Därför låter hunden i sömnen (+tips)

Efter den här artikeln kommer du förstå varför hundar låter i sömen

Därför Låter Hunden i Sömnen (+Tips)

Du kanske har lagt märke till att din hund kan göra konstiga ljud på natten. Kanske har det till och med utvecklats till skall. När du kliver ur sängen för att kontrollera hunden så sover han lugnt på sin sida. Du går tillbaka till sängs och tänker att du bara hörde saker.

Några nätter senare händer det igen, men den här gången när du kollar på hen när den ligger i sin hundbädd; öronen rycker och tassarna rör sig som om hen springer. Det kan tyckas vara märkligt, men det är faktiskt väldigt normalt. Hen drömmer troligtvis om att jaga ekorrar, leka med andra hundar eller få sig en givande måltid. Om du försöker väcka din hund i det här stadiet kommer du att avbryta den djupa sömnen.

Beteendets Ursprung

De vanligaste ljuden du hör från din fyrbenta vän som drömmer är skall, morrning, gnäll, grymtar, ylande eller till och med smaskande. Dessa ljud är det som troligen väcker dig på natten och kanske bekymrar dig, och när du kollar på din hund så rör hen sig faktiskt ofta i sömnen.

valp låter i sömnen

Du kan ofta se hundens kropp rycka lite och tassar som rör sig som om hen gräver eller springer. Hundar använder också alla sina sinnen när de drömmer, så du kan också se vinklande öron eftersom hen lyssnar, ryckningar i ögonlocken eller att hunden rynkar på nosen om hen känner någon doft. Om hen är upphetsad eller glad kan svansen svänga.

Det skällande beteendet och rörelserna i sömnen fick forskare att studera en hunds hjärnaktivitet under sömnen. När en hund sover är hjärnvågorna som en människas. Precis som dig går även hundar in i en djup REM-cykel och börjar drömma.

Men till skillnad från de flesta av oss kan dem börja prata eller skälla medan hen drömmer.

Hundar kan drömma om många olika saker, precis som människor. Deras drömmar kan sträcka sig från trevliga, ljuva drömmar till skrämmande mardrömmar vilket ofta leder till konstiga ljud och skällande. Din valp kan drömma om att få en godis från dig eller jaga en ekorre, men hen kan också drömma om ett slagsmål eller en dålig minnesbild.

Allt detta kan låta lite konstigt, eftersom hundar inte kan berätta för oss att de faktiskt drömmer.

Alla hundar kan drömma, men betyder det att dom alltid skäller när dem drömmer?

Inte nödvändigtvis. Mindre hundar skäller mer under natten än stora hundar eftersom de tenderar att drömma oftare under sömnen, ungefär var tionde minut. Större raser upplever en dröm var 90: e minut eller så, så de kanske inte är lika högljudda av sig.

Du borde dock förbereda dig för lite natt-skall om du har en valp eller en äldre hund eftersom de skäller mer när dem sover än sina medelålders vänner.

Så kan du undvika det

Att hunden skäller under sömnen är inte en dålig sak för din hund. Det är inte skadligt för din hunds beteende, troligtvis drömmer hen mer om att jaga en katt än att själv bli jagad av andra djur. Det kan dock vara lite besvärligt att vakna av sin drömmande hund under natten.

Du bör inte väcka din hund som sover mitt i natten eftersom du inte bara kommer att störa sovcykeln utan det kan också skrämma hen.

Din valps sömn är viktig, men också din. Om skällandet går till överdrift, prova att flytta hens säng till ett rum längre från ditt. Väck helst inte hunden när hen sover, och om det blir för mycket, prova att stryk hunden väldigt mjukt över kroppen.

Innan du gör något, se till att din håriga vän verkligen sover när hen skäller. Hundar kan ju också skälla för att få din uppmärksamhet eftersom hen är hungrig, uttråkad eller obekväm.

hund som låter i sömnen

Om så är fallet, se till att hen får tillräckligt med mat, tränar och att hunden har en bekväm plats att ligga på. Om den pratar och jollrar mycket dagtid kan det behövas några åtgärder.

Överväganden

Hundens nattliga drömmar kan vara lite störande, men det kan också vara sött att se hens öron ryckas och vinklas, och höra hen prata. Det kan vara bra att se över din hund ibland efter konstiga eller utstickande beteenden.

Om du märker att din hunds kropp rör sig okontrollerbart, hen flämtar eller inte kan få andan, eller kanske gnäller för att indikera på smärta så bör du väcka din hund. Om hen gjorde dessa saker medan hen var vaken vet du att något är fel, så samma sak gäller om det händer i sömnen. Ring din veterinär omedelbart om du är orolig att något är allvarligt eller livshotande.

Om hundens skällande på natten blir ett problem för din sömn och det inte hjälpte att flytta hundsängen, överväga att prata med en veterinär. Din veterinär kan ge dig tips om hur du kan hantera din låtande hund.

Du ska absolut inte självmedicinera med lugnande eller örter efter att ha internetforskat – hundar reagerar inte likadant som människor på olika ämnen och det kan vara direkt livsfarligt.

Om du är nyfiken på om det finns ett lugnande alternativ för hundar ber vi dig kontakta din veterinär som är expert på ämnet. Att ge din hund ett piller som hjälper Dig att sova kan vara din värsta mardröm.

Slutsats

Liksom människor kommer din hund sannolikt att drömma om saker som hände under dagen. Se till att du ofta leker med din valp, ger massor av närhet och tar hunden på promenader så att hen kan sniffa på allt – eller kasta lite boll. Det kommer inte bara att göra hens dag bättre, men det kommer att ge hen något roligt att drömma om på natten.

Källor:
E Kohn – American ethnologist, 2007 – Wiley Online Library
R Abt – Psychological Perspectives, 2006 – Taylor & Francis
Massachusetts Institute of Technology, 2001 – MIT
Dr. Deirdre Barrett, 2016 – Harvard Medical School

Kategorier: Artiklar, Hundar