Nova scotia duck tolling retriever (Tollare)

Går du i tankarna på att köpa en Nova scotia duck tolling retriever valp? I den här artikeln kan du lära dig mer om den här fina hundrasen Nova scotia duck tolling retriever som även kallas Tollare!

Nova scotia duck tolling retriever - tollare hund

Är Nova scotia duck tolling retriever en hundras som du funderar på att köpa? Ett mycket bra val, men kom ihåg att först fundera över om du har tiden som krävs för en tollare. Denna hundras behöver mycket motion, rörelse och har ett behov av att känna sig behövd.

Utöver detta är Nova scotia duck tolling retriever en utmärkt familjehund som trivs bra på landet. Rasen älskar att hålla igång och kan bli en riktig mästare på exempelvis agility. En Nova scotia duck tolling retriever tackar heller inte nej till en simtur!

I den här artikeln kommer jag berätta detaljerat om Nova scotia duck tolling retrievers, även kallad tollare, och deras personlighetsdrag, temperament, hälsoproblem och mycket mer.

Basfakta om Nova scotia duck tolling retriever (Tollare)

Nova scotia duck tolling retriever är en kanadensisk hundras. Hanar har en mankhöjd på 45-54 cm medans honor är 42-51 cm, alltså lite kortare. Dem väger 17-23 kg och hanar blir i allmänhet större. Det är en aktiv hundras som inte passar nybörjare då dem kräver långa promenader och aktivering.

Nova scotia duck tolling retrievers kräver inte särskilt mycket pälsvård men det är bra om du borstar igenom pälsen en till två gånger i veckan och ett bad endast vid behov. Klorna bör klippas 2-4 gånger i månaden beroende på hur mycket du tenderar att klippa bort.

Ursprungsland: KanadaSmeknamn: Tollare
Ursprungsår: 1945Pälsstruktur: Medellångt
och medelmjukt med vattenavvisande päls och underull
Rasgrupp: 8 (Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar)Färger: Olika nyanser av rött eller orange med vita tecken
Kräver erfarenhet: JaFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Medel
Kräver aktivering: MycketBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Nej
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: JaLivslängd: 10-14 år
Mankhöjd:
Hane: 45-54 cm
Hona: 42-51 cm
Vikt:
Hane: 20-23 kg
Hona: 17-20 kg

Historia

Nova scotia duck tolling retriever är en mellanstor hund med halvlång päls i olika nyanser av rött eller orange färg med vita tecken. Dess svans påminner lite om en räv. Tollare har sitt ursprung i Kanada och används bland annat som vattenhundar vid fågeljakt.

Den här rasen har simhud mellan tårna och en speciell vattenavvisande päls. Troligen är den en korsning mellan exempelvis  spaniel, setter, vallhundar den nu utdöda St. John’s Dog och andra retrieverhundar.

Temperament

En Nova scotia duck tolling retriever passar perfekt i en mycket aktiv familj som bor ute på landsbygden. De älskar nämligen att röra på sig och gärna träna olika hundsporter. De är också nyfikna, intelligenta och självständiga men passar ändå bra som sällskapshund om man har tid för hunden och kan ge den vad den behöver.

De flesta hundar av den här rasen har ett mycket fint temperament och är lätta att kontrollera. Så länge hunden får den stimulans den behöver i sin vardag och kan få utlopp för sin höga energinivå. Nova scotia duck tolling retriever anpassar sig bra till nya miljöer och har ett lättsamt sinne.  

Aktivering

Rasen behöver som minimum 1 timmes motion om dagen, men helst mer än så om möjligt. Detta är inte en ras för dig som inte vill gå långa promenader eller träna med din hund. Tollare behöver mycket stimulans för att bli en välmående stabil Nova scotia duck tolling retriever som känner sig tillfreds med livet. 

Aktiviteter som passar en tollare som denna är exempelvis simning, agility och apport, där den verkligen får briljera. 

Hälsa

Nova scotia duck tolling retriever räknas som en relativt frisk ras. Men det kan förekomma ögonsjukdomar och ledproblem som höft- och armbågsdysplasi. Vilket är en smärtsam sjukdom för hunden.

Om avel ska förekomma måste man besöka veterinär för att röntga hundens leder och undersöka ögonen innan, för att se till att de är friska och inte för någon sjukdom vidare genom aveln. 

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Nova scotia duck tolling retriever:

  • Ärftliga ögonsjukdomar
  • Höftledsdysplasi
  • Armbågsdysplasi
  • Meningit
  • Lymfödem
  • Systemisk Lupus Erythemsetosus

Skötsel

Pälsen på Nova scotia duck tolling retrievers är halvlång med en tjockare, kortare, mjuk underpäls. Detta är en klassisk pälstyp för många tollare. Du måste borsta pälsen en till två gånger i veckan för att hålla den i fint skick. Även öron samt tassar måste borstas till och från. 

Klorna kan behöva klippas olika ofta beroende på hur mycket din hund sliter ner klorna naturligt. Någon trimning brukar inte behövas om man sköter pälsvården ordentligt med borsten. När hunden fäller kommer du behöva borsta oftare för att bli av med den gamla pälsen och göra plats för en ny fräsch rock. 

Barn & Djur

Nova scotia duck tolling retriever är en ras som går väldigt bra ihop med andra hundar och djur. Den är vänlig men skyddar sin flock.

Tollare går även bra ihop med barn då den älskar att leka och har ett glatt sinne. Dessutom har den en ganska lagom storlek för ett barn, då den varken är stor eller liten. Barnet riskerar inte att klämma hunden så lätt och den är samtidigt inte så stor att den känns läskig eller svår att hantera. 

Vanliga frågor om Nova scotia duck tolling retriever

Vad kostar en Nova scotia duck tolling retriever?

En Nova scotia duck tolling retriever kostar ungefär 13 000 till 18 000 kronor. Det är dock fri prissättning på valpar i Sverige.

Hur mycket motion behöver en Nova scotia duck tolling retriever?

En Nova scotia duck tolling retriever behöver mycket motion. Dem behöver minst 1 timme promenad om dagen. Utöver det behöver dem aktiveras mentalt, dem älskar hundsporter som agility och apport.

Sammanfattning om Nova scotia duck tolling retriever (Tollare)

Nova scotia duck tolling retriever har många egenskaper som gör den här hunden perfekt. Men det är viktigt att inse att tollare kanske inte är hundrasen för dig om du inte har tänkt att träna olika hundsporter eller aktivera hunden på andra sätt.

Nova scotia duck tolling retrievers vill ha långa promenader, träna mycket och gärna bo på landet där dem kan utforska mycket med nosen.

Dom kräver inte jättemycket pälsvård men det är viktigt att du borstar igenom din tollare minst en gång i veckan. Du ska heller inte bada din Nova scotia duck tolling retriever för ofta då det tar bort naturliga oljor som gör pälsen vattenavvisande. Bada endast din tollare vid behov.

Har du en Nova scotia duck tolling retriever eller funderar du på att köpa en tollare valp? Berätta gärna i kommentarsfältet nedan!

Kategorier: Hundraser, Hundar