Kan hundar äta druvor? (risker och symtom)

Hundar kan äta mycket, men druvor och russin kan dom inte äta

hund druvor

Hundar älskar att äta samma sak som dig, och det finns ju faktiskt gott om frukter och grönsaker som de säkert kan njuta av. Medan vissa frukter kan vara en näringsrik och välsmakande godis för din hund, så kan andra frukter och grönsaker orsaka allvarlig skada.

Kan hundar äta druvor?

Nej hundar kan inte äta druvor eller russin. Dem är kända för att vara mycket giftiga för hundar, men forskning har ännu inte preciserat vilket ämne i frukten som orsakar denna reaktion. På grund av detta bör du vara försiktig med att lämna dem framme.

Risker

Kön, ras eller ålder hos en hund har inget inflytande på risken för att påverkas, och eftersom det inte finns någon bevisad mängd som är säker, bör du inte ge dina hundar druvor eller russin alls.

Tyvärr kan druv-/rusinförgiftning till och med vara dödlig. Förtäring av frukten kan potentiellt leda till akut, plötslig, njursvikt hos hundar.

Druvor & Russin – Symtom på förgiftning

  • Aptitlöshet
  • Slöhet, svaghet, ovanlig stillhet
  • Kräkningar och / eller diarré, ofta inom några timmar
  • Buksmärta (öm vid beröring)
  • Dehydrering (tecken inkluderar flämtande, torr näsa och mun, blekt tandkött). Ett snabbt sätt att testa för uttorkning är att försiktigt dra upp huden bakom din hunds hals. Det bör springa tillbaka omedelbart.
  • Ökad törst och / eller urinproduktion eller minskad urinmängd eller helt upphörande
  • Njurfel (vilket kan vara dödligt)

Om din hund har fått i sig druvor eller russin är det viktigt att din hund får akut veterinärvård. Kontakta din veterinär, som kan föreslå att du framkallar kräkningar så snart som möjligt. Du bör dock inte framkalla kräkningar om din hund har svårt att andas, uppvisar tecken på nöd, är medvetslös eller om du inte är säker på vad hen har ätit.

Mer information om andra frukter och grönsaker hittar du här.

Kategorier: Artiklar, Hundar