Kan hundar äta lök? (9 Symtom att din hund åt lök)

Alla typer av lökar är farliga för hundar, här har du en lista på 9 symtom

hund lök

Lök kan orsaka mer skada på din hund än bara dålig andedräkt. Den här skarpa kulinariska favoriten kan ge dina rätter en god smak, men den innehåller ett toxin som kan orsaka allvarliga komplikationer för hundar.

Kan hundar äta Lök?

Nej! Lök och resten av alliumfamiljen (vitlök, schalottenlök, purjolök och gräslök) innehåller ett giftigt ämne som kallas N-propyldisulfid. Det orsakar en nedbrytning av röda blodkroppar, vilket leder till anemi hos hundar. Kontakta din veterinär om du misstänker att din hund har fått i sig lök!

Toxinet orsakar oxidativ skada på din hunds röda blodkroppar genom att fästa på syremolekylerna i din hunds röda blodkroppar. Detta minskar de röda blodkropparnas förmåga att transportera syre och lurar också din hunds kropp att tro att blodkroppen är en inkräktare. De röda blodkropparna förstörs i en process som kallas hemolys, vilket resulterar i hemolytisk anemi.

Symtom på lökförgiftning hos hundar

Om du tror att din hund kan ha ätit lök finns det några symtom på anemi att se upp för:

  • Letargi
  • Svaghet
  • Minskad aptit
  • Blek tandkött
  • Svimning
  • Rödaktig urin
  • Kräkningar
  • Förhöjd hjärtfrekvens
  • Flämtande

Om din hund uppvisar något av dessa symtom är det bästa du kan göra för att hjälpa hen ät att få honom till en veterinär så snart som möjligt. Din veterinär kommer att diagnostisera din hunds tillstånd baserat på hans symtom och blodarbete. Om din veterinär upptäcker hemolytisk anemi eller bildandet av Heinz-kroppar på ett blodutstryk, och det kombineras med en ny historia av exponering av lök, pekar alla tecken mot lök toxicitet.

Andra tillstånd kan också orsaka hemolytisk anemi, så det är viktigt att få en korrekt diagnos för att säkerställa att din hund får bästa vård.

Behandling av lökförgiftning hos hundar

Det viktigaste du kan göra, som hundägare, för att behandla och förhindra lök toxicitet är att aldrig låta din hund äta lök.

Om din hund lider av toxiska effekter kommer hon förmodligen att behöva veterinärvård. Din veterinär kan framkalla kräkningar, beroende på hur nyligen din hund åt lökarna och kommer att erbjuda stödjande vård tills din hunds kropp kan producera tillräckligt med friska röda blodkroppar för att ersätta de skadade. I svåra fall kan din hund behöva blodtransfusion.

Lök toxicitet kan vara dödlig. Ju snabbare du får din hund till veterinären, desto bättre är hens chanser och du kan förhindra att lökförgiftning återkommer i framtiden genom att hålla lökrätter utom räckhåll för nyfikna nosar.

Vilka delar av en lök är giftiga för hundar?

hund åt lök

Alla delar av lökplantan är giftiga för hundar, inklusive frukten, blad, juice och bearbetade pulver. Rått eller kokt, stekt eller pulveriserat. Lök och resten av alliumfamiljen (vitlök, schalottenlök, purjolök och gräslök) är skadliga för hundar.

Lökpulver finns i ett överraskande brett utbud av livsmedel, från soppor till barnmat. Det tar bara 100 gram lök (ungefärlig storlek på en medium lök) per 20 kg av en hunds vikt för att orsaka toxiska effekter, vilket innebär att en hund på 30kg bara behöver äta en medelstor till stor lök för att uppleva farliga toxicitetsnivåer. Eftersom de flesta hundar gärna slukar en påse med obevakade lökringar eller en lökgryta, med tanke på möjligheten, är detta ett allvarligt bekymmer.

Lök- och vitlökspulver är ännu starkare än färsk lök. Det är alltid en bra idé att kolla etiketten på alla livsmedel som vi matar till våra hundar. Som ett varningsord till de med flera djur i hushållet är lök ännu giftigare för katter än de är för hundar, så håll både katt- och hundmagar fria från lök i alla dess former.

Lök må vara ett nej, men det finns många friska grönsaker som är helt säkra för hundar som du kan mata dem med istället. Prova att erbjuda dina hundar morötter, gurkor eller gröna bönor som ett hälsosamt snack och kolla in mer av de frukter och grönsaker som hundar kan och inte kan äta här.

Författad av:

Hundtränare och hundpsykolog. Typisk hundtjej med många år av erfarenhet med hundar.