Slyngelåldern (hundens trotsålder som tonåring)

Är din hund också i slyngelåldern och trotsar? Här är allt du behöver veta om hundens trotsålder!

Slyngelåldern - Hundens trotsålder som tonåring

En valp är söt, gullig och ganska enkel, till dess att den beryktade slyngelåldern även kallad trotsåldern sätter in! Men oroa dig inte. Perioden går över och om du hanterat din hund rätt under den här tiden så har du förhoppningsvis en ganska lydig och stabil vovve i kopplet sedan, som lyssnar på dig och inser att du är den roligaste punkten i livet – där man helst vill vara. Men hur gör man då på bästa sätt för att hantera en valp som gått in i trotsåldern? Det ska vi ge tips på i den här artikeln – läs vidare!

Vad innebär trotsålder hos valp?

Hundar precis som människor går igenom en tid som “tonåringar” då kroppen och hjärnan utvecklas. När hunden börjar bli könsmogen mellan ca 6 mån – 1 års ålder kommer du märka att den börjar lyssna sämre och kanske börjar vilja dra i kopplet eller reagera på saker i vardagen, som en cykel som åker förbi snabbt eller en annan intressant hund (eller andra djur som kan vara roliga att jaga en stund). Ja, du känner helt enkelt inte riktigt igen din gulliga valp längre. 

Detta kallas ofta för “slyngelåldern” hos hund och kan alltså likställas med trotsåldern hos barn. Det är lätt att tro att din vovve är vuxen bara för att den ser stor ut. Speciellt större raser kan se betydligt äldre ut än vad de egentligen är, vilket är missvisande eftersom hjärnan inte är lika utvecklad ännu.  

Slyngelåldern/trotsålder hund – hur hanterar man hunden?

När trotsåldern sätt igång hos din valp kommer du inte att missa det. Helt plötsligt blir allt annat än husse och matte intressant och en hel del bus kan hittas på under den här tiden. Många upplever det som att hunden helt slutar lyssna på dig. 

I det här läget är det viktigt att inte tappa tålamodet och humöret eftersom det kan leda till en en ond cirkel där du bara skäller på hunden och rycker i kopplet dagarna i ända. Det är ingen bra inlärningsmiljö för en hund och kan leda till att den kommer ur perioden som en osäker och obalanserad hund som inte direkt har lärt sig någonting användbart. 

Istället ska man fokusera på positivitet och belöning. Du belönar hunden när den gör något bra istället för att skälla på den när den gör något dåligt. Man måste jobba med positiv förstärkning och inte fokusera på det som är fel. Du ska vara den viktigaste, tryggaste, roligaste punkten i hundens liv. 

En vrålarg husse eller matte är inte särskilt rolig att umgås med eller springa tillbaka till efter en otillåten avstickare ute i skogen. Men en glad husse eller matte som kanske bjuder på godis när man kommer tillbaka (belönar att hunden kom tillbaka till dig) är betydligt mer lockande för hunden.

Tips för att hantera valp i trotsåldern 

  1. Lär känna hunden

För att du ska kunna ge den belöning som hunden gillar bäst och som ger bäst resultat, måste du lära känna din hund. Alla hundar är inte galna i godis (men de flesta är det). Någon kanske tycker att lek är mycket roligare. Många hundar blir smått besatta av sin favorit boll till exempel, vilket också kan fungera som belöning.

  1. Bli inte arg

Som sagt är det lätt att hamna i spiralen med att bara säga “fy” och korrigera dåligt beteende hela tiden. Men du kommer få en mycket gladare och självsäkrare hund om du istället fokuserar på det positiva och inte brusar upp och blir irriterad. Okej, hunden sprang iväg och kommer inte när du ropar. Håll då upp en godis i luften och ropa snällt kommandot ni har för godis och kommandot för inkallning. När hunden kommer fram till dig (oavsett hur lång tid det tar) ger du belöningen. Efter en stund blir det tydligt för vovven att när jag springer tillbaka till husse eller matte så får jag godis – inte en utskällning.

Läs mer: Hur du tränar din hund med positiv förstärkning (9 Enkla steg)

  1. Ha inte för höga krav

Du kan inte ställa för höga krav på din valp under slyngelåldern. Tålamod är återigen otroligt viktigt. Hunden har inte vuxit färdigt än och behöver tid på sig att få en uppfattning om saker och ting. Könsmogenheten ställer till det lite i hjärnkontoret och det är inte bara tonåringar som måste komma i synk med sig själva – även hundvalpar har en liknande process.

Kategorier: Artiklar, Hundar