kommer det inte att vara mycket, särskilt i jämförelse med andra hundar. Men det finns fortfarande en chans att få allergener i händerna.

Även om du kanske inte ser allergenerna betyder det inte att det inte finns där. Utan att tänka på det kan du gnugga ta dig i ansiktet eller i ögonen och på så sätt framkalla en allergisk reaktion.

Min bror är allergisk mot hundar. Han är ofta oförsiktig med sina allergier. Så utan att vidta några försiktighetsåtgärder klappade han mina hundar. Han kliade sig sedan i ögat. Jag skojar inte, hans ögon var röda som tomater och svullna inom ett par minuter.

Låt inte detta avskräcka dig från att klappa din pudel. Du kan fortfarande mysa med din pudel och klappa dem allt du vill. Men innan du går vidare till en annan aktivitet, tvätta händerna.

4. Rengör ditt hem ofta om du har en pudel

Jag vet att detta sannolikt är det sista du ville höra. Jag är verkligen ledsen.

Ett rent hem leder dock till glada allergier. Det är viktigt att dammsuga ofta.

Precis som att lämna din pudels allergener på dina händer kan vara en fara för dig, att lämna allergener på ditt golv kan också vara en fara. Lyckligtvis löses detta ofta genom att helt enkelt dammsuga.

Det bästa valet jag har gjort är att införskaffa en robotdammsugare. Jag köpte en Roborock S5 för snart två år sedan och kan starkt rekommendera den!

Tvätta kläder ofta också. Detta hjälper dig att bli av med den mjäll och de allergener som kan hamna i dina kläder efter en myskväll med din pudel.

5. Använd luftrenare

Det finns många alternativ för luftrenare som du kan ställa in i ditt hem. Den vanligaste typen av luftrenare som används är HEPA.

Dessa HEPA-filter rengör helt enkelt luften du andas in. Det är särskilt bra för alla med allergier.

Jag rekommenderar Xiaomi Mi AirPurifier 3H, den är billig och gör ett riktigt bra jobb! Plus att displayen visar hur mycket smutsiga partiklar som finns i luften.

Eteriska oljor kan också hjälpa om de sprids ut i luften.

Ett annat alternativ som min syster har använt sig av är att använda en luftreningsspruta med teträdolja inuti som sprutar ut i luften med jämna mellanrum.

Ett allergifritt hem med en pudel

Pudelns Pälsvård

Att sköta om din pudel är extremt viktigt. Detta kommer att säkerställa att de faktiskt förblir allergivänliga.

pudel

Du bör dock komma ihåg att all pälsvård ska göras av någon som inte är allergisk mot pudeln. Förhoppningsvis har du någon i ditt hem som inte är allergisk.

Om det inte finns någon i ditt hem som inte är allergisk mot hundar så kan du behöva ta din pudel till en professionell hundstylist. Jag vet att det här kan vara dyrt med tanke på hur ofta du ska pyssla om din pudel.

Om du verkligen vill göra det själv, bör du vidta extra försiktighetsåtgärder för att se till att du skyddas från mjäll.

Pälsen bör skötas varannan till var tredje dag för bäst effekt.

Det borde finnas ett separat område avsatt för att sköta din pudel. Personligen tycker jag att den bästa platsen är på gräsmattan.

Börja med att borsta din pudel ordentligt.

Fakta: Genom att borsta igenom hundens päls kommer de naturliga oljorna att röra sig. Detta leder till mindre mjäll.

När det gäller att bada din pudel kan du faktiskt köpa en produkt som ska minska mjäll. (Likt mjällschampo).

All pälsvård bör göras av någon som inte har allergier mot pudeln.

Nyföddas allergiskydd

Om du är orolig för att ett nyfött barn är allergisk mot hundar och riskerar att exponeras så finns det en lösning.

Är pudel barnvänliga? – Tips för barnfamiljer.

En av de bästa sakerna du kan göra med en nyfödd bebis är att exponera dem för hunden. Om du redan har en pudel borde det inte vara någon fara ifall det tillkommer en bebis i familjen.

På grund av barnets exponering för hundar från en ung ålder är de mycket mindre benägna att utveckla en allergi mot hundar.

Så behåll din pudel. De är fantastiska med barn.

Luftventilation

En av de bästa sakerna du kan göra för att minska mängden allergener i ditt hem är att bjuda in frisk luft. Att hålla ditt hem vädrat, snarare än att hålla det instängt, är utmärkt för dig.

Detta kanske inte är den bästa idén för de med pollenallergi under sommaren då pollen kan ta sig in i ditt hem.

Men om du inte har säsongsallergier kommer det bara att gynna dig när du låter frisk luft komma in.

Genom att helt enkelt öppna fönstren eller lämna en dörr öppen låter du några av de dåliga allergener du är allergisk att ta sig ur ditt hem. Och utan att veta varför kommer du att känna dig friskare.

Naturligtvis kan du inte vädra på vinterhalvåret. Utnyttja det dock när du har möjlighet.

Mattor

En annan lösning för dem som har en pudel men är allergiska mot hundar är att ta bort mattorna. Det kan kännas väldigt tråkigt men det kan göra stor skillnad.

Mattor tenderar att fånga smuts såväl som allergener. Rummen i ditt hus som har matta har större risk att irritera dina allergier.

Jag förstår om du inte blir exalterad av det tipset, ett hem utan mattor blir väldigt tråkigt.

Men om så är fallet kan du fortfarande göra andra saker för att hjälpa dig att leva med en pudel.

Genom att helt enkelt hålla dörrarna stängda till vissa rum kan du skapa olika zoner utan allergener för dig. Detta gör att de bara kan vara i vissa utsedda områden.

Ett annat alternativ till detta tips är att placera filtar på platser där din pudel är. Vare sig det är på golvet eller på soffan.

Allt du behöver göra sen är att ta bort dessa filtar och stoppa dem i tvätten. Då har du en mjällfri zon.

Kan pudel bo i lägenhet? – En komplett guide

Träna din pudel att inte slicka

Detta koncept kan vara svårt för dem som älskar att bli pussad på av sin hund. Det som kommer att få dina allergier att reagera mest är saliv från din pudel, så det är viktigt att du inte får några pussar av din pudel.

Även om det inte finns något specifikt som får din pudel att slicka på dig så ligger det helt enkelt i en hunds natur att ge pussar(eller att tvätta).

Men hur kan du träna din pudel att inte slicka dig?

  1. Vänd dig bort från pussar. När din pudel försöker pussa dig, vänd dig genast bort från hen.
  2. Belöna din pudel för att hålla tungan för sig själv. När din pudel lägger tillbaka tungan i munnen, ge dem en belöning och massor av kärleksfull respons. Låt dem veta att de har gjort vad som är rätt.
  3. Erbjud andra knep. När din hund försöker pussa dig, vänd dig bort och ge ett kommando. Du kan be om en tass, sitt, ligg eller vad du vill. Men se till att de gör något annat än att slicka dig.
  4. Fortsätt att öva och upprepa. Det kan ta tid för din pudel att lära sig att inte slicka dig, men de kommer gradvis att sluta. Fortsätt belöna bra beteende och vänd dig bort från alla pussar.

Var tålmodig med din pudel så ska du se hur smarta dem faktiskt är.

Om du följer alla dessa tips för att göra ditt hem mer allergivänligt och förhindra allergiska reaktioner, bör du vara helt säker.

Pudlar gör halva jobbet genom att redan vara allergivänliga hundar. Pudlar är några av de bästa hundarna du kan ha om du är allergisk mot hundar (och även om du inte är det).

Genom att vidta alla dessa försiktighetsåtgärder kommer du att leva ett lyckligt och hälsosamt liv med en pudel.

Lycka till!

Kategorier: Artiklar, Hundar