Kan hundar äta lök? (12 symtom att din hund åt lök)

Alla typer av lökar är farliga för hundar, här är en lista på 9 symtom att din hund åt lök!

hund lök

Lök kan orsaka mer skada på din hund än bara dålig andedräkt. Lök kanske ger dina maträtter en god smak, men den innehåller ett toxin som kan göra din hund väldigt sjuk.

Kan hundar äta Lök?

Nej! Lök och resten av alliumfamiljen (vitlök, schalottenlök, purjolök och gräslök) innehåller ett giftigt ämne som kallas N-propyldisulfid. Det orsakar en nedbrytning av röda blodkroppar, vilket leder till anemi hos hundar. Kontakta din veterinär om du misstänker att din hund har fått i sig lök!

Toxinet i lök orsakar oxidativ skada på din hunds röda blodkroppar genom att fästa på syremolekylerna i din hunds röda blodkroppar. Detta minskar de röda blodkropparnas förmåga att transportera syre och lurar också din hunds kropp att tro att blodkroppen är en inkräktare. De röda blodkropparna förstörs i en process som kallas hemolys, vilket resulterar i hemolytisk anemi om din hund äter lök.

Symtom på lökförgiftning hos hundar

Om du tror att din hund kan ha ätit lök finns det några symtom att se upp för:

 • Trötthet
 • Svaghet
 • Minskad aptit
 • Blekt tandkött
 • Svimning
 • Diarré
 • Rödaktig urin
 • Kräkningar
 • Andas snabbt
 • Förhöjd hjärtfrekvens
 • Flämtande
 • Bleka slemhinnor

Om din hund uppvisar något av dessa symtom är det bästa du kan göra för att hjälpa din hund är att få hunden till en veterinär så snart som möjligt. Din veterinär kommer att undersöka din hunds tillstånd baserat på hundens symtom och förmodligen kräka hunden under kontrollerade former.

Andra tillstånd kan också orsaka anemi, så det är viktigt att få en korrekt diagnos för att säkerställa att din hund får bästa möjliga behandling.

Behandling av lökförgiftning hos hundar

Det viktigaste du kan göra, som hundägare, för att behandla och förhindra lök toxicitet är att aldrig låta din hund äta lök.

Om din hund lider av toxiska effekter kommer hunden förmodligen att behöva veterinärvård. Din veterinär kan framkalla kräkningar, beroende på hur nyligen din hund åt lök och kommer att erbjuda vård tills din hunds kropp kan producera tillräckligt med friska röda blodkroppar för att ersätta de skadade.

I svåra fall kan din hund behöva blodtransfusion.

Lökförgiftning hos hundar kan vara dödligt. Ju snabbare du får din hund till veterinären, desto bättre är hundens chanser och du kan förhindra att lökförgiftning i framtiden genom att hålla lök och lökrätter utom räckhåll för nyfikna nosar.

Vilka delar av en lök är giftiga för hundar?

hund åt lök

Alla delar av lökplantan är giftiga för hundar, inklusive frukten, blad, juice och bearbetade pulver. Rått eller kokt, stekt eller pulveriserat. Lök och resten av alliumfamiljen (vitlök, schalottenlök, purjolök och gräslök) är skadliga för hundar.

Lökpulver finns i ett överraskande brett utbud av livsmedel, från soppor till barnmat. Det krävs bara 15-30 gram lök per kilo kroppsvikt för att orsaka förgiftning hos hund, ungefärlig storlek på en medelstor lök är 100 gram.

Eftersom de flesta hundar gärna slukar en påse med obevakade lökringar eller maträtter med lök i så fort dem får chansen så är detta ett allvarligt bekymmer.

Lök- och vitlökspulver är ännu starkare än färsk lök. Om du har flera djur i hushållet kan det vara bra att veta att lök är ännu giftigare för katter än vad det är för hundar, så håll både katt- och hundmagar fria från lök i alla dess former.

Lök må vara ett nej, men det finns många friska grönsaker som är helt säkra för hundar som du kan mata dem med istället. Prova att erbjuda dina hundar morötter, gurkor eller gröna bönor som ett hälsosamt snack och kolla in mer av de frukter och grönsaker som hundar kan och inte kan äta här.

Kategorier: Artiklar, Hundar