Kan hundar äta svamp? (6 giftigaste svamparna & symtom)

6 Giftiga svampar hundar inte kan äta, och symtom på svampförgiftning

hund svamp

Svamp är en komplicerad matgrupp, både för människor och hundar. Dessa ätbara svampar är en häftklammer i många rätter och växer vilda i våra gårdar, trädgårdar och parker, och ändå hör vi så många historier om svampfoder som gått fel. Men hur är det med hundar? Kan hundar äta svamp? Har de samma reaktioner på svamp som vi?

Kan hundar äta svamp?

Ja, hundar kan äta samma svampar som människor. De flesta svampar i våra Svenska skogar är inte giftiga, men chansa inte om du tror att din hund har fått i sig en okänd svamp i skogen. Många tror också att hundar kan identifiera giftiga svampar med deras skarpa luktsinne – det är inte sant.

Dom 6 giftigaste svamparna i Sverige för hundar:

  • Brun flugsvamp
  • Röd flugsvamp
  • Vit flugsvamp
  • Lömsk flugsvamp
  • Panterflugsvamp
  • Toppig giftspindling
  • Stenmurkla

Om du någonsin har funderat på att glida din hund en svamp eller har sett din hund nalla på en svamp i din trädgård, har du förmodligen ställt dig själv dessa frågor.

Svaret beror helt på vilken typ av svamp.

Kan hundar äta vilda svampar?

Föreställ dig detta scenario. Du går längs en skogsväg med din hund, och hen sniffar entusiastiskt marken när du märker att hen har stannat för att äta något. Du knäböjer för att se vad det är och upptäcker att din hund har snappat upp en vild svamp.

Om din första reaktion är panik är du på rätt väg.

Vissa människor tror att hundar inte kommer att äta giftiga svampar eftersom de kan identifiera gifter med doft. Tyvärr kunde detta inte vara längre ifrån sanningen. Veterinärer och svampexperter tror att vildsvampförgiftning är en underrapporterad orsak till dödlig förgiftning hos husdjur, och att svara snabbt på ett misstänkt svamp mellanmål är det bästa du kan göra för din hund under dessa omständigheter.

Om din hund har intagit en vild svamp, kontakta omedelbart din veterinär, djurgiftkontrollcenter eller akutvårdssjukhus.

Vilka typer av vilda svampar är giftiga för hundar?

Du kanske har hört uttrycket ”Det finns gamla svampjägare, det finns djärva svampjägare, men det finns inga gamla, djärva svampjägare.” Detta beror på att endast en liten andel av svamparterna i världen är giftiga, men de som är giftiga är mycket giftiga. De är också ofta svåra att skilja från de icke-toxiska sorterna, så veterinärer rekommenderar att alla vilda svampar behandlas som potentiellt giftiga.

Hundar äter svamp av samma skäl som de äter andra konstiga saker. Hundar utforskar världen med doft och smak, och en svampstruktur kan också vara spännande för en nyfiken hund. För att göra saker värre, vissa sorter av giftig svamp, som t.ex. flugsvamp har en fiskig lukt. Som de flesta hundägare vet så tycker hundar fisklukter är väldigt attraktiva, vilket kan förklara varför hundar ofta äter dessa giftiga svamparter.

Flugsvamp: giftig svamp för hundar

Om du inte är en mykolog så varnar veterinärer mot att försöka identifiera svampen i fråga, och uppmanar istället kunder att ta med sina hundar för behandling, eftersom även rutinerade svampplockare gör misstag.

Symtom på svampförgiftning hos hundar

Symtomen på svampförgiftning hos hundar beror på svamparten. Vissa svamparter innehåller olika toxiner som påverkar hundar olika.

Till exempel innehåller Amanita-svampar amanitintoxiner. Dessa orsakar svåra gastrointestinella symtom, en falsk återhämtningsperiod där hunden verkar må bättre, och sedan leversvikt, akut njurskada och dödsfall.

Inocybe spp. och Clitocybe dealbata-svamp orsakar saliv, ögonvattning, ökad urinering, diarré och neurologiska tecken.

Andra typer av Amanita-svamp orsakar sedering, skakningar, ”berusning” och kramper, och falsk morel orsakar kraftiga kräkningar och diarré, men är vanligtvis inte dödlig.

Andra typer av svamp orsakar helt enkelt magbesvär, och även om dessa sällan är livshotande, kan det vara mycket svårt att bestämma vilken typ av svamp som intas utifrån tidiga symtom.

Vi vet inte alltid att våra hundar har ätit svamp. Här är en lista över de vanligaste symtomen på svampförgiftning hos hundar som hjälper dig att hålla ett vakande öga på din hundkamrat:

Symtom på svampförgiftning hos hund:

  • Kräkningar
  • Diarre
  • Salivation
  • Svaghet
  • Letargi
  • Ataxia (svindlande gång)
  • Koma
  • Krampanfall
  • Leversvikt
  • Gulsot
  • Buksmärtor
  • Död

De toxiska effekterna av svamp kan också bero på vilket underliggande tillstånd din hund kan ha, eller på en kombination av intagna ämnen.

Behandla svampförgiftning hos hundar

Alternativen för veterinärbehandling för svampförgiftning beror på vilken typ av svamp, symtomen och hur nyligen svampen intogs.

Om du kan få ett prov av svampen, helst förpackad i en fuktig pappershandduk och förvarad i en papperspåse, ta med den till din veterinär, eftersom detta hjälper honom att bestämma den bästa åtgärden för det specifika toxinet.

Din veterinär kan framkalla kräkningar om intaget var nyligen och kan i vissa fall administrera läkemedel för att motverka toxinet. Stödjande vård kommer att erbjudas för att hålla din hund bekväm och hantera symtomen, och i vissa fall kan hundar hamna in i en icke-dödlig koma-liknande sömn och kommer att kräva övervakning tills de vaknar.

Kan hundar äta svampar som köpts i butiken?

Vilda svampar kan vara giftiga för människor och hundar, men hur är det med svampar i butiken som champinjoner eller kantareller?

Enligt Dr Justine A. Lee, DVM, DACVECC, som skriver för Pet Health Network, är svampar som säljs i stora livsmedelsbutiker och kedjor i allmänhet säkra för hundar att äta.

Men vi serverar sällan vanliga svampar. Istället vill vi kväva dem med läckra såser, oljor och kryddor, vilket utgör en annan uppsättning problem för hundar.

Oljor, smör, kryddor och vissa grönsaker, såsom vitlök och lök, kan vara skadliga för hundar. Om inte svampen serveras vanlig, är det i allmänhet säkrare att undvika att mata hundar med svamp. Hundar behöver inte svamp i kosten, så spela det säkert och ge dem en annan belöning, som en morotsstav eller en skiva äpple istället.

Kategorier: Artiklar, Hundar