Köpa hund – Uppfödare, pris, tips och viktigt att tänka på

Går du i tankarna på att köpa hund? Vi berättar allt du behöver veta inför att köpa hund och vad du ska tänka på!

Köpa hund

Att köpa hund är bland det bästa som finns, och att vara hundägare ska vara en rolig uppgift – men det kan lätt bli besvärligt ifall man inte är noggrann med att köpa rätt hundras och ge hunden man köper rätt förutsättningar.

När man köper hund som nybliven matte eller husse kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på, och även ifall man redan har hund kanske man inte är så insatt i vad som är viktigt när man väl ska köpa hund.

I den här artikeln går vi igenom kostnader, förberedelser och vad du ska tänka på när du ska köpa hund.

Vi ger dig även en och annan tankeställare för att ditt hundköp ska bli så bra som möjligt när du ska köpa hund. Att köpa hund gör man ändå inte särskilt ofta och då kan det vara bra att komma tillbaka till den här artikeln innan du tänkt köpa hund för att vara helt beredd när hunden kommer hem.

Köpa hund – Uppfödare

Det är lika viktigt att välja uppfödare som hundar när du ska köpa hund, att kolla upp din uppfödare är superviktigt! En bra relation till uppfödaren är viktigt eftersom uppfödaren har goda kunskaper om hundar samt att de har erfarenhet av hundrasen.

Missa inte: Hundvalpar: Allt om uppfödare och hundvalpar till salu

Alla uppfödare som är SKK registrerade följer alla SKKs krav vid avel, men det kan ändå vara en bra idé att välja uppfödare med omsorg när du ska köpa hund.

Ifall du har sikte på att köpa hund som är renrasig kan man gå in på SKK och leta sig fram efter uppfödare på just den eller de raserna du kan tänka dig äga. För att komma till SKKs uppfödarlista kan du trycka på knappen nedan.

Beroende på hundras kan det bli ett riktigt detektivarbete när du ska köpa hund, givetvis vill man ha så friska och sunda föräldradjur som möjligt till sin blivande hundvalp man ska köpa.

Vad man ska vara uppmärksam på när man ska köpa hund av uppfödare är vilka hälso- och mentaltester föräldradjuren har gjort. Testresultaten går att ta del av inne på SKKs hemsida.

De kan vara väldigt bra att undersöka, eftersom det ger dig ett ungefär av vad du kan förvänta dig att få hem när du ska köpa hund. Man kan lära sig mycket om vilka egenskaper man vill och inte vill ha hos sin valp genom att undersöka dessa tester närmre.

Köpa hund pris

När du ska köpa hund är det är viktigt att komma ihåg att hundar kostar pengar, dels när du köper hunden samt hundmat och tillbehör du måste köpa varje månad till din hund.

När du tänkt köpa hund får du räkna med att en renrasig hund kostar från 15 000 kr upp till 30 000 kr beroende på ras, meriter och stamtavla. Blandrashundar är generellt sett billigare och kostar ofta under 10 000 kr men så kallat designerhundar som pudelblandningar kostar inte allt för sällan minst 25 000 kr.

En av de viktigaste utgifterna när man ska köpa hund (utöver hundmat, tillbehör och inköp av hunden) är hundförsäkring. Se till att du hittar den bästa hundförsäkringen för just Din hund, ifall det skulle ske en tråkig olycka hos din nyköpta hund.

Här är en tabell som exempel på vad en hund kostar per år. Tabellen är ungefärligt uträknad, baserad på erfarenheter och SKKs artikel om kostnader för en hund.

Köpa hund kostnad – första året
Inköpsprisca. 20 000 kr – 25 000 kr
Försäkringca. 5000 kr
Vaccination585 kr
Hundfoderca. 8000 kr
Bajspåsarca. 400 kr
Tillbehörca. 2 0000 kr
Ungefärlig totalsumma35 985 kr

Det första året när du ska köpa hund är alltid dyrast, dels på grund utav inköpet av hunden men också för att hundvalpar äter väldigt mycket hundmat.

Köpa hund kostnad – resterande år
Försäkringca. 6000 kr
Vaccination585 kr
Hundfoderca. 7500 kr
Bajspåsarca. 400 kr
Tillbehörca. 2 0000 kr
Ungefärlig totalsumma16 485 kr

Välj rätt hundras när du ska köpa hund

När du ska köpa hund är det oerhört viktigt att du köper en hund som matchar din livsstil och de ändamål du vill ha hunden till.

En jätteviktig sak att komma ihåg när du ska köpa hund är att en hund som tilltalar dig utseendemässigt inte alltid är en hund som kommer att passa dig. Det är väldigt vanligt att man köper en hundras som inte alls passar in i sin egna livsstil, vilket kommer att orsaka problem både för dig och den hund du har köpt.

Alla hundraser är framavlade till ett syfte, vilket är viktigt att veta om när du ska köpa hund. Det innebär att det är väldigt lätt att få hem en hund som inte matchar din livsstil.

Alla hundraser är indelade i 10 stycken olika grupper:

  • Grupp 1, Vall- boskaps och herdehundar. Den här rasgruppen innefattar bland annat vallhundar och herdehundar som används till att vakta och valla boskap. Vissa är populära sällskapshundar, andra är brukshundar som används inom polisen eller vid aktiv vallning vilket är viktigt att tänka på när du ska köpa hund.
  • Grupp 2, schnauzer, pinscher, molosser, bergshundar. Raserna skiljer sig mycket mellan varandra. Dessa används eller har använts som vakt- och/eller herdehund. Även boskapshundar och herdehundar finns inom denna grupp
  • Grupp 3, Terrier. De flesta i denna grupp härstammar från Storbritannien och har avlats till kamp eller jakt. Många terrierhundar används fortfarande till grytjakt medan många raser/individer av jaktraser är populära sällskapshundar.
  • Grupp 4, Taxar. Taxarna har en egen rasgrupp och är avlade till grytjakt och används fortfarande ofta till jakt, men det finns många individer som avlas efter lugnare gener och kan i dessa fall vara bra sällskapshundar.
  • Grupp 5, Spetsar och urhundsraser. Även här kan de olika raser skilja sig mycket mellan varandra. Denna rasgrupp innefattar bland annat draghundar, jakthundar och hundar av urhundstyp. Många spetsraser är skälliga, medan urhundarna tenderar att vara ganska primitiva i utseende och sätt.
  • Grupp 6, Drivande jakthundar, sök- och spårhundar. Majoriteten av dessa hundar används aktivt till jakt på mindre djur, beroende på storlek. Vissa hundar är populära sällskapshundar och andra används till sök eller personspår.
  • Grupp 7, Stående fågelhundar. Utpräglade fågelhundar vars uppgift är att söka upp fåglar och markera för sin förare var fåglarna finns. Dessa hundar behöver ofta en del motion.
  • Grupp 8, Stötande hundar, apporterande hundar, vattenhundar. Stötande fågelhundarnas uppgift är att söka upp fåglar genom markvittring, för att sedan stöta upp fåglarna åt jägaren. Dessa hundar apporterar ofta fågel på land såväl som i vatten, men kan många gånger också fungera bra som sällskapshundar.
  • Grupp 9, Sällskapshundar. Rasgrupp 9 består av utpräglade sällskapshundar. De har ursprung från jordens alla hörn och har många gånger det gemensamma draget att de är småvuxna.
  • Grupp 10, Vinthundar. De flesta i denna grupp är rena sällskapshundar. Ursprungligen är de avlade för hetsjakt, där de jagar ikapp bytet för att fälla det, vilket är olagligt i Sverige. Många av dessa hundar lämpar sig även bra till hundkapplöpning.

Det är speciellt viktigt att köpa rätt hundras när du ska köpa hund för att du och din hund ska trivas tillsammans. Ifall man som hundägare ser fram emot att köpa hund som är en lugn sällskapshund som inte kräver särskilt mycket engagemang i träning och/eller tävling så ska man inte skaffa en hundras som kräver mycket aktivering heller.

Det är ett vanligt misstag att man råkat köpa hund som kräver mer än ägaren kan ge. Det resulterar i att man har en väldigt understimulerad hund, vilket kan orsaka ett eller flera av följande beteendeproblem:

  • Utfallsproblematik.
  • Stressad hund. Fysiska biverkningar, hunden är svår att få kontakt med.
  • Svårtränad hund.
  • Destruktivt beteende. Hunden börjar gnaga på möbler/hushåll/kläder.
  • Allmänt jobbigt beteende.

Köpa hund som är renrasig

Det bästa enklaste sättet när du ska köpa hund är att mer eller mindre se till att ditt hundägarskap blir som du önskar genom att köpa en renrasig hund.

Att köpa renrasig hund innebär att uppfödaren är ansluten till SKK och att hunden är SKK-registrerad. SKK säkerställer att stamtavlan stämmer och att uppfödaren genomfört nödvändiga hälsoundersökningar på föräldradjuren.

Om man väljer att köpa hund från en SKK-ansluten uppfödare får man också garantier och försäkringar som gör att du, med stöd av SKK, kan reda problem som uppstått i samband med hundköpet.

Köpa blandrashund

Att köpa hund som är en blandras är inte alltid att föredra, eftersom blandrasuppfödare aldrig har någon försäkran om djuret du köper. I Sverige klassas helt enkelt alla hundar som inte är registrerade i Svenska Kennelklubben (SKK) som blandraser, även ifall föräldradjuren skulle vara av samma renras.

När man ska köpa hund som är av blandrastyp är det viktigt att veta att dessa hundar avlas oberoende av organisationer, vilket innebär att det inte finns några krav på uppfödaren. En labradoodle kan lika gärna vara en blandning mellan allt från spansk vattenhund till greyhound.

Att uppfödaren du tänkt köpa hund av försäkrar dig om att hunden är avlad mellan två individer eller raser är aldrig att lita på till 100%, eftersom det inte finns någon dokumentation på detta. På samma vis vet man aldrig säkert att valpen kommer från friska föräldrar.

Köpa adopterad hund

Just nu finns en trend att köpa hund som är importerad från utlandet. Detta är inte rätt väg att gå för ett bra och rimligt hundägarskap, särskilt ifall man inte besitter särskilt stor hunderfarenhet.

Här kan du läsa mer om att adoptera hund.

Om du tänkt köpa hund från utlande kan du aldrig veta säkert vilka raser som finns i den importerade gatuhunden. Det innebär att man aldrig kan veta vad man kan vänta sig av den hund man ska köpa – har den hög energinivå? Tendenser till att bli aggressiv? Besitter den hög jaktlust? Även om du konstaterat att hunden är högenergisk så är det väldigt svårt att veta exakt vad hunden mår bra av när du ska köpa hund som är importerad.

När du ska köpa hund som är importerad kan du aldrig vara helt säker om vad hunden har varit med om. När man köper en importerad hund har man sällat träffat den innan man får hem den. Kanske har de som jobbat med hunden tidigare ett hum om hur hunden är till sättet, men eventuella rädslor eller aggressiva tendenser kan dyka upp vid de mest slumpmässiga situationer.

Ett exempel kan vara att denna hund du ska köpa blev slagen av ett paraply tidigare i livet vilket resulterar i att den blir väldigt skrämd varje gång du plockar fram ett paraply eller parasoll.

I värsta fall är hunden fruktansvärt rädd för människor från början och har ett liv fullt av rädslor framför sig, som kanske aldrig kommer kunna tränas bort.

En annan aspekt när du ska köpa hund som är viktig att veta är att det flertalet gånger har kommit fram att många herrelösa hundar från utlandet kommer direkt från valpfabriker. Det vill säga att valpar föds upp under förfärliga förhållanden för att säljas som gatuhundar.

Om du tänka köpa hund som ursprungligen är gatuhund är det bra att veta att de är experter på att rymma och kommer kräva en hel del anpassning i form av att ha exempelvis dubbla koppel med halsband och hundsele på promenader – det finns många fall där den människoskygga importhunden lyckas ta sig ur hundselen eftersom dem är experter på att smita. En sluss vid ytterdörren är heller inte en dålig idé om du tänkt köpa hund från utlandet.

Det är väldigt vanligt att man köpt en gatuhund som är expert på att rymma, och i kombination med att de ofta dessutom är folkskygga blir de extremt svåra att fånga in.

Det är inte ovanligt att när man ska köpa hund från en organisation som förmedlar mellan shelter och köpare intygar att hunden är testad mot sjukdomar, smärtutredd, vaccinerad osv.

Många gånger stämmer inte detta, hur seriös organisationen än ser ut.

Dessutom när man lyckas köpa hund från utlandet kan det cirkulerar många parasiter och underliggande sjukdomar som ligger latent och smittar medan hunden inte påvisar några symtom. Detta är ett stort hot mot svenska hundars välmående.

Det finns en rad sjukdomar som inte finns i Sverige men hela tiden riskerar dyka upp och börja spridas inom Sveriges gränser på grund av den ökade efterfrågan på importhundar.

Ingen tvekar på att du som ska köpa hund och bli en hundägare av en räddad hund vill det bästa, men i fallet med gatuhundar är det inte alltid till deras fördel att importera hunden till en helt okänd livsstil i Sverige, eftersom det ofta innebär en extrem stress för alla inblandade, en stress som kanske aldrig kommer att lägga sig vilket du måste tänka på när du ska köpa hund.

Köpa valp, unghund eller vuxen?

Även du vill köpa hundvalp som är oerhört lockande så är det inte alltid optimalt att skaffa en liten hundvalp. Hundvalpar kräver extremt mycket tid, tålamod och engagemang för att få en rättvis uppväxt och för bli en trygg och stabil hund.

Det är bra att tänka efter både en och två gånger innan man gör det valet att köpa hund som är 8 veckor gammal, och i ärlighetens namn är det mycket bekvämare att köpa en valp som redan passerat minst 6 månader, ur rumsrenhetssynpunkt och att valpen då förhoppningsvis lärt sig grundläggande regler och beteenden.

Mellan åldern 6 månader till två år är valpen motsvarande tonåring vilket är viktigt när du ska köpa hund från en uppfödare. Det är inte ovanligt att man hittar omplaceringar i denna åldern, eftersom tonårsbetéendet och slyngelåldern kickar in – kottar i öronen och konstiga påhitt kan kanta vardagen och göra livet som matte eller husse väldigt jobbigt. Håll ut! Detta kommer förmodligen att lägga sig om du fortsätter att jobba på den vackra hund du köpt.

Det bekvämaste alternativet när man ska köpa hund är egentligen att hoppa över valpstadiet helt. Med reservation för att alla är individer, så är det i alla fall rimligt att söka en väluppfostrad hund som kanske till och med är ensamtränad och rumsren. Ibland kan det kännas som att kriterierna är för många och för höga, men med lite is i magen brukar man kunna hitta rätt hund att köpa som ska omplaceras.

När du ska köpa hund som är vuxen finns det dock några extra saker du kan tänka på.

Jakten på en passande vuxen hund att köpa kan vara utdragen och svår, beroende på vad du söker. Ett hett tips är att höra dig för i hundvärlden, maila eller ring uppfödare och hålla utkik i hundforum och facebook-grupper. Många gånger kan man hitta också en omplaceringsflik inne rasklubbens hemsida där du kan köpa hund som är för omplacering.

Kom ihåg att ställa en miljon frågor innan du tänkt köpa hund som ska omplaceras till ditt hem! Ju fler frågor desto bättre. Eftersom det är en vuxen hund du ska köpa hem så innebär det att det kan vara svårare att forma individen efter dina husregler och din vardag. Det är fruktansvärt tråkigt att köpa hund som exempelvis är barnrädd ifall barn finns i hushållet.

Det är ett vanligt problem att man lyckas köpa hund som sedan inte passar hemmet och att man själv sedan omplacerar hunden, vilket är oetiskt och kommer orsaka mycket psykisk skada hos hunden.

Undvik detta så långt det går när du ska köpa hund, upptäcker du att situatuonen är ohållbar så är det viktigt att ta sitt ansvar och försöka träna hunden. Gå på hundkurser och sök hjälp, och i värsta fall bör du ta kontakt med tidigare ägare och fråga ifall hen kan ta tillbaka köpet.

Ifall hen inte kan ta tillbaka hunden du har köpt, var då mycket noggrann med vem du säljer till härnäst. Beskriv vad som inte fungerade hos dig, varför förra ägaren inte kunde behålla hunden, fråga hur situationen hos eventuell köpare ser ut med mera. Du har köpt hund och ska vara redo att ta fullt ansvar för att individen ska må så bra som möjligt.

Köpa hund för olika ändamål

De flesta som ska köpa hund vill ha en rolig sällskapshund, men det finns också de som köper hund för att träna olika hundsporter och aktiviteter! Det är alltid bra att ha en plan på att stimulera hunden mentalt om du går i tankarna på att köpa hund, oavsett hundras. En arbetad hund är en nöjd hund, och med mental stimulans menas alltså någonting som är utöver exempelvis långpromenader och korta löprundor.

Det gör ingenting ifall du inte har kunskap eller erfarenhet sedan tidigare när du ska köpa hund – det finns mängder med information, tips och tillvägagångssätt att ta reda på online! Ett hett tips när du har köpt en hund är att söka upp olika forum där det diskuteras allt mellan inlärning och problemlösningar.

När du ska köpa hund bör du vara väldigt noggrann med energinivån på den hundras du tänker dig så att du inte lyckas köpa en hund som för lätt blir understimulerad och destruktiv.

Har du tänka köpa hund som är av det lugnare slaget, eller till och med kanske en skadad adopterad hund, så kan det vara en bra idé att prova på exempelvis nosework eller rallylydnad som aktivering vilket båda innehåller moment som de allra flesta hundar klarar av. Dessa två aktiviteter kommer att hjälpa till att främja ett stabilt psyke och de är också utmärkta val att aktivera din hund på även om du tänk köpa hund som är väldigt aktiv.

Om du ska köpa hund som är en mer energisk hund kan jag rekommendera hundsporter som agility, lydnad eller någon form av dragsport. Hunden får ordentligt med flås samtidig som den får jobba med hjärnan, vilket är klockrent när man tänka köpa hund med en hög aktiveringsnivå!

Kom ihåg att när du ska köpa hund ska du också anpassa hundfodret efter din hunds livsstil. En fysiskt aktiv hund kommer att behöva ett mer energitätt foder, samtidigt som en hund som kanske inte rör på sig riktigt lika mycket behöver ett mer energifattigt hundfoder.

Levnadssituationen & framtiden – är den hållbar?

Detta är förstås den tråkigaste frågan att behöva ställa sig när du ska köpa hund, men den ändå så himla viktig. Helst ska man ha all tid i världen för sin hund man ska köpa, samtidigt som man också har ett fast heltidsjobb så att man har råd till de potentiellt dyra kostnaderna.

Kanske har du innan du ska köpa hund en snäll familjemedlem eller granne som lovar ta hand om din hund medan du jobbar? Eller en hunddagisplats säkrad? Kom ihåg att situationer kan ändras, och det kan lätt bli ett riktigt vardagspussel att vara hundägare. Var noga med att både ha plan A, B och C.

Av egen erfarenhet kan jag säga att sådant ofta brukar lösa sig efter man köpt hund, särskilt ifall man har varit noga med att ensamträna sin hund för att kunna vara ensam kortare stunder.

Med det sagt så är vi inne på en annan aspekt att tänka på när du ska köpa hund; Är du villig att lägga tid och energi på att få en välfungerande relation till din hund?

När man ska köpa hund och bygga en bra fungerande ägare-hund-relation så är det inte enbart baserat på kärlek, utan också en välfungerande vardag. Det innebär att man får lägga mycket tid på koppelträning såväl som ensamträning för att kunna slappna av i stressande situationer.

Helt enkelt är det viktig att komma ihåg när man ska köpa hund att man kan behöva lägga timmar på research, träningar, misslyckanden, att börja om på ruta ett och mängder av bakslag inom hundträning med mera.

Är man inte redo för motgångar i hundägandet när man ska köpa hund, trots att det kanske inte alltid nödvändigtvis blir fullt så besvärligt (vilket man inte vet säkert), så kan det vara bra att då ta sig en funderare om man har tiden som krävs och hur man ska gå till väga.

Att köpa hund: Förberedelser

Det finns mycket att komma ihåg när man ska köpa hund. Dem smakar på allt, kissar överallt (åtminstonde som valp) och de kan vara riktigt vilda och sakna impulskontroll. Man pratar ofta om att ”valpsäkra” hemmet, här kommer en lista på vad som kan vara bra att tänka på:

  • Plocka upp mattor – hundvalpar älskar att kissa på mjuka saker.
  • Göm undan eller höj upp sladdar nära golvet – de kan vara attraktiva att bita på och busa med.
  • Se över behov av och möjligheter att begränsa rum eller delar av huset – kompostgaller eller grindar är alltid bra att ha hemma när du ska köpa hund.
  • Få upp skor och dylikt från golvet innan du lärt känna din nyköpta hund. Ställ skorna på en hylla eller liknande.
  • Låt inte mat och dylikt stå för lätt tillgängligt på diskbänken.

En bra idé när du ska köpa hund och valpsäkra ditt hem är att lägga dig på mage och se vad du faktiskt kan nå. Det du når kommer din hund att kunna nå.

Hundmaten

Det är bra att innan man tänkt köpa hund ta reda på i förväg vilket sorts hundfoder man vill ge sin valp. I våra artiklar om hundfoder och valpfoder kan du läsa mer om specifika foder.

Missa inte: Bästa Valpfodret 2022 » Bäst i Test

Det är bra att vara påläst för att välja rätt innan man tänk köpa hund. Man kan också ta råd av uppfödaren, som borde ha erfarenhet av vilket hundfoder som fungerar bra för föräldradjuren.

Relaterat: Bästa Hundfodret & Hundmaten 2022 » Bäst i test

Du som ska köpa hund bör veta att i början äter valpen lite men ofta. En hundvalp äter upp till fyra gånger om dagen men allra minst ska hunden äta mat tre gånger om dagen i tidig ålder! Detta fasas sedan ut till att slutligen landa på två gånger om dagen.

Vissa som köper hund utfodrar bara hundmat en gång om dagen, det beror helt enkelt på vad som passar bäst för dig och din individ. Ifall valpen inte äter ordentligt varje gång den erbjuds hundmat är inte det hela världen. Plocka upp matskålen och erbjud mat som vanligt nästa gång det är dags.

Det händer ibland och nyblivna hundägare som köpt hund oroar sig förstås, men så länge valpen inte matvägrar totalt så är det ingen fara. Vissa är helt enkelt hungrigare än andra och en tillräckligt hungrig hund kommer till slut att börja äta sin mat.

Jag rekommenderar inte att låta matskålen stå framme hela tiden; det gör det svårt för dig att hålla koll på hur mycket hunden äter och hur ofta. I värsta fall kan man upptäcka matvägran först när hunden börjar tappa i vikt, och det vill man ju helst undvika när man ska köpa hund.

Hållbara leksaker

Det är självklart skoj att köpa hund, men hundvalpar tenderar att bita och gnaga på allt möjligt vilket är mindre roligt. Var därför noga med att införskaffa leksaker som håller. Stoppning från mjukisdjur kan fastna i mage eller tarmar, vilket innebär akuta operationer, lidande och höga kostnader.

Av den anledningen är det bra att bara ha hårdare slags leksaker, så som rep eller annat som är marknadsförda som hållbara.

Var dock inte rädd för att med tiden introducera nya leksaker till den hund du har köpt! Ju mer man utsätter valpen för, desto mer erfaren och säker kommer den att känna sig när den växer upp.

Se leksaker som bra redskap att träna på förhållningssätt – målet med en ömtåligare leksak är att valpen ska leka varsamt med den, eller bära den försiktigt. Andra leksaker kan vara bra att lära in apporteringslekar eller kamplekar med.

Övriga nödvändigheter

När du ska köpa hund finns det klart mycket mer än hundmat och leksaker du behöver införskaffa för att din hund ska må bra. Här är en liten punktlista med några nödvändigheter.

Berätta gärna i kommentarsfältet vilken typ av hund du är intresserad av! Ska du köpa hund direkt från uppfödaren eller går du i tankarna på att köpa en omplaceringshund? Vi hör gärna från dig nedan!

Kategorier: Artiklar, Hundar