Kan hundar äta tomat? (risker & symtom)

Tomater uppskattas till och med av hundar, men det finns risker

hund tomat

De flesta hundar vill äta vad vi äter, oavsett vad det är. Vare sig det är en saftig tomat eller en saftig biff, så vill din hund vill hjälpa dig att avsluta den. Veterinärer rekommenderar i allmänhet att inte ge matrester till hundar, men vissa livsmedel är bra att ge då och då som belöning. Tomater är bland dessa, så länge ägarna förstår riskerna.

Kan hundar äta tomat?

Hundar kan äta mogna röda tomater, skiva dem i mindre bitar för att undvika kvävningsrisk. Gröna tomater, stjälkar och blad innehåller större mängd solanin än mogen frukt – vilket är giftigt. Är frukten köpt i butik kan det vara bra att skölja dem under vatten.

Innehåll - Kan hundar äta tomat? visa

Risker

Tomater finns i nattskuggfamiljen av grönsaker, vilket innebär att växterna innehåller några komponenter som är skadliga för vissa djur, inklusive solanin. Solanin, ett ämne som finns i tomatens stam och blad och relaterade växter, är skadligt för hundar i stora mängder. Lyckligtvis för hundar som åtnjuter enstaka tomat så är solanin mestadels koncentrerad i de gröna delarna av tomatplantan.

Bladen, stjälkarna och unga gröna tomater innehåller högre mängder solanin än mogen frukt, vilket innebär att mogna tomater i allmänhet är säkra att mata till hundar. Detta är fortfarande problematiskt för de av oss som håller en tomatväxt i trädgården, eftersom vi måste oroa oss för att våra hundar äter gröna tomater eller tuggar på stammen och bladen.

Om din hund har konsumerat de gröna delarna av en tomatväxt, undersök hunden noga efter tecken på tomatförgiftning.

Symtom

  • Gastrointestinal (GI)
  • Hjärteffekter
  • Förlust av samordning
  • Muskelsvaghet
  • Skakningar
  • Krampanfall

Den goda nyheten är att dessa symtom är sällsynta, och prognosen för hundar med tomatförgiftning är i allmänhet bra. Ring din veterinär om din hund uppvisar dessa tecken, eftersom de kan vara ett symptom på andra allvarliga hälsoproblem utöver tomatkonsumtionen.

Slutsats

Mogna tomater anses vara giftfria för hundar och kan matas med måtta som ett tillfälligt mellanmål. Omogna tomater och tomatplantor bör å andra sidan undvikas. Det är förmodligen en bra idé att hålla hundarna borta från tomatplantor, antingen genom att stänga av din trädgård eller genom att noggrant övervaka din hund i trädgården. Både din hund och dina tomater kommer att tacka dig.

Kolla in dessa länkar för mer information om frukt och grönsaker som hundar kan och inte kan äta.

Kategorier: Artiklar, Hundar