Så utövar du belöningsbaserad hundträning (3 tips till nybörjare)

Lär dig vad belöningsbaserad hundträning är och hur du utövar det

Belöningsbaserad Hundträning

Även ifall man kanske inte finner det särskilt intressant att träna hund så är det alltid bra att ha lite koll på grundläggande belöningsbaserad hundträning. Det är en stor fördel i det fall att du märker att din hund börjar utveckla olater eller rädslor, eller ifall du har ett särskilt önskat beteende som du vill att din hund ska kunna utföra.

Missa inte: En nybörjarguide för klickerträning!

För att du ska slippa lägga ändlösa timmar och förvirring inför inlärningsmomentet så har vi nu skapat en liten genomgång som ska lära dig allt du behöver veta. Innan vi kör igång med själva genomgången av proceduren finns har jag några viktiga förord.

Vad är belöningsbaserad hundträning?

En väldigt, väldigt vanlig myt och missuppfattning är att hundar behöver veta ”vem som bestämmer”. Det pratas ibland om att man som hundägare ska vara flockledaren, och att man ska vara sträng i uppfostran. Detta är tyvärr en väldigt vanlig myt, baserad på undermålig forskning.

Nyare studier visar att det inte finns några belägg för att dominans existerar mellan olika arter och att bestraffningsbaserad träning ger sämre resultat än belöningsbaserad träning, så kallat positiv förstärkning. Av den anledningen så är belöningsbaserad träning den bästa vägen att gå för att få bäst resultat.

Vad innebär belöningsbaserad hundträning?

Belöningsbaserad träning är ungefär vad det låter som; belöna när hunden gör rätt!

Beroende på hur just din hund är till sättet kan man lära in att en viss markering från din sida innebär att hunden utför ett oönskat beteende som ska upphöra, men i övrigt innebär belöningsbaserad träning att man fokuserar på det som hunden gör bra, och ignorerar alternativt oönskade beteenden på ett icke-aggressivt, neutralt sätt.

Anpassa din approach till individen; hunden ska aldrig få en negativ känsla ur eran träning. Målet är att hunden ska vilja träna och vilja göra rätt, snarare än att vara orolig för att göra fel.

1. Min hund är inte förtjust i godis

Detta är ett vanligt problem! Det finns ett par tips och tricks att ta till.

  • Börja med att prova olika godisar! Kanske kan du luska ut vad som faller din hund i smaken. Vissa kanske föredrar smak av lever, andra kanske gillar mjukost i tub. Prova att skära upp skivbar leverpastej, lökfria köttbullar, pannkaka, torkad blodpudding, kokt kyckling eller torkad inälvsmat är några av förslagen jag har.
  • Testa att variera godis! Införskaffa flera olika varianter, lägg alla i samma behållare och ge en slumpvist utvald godis för varje gång. Detta ökar spänningen en aning.
  • Erbjud ”jackpots”. När hunden gjort någonting riktigt bra, klicka en gång och ge flera godisar efter varandra, eller kasta ut några stycken på golvet.
  • Belöna efter belöningen! Ifall du har en hund som föredrar att leka så kan du skapa en positiv association genom att erbjuda lek direkt efter att hunden tagit emot godis. Att göra detta kontinuerligt kommer slutligen att göra även godiset till en härlig grej för din hund. Med lite fantasi kan man göra det på andra sätt; det viktiga är att hunden alltid ska få godis vid en positiv känsla eller händelse.
  • Träna när hunden är hungrig. Dra ut lite på frukosten eller kvällsmålet, planera din träning innan det är dags för hunden att äta. En ökad aptit är verkligen till fördel här.
belöningsbaserad hundträning

Detta kan ta tid! Det kan vara jobbigt och frustrerande och ledsamt och allt däremellan men det går att få sin hund att uppskatta godis! Jag har själv gått igenom detta, det tog tid men jag har aldrig gett upp och nu har jag en hund som älskar godsaker!

2. Ta pauser

Något riktigt underskattat är att ta pauser! Många såna, ibland längre pauser kan verkligen vara till fördel. Har man riktigt kul när man tränar hund är det lätt att överträna. Det kanske inte ser mycket ut för världen, men det är ansträngande för hundar att mentalt stimuleras. En överstimulerad hund kan ha lika mycket och liknande symtom som en understimulerad hund.

En typisk träningstimme för mig är uppdelad i sessioner. En klickersession är runt 5-10 minuter lång, och följs av en kort paus på runt 5-15 minuter. Ibland kan jag ta väldigt långa pauser mellan varven. hunden behöver tid för att smälta det den just fått lära sig. Även att lägga klickerträningen på is ett kortare tag kan visa sig ge positiva resultat när ni börjar igen.

belöningsbaserad hundträning

3. Gå med i hundforum!

Är det någonstans jag har lärt mig om hundträning så är det i hundgrupper på facebook. Där finns massor av frågor, svar, råd och diskussioner som ger en massvis av insikt och kunskap. Anamma detta! använd sökfunktionerna. Har du fastnat i din hundträning? Gör då research. Försök att lokalisera vad som gör det problematiskt och ställ frågan till andra med erfarenhet, eller sök på youtube. Det är viktigt att inte dra sig för att använda internet till detta.

Påminnelse; det är alltid bra att bibehålla ett bra hull på hunden.

En hund med lagom hull kommer att orka prestera bättre. Det kan vara bra att hålla extra uppsikt över hundens hull eftersom olika aktivitet tenderar att skapa förändring. Ifall du tränar mycket småtricks hemma i vardagsrummet kan det ske att hunden får mer belöning än vad den gör av med i energi. En hund som tränar mer ansträngande, aktiva moment utomhus gör av med mer energi, och kan behöva kompensera för det. I våran artikel om hundfoder finner du bra jämförelser mellan alla möjliga olika sorters foder. Det kan vara bra att ha i åtanke.

Kategorier: Artiklar, Hundar