Att köpa hund (4 Snabba tips & saker att tänka på)

Gör dig redo för ditt hundköp med våra 4 snabba tips

Att Köpa Hund (4 Snabba Tips & Saker Att Tänka På)

Att köpa hund

Att vara hundägare ska vara en rolig uppgift, men kan lätt bli mer besvärligt ifall man inte är noggrann med att göra rätt från början. Som nybliven matte eller husse kan det vara svårt att veta vad man ska tänka på, men även ifall man redan har hund kanske man inte är så insatt i vad som är viktigt vid val av hund. Därför kan denna artikel ge en bra tankeställare på hur man ska tänka på, för både erfarna och blivande hundägare.

Att köpa hund gör man ju ändå inte särskilt ofta, och då kan det vara bra att komma tillbaka hit för att påminna sig själv när det väl börjar bli dags.

köpa hund

1. Fundera igenom situationen – är den hållbar?

Detta är förstås den tråkigaste av frågor att behöva ställa sig, men ändå så viktig. Helst ska man ha all tid i världen för sin hund, samtidigt som man också har ett fast heltidsjobb så att man har råd till de potentiellt dyra kostnaderna. Kanske har du en snäll familjemedlem eller granne som lovar ta hand om din hund medan du jobbar? Eller en hunddagisplats säkrad?

Kom ihåg att situationer kan ändras, och det kan lätt bli ett riktigt vardagspusssel att vara hundägare. Var noga med att både ha plan A, B och C.

Av egen erfarenhet kan jag säga att sådant ofta brukar lösa sig, särskilt ifall man har varit noga med att ensamträna sin hund för att kunna lämna den kortare stunder. Med det sagt så är vi inne på en annan aspekt; Är du villig att lägga tid och energi på att få en välfungerande relation till din hund?

I en bra fungerande ägare-hund-relation är inte enbart baserad på kärlek, utan också en välfungerande vardag. Det kan lätt innebära att man får lägga mycket tid på såväl koppelträning som ensamträning eller att kunna slappna av i stressande situationer.

Helt enkelt är det viktig att komma ihåg att man kan behöva lägga timmar på research, träningar, misslyckanden, att börja om på ruta ett, bakslag osv.

Är man inte redo på detta, trots att det kanske inte alltid nödvändigtvis blir fullt så besvärligt (vilket man inte vet säkert), så kan det vara bra att då ta sig en funderare på hur, och ifall, man kan komma kring det, vilket vi kommer att komma till under underrubriken ”Köpa valp, unghund eller vuxen?” .

Det är viktigt att komma ihåg att hundar kostar pengar, både i inköp och i månadskostnad.

En av dom viktigaste utgifterna för hundägande (utöver mat) är hundförsäkring. Se till att du hittar den bästa hundförsäkringen för just Din hund, ifall det skulle ske en tråkig olycka.

Här är en tabell som exempel på vad en hund kan kosta i månaden. Tabellen är ungefärligt uträknad, baserad på erfarenheter.

Utgiftkostnad i kr/månad
Försäkring400
Mat700
Hundgodis50
Hundkurs500
Bajspåsar50
Total månadskostnad1700:-
sunset 743429 640

2. Hitta vilken sorts hund som passar dig.

När du väl har kommit fram till hur du löser det praktiska kring hundägarskapet kan du börja sa dig om efter vilken sorts hund som kommer fungera för dig. En jätteviktig sak att komma ihåg är att en hund som tilltalar dig utseendemässigt inte alltid är en hund som kommer att passa dig. Det är väldigt vanligt att man köper en hundras som inte alls passar in i ens egen livsstil, vilket kommer att orsaka problem.

Alla hundraser är framavlade till ett syfte. Det innebär att det är väldigt lätt att få hem en hund som inte matchar din livsstil. Alla hundraser är indelade i 9 stycken olika grupper:

GruppRaserkaraktärsdrag
1Vall- boskaps och herdehundarInnefattar bland annat vallhundar och herdehundar som använts till att vakta boskap. Vissa är populära sällskapshundar, andra är brukshundar som används inom polisen eller används aktivt som vallhund.
2schnauzer, pinscher, molosser, bergshundarRaserna skiljer sig mycket mellan varandra. Dessa används eller har använts som vakt- och/eller herdehund. Även boskapshundar och herdehundar finns inom denna grupp.
3TerrierDe flesta i denna grupp härstammar från Storbritannien och har avlats till kamp eller jakt. Många raser används fortfarande i grytjakt medan många raser/individer av jaktraser är populära sällskapshundar.
4TaxarTaxarna har en egen rasgrupp, vilka är avlade till grytjakt och används fortfarande ofta till jakt, medan de också ofta lever som sällskapshundar.
5Spetsar och urhundsraserÄven här kan de olika raser skilja sig mellan varandra. Denna grupp innefattar bland annat draghundar, jakthundar och hundar av urhundstyp. Många spetsraser är skälliga, medan urhundarna tenderar att vara ganska primitiva i utseende och sätt.
6Drivande jakthundar, sök- och spårhundarMajoriteten av dessa hundar används aktivt till jakt på mindre djur, beroende på storlek. Vissa hundar är populära sällskapshundar och andra används till sök eller personspår.
7Stående fågelhundarUtpräglade fågelhundar vars uppgift är att söka upp fåglar och markera för sin förare var fåglarna finns. De flesta
8Stötande hundar, apporterande hundar, vattenhundarStötande fågelhundarnas uppgift är att söka upp fåglar genom markvittring, för att sedan stöta upp fåglarna åt jägaren. Dessa hundar apporterar ofta fågel på land såväl som i vatten, men kan många gånger också fungera bra som sällskapshundar.
9SällskapshundarGrupp 9 består av utpräglade sällskapsraser. De har ursprung från jordens alla hörn och har många gånger det gemensamma draget att de är småvuxna.
10VinthundarDe flesta i denna grupp är rena sällskapshundar. Ursprungligen är de avlade för hetsjakt, där de jagar ikapp bytet för att fälla det, vilket är olagligt i Sverige. Många av dessa hundar lämpar sig även bra till hundkapplöpning.
nature 3047194 1280
Saluki

Vad vill du göra med din hund?

De flesta hundar verkar leva som sällskapshundar, men det finns sporter och aktiviteter för alla former av preferenser! Det är alltid bra att ha en plan på att mentalt stimulera sin hund. En arbetad hund är en nöjd hund, och då menas alltså någonting som är utöver exempelvis långpromenader.

Det gör ingenting ifall du inte har kunskap eller erfarenhet sedan tidigare – det finns mängder med information, tips och tillvägagångssätt att ta reda på online! Ett hett tips är att söka upp olika forum där det diskuteras allt mellan inlärning och problemlösningar.

Fundera på energinivån din hund besitter och behöver göra av med! Har du en lugnare hund eller till och med kanske skadad hund kan det vara en bra idé att prova på exempelvis nosework eller rallylydnad, vilka innehåller moment som de allra flesta hundar klarar av, och som kommer att hjälpa till att bygga muskler och främja ett stabilt psyke.

För en mer energisk hund kan jag rekommendera sporter som agility, lydnad eller någon form av dragsport. Hunden får ordentligt med flås samtidig som den får jobba med hjärnan, vilket är klockrent!

Kom ihåg att anpassa fodret efter din hunds livsstil. En fysiskt aktiv hund kommer att behöva ett mer energitätt foder, samtidigt som en hund som kanske inte rör på sig riktigt lika mycket behöver ett mer energifattigt foder.

dog 4421496 1280
Doftmarkering i nosework.

Herrelösa hundar

Just nu finns en trend att importera gatuhundar från andra länder. Detta är inte rätt väg att gå till hundägarskap, särskilt ifall man inte besitter särskilt stor hunderfarenhet. Se på det såhär;

Raser

Du kan aldrig veta säkert vilka raser som finns i en importerad gatuhund. Det innebär att man aldrig kan veta vad man kan vänta sig av hunden – har den hög energinivå? Tendenser till att bli aggressiv? Besitter den hög jaktlust? Även ifall du exempelvis konstaterat att hunden är högenergisk så är det väldigt svårt att veta exakt vad hunden mår bra av.

Bakgrund

Man kan aldrig veta vad en importerad gatuhund har varit med om. När man importerar hunden har man sällat träffat den innan man får hem den. Kanske har de som jobbat med hunden tidigare ett hum om hur hunden är till sättet, men eventuella rädslor eller aggressiva tendenser kan dyka upp vid de mest slumpmässiga situationer. Kanske Blev denna hund slagen av ett paraply tidigare i livet, och kommer nu bli väldigt, väldigt skrämd varje gång du plockar fram ett paraply eller parasoll. I värsta fall är hunden fruktansvärt rädd för människor från början och har ett liv fullt av rädslor framför sig, som kanske aldrig kommer kunna tränas bort.

En annan aspekt som är viktig att veta är att det flertalet gånger har kommit fram att många herrelösa hundar från utlandet kommer direkt från valpfabriker. Det vill säga att valpar föds upp under förfärliga förhållanden för att säljas som gatuhundar.


Gatuhundar är experter på att rymma och kommer kräva en hel del anpassning i form av att behöva ha dubbla koppel med halsband och sele, samt sluss vid ytterdörren. Det är väldigt vanligt att gatuhundar rymmer, och i kombination med att de ofta dessutom är folkskygga blir de extremt svåra att fånga in.

köpa hund

Sjukdomar

Det är inte ovanligt att organisationerna som förmedlar mellan shelter och köpare intygar att hunden är testad mot sjukdomar, smärtutredd, vaccinerad osv.

Många gånger stämmer inte detta, hur seriös organisationen än ser ut.

Dessutom cirkulerar många parasiter och underliggande sjukdomar som ligger latent och smittar medan hunden inte påvisar några symtom. Detta är ett stort hot mot svenska hundars välmående. Det finns en rad sjukdomar som inte finns i Sverige men hela tiden riskerar dyka upp och börja spridas inom Sveriges gränser på grund av den ökade efterfrågan på importhundar.

Ingen tvekar på att du som blivande hundägare vill det bästa; men i fallet med gatuhundar är det inte alltid till deras favör att importera den till en helt okänd livsstil i Sverige, eftersom det ofta innebär en extrem stress för alla inblandade, en stress som kanske aldrig kommer att lägga sig.

Blandraser

Att köpa blandras är inte alltid att föredra, eftersom blandraser aldrig har någon försäkran om djuret du köper. I Sverige klassas helt enkelt alla hundar som inte är registrerade i Svenska Kennelklubben (SKK) som blandraser, även ifall föräldradjuren skulle vara av samma renras.

Blandraser avlas oberoende av organisationer, vilket innebär att det inte finns några krav på uppfödaren. En labradoodle kan lika gärna vara en blandning mellan allt från spansk vattenhund till greyhound. Att uppfödaren försäkrar dig om att hunden är avlad mellan två individer eller raser är aldrig att lita på till 100%, eftersom det inte finns någon dokumentation på detta. På samma vis vet man aldrig säkert att valpen kommer från friska föräldrar.

dog 1912874 640

Renraser

Det enklaste sättet att mer eller mindre se till att ditt hundägarskap blir som du önskar är att köpa en renrasig hund. Att hunden är renrasig innebär att uppfödaren är ansluten till SKK och att hunden är SKK-registrerad. SKK säkerställer att stamtavlan stämmer och att uppfödaren genomfört nödvändiga hälsoundersökningar på föräldradjuren. Om man väljer en SKK-ansluten uppfödare får man också garantier och försäkringar som gör att du, med stöd av SKK, kan reda problem som uppstått i samband med köpet.

Välj rätt ras

Detta är speciellt viktigt för att du och din hund ska trivas tillsammans. Ifall man som hundägare ser fram emot att ha en lugn sällskapshund som inte kräver särskilt mycket engagemang i träning och/eller tävling, ska man inte skaffa en ras som kräver mycket heller. Det är ett vanligt misstag att skaffa en hund som kräver mer än ägaren kan ge. Det resulterar i att man har en väldigt understimulerad hund, vilket kan orsaka ett eller flera av följande:

  • Utfallsproblematik
  • Stressad hund; fysiska biverkningar, hunden är svår att få kontakt med
  • Svårtränad hund
  • Hunden börjar gnaga på möbler/hushåll/kläder
  • Allmänt jobbigt beteende
köpa hund

Köpa valp, unghund eller vuxen?

Även om det låter lockande så är det inte alltid optimalt att skaffa en liten valp. Valpar kräver extremt mycket tid, tålamod och engagemang för att få en rättvis uppväxt och bli en hållbar hund. Det är bra att tänka efter både en och två gånger innan man gör det valet, och i ärlighetens namn är det mycket bekvämare att köpa en valp som redan passerat minst 6 månader, ur rumsrenhetssynpunkt och att valpen då förhoppningsvis lärt sig grundläggande regler.

Mellan åldern 6 månader till två år är valpen motsvarande tonåring. Det är inte ovanligt att man hittar omplaceringar i denna åldern, eftersom tonårsbetéendet kickar in – kottar i öronen och konstiga påhitt kan kanta vardagen och göra livet som matte eller husse väldigt jobbigt. Håll ut! Detta kommer förmodligen att lägga sig.

Det bekvämaste alternativet är egentligen att hoppa över valpstadiet helt. Med reservation för att alla är individer, så är det i alla fall rimligt att söka en väluppfostrad hund som kanske till och med är ensamtränad. Ibland kan det kännas som att kriterierna är för många och för höga, men med lite is i magen brukar man kunna hitta rätt.

3. Att köpa valp: förberedelser

Det finns mycket att komma ihåg när man har en valp påväg. Dom smakar på allt, kissar överallt och hela tiden, är vilda och saknar impulskontroll. Man pratar ofta om att ”valpsäkra” hemmet, här kommer en lista på vad som kan vara bra att tänka på:

  • Plocka upp mattor
  • göm undan eller höj upp sladdar nära golvet
  • Se över behov av och möjligheter att begränsa rum eller delar av huset; kompostgaller eller grindar är alltid bra att ha hemma.
  • Få upp skor och dylikt från golvet. Ställ de på en hylla eller liknande.

Foder

Det är bra att veta i förväg vilket sorts foder man vill ge sin valp. Vi har listat hundfodren som lämpar sig för valpar bäst i denna länk. Det är bra att vara påläst för att välja rätt, kolla in våran artikel där vi går igenom allt som kan vara bra att veta om hundfoder. Man kan också ta råd av uppfödaren, som borde kunna ha erfarenhet av foder som fungerar bra för föräldradjuren.

I början äter valpen lite men ofta, upp till fyra gånger om dagen ska den ha mat! Detta fasas sedan ut till att slutligen landa på två gånger om dagen. Vissa ger bara en gång om dagen; det beror på vad som passar bäst för er. Ifall valpen inte äter ordentligt varje gång den erbjuds mat är inte det hela världen. Plocka upp matskålen och erbjud som vanligt nästa gång det är dags. Det händer ibland och många oroar sig förstås, men så länge valpen inte matvägrar totalt så är det ingen fara. Vissa är helt enkelt hungrigare än andra.

Jag rekommenderar inte att låta matskålen stå framme hela tiden; det gör det svårt för dig att hålla koll på hur mycket hunden äter och hur ofta. I värsta fall kan man upptäcka matvägran först när hunden börjar tappa i vikt, och det vill man ju helst undvika.

labrador 1699898 640

Införskaffa hållbara leksaker!

Valpar tenderar att bita och gnaga på saker; var därför noga med att skaffa leksaker som håller. Stoppning från mjukisdjur kan fastna i mage eller tarmar, vilket innebär akuta operationer, lidande och höga kostnader.

Av den anledningen är det bra att bara ha hårdare slags leksaker, så som rep eller annat som är marknadsförda som hållbara. Var dock inte rädd för att med tiden introducera nytt! Ju mer man utsätter valpen för, desto mer erfaren och säker kommer den att känna sig när den växer upp. Se leksaker som bra redskap att träna på förhållningssätt; målet med en ömtåligare sorts leksak är att valpen ska leka varsamt med den, eller bära den försiktigt. Andra leksaker kan vara bra att lära in apporteringslekar eller kamplekar med.

4. Hundköpet

Är det dags att ta tag i saken på riktigt? Vi har redan gått igenom väldigt mycket, men än är vi inte klara! För att slippa tråkiga omständigheter går vi nu igenom vad som är viktigt att tänka på i de olika scenariona.

Köpa valp

Det allra viktigaste är att kolla upp din uppfödare! Ifall du har sikte på att införskaffa renras kan man gå in på SKK och leta sig fram efter uppfödare på just den eller de raserna du kan tänka dig äga. Beroende på ras kan det bli ett riktigt detektivarbete; givetvis vill man ha så friska och sunda föräldradjur som möjligt till sin blivande valp.

Vad man ska vara uppmärksam på är vilka hälso- och mentaltester föräldradjuren ska ha gjort, och detta går att hitta ifall du söker på din hundras här. Testresultaten går att ta del av inne på SKKs hemsida. De kan vara väldigt bra att undersöka, eftersom de ger ett ungefär av vad du kan förvänta dig att få hem. Man kan lära sig mycket om vilka egenskaper man vill och inte vill ha hos sin valp genom att undersöka dessa tester närmre.

chinese crested puppy 3799578 1280
Chinese crested

Köpa vuxen hund

Jakten på en passande vuxen kan vara utdragen och svår, beroende på vad du söker. Ett hett tips är att höra dig för i hundvärlden, maila eller ring uppfödare och hålla utkik i forum och grupper. Många gånger kan man hitta en omplaceringsflik inne rasklubbens hemsida.

Kom ihåg att ställa en miljon frågor! Ju fler desto bättre. Eftersom det är en vuxen individ du köper hem så innebär det att det kan vara svårare att forma efter dina husregler och din vardag. Det är fruktansvärt tråkigt att råka ta över en individ som är barnrädd ifall barn finns i hushållet exempelvis.

Det är ett vanligt problem med hundar som omplaceras om och om igen, vilket är oetiskt och kommer orsaka mycket psykisk skada hos hunden. Undvik detta så långt det går; upptäcker du att situatuonen är ohållbar så är det viktigt att ta sitt ansvar; ta kontakt med tidigare ägare, fråga ifall hen kan ta tillbaka köpet. Ifall hen inte kan det, var då mycket noggrann med vem du säljer till härnäst; beskriv vad som inte fungerade hos dig, varför förra ägaren inte kunde behålla hunden, fråga hur situationen hos eventuell köpare ser ut, etc.

köpa hund
Författad av:

Hundtränare och hundpsykolog. Typisk hundtjej med många år av erfarenhet med hundar.