Därför snurrar hunden i cirklar (& hur du tränar bort det)

Därför Snurrar Hunden i Cirklar ( Hur Du Tränar Bort Det)

Jag har ägt många olika hundraser i mitt liv. Rasen med mest energi är utan tvekan min Australian Shepherd. Han är väldigt smart, extremt aktiv och han var en riktig snurris.

Besök veterinären om din hund snurrar ofta, särskilt för äldre hundar – snurrning kan betyda att minne, hörsel eller syn är nedsatt, det kan också bero på neurologiskt problem – om din hund snurrar i stressiga situationer, signalerar det ångest.

Allt detta som våra hundar visar är tillräckligt för att göra en person yr och titta – och lite förvirrad. Orsaken kan vara medicinska problem, ångest eller andra du kan läsa om nedan. Så om du letar efter ett svar på din hunds snurrbeteende, scrolla ner lite.

australian shepherd som brukar snurra

Ångest

Anledningen till att hundar gör det kan vara att något har orsakat den att vara orolig. Detta skulle vara mest troligt om din hund började med beteendet efter att ha vart med om en dålig situation. Den kan också ha separationsångest när du lämnar hen ensam. Det är mest troligt att din hund gör det i situationer den blir stressad, exempelvis vid hundmöten, besök eller när den blir lämnad ensam.

Tvångssyndrom – OCD

Det kan vara så att den känner sig tvingad till att snurra. Det är här din hund har en oemotståndlig lust att upprepa beteendet. Det är mest troligt att detta är fallet om din hund har snurrat i cirklar upprepade gånger under längre perioder.

Du kan av misstag belönat beteendet

Det kan också vara så att din hund snurrar för att du av misstag har uppmuntrat beteendet. Om du tenderar att ge den saker när den ber om det, exempelvis leksaker, godis eller extra uppmärksamhet, kommer den troligen att fortsätta med sitt beteende för mer belöningar

Du skulle det arbeta bort problemet genom att belöna din hund när den beter sig, att försöka känna av när den kommer börja snurra och omdirigera dess beteende med en leksak – innan det händer – belöna sedan med en godis.

Medicinskt tillstånd

Ibland kan medicinska tillstånd få hundar att snurra mycket. Detta skulle vara mer troligt om din hund började göra det plötsligt och om den har agerat ovanligt på andra sätt, till exempel genom att dra åt sidan när hen går på promenad.

Varför hundar snurrar innan dem bajsar

Så vad är anledningen till denna ritual innan den ska bajsa? Vi vet inte helt säkert, men här är två ledande förklaringar angående snurrandet innan den bajsar.

Studier menar på är att hundar är känsliga för magnetfält och kan ha en form av inre kompass som pekar åt vilket håll de ska utgöra sina behov, enligt ett team av tjeckiska och tyska forskare.

När forskarna granskade informationen upptäckte de att hundarna visade en preferens för att kissa och bajsa medan de vänds rakt mot norr eller söder – men bara när jordens magnetfält helt lugna, vilket är cirka 20 procent av tiden under dagsljus, enligt till forskarna.

”Vi fann att hundar är magnetkänsliga, och de störs förutsägbart av även små förändringar i magnetfälten”, berättade Dr Sabine Begall, zoolog vid universitetet i Duisburg-Essen i Tyskland, till HuffPost Science i ett mejl.

Alternativ två kan vara att den moderna hunden har tagit detta 360-graders rörelse som rådde hos deras förfäder som levde i naturen. Att cirkla innan du hukade var ett smart sätt att kartlägga omgivningen för säkerhet. Det gjorde det möjligt för hundar att sniffa efter möjliga rovdjur och undvika överraskningsattacker i en sårbar situation.

Snurra innan den Sover

Nu ska vi ta itu med snurrandet som vissa hundar gör innan dem lägger sig. Din hund gör det för att fästa sin sin doft där den ska sova – det fungerar som en aromatisk varning för andra hundar. Det fungerar som en signal att denna säng tillhör hen och endast hen.

Din hund kan metodiskt cirkulera och tassa runt i sängen innan hen lägger sig för att sova – det är ett beteende som ärvts i generationer. Anledningen kan vara att den helt enkelt gör det för att vara bekväm. Det är normalt att hundar snurrar när de ska lägga sig. Om din hund tenderar att göra det mer när den är på väg att lägga sig, är det mest troligt att det är normalt beteende.

Hundens förfäder som lever i naturen cirkulera och tassade på kvistar och löv för att skapa det perfekta sovområdet och rätt skålform för att passa deras kroppar. Detta gjorde det också lättare att reglera värmen och svårare för potentiella rovdjur att se dem.

Lyckosnurren

Slutligen, den glada energifulla snurren. För vissa hundar som älskar sina människor så kan de bli så exalterade att dem börjar snurra när du kommer hem efter en lång dag borta. De visar sin spänning och lycka genom att snurra snabbt och hoppa upp och ner – och vissa hundar ger glada hälsningar i form av skall.

Personligen njuter jag av att mina hundar blir glad av att se mig, jag känner mig som en kändis varje gång jag kommer hem.

Saker att tänka på

Nedan följer några saker att tänka på när du tar reda på den främsta anledningen till att din hund snurrar.

När började din hund snurra?

Om din hund inte alltid har snurrat mycket skulle det hjälpa att tänka tillbaka på vad som hände när den först började med det beteendet.

Om den började med det plötsligt skulle det vara mer troligt att det berodde på ett medicinskt tillstånd – kanske orolighet. Fundera också på om något förändrades ungefär samtidigt som det började göra det. Kanske flyttade ni? Kan hen ha blivit skrämd på nyårsafton?

Om din hund alltid har snurrat i cirklar kan det bero på saker som tvångsmässigt beteende, separationsångest, genetiskt beteende eller så kan du ha av misstag tränat hen att göra det när den var ung. Det är viktigt att ta reda på när den började och i vilka sammanhang.

När sker det oftast?

Det skulle också hjälpa att veta tidpunkten för när den snurrar.

Till exempel, om den tenderar att göra det mer när du ska lämna hemmet är det mest troligt att det gör det på grund av separationsångest.

Hur får jag min hund att sluta snurra?

Nedan följer några alternativ du har när du hanterar beteendet.

Undersök hos Veterinär

Om din hund har börjat snurra plötsligt eller den gör det orimligt mycket så skulle det bästa alternativet vara att ta den till en veterinär. Genom att göra det kommer du att kunna få expertråd som är skräddarsydda för din specifika hund och utesluta oron att det beror på ett medicinskt tillstånd.

Undvik att uppmuntra beteendet

Som nämnts lite längre upp så kan det vara så att din hund har lärt sig att göra det mer för att få belöningar. Istället för att ge din hund saker som den vill ha när den gör det, ignorera den och belöna när hen är avslappnad och försök omdirigera hundens fokus till en leksak eller godis innan den börjar snurra.

Stimulera din hund

Om din hund inte får tillräckligt med stimulans kan det orsaka att din hund snurrar runt eller är energisk på andra sätt på grund av att hen har mycket överflödig energi. Om hunden är frisk skulle det förmodligen kunna undvikas genom att säkerställa att hen får den dagliga mängden rekommenderad träning för sin ålder och ras.

Sök hjälp av en beteendevetare

Om du inte kan få snurrandet att sluta göra det kan du söka hjälp av en specialist på hundbeteenden. Genom att göra det bör du kunna får mer lärdom om varför hen har gjort det och vad du kan göra för att få det att sluta.

För mycket snurr

För de flesta hundar är det ofarligt och till och med lite underhållande att snurra innan man bajsar eller sover. Men vissa hundar kan cirkulera så mycket att de ignorerar mat eller sömn. I dessa fall krävs en grundlig veterinärundersökning – eventuellt läkemedel mot ångest – i kombination med beteendemodifiering.

Källor:
Huffington Post – Vetenskapsartikel
Dr. Chris Miller, AtlasVet DC
K Rantén,‎ 2015 – slu.se

Kategorier: Artiklar, Hundar