Därför måste du klippa hundens klor (& så vänjer du hunden)

Anledningen till att hundens klor måste klippas

Klippa klor på hunden så vänjer du din hund

Regelbunden klovård är mer än kosmetiskt. Ohälsosamt långa klor kan orsaka smärta och i sällsynta fall orsaka permanent skada på hunden.

Att klippa klor är en viktig del av hundens hälsa, och klippta klor är ett tydligt tecken på att din hund håller en bra hygien. Långa klor kan orsaka problem och smärta för din hund. Professionella hundfrisörer eller veterinärer kan alltid hjälpa till om du har problem, men att klippa klor är en enkel procedur om det görs korrekt.

En hunds klor består av den blodkärlsfyllda rosa pulpan och det hårda yttre materialet som kallas klokapsel. Pulpan förser klon med blod och sträcker sig genom klons kärna. Nerver och blodkärl i pulpan orsakar blödning och smärta när den klipps av. Regelbunden kloklippning kommer att göra att pulpan inte sträcker sig lika långt ut i klon. Korta pulpor och klor är optimalt för hunden och för att förenkla underhållet av hundens klor.

Varför är det viktigt att klippa hundens klor?

Långa klor kan förvandla en sund tass till en skadad tass med smärta, och de kan orsaka deformationer i tassen samt skada trampdynorna under tid. När den långa klon tar mot marken kommer hundens tåben att tryckas uppåt vilket i sin tur skadar tassen. Klorna kan också växa bakåt in i tassen och orsaka grov smärta.

Vissa hundar sliter på klorna dagligen och behöver därav inte klippa dem lika ofta.

Eftersom kloklippning kan vara en ångestfylld upplevelse för många hundar så bör du börja hantera valpens tassar och klippa klorna när de är unga, så att de blir vana vid processen. Vissa hundar kommer att sitta fint i ditt knä eller på trimbordet medan du klipper klorna, medan andra kan behöva vara kopplade.

Tips: Du kan göra kloklippandet roligare för din hund genom att låta dem slicka jordnötssmör från en sked medan du klipper klorna.

Få din hund bekväm med att klippa klor med en klotång eller klofil

klippa hundens klor

På så lite som en vecka kan du träna din hund till en av de sällsynta hundarna som inte har något emot att klippa klor. Men, om det tar din hund lite längre tid att vänja sig vid det, ge inte upp! Var tålmodig, ha en mild och positiv attityd och fortsätt att ge beröm och godis. Se till att använda säkra, hundvänliga kloklippare eller klofil.

Tips: Det hjälper om du ofta rör och håller i valpens tassar (försiktigt och glatt) redan från första dagen, så att de inte blir känsliga för att få tassarna hanterade.

  • Dag 1: Låt din hund sniffa på klotången eller klofilen. Ge en godbit och massa beröm.
  • Dag 2: Tryck klotången eller klofilen mot tassarna. Ge en godbit och massa beröm.
  • Dag 3: Klipp med klotången i luften vid tassarna så att hunden hör ljudet, eller sätt på klofilen och låt hunden känna vibrationerna. Klipp inga klor idag. Ge en godbit och massa beröm.
  • Dag 4: Fortsätt att klippa med tången utan att klippa klorna, men vidrör tassarna med tången. Ge en godbit och massa beröm.
  • Dag 5: Försök att klippa av en liten flisa från en klo. Gör det bara på en klo. Erbjud massor av glatt beröm och något riktigt gott godis. Även om din hund låter dig klippa fler, håll dig till en klo. Upprepa varje dag tills hen låter dig klippa klor utan att ha något emot det.
  • Dag 6: Försök att bara klippa bort spetsen på ett par klor samtidigt som du ger beröm och godis.
  • Dag 7: Fortsätt arbeta dig uppåt, klipp en eller ett par klor varje dag tills din hund är van. Öva även när du egentligen inte behöver klippa klor. Även om du bara låtsas att du klipper och använder dig av rörelser hjälper det din valp att vänja sig vid hela processen.

Vanliga frågor om hundens klor

Varför blir min hunds klor långa?

Precis som dina naglar växer din hunds klor ständigt. Din hunds vilda förfäder kommer naturligtvis att ha slitit ner sina klor under löpning, jakt och i den vilda terrängen, men eftersom våra husdjur tillbringar mycket av sin tid inomhus eller springer på mjuka ytor, såsom gräsmattor, så utsätts deras klor endast för väldigt mild slitage. 

Att med jämna mellanrum ta din hund på promenader på hårda ytor som asfalt eller grusvägar hjälper till att slita på klorna, men det räcker kanske inte för att hålla dem så korta som de borde vara.

Vilka problem kan långa klor orsaka?

Långa klor är mer benägna klyvas eller brytas, vilket kan leda till att pulpan exponeras – det är mycket smärtsamt för hunden och kan kräva veterinärbehandling. 

Förutom risken att klon skadas, när en hund står eller går på en långkload tass så trycker den på fel delar av tassen vilket i sin tur orsakar smärta och obehag för hunden. För att försöka minimera denna smärta kan din hund röra sig lite annorlunda, vilket i sin tur kan göra dem mer mottagliga för andra ledskador, särskilt hos äldre hundar där hållning redan kan vara ett problem. 

I extrema fall kan klorna växa så länge att de krullar sig över och gräver in i trampdynorna.

Kategorier: Artiklar, Hundar