Stressad hund? (8 symtom & hur du minskar stress)

Lär dig hur du förebygger stress hos hundar

stressad hund

Har du en stressad hund? Det är ett vanligt problem att våra hundar är stressade utan att vi vet om det. Stress kan åsamkas av flera olika faktorer som vi kanske inte riktigt lägger märke till – eller till och med kanske tror är bra.

Hur vet man om hunden är stressad?

Om du misstänker att din hund är stressad så är den sannolikt det. Om din hund är stressad kan den uppvisa tecken som ökad andning, skällande, darrande, överdrivet slickande eller andra avvikande beteenden.

Stressade hundar har ofta byggt upp denna sinnesstämning under lång tid och har slutligen väldigt svårt att hantera hormonerna som byggts upp. Genom att stressreducera under en tid kan du hjälpa din hund att balansera stressnivåerna så att ni kan leva normalt igen.

Här är de 8 vanligaste symtomen att din hund är stressad:

 • Träning utan framgång: Hunden har svårt att fokusera och lära sig under träning.
 • Problembeteenden: Hunden kan uppvisa aggressivitet, destruktivitet eller överdriven rädsla.
 • Stereotypiska beteenden: Upprepade och meningslösa rörelser, som att snurra runt eller jaga svansen.
 • Mjäll: Ökad mjällproduktion kan vara ett tecken på stress hos hunden.
 • Problem med rumsrenhet: Hunden kan ha olyckor inomhus trots tidigare rumsrenhet.
 • Svårt att koppla av: Hunden kan ha svårt att varva ner och vila, även i trygga miljöer.
 • Hässjande eller mycket dreglande: Ökad salivproduktion eller hässjande kan tyda på stress.
 • Krånglig mage: Stress kan orsaka magproblem som diarré eller förstoppning hos hunden.

5 Hjälpmedel som kan minska hundens stress:

 • Maxrelax. Maxrelax innehåller vitamin B1, och tryptofan, och är ett etablerat kosttillskott. Det är välkänt och omtyckt av de som använder det. Trots att det är välkänt har jag, efter lite efterforskningar, upptäckt att det finns kosttillskott som är bättre beträffande stressreducering.
 • Biocool. Då jag var ute på jakt efter Maxrelax kom jag över detta tillskott istället. Biocool innehåller vitamin B1, B2, B3, B6 och B12, vitamin C, tryptofan och magnesium. Alla dessa ämnen har kopplingar till att minska stress, men av någon anledning är Biocool mindre omtalat än Maxrelax. Detta tillskott har gjort stor skillnad för min hund, och jag kan varmt rekommendera att dig testa Biocool. Vi gör dagligen stora framsteg i stressreduceringen, och jag tror verkligen att jag har detta kosttillskott att tacka för en stor del av framgångarna vi gjort.
 • Adaptil. Adaptil är inte ett kosttillskott, utan feromoner. Feromoner triggar vissa hormoner och kan göra god inverkan, beroende på individ och situation. Man kan till exempel spraya adaptil på en filt eller annat, och det kommer att ge en lugnande effekt. Det finns i flera olika varianter; dels finns en anordning till att sätta adaptil i eluttaget, vilket kommer att under en längre tid sprida feromoner i området, men också i form av halsband så att feromoner sprids kring hunden där den rör sig. Denna spray är praktisk att ha med sig, och fungerar bra ifall du i förväg vet att du kommer sätta hunden i en potentiellt stressande situation; så som transport eller liknande.
 • Zylkene. Zylkene innehåller maltodextrin och kasein som är bra för återhämtning. Det innehåller även magnesium. De kommer i kapslar, vilket ger möjlighet att kunna ge hunden kosttillskottet i tablettform. Zylkene är också omtalat men fungerar olika beroende på vilken hund det ges till. Kosttillskott har oftast ingen effekt de första dagarna – normalt sett tar det minst en vecka, ibland upp till två veckor, innan det har verklig effekt. Dessutom varierar det hur väl tillskottet fungerar mellan individer; för vissa fungerar det bättre än för andra. Trots det rekommenderar jag ändå att prova dett tillskott, eftersom det kan göra en extrem skillnad.
 • Thundershirt. Thundershirt arbetar med samma princip som tyngdtäcken. Tryck på kroppen agerar lugnande, och det är så thundershirt fungerar; den sitter tajt omkring hunden. Därför är den bra att använda vid enstaka tillfällen då man vill hålla hunden lugn och passiv. Exempelvis till nyår, vid flygplansresor eller ifall hunden tycker det är otäckt att åka bil.

Stressade hundar missuppfattas ofta

För länge sedan var jag på kurs med min hund som har, och alltid har haft, diverse problembeteenden. Det konstaterades fort att dessa problembeteenden visserligen är problem som behöver jobbas på var för sig, men också att de med stor sannolikhet grundar sig i extrem stress som byggts upp genom åren.

För visso visste jag att jag hade en stressad hund, men jag hade helt missuppfattat hela grejen ändå. Jag trodde ju att stressen grundar sig i brist på fysisk eller mental motion. Detta kan stämma för vissa hundar, men för min del var det raka motsatsen.

I början av artikeln har jag radat upp en del symtom som tyder på att hunden är stressad. Tänk på att dessa symtom inte nödvändigtvis behöver utövas konstant; Kanske märker du när ni sitter i soffan tillsammans att hunden gnager eller slickar mycket på sin tass, eller vandrar runt mycket. Beteenden likt dessa två kan vara lite svåra att upptäcka ifall man är van vid dem eller ifall de sker lite diskret; därför råder jag dig att observera din hund noga innan du avslår dessa symtom.

Själv har jag på senare dagar insett att min hund är en riktig vandrare; när vi ligger på sofflocket och myser är det inga problem att slappna av, men under dagarna ifall det är lite mer rörelse i hemmet så är han med och rör på sig . Såhär har han alltid varit, och jag trodde att ”det är sån han är”. Tyvärr har det nu visat sig att vandrandet beror på stress, och är någonting som jag måste ta itu med.

Jag har således vetat ett tag att min hund är en stressad individ. En vanlig missuppfattning är att stressade hundar måste få jobba. Under flera år har jag lagt ner extrem tid, energi och själ i att försöka trötta ut min hund, eftersom han är av en väldig aktiv ras. Det låter logiskt att en trött hund inte ”har ork” att vara stressad. Jag har på senare dagar fått lära mig att detta inte riktigt stämmer alltid. Innan jag berättar mer vill jag påminna om att alla hundar är individer. Vad som fungerar för min hund kanske inte fungerar för din hund.

dog 5957920 1280 e1634934086662

Vad är egentligen stress hos hundar?

Någonting som är bra att veta är att…

 • Stress är inte någonting man enbart hamnar i när man har bråttom någonstans; det kan också vara någonting som uppstår vid exempelvis rädsla, glädje, svält eller smärta. Alla dessa upplevelser påverkar hormonerna vi har i kroppen, vilket sätter kroppen i stress.
 • Stresspåslag kan påverka hunden i upp till två veckor. En hund som blir rejält skrämd kan till och med vara påverkad under mycket längre tid – framförallt ifall den nu har en särskild rädsla som tenderar att skrämma hunden emellanåt.
 • Vissa hundar påverkas lättare av stress. Det kan grunda sig i genetiska arv från sina föräldrar och kan då bli någonting som du får jobba med hela hundens liv.
 • Upplevelser hunden har haft eller inte haft som valp påverkar stress i vuxen ålder. En valp som inte utsätts för särskilt mycket kan bli väldigt stressad i nya situationer som den utsätts för senare i livet.

Därför är det väldigt viktigt att ha i åtanke att risken för att få en stressad hund finns hela tiden; när ni motionerar, ifall någonting nytt dyker upp på promenaden, eller dolda skador eller sjukdomar som din hund har utan att du vet om det. Var kontinuerligt noga med att observera din hund, lär dig vad som är normalt för den och fundera ibland på varför hunden gör som den gör ifall den beter sig på ett sätt som inte är hälsosamt eller normalt.

Hur jobbar jag med stress hos min hund?

Det tåls att säga igen. Alla hundar är individer, och därför är det viktigt att du tar hänsyn till din hund. En bra idé är att ta hjälp av en duktig hundinstruktör.

När du letar upp hundinstruktör rekommenderar jag att du tar hjälp av en så kallar ”H-märkt” instruktör. H-märkningen är som en ”kvalitetsstämpel”. Det intygar att instruktören är väl utbildad och vet vad hen gör. Att vara hundinstruktör eller hundpsykolog, eller liknande, är inte en skyddad titel. Vem som helst kan kalla sig hundinstruktör/hundpsykolog, helt utan kunskap eller erfarenhet. H-märkningen påvisar att du kan lita på instruktören.

lugn hund

Jag ska ändå gå igenom ett par goda råd som kan hjälpa dig att ta de första stegen mot en hälsosammare livsstil för din hund. Jag förstår själv hur desperat man kan vara, en vardagskväll då man kommer in från en fruktansvärd promenad, full av frustration och besvikelse som följd av problembeteenden som hunden utövar.

1. Kartlägg hundens beteenden

Det första som är bra att göra är att fundera ut, och gärna skriva upp beteenden som din hund utövar. Det är bra att ha dessa framför sig för att lokalisera vad som påverkar hur.

Fundera över dessa beteenden du får upp! Vad kan de bero på? Ifall hunden slickar sig mycket om tassarna kan det handla om att tassarna kliar eller gör ont. Springer hunden runt mycket i hemmet? Kanske får den då för lite motion. Skaffa ett fågelperspektiv. Stress kan utlösa symtomen som nämnts, men symtomen som nämnts kan också vara de som skapar stress från första början.

I mitt fall så har min hund alltid haft utfallsproblematik. Jag trodde att utfallen skedde på grund av stress, men det är ju tvärt om! Min hund blev väldigt stressad av att göra utfall, och han kunde verkligen inte varva ner på riktigt efter utfallen.

Utfallsproblematiken som min hund har grundar sig i rädsla för andra hundar. Vi har mer eller mindre dagligen haft jobbiga hundmöten, fastän vi kontinuerligt försökt träna bort dessa jobbiga moment. Jag har till synes gjort allting rätt i hundmötesträningen, men ingen framgång har gjorts. Att detta har upprepats under så lång tid har gjort min hund stressad och uppjagad inför varje promenad.

Oavsett hur mycket vi tränat så har han knappt lärt sig någonting; en stressad hund kommer att ha inlärningsproblematik. Därför är det viktigt att lägga märke till när din hund är stressad, för att lättare kunna ta reda på varför.

2. Fundera över tillskott till din hund

B-vitamin förbrukas under stress, därför lider många stressade hundar av B-vitaminbrist. Det finns även studier på att B-vitamin kan hjälpa mot depression, anspänningar, ilska och trötthet.

Vanlig B-vitamin, avsedd för människor, går att ge till sin hund. Det är vattenlösligt och följer med urinen ur kroppen ifall det blir för mycket. Dock så finns B-vitamin i tillskott som är ämnade för att lugna din hund, och därför rekommenderar jag dessa tillskott framför ren B-vitamin – du får helt enkelt inte bara B-vitamin utan mycket mer på köpet av kosttillskott.

Tryptofan är en aminosyra som behövs för att kroppen ska kunna tillverka serotonin och melanin – ”må bra-hormon” och sömnhormon. Brist på serotonin visar sig i ökad stress (samtidigt som ökad stress sänker serotoninnivåerna), och bättre sömnkvalitet hjälper till att återhämta kroppen efter stressade situationer.

Magnesium kallas ibland för ”anti stress-mineral”. Magnesium minskar inte bara trötthet och utmattning, utan reducerar även frisättning av stresshormoner i kroppen. Samtidigt förbrukas magnesium vid höga stresshormoner. Magnesiumbrist kan även ha en ganska stor påverkan på humöret; man känner sig mer lättirriterad, har svårare att koncentrera sig och får även svårare för att slappna av och varva ned ordentligt.

3. Stressreducera för din hund

Detta är den svåra delen. Att stressreducera för din hund kan vara frustrerande; det kan kännas som att misslyckanden byter av varandra och som att det aldrig kommer att fungera.

Målet här är att ta bort allt som stressar din hund. Det innebär även sånt som kan vara ”bra” stress. Reducera all form av jaktlek (kasta boll, frisbee, löpning) och alla former av brottningslekar. Undvik med alla medel möjliga att din hund ska göra utfall eller på något annat vis gå upp i varv.

Exempelåtgärder som jag vidtog vid min hunds stressreduceringsperiod:

 • Avsatt ett specifikt rum där han får gå för att vara i fred; med nykommen hundvalp i hemmet har detta varit riktigt bra. En vild valp som alldeles för gärna vill leka kan framkalla frustration. Det tog inte särskilt lång tid innan polletten trillade ner och min stressade hund insåg att han bara behöver ställa sig vid rumsdörren för att bli insläppt och få dörren stängd efter sig. Viktigt är att komma ihåg att ställa en vattenskål där inne.
 • Kortare promenader på ställen som är välkända. Att gå till nya ställen eller alltför exalterande ställen gör att min hund går mycket upp i varv; därför har vi undvikit att gå till skogen (vilket dessvärre även är min hunds favoritställe).
 • Inga möten med hundkompisar. Hundkompisar är väldigt eggande för en liten hund som älskar att leka; därför har vi sett till att undvika all form av hundkontakt utanför hemmet.
 • Sysselsättning när någon kommer hem. Eftersom min hund blir riktigt glad och exalterad varje gång någon kliver innanför dörren har vi varit noga med att be alla besökare att skriva till oss och säga till då de är framme. Innan de släpps innanför ytterdörren ser vi till att alltid ge min stressade hund en fylld kong eller ett ben att gnaga på i ett annat rum under tiden.
 • Många nosövningar! Jag har en hund som är av en väldigt aktiv ras, och därför är det viktigt att han blir sysselsatt för att inte bygga upp för mycket överskottsenergi. Nosövningar är alldeles förträffliga att arbeta med eftersom det till att börja med är lugnande för hundar att använda nosen.
 • Halsbandet har bytts ut till sele. Halsband tenderar att vara stressande eftersom de sitter mot strupen och orsakar strypkänsla. Ifall du behöver skaffa en ny sele vill jag rekommendera dig att kika på våran artikel om vilken sele som är optimal för just din hund.
 • Minst en kommandofri dag i veckan. Ifall man i sitt hundägarskap tenderar att använda sig mycket utav kommandon i vardagen kan det sätta en hel del press på hunden. Faktum är att jag försöker att slopa kommandon helt och hållet på promenader, men det är förstås svårt ibland.
 • Slopade bannande ord! Jag kan skriva under på att jag tidigare inte kunnat räkna på fingrarna hur många gånger jag sagt ”nej” till min hund. Att ständigt säga åt hunden var den inte får göra tenderar att sänka hundens självförtroende, för att inte tala om att en utskällning kan trigga stresshormoner.
 • Fler självförtroendebyggande övningar dagligen. Eftersom jag har en hund med rädslor så är det viktigt för honom att få bygga upp självförtroendet, för att han ska känna att han kan hantera stressade situationer. Exempel på dessa övningar är dog parkour, nose work och trickträning.

Dessa regler är sådana som vi har gått efter, men var noga med att anpassa reglerna efter eran hund och era förutsättningar. Målet är att försöka hålla en så stressfri och stabil hund så länge som möjligt, för att hundens kropp ska få en god chans att sänka nivån på stresshormoner.

stressad hund

Dessa regler ska hållas i minst två veckor, gärna fler ifall du upplever dem svåra att leva upp till eller ifall ni stöter på många motgångar.

Att sedan återgå till vardagen är viktigt att göra långsamt, men även att arbeta på saker som stressar upp din hund. Introducera de jobbigaste grejerna långsamt och med stora mellanrum för att hormonerna inte ska börja läggas på hög igen; annars kan du behöva börja om stressreduceringsproceduren. Det är viktigt att låta hunden vila och återhämta sig efter en stressad situation.

De första tecknen på att stressreduceringen faktiskt fungerade för min hund var att han var mycket snabbare på att återhämta sig efter en stressad situation. Tidigare var han länge uppe i varv efter någonting som stressade honom; han drog i kopplet, nosade intensivt i marken och var aningen svår att få kontakt med. Ganska omgående efter att vi börjat stressreducera kunde han lugna sig mycket snabbare efter jobbiga situationer.

Kategorier: Artiklar, Hundar