Kan hundar äta det? – (28 vanliga frukter och grönsaker)

28 Frukter och Grönsaker som dom flesta hushållen har hemma

Kan hundar äta det

Det är inte ovanligt att man vill skämma bort sin hund med matrester eller favoritsnackset man själv äter på i soffan. Det är ju trots allt okej för dig att äta, då är det väl en självklarhet att hundar kan äta det, eller hur? Inte nödvändigtvis.

Medans mycket av det vi äter är helt säkert att förtäras av hundar, finns det mycket som kan vara ohälsosamt och i vissa fall livsfarligt. Det är viktigt vid hundägande att ha bra koll på vad man får ge.

Hundars matsmältning och ämnesomsättning fungerar inte på samma sätt som människans, och att äta fel mat kan leda till långvariga hälsoproblem och de kan i extrema fall dö. Som köttätare har dem egentligen inget behov av frukter och bär som del av sin diet, men som belöning då och då är det okej.

Nedan kan ni läsa om frukter och bär som är okej att äta och vilka som bör undvikas.

Frukter

Ananas

Ja, ananas är säkert för hundar att äta. Några bitar ananas är en fantastisk godbit, så länge den taggiga utsidan av skalet och ananasstocken tas bort först. Den tropiska frukten är full av vitaminer, mineraler och fiber. Det innehåller också bromelain, en enzym som gör det lättare för hundar att absorbera proteiner.

Läs mer: Kan hundar äta Ananas?

Apelsin

Ja, hundar kan äta apelsiner. Apelsiner är bra för hundar att äta enligt veterinärer, men de kanske inte är fans av starkt luktande citrusfrukt. Apelsiner är en utmärkt källa till vitamin C, kalium och fiber, och i små mängder kan det saftiga köttet av en apelsin vara en riktig godbit för din hund. Veterinärer rekommenderar att du kastar skalet och bara erbjuder din hund apelsinkött utan kärnor.

Läs mer: Kan hundar äta Apelsin?

Avokado

Nej, hundar bör inte äta avokado. Medan en avokado är hälsosamt för hundägaren bör den inte över huvud taget ges till hundar. Kärnan, skalet och bladen innehåller persin, ett gift som orsakar kräkningar och diarré. Den mosiga insidan vi gillar innehåller inte lika mycket persin som resterande delar av frukten, men det är fortfarande för mycket för en hund.

Läs mer: Kan hundar äta Avokado?

Banan

Ja, hundar får äta banan. I mindre mängder är det ett utmärkt låg-kalori godis. Dem innehåller mycket kalium, vitaminer, biotin, fibrer, och koppar. Dem är kolestrol och natrium snåla, men på grund av den höga sockerhalten bör bananer inte användas som belöning eller ingå som en del av deras diet.

Läs mer: Kan hundar äta Banan?

Blåbär

Ja, hundar kan äta blåbär. Blåbär är rik på antioxidanter som förhindrar cellskador hos människor och hundar. De är också fyllda med fibrer och fytokemikalier. Prova blåbär som ett alternativ till butiksköpta produkter vid belöning, notera att avföringen kan bli något mörkare – men det är helt ofarligt.

Läs mer: Kan hundar äta Blåbär?

Druvor

Nej, hundar ska aldrig äta druvor. Druvor och russin (torkade druvor) har visat sig vara mycket giftiga oavsett hundens ras, kön eller ålder. Druvor är faktiskt så giftiga att de kan leda till akut plötslig njursvikt. Var alltid noga med att hålla det utom räckhåll från din hund.

Läs mer: Kan hundar äta Druvor?

Gurka

Ja, hundar kan äta gurkor. Gurkor är särskilt bra för överviktiga hundar, eftersom de innehåller lite eller inga kolhydrater, fetter eller oljor och de kan till och med öka energinivåerna. De är fyllda med vitamin K, C och B1, samt kalium, koppar, magnesium och biotin.

Läs mer: Kan hundar äta Gurka?

Hallon

Ja, hundar kan äta hallon. De innehåller antioxidanter som är bra för de flesta däggdjur. De innehåller lite socker och kalorier, men innehåller mycket fiber, mangan och vitamin C. Hallon är särskilt bra för äldre hundar eftersom de har antiinflammatoriska egenskaper, vilket kan hjälpa åldrande leder. De innehåller dock små mängder xylitol, så begränsa till ett par stycken hallon åt gången.

Läs mer: Kan hundar äta Hallon?

Jordgubbar

Ja, hundar kan äta jordgubbar. Jordgubbar är fulla av fiber och vitamin C. Dessutom innehåller de också ett enzym som kan hjälpa till att bleka hundens tänder när hen äter dem. De innehåller socker, så var noga med att ge dem med måtta.

Läs mer: Kan hundar äta Jordgubbar?

Körsbär

Nej, hundar ska inte äta körsbär. Med undantag för den köttiga delen runt fröet innehåller körsbärsplantor cyanid och är giftigt. Cyanid stör upptagningen av syre, vilket innebär att din hunds blodkroppar inte kan få tillräckligt med syre. Om din hund äter körsbär, se upp för utvidgade pupiller, andningssvårigheter och rött tandkött, eftersom det kan vara tecken på cyanidförgiftning.

Läs mer: Kan hundar äta Körsbär?

Mango

Ja, hundar kan äta mango. Den här söta frukten är fylld med fyra olika vitaminer: A, B6, C och E. De har också kalium och både beta-karoten och alfa-karoten. Kom ihåg, som med de flesta frukter, ta bort den hårda kärnan först, eftersom den innehåller små mängder cyanid och kan bli kvävningsrisk. Mango innehåller mycket socker, så använd det som en tillfällig belöning.

Läs mer: Kan hundar äta Mango?

Nätmelon

Ja, nätmelon är säkert för hundar. Nätmelon är fylld med näringsämnen, låg i kalorier och en bra källa till vatten och fiber. De innehåller dock en hög halt socker, var noga att inte ge för mycket, särskilt för hundar som är överviktiga eller har diabetes.

Läs mer: Kan hundar äta Nätmelon?

Persikor

Ja, persikor är säkra för hundar att äta. Små mängder uppskurna färska eller frysta persikor är en stor källa till fiber och A-vitamin och kan till och med hjälpa till att bekämpa infektioner, men precis som körsbär innehåller kärnan cyanid. Så länge du först skär helt runt kärnan kan färska persikor vara en fantastisk sommarupplevelse. Hoppa över persikor på burk, eftersom de vanligtvis innehåller stora mängder sockerhaltig sirap.

Läs mer: Kan hundar äta Persika?

Päron

Ja, hundar kan äta päron. Päron är ett bra mellanmål eftersom de innehåller mycket koppar, vitamin C och K och fiber. Det har föreslagits att äta frukten kan minska risken för stroke med 50 procent. Var noga med att skära päron i bitar av bitar och ta bort gropen och fröna först, eftersom fröna innehåller spår av cyanid. Hoppa konserverade päron med söta siraper.

Läs mer: Kan hundar äta Päron?

Tomater

Nej, hundar bör undvika tomater. Medan den mogna frukten av tomatplantan allmänt anses vara säker för hundar, innehåller de gröna delarna av växten ett giftigt ämne som kallas solanin. Medan en hund skulle behöva äta en stor mängd av tomatplantan för att göra hen sjuk, är det bättre att hoppa över tomaterna bara för att vara säker.

Läs mer: Kan hundar äta Tomat?

Tranbär

Ja, tranbär är säkra för hundar att äta. Både tranbär och torkade tranbär är säkra att mata till hundar i små mängder. Om din hund kommer att gilla detta bär är en annan fråga. Hur som helst är måttlighet viktigt när du matar tranbär till hundar, som med alla godisar, eftersom för många tranbär kan leda till magbesvär.

Läs mer: Kan hundar äta Tranbär?

Vattenmelon

Ja, hundar kan äta vattenmelon. Det är viktigt att ta bort skalen och fröna först, eftersom de kan orsaka tarmblockering, men vattenmelonkött är annars säkert för hundar. Den är full av vitamin A, B-6 och C samt kalium. Vattenmelon består av 92 procent vatten, så det är ett utmärkt sätt att hålla din hund hydrerad på varma sommardagar.

Läs mer: Kan hundar äta Vattenmelon?

Äpple

Ja, hundar kan äta äpple. Äpplen är en utmärkt källa av vitamin A och C samt fibrer för din hund. Dem har lågt protein- och fettinnehåll, vilket gör det till det perfekt snacket för den äldre hunden. Glöm inte bort att ta bort kärnorna, vilket innehåller cyanid och är giftigt.

Läs mer: Kan hundar äta Äpple?

Grönsaker

Broccoli

Ja, broccoli är säkert för hundar att äta i mycket små mängder och serveras bäst som en tillfällig belöning. Det innehåller mycket fiber och C-vitamin och låg fetthalt. Emellertid innehåller broccolifloretter isotiocyanater, vilket kan orsaka mild till potentiellt svår gastrisk irritation hos vissa hundar. Dessutom har broccoli-stjälkar varit kända för att orsaka stopp i matstrupen.

Läs mer: Kan hundar äta Broccoli?

Brysselkål

Ja, hundar kan äta brysseklål. Brysselkål är packade med näringsämnen och antioxidanter som är bra för både människor och hundar. Men övermata inte dem till din hund, eftersom de kan orsaka mycket gaser i magen, vilket varken är kul för hunden eller dig som ägare. Huvudkål är också säkert för hundar, men kommer med samma gasvarning!

Läs mer: Kan hundar äta Brysselkål?

Gröna bönor

Ja, hundar kan äta gröna bönor. Hackad, ångad, rå eller konserverad – alla typer av gröna bönor är säkra för hundar att äta, så länge de är vanliga. Gröna bönor är fulla av viktiga vitaminer och mineraler och de är också fulla av fiber och låga kalorier. Välj produkter med lågt saltinnehåll eller utan salt om du matar gröna bönor på burk till din hund.

Läs mer: Kan hundar äta Gröna Bönor?

Lök

Nej, hundar ska aldrig äta lök. Lök, purjolök och gräslök är en del av en familj av växter som kallas Allium och är giftig för de flesta husdjur, särskilt katter. Att äta lök kan orsaka att din hunds röda blodkroppar brister och kan också orsaka kräkningar, diarré, magont och illamående. Förgiftning från lök är allvarligare hos japanska hundraser som Akitas och Shiba Inus, men alla hundar är mycket mottagliga för det.

Läs mer: Kan hundar äta Lök?

Morötter

Ja, hundar kan äta morötter. Morötter är ett utmärkt kalorifattigt mellanmål som innehåller mycket fiber och betakaroten, vilket producerar vitamin A. Plus, att gnaga på denna orange grönsak är bra för din hunds tänder samtidigt som det är spännande och roligt.

Läs mer: Kan hundar äta Morötter?

Selleri

Ja, selleri är säkert för hundar att äta. Förutom vitaminerna A, B och C innehåller detta krispiga gröna mellanmål de näringsämnen som behövs för att främja ett hälsosamt hjärta och till och med bekämpa cancer. Som om det inte räckte, är det också känt att selleri fräschar upp din hunds andedräkt.

Läs mer: Kan hundar äta Selleri?


Sparris

Hundar kan äta sparris, och det finns flera fördelar med det. Då sparris är väldigt segt bör det inte ätas rått, men vit stångsparris inlagd i vatten är utmärkt att ge hunden om den har fått i sig något vasst då det binder runt det vassa och potentiellt kan föra ut det på ett säkrare sätt med avföringen.

Läs mer: Kan hundar äta Sparris?

Spenat

Ja, hundar kan äta spenat, men det är inte en av de bästa grönsakerna du vill dela med din hund. Spenat innehåller mycket oxalsyra, vilket blockerar kroppens förmåga att absorbera kalcium och kan leda till njurskador. Medan din hund antagligen skulle behöva äta en mycket stor mängd spenat för att få detta problem, kan det vara bäst att gå för en annan grönsak.

Läs mer: Kan hundar äta Spenat?

Svamp

Nej, hundar bör undvika svamp. Vilda svampar kan vara giftiga. Medan endast 50-100 av 50 000 svamparter världen över är kända för att vara giftiga, kan de som är giftiga verkligen skada din hund eller till och med leda till döden. Tvättade champinjoner eller kantareller från stormarknaden kan vara OK, men det är bättre att vara säker – hoppa över svampen helt.

Läs mer: Kan hundar äta Svamp?

Ärtor

Ja, hundar kan äta ärtor. Gröna ärtor, snö ärtor, sockerärtor och trädgårdsärtor är alla okej för hundar att hitta i sin matskål ibland. Ärtor har flera vitaminer, mineraler och är rika på protein och fibrer. Du kan mata din hund färska eller frysta ärtor, men undvik konserverade ärtor med tillsatt salt.

Läs mer: Kan hundar äta Ärtor?

Kategorier: Artiklar, Hundar