Lär din valp att sluta bita på saker (10 enkla tips)

Lär Din Valp Att Sluta Bita På Saker (10 Enkla Tips)

För valpar är hela världen en tuggleksak. Valpar, precis som spädbarn, utforskar världen med munnen. Tyvärr begränsar dem sig inte till sina egna leksaker. Dina skor, möbler, barnleksaker och allt annat som ligger runt ditt hus är kan vara roligt för din valp att bita och tugga på.

Tyvärr kan din valp bita på saker som kan skada den. Du bör stoppa din valps destruktiva beteende, men det tar tid och konsekvent träning.

Oavsett om vi gillar det eller inte så biter de de flesta valpar på allt möjligt – hur mycket vi än vill att de ska sluta tugga på något. Så hur kan du få din hund eller valp att sluta försöka äta och förstöra allt den ser? Vi ska ge dig några bra tips vi har samlat på oss genom åren, men vi börjar med varför dem gör det. 

Varför biter hundar på saker?

För det mesta är en valp som biter ett normalt beteende, och det finns många syften bakom det, som att stärka käkarna och lindra tristess.

Liksom spädbarn upplever valpar obehag och irritation när deras tänder växer, och att bita eller tugga på saker ger viss lättnad. Tristess är en annan anledning till att hundar biter på saker. Hundar är sociala djur och behöver stimuleras för sin mentala hälsa. Om du inte tränar din valp tillräckligt eller ger den tillräckligt med aktivering och motion kan den aktivera sig själv genom att bita på föremål den inte borde röra.

Egentligen biter hundar hundar på saker av en hel del andra skäl också, och i hundträning är det alltid bäst att titta på de grundläggande skälen för att stoppa det. 

De 3 största anledningarna till att vi ser hundar bita och tugga på saker är tristess, stress och att det helt enkelt är roligt! Precis som oss själva så vill din hund ha något att göra, eftersom dem också har energi dem behöver göra av med, det enklaste är oftast att tugga på saker. 

Det första jag vill klargöra är; om din hund tuggar på något och du inte är där och kan korrigera dem medan de gör det, då är det för sent. Det är bara att städa upp röran och gå vidare. (oavsett hur arg du än kan vara, så är det inte valpens fel).

Hur får jag min valp att sluta bita på saker?

valp som biter i ett bord

För att stoppa eller förhindra att din valp biter på saker den inte ska så finns det 9 saker vi tycker att du måste prova. Träna med din valp, omdirigera den när den biter och erbjud en rolig miljö är några av punkterna. Att tillhandahålla en anpassad och rolig miljö med många stimulerande leksaker kommer troligtvis hjälpa mot det oönskade beteendet. Och naturligtvis är träning botemedlet för de flesta hundproblem!

1. Valpsäkra ditt hem

Introducera ett rum i taget och låt din valp sakta utforska hemmet. Många väljer att börja med köket eftersom det är lättare att städa upp från golvet än den fina vardagsrumsmattan när valpen gör ifrån sig inomhus.

När du väl har bestämt dig för de rum din valp får leka i, ta en titt runt och börja valpsäkra. Plocka upp eller flytta föremål som din valp kan tugga på. 

Tips: Gå ner på hundens nivå för att se vad den kan ha tillgång till. 

Ta bort eller täck över sladdar, krukväxter, sopor, barnleksaker och allt annat du inte vill att din valp ska tugga sönder eller välta omkull.

2. Omdirigera din valp

När du ser att din valp börjar tugga på något olämpligt ska du inte skälla på den – det kommer endast göra din valp otrygg och rädd. Flytta istället valpen från objektet och omdirigera den till något du vill att den ska tugga på – som en leksak eller en boll. Gör din valps leksak mer intressant genom att pipa med den, eller skaka ett gummiben medans du pratar med den med en glad ton. Ge valpen mycket beröm för att tugga på sina leksaker.

Om du tror att din valp byter tänder kan du ge den en hemgjord kyl-lapp: Fukta en liten handduk; placera den sedan i frysen i ungefär en timme. Ge den till din valp att dra i och tugga på, så att kylan kan lindra det ömma tandköttet lite.

3. Se till att din valp har flera olika leksaker

Att tugga lindrar det ömma kliandet i valpens tänder, det är också ett bra tidsfördriv som lindrar tristessen lite. För att förhindra att din valp får den dåliga vanan att bita på olämpliga saker, se till att du ger den massor av lämpliga saker att tugga på.

Leksaker som fungerar bra för valpar är gummileksaker som är ihåliga, uppstoppade djur med pipkuddar inuti och bollar. Undvik tuggben, hovar och horn.

hund valp biter

Det finns viss kontrovers över säkerheten för hundtugg som tuggben, råhud, grisöron och andra ätbara godisar för hundar. Var noga med att prata med din veterinär innan du ger någon av dessa hundtugg till din valp.

Ge inte din valp gamla skor eller strumpor som leksaker; du kommer sannolikt att orsaka förvirring mellan vilka skor som är okej att tugga och vilka den ska låta vara.

Något som ofta förvånar mig när jag besöker andra familjer med problemhundar är att hunden sällan har mer än ett par saker att tugga på… om ens det.

4. Ge din valp massor av träning

En trött valp är en glad valp. Var noga med att ge din valp tillräckligt med lektid och keltid. Om din valp har fått alla sina vaccinationer, gör promenader och hundmöten en del av din hunds dagliga rutin. 

Om din valp inte aktiveras och lämnas ensam mycket kommer din valp att börja leta efter sätt att bränna sin energi på. Detta leder ofta till ett destruktivt beteende. Det är mycket mer troligt att en valp som tränar regelbundet har ett mer förväntat beteende.

hund valp biter

Att träna din hund är enkelt och löser de flesta av era problem. Det är ingen hemlighet att valpar behöver mycket motion och aktivering, och beroende på ras kan de behöva mycket, mycket mer motion.

Så om du har problem med att din valp tuggar på olämpliga saker och du anser att du tränar din valp tillräckligt inne, prova byt miljö och träna mer utomhus!

5. Byt med hunden

Prova att ge din valp en godis eller sin favoritleksak i utbyte när den har ett föremål i munnen som inte ska vara där. Detta är ett bra sätt att träna din hund till att lära sig kommandot ”tack tack” om du säger det samtidigt som du ger godis. Med tiden bör din valp lära sig att ”tack tack” betyder ”ge mig den där saken i munnen!”

Var noga med att inte ge din valp för mycket beröm och uppmärksamhet när den byter ut det olämpliga föremålet mot en godis. Du vill inte göra det till en lek där din valp förväntar sig en belöning för att tugga på fel saker.

6. Bäddträna din valp

Bäddträning är ett bra verktyg för att avstyra destruktiva valpar. När du inte kan övervaka din valp kan en hundbädd hålla den och ditt hem säkert. Om du inte har en hundbädd du kan träna med kan du begränsa hunden till ett litet, valpsäkert rum som ett badrum eller kök – eller till och med en filt.

7. Byt ut leksakerna ibland

Eftersom valpar ofta tuggar för att minska sin tristess kan det vara en bra idé att rotera valpens leksaker varannan dag. En valp kommer troligen alltid att leta efter något nytt och intressant att sätta tänderna i. Genom att byta ut valpens leksaker regelbundet kommer du att hålla den intresserad av de saker du vill att den ska tugga på, och din valp kommer mindre sannolikt att börja gnaga på dina fina lister eller skåpsluckor.

8. Skapa en rolig miljö för din hund

Efter att ha arbetat med hundar och människor större delen av mitt liv blir jag fortfarande förvånad när jag pratar med någon som har problem med sin hund som tuggar. När jag frågar vilken typ av leksaker de har, är deras svar ofta ”Jag vet inte” eller ”ja, de har ett gummiben. Men han gillar det inte riktigt”. Hur kan du då vara förvånad över att han tuggar på dina möbler eller skor som du just köpt?  

Först och främst bör din hund ha ett stort urval av leksaker och tugga på, i olika former och material. Man får avgöra lite själv, men en lekfull hund borde kanske ha 10 leksaker iallafall.

Min Xoloitzcuintle, älskade att tugga på möbler som valp, men lärde sig snabbt genom omdirigering och lite stimulering.

En väns två tollare hittar man alltid med varsitt gummiben i munnen, så hon har bokstavligen en hink full av dem! Inte för att de förstör dem, utan för att det håller dem intresserade av det faktum att det finns flera ben att välja på, och jag har sett dem gräva genom hela hinken och sprida ut alla ben bara för att hitta sin favorit i botten. 

Min Xoloitzcuintle älskar det här S-formade gummibenet! Det är i princip oförstörbart och riktigt skönt för din valps kliande tänder. Det tål verkligen att tuggas på.

Fyll och Frys en Kong

Att fylla leksaker med mat som kan frysas är en favorit hos hundar. Ihåliga ben, kongleksaker och andra ihåliga leksaker är en utmärkt aktivering som håller hunden sysselsatt i upp till en timme.

Du kan antingen fylla din kong med färskfoder, men också torrfoder blandat med vatten som får suga åt sig – innan du stoppar den i frysen.

Jag använder mig av färskfoder personligen, och fungerar det superbra för mig. Jag förbereder och stoppar det i frysen kvällen innan. Kongen får dem till frukost efter morgonpromenaden.

Varma dagar kan du också fylla din Kong med vatten och lite frukt, som banan och blåbär. Förutom att det är en svalkande och givande är det här ett bra sätt att ge vätska till hundar som behöver lite extra vätska varma dagar.

Att förbereda en vätskefylld Kong:

  • Täpp igen den lilla änden med en klick jordnötssmör, färskfoder, frukt eller annat gott som håller tätt.
  • Lägg kongen i en mugg med den täppta änden nedåt.
  • Lägg i lite frukter och bär och fyll med vatten.
  • Lägg muggen i frysen.
  • När vätskan är frusen är kongen redo att serveras.

Naturligtvis behöver en Kong inte fyllas med vätska för att frysas. Alla fyllda kongar kan frysas. En frusen fyllning ger en långvarig utfodring.

Om din hund äter onormalt snabbt kan det vara en bra idé att frysa en Kong med hundens foder. Ett annat bra alternativ är pusselleksaker, labyrintmatskålar och fodermattor så att hunden får arbeta för sitt foder. Det blir lindrigare för magen och större chans att din hund kommer tugga torrfodret när den äter saktare.

Det går också utmärkt att frysa mat i labyrintmatskålar, till frukost får våra hundar en fryst Kong med färskfoder, och till kvällsmat får dem en fryst labyrintmatskål med färskfoder.

Även om dessa leksaker är utmärkta för energiska hundar som behöver en bra distraktion är det här inget som kommer stoppa din tuggande hund om du lämnar den ensam. 

9. Kommandon

Den här metoden är inte direkt för hundar som tuggar runt i huset, men att lära din hund ”Låt Vara” och ”Hit” kan verkligen hjälpa jättemycket. En hund tuggar ofta för den har tråkigt och om du ropar dit den och den vet att den kommer få massor av uppmärksamhet och godis är det troligt att den kommer avbryta bitandet.

10. Inne med koppel

Om din valp är en tuggare kan du prova något av dessa alternativ om inget ovan fungerar.

För många kommer det här låta konstigt, sedan försöker de och inser att det bokstavligen hjälper med problemen du har. Det så enkelt som att ta en gammal koppel som du inte använder längre, klipp handtaget (så att det inte kan hängas upp), sätt sedan på det på hundhalsbandet som ett vanligt koppel och låt den dra runt det.

Varför ska du göra det här? Det blir i princip som en fjärrkontroll för din hund. Du behöver inte längre jag din hund när den har något olämpligt i munnen – vilket den ser som lekfullt och uppmuntrar beteendet. Nu kan du enkelt få tag på din hund som försöker springa iväg och avleda den med en leksak, smart va?

Obs: Var försiktig så att din hund inte fastnar någonstans! Låt den inte ha koppel på sig när du inte har uppsyn över den!

Kategorier: Hundar, Artiklar, Hundträning