Kan hundar äta hallon? (fördelar & nackdelar)

Här är för- och nackdelarna med att låta hunden äta hallon

hund hallon

När det gäller frukt och grönsaker kan det vara svårt för hundägare att komma ihåg vilka frukter som är bra för deras hundkamrater att konsumera och vilka som kan visa sig vara dödliga. Så var faller hallon?

Kan hundar äta hallon?

Ja, hundar kan äta hallon, men inte för mycket. Frukten innehåller antioxidanter och vitaminer som är bra för hundar, särskilt för äldre hundar på grund av de anti-inflammatoriska egenskaperna som kan lindra ledvärk. Hallon är frukten som innehåller mest xylitol vilket är giftigt för hundar.

Innehåll - Kan hundar äta hallon? visa

Fördelar

Även om hundar inte behöver äta frukt för näring (dessa behov tillgodoses vanligtvis med högkvalitativ hundmat), erbjuder hallon ett överflöd av hälsofördelar. Frukten innehåller lite socker och kalorier men hög i fiber, mangan och vitamin C. Framför allt är hallon en utmärkt källa till:

  • Kostfiber, som hjälper till att förbättra hundens matsmältningssystem och bekämpar fetma (det får hunden att känna sig mätt längre).
  • Kraftfulla antioxidanter som kan minska risken för hjärtsjukdomar, cancer, diabetes och artrit.
  • Mineraler som kalium, mangan, koppar, folsyra, järn och magnesium.
  • Vitamin C, K och B-komplex.
hund åt hallon

Nackdelar

Det är viktigt att notera att hallon innehåller en av de högsta nivåerna av naturlig xylitol, ett helt naturligt sötningsmedel som finns i många frukter och grönsaker, liksom andra livsmedelsprodukter från människor. Även om xylitol är säkert för människor kan det vara giftigt för hundar och kan bidra till utvecklingen av leversjukdom och hypoglykemi, vilket kan vara livshotande om det inte behandlas.

Detta betyder inte att hallon är giftiga för din hund, men du bör bara mata dem med måtta. Andra möjliga gastrointestinala biverkningar som kan uppstå från att mata din hund frukten är kräkningar, diarré och förstoppning.

Om du har frågor eller funderingar om hur många bär du ska ge till din hund, kontakta din veterinär.

Kategorier: Artiklar, Hundar