Kan hundar äta avokado? (svaret är nja, här är varför)

Avokado innehåller ett gift som heter persin

hund avokado

Avokado är en av de trendigaste hälsokostarna på marknaden. De trendar som ett näringsrikt och utsökt mellanmål för människor, men hur är det med våra fyrbenta vänner?

Kan hundar äta avokado?

Svaret är ja och nej. Avokado innehåller persin, ett svampdödande gift som kan orsaka allvarliga hälsoproblem – till och med död, hos många djur. Avokadoköttet innehåller minst persin och kan vara ätbart i små mängder – men exakt hur mycket som är dödligt är okänt.

Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

Näringsvärdet i avokado för hundar

En av anledningarna till att avokado är så populärt i den kulinariska världen är på grund av dess näringsvärde. Själva fruktdelen av avokadon innehåller hälsosamma fetter och fettsyror samt en mängd vitaminer och mineraler. Många av dessa fördelar gäller även för din hund. Näringsfördelarna som en hund kan få från avokado är bland annat följande:

 • Vitamin A
 • Vitamin B3 (niacin)
 • Vitamin B6
 • C-vitamin
 • E-vitamin
 • Fiber
 • Kalium
 • Magnesium
 • Antioxidanter
 • Aminosyror
 • Folat

Sådant som fettsyror, niacin, kalium och folat är viktigt för att din hund ska ha en frisk päls – dessa näringsämnen hjälper hundens päls att behålla sin mjuka, skinande päls. Vitaminerna A, B3, B6, C och E är bra för skelettet, huden, pälsen, synen och en mängd andra saker. Avokadofrukten i sig är alltså rik på näringsämnen, varav många erbjuder hälsofördelar för din hund. Men det betyder inte att avokadofrukten kan ätas helt utan risk.

Riskerna med att hundar äter avokado

Den köttiga delen av avokadofrukten är den säkraste delen av frukten för din hund. Veterinärer varnar ändå för att ge din hund stora mängder. Dessutom utgör de andra delarna av avokadon en allvarlig risk för din hunds hälsa. Nedan följer de delar av en avokado som inte är säkra för din hund.

Persin

Persin är ett giftigt ämne som finns i avokadoplantans blad, stam, frön, skal och nästan alla andra delar av plantan – inklusive fruktköttet. Persin är anledningen till att avokadon får ett dåligt rykte, men det visar sig att våra hundar för det mesta är resistenta mot det. Din hund skulle behöva äta en väldigt stor mängd avokado för att drabbas av toxiska effekter av persinet. Giftet är faktiskt farligare för andra typer av djur, som fåglar, hästar, får, getter och kor. Det är dock ändå en bra idé att hålla din hund borta från avokadoplantan för säkerhets skull, eftersom det finns högre koncentrationer av persin i plantans kärna, stam, blad och skal än i själva frukten. Om du har ett avokadoträd som växer i din trädgård ska du inte låta din hund nafsa på det eller leka med grenarna, blad eller andra delar av växten som faller ner på marken.

Kärnan

Du kanske blir förvånad när du får veta att den största faran som avokadon utgör för hundar faktiskt är kärnan. Kärnan (även kallad avokadokärnan) är den stora delen i mitten av avokadon. Du tar bort den när du skär upp frukten i skivor eller mosar den till guacamole, och du kastar förmodligen kärnan i papperskorgen, men kom ihåg att din hund kanske vill ha den. Kärnan innehåller persin, ja, men den större faran är den kvävningsrisk som den utgör. Kärnan har den perfekta storleken för att fastna i hundens hals och blockera luftvägarna. Även om den tar sig förbi matstrupen kan den lätt fastna i tarmkanalen och orsaka en allvarlig stoppning. Om din hund äter en avokadokärna ska du genast ta den till närmaste veterinärakutmottagning.

Fettet

En av de näringsmässiga fördelarna med avokado är att den innehåller bra fetter. Ändå kan för mycket av det goda vara en dålig sak. Tack vare fruktens höga fettinnehåll kan för mycket avokado vara skadligt för hundar. Faktum är att stora mängder avokado till och med kan leda till ett livshotande fall av bukspottkörtelinflammation på grund av allt fett. Som nämnts ovan innebär stora mängder avokado också en risk för förgiftning tack vare persinet. Som en huvudregel ska du inte ge din hund avokado i stora mängder. Stora mängder kan nämligen börja orsaka allvarliga problem.

Kan hundar äta guacamole?

Avokado är alltså säkert för hundar att äta i måttliga mängder. Hur är det med vår favoritdipp? Guacamole må vara gott, men det är inget bra val för din hund. Anledningen är att guacamole nästan alltid innehåller några ingredienser som är skadliga för hundar, bland annat:

 • Lök
 • Vitlök
 • Tomater
 • Salt

Dessa livsmedel kan åtminstone orsaka magbesvär och i värsta fall en allvarlig förgiftning. Lök och vitlök är särskilt farliga för din hund och kan till och med leda till skador på organ och även njursvikt om tillräckligt mycket av det intas. Betrakta guacamole som en av de matvaror för människor som är förbjudna för din hund. Precis som i fallet med avokado skulle det förmodligen krävas en stor mängd för att orsaka allvarliga problem … men varför riskera det överhuvudtaget? Av dessa skäl rekommenderar vi vanligtvis inte att du ger guacamole till din hund.

Hur du ger din hund avokado

Om du vill ge din hund avokado ska du se till att du gör det utan att det innebär någon risk för din hund. Här är tre tumregler att följa:

 • Håll portionsstorleken liten. Om du ger din hund avokado i stora mängder ökar risken att bli förgiftad tack vare persin, och det höga fettinnehållet kan också vara farligt för din hund.
 • Ge din hund endast själva frukten. Låt aldrig din hund äta avokadoplantans stam, kärna, blad eller skal. Ta bort skalet helt och hållet från varje avokado och släng det, och ta bort kärnan för att se till att din hund inte kan kvävas av den.
 • Ge din hund endast vanlig avokado. Låt aldrig din hund unna sig guacamole, eftersom det innehåller andra skadliga ingredienser som lök, vitlök och salt.

Ha koll på din hund om den äter avokado för att se till att den inte får några negativa bieffekter. Ha ASPCA:s telefonnummer till hjälplinjen för husdjursgifter till hands om din hund skulle få en dålig reaktion.

Små mängder avokado skadar inte din hund. Men låt inte din hund äta upp chips och guacca.

Om du ofta tar med avokado hem, se till att medlemmarna i ditt hushåll är medvetna om farorna med att ge avokado och andra livsmedel till era hundar. Du kanske till och med vill skriva ut en lista över frukt och grönsaker som hundar kan och inte kan äta och fästa på kylskåpet. Om din hund tenderar att komma in i soptunnan, investera gärna i en hundsäker soptunna så att hen inte kan frossa när du inte kollar.

Betygsätt den här sidan

Kategorier: Artiklar, Hundar