Lära hund backa – så gör du! (3 bra och enkla metoder)

Här är dom 3 vanligaste teknikerna för att lära hund backa bakåt!

lära hund backa bakåt

Undrar du hur du lär din hund att backa bakåt? Då har du kommit till rätt plats. I den här artikeln kommer vi att gå igenom olika metoder för att lära din hund detta användbara trick.

Att lära din hund backa är bra både för vissa specifika situationer, men också för att göra hunden mer medveten om bakdelen av sin kropp och hur den kan användas. När ni fått snits på backandet kan detta även underlätta för andra färdigheter du vill lära din hund eftersom hunden blir mer van vid att använda bakbenen på olika sätt. Läs vidare för att få 3 bra tips på hur du kan gå tillväga för att lära din hund backa!

Varför ska jag lära min hund backa?

Alla har vi olika vardag med våra hundar beroende på ras, tid, intressen m.m. Vissa av oss kanske tränar freestyle eller heelwork med våra fyrfotade vänner eller tar med dem på andra äventyr ute i skog och mark som funktionshundar av olika slag. Då är det väldigt bra om du lärt din hund att backa bakåt för att kunna instruera den i specifika situationer, om en fara dyker upp exempelvis eller om ni ska träna in ett specifikt freestyle-trick. Kommandot behöver du endast använda för detta om du ska tävla med hunden eller vilja kunna instruera från håll.

Det är också nyttigt för hundens muskler att användas på olika sätt och inte bara som de brukar användas i vardagen. Både för hälsan och för den generella kroppsmedvetenheten hos hunden. En medveten hund är lättare att hantera i alla olika lägen. Så varför inte hjälpa den lite på traven och även bli en duktiga backare!

Man kan lära in tekniken så att hunden backar både när du är nära och längre bort (då en annan lite mer avancerad teknik), men som vid all hundträning är det tålamod och rätt metoder som gäller för att lyckas. En stressad hundägare kommer stöta på problem eftersom hunden då också blir stressad och frustrerad.

Lär känna din hund – vilken belöning fungerar bäst?

Hundar är också olika, precis som vi människor. Någon kanske är extra glad i hundgodis medan en annan tycker att en leksak eller bara klassiskt beröm och uppmärksamhet är det bästa som finns. Här måste man anpassa sig som husse och matte och välja den belöning som fungerar bäst för den specifika individen. En klicker kan fungera alldeles utmärkt också men tänk på att alltid belöna i själva rörelsen och inte när hunden satt sig ner, oavsett vilken form av belöning det rör sig om.

Försök att lära känna din hund om du inte redan gör det. Vilka tekniker verkar fungera bäst på just din hund? I viss mån får man anpassa sig för att hunden ska lära sig, men det finns några metoder som brukar fungera bra oavsett. Läs vidare för att få tips på dessa!

Lära hund backa: Så gör du

Här har vi samlat 3 av de vanligaste och bästa teknikerna för att lära hund backa bakåt. Välj den som verkar fungera bäst för din hund. Ibland får man testa sig fram om hunden tycker att någonting känns otryggt eller obehagligt. 

Dessa är väldigt snälla tekniker men vid exempel 2 där du ska göra en gång för hunden kan det hända att vissa individer inte förstår grejen. Då kan du testa en annan teknik och tvärt om. Tänk på att träningen ska vara kul för hunden, inte stressande eller skrämmande. 

Teknik 1: “Pressa” bakåt och belöna med godis

En av de vanligaste teknikerna för att lära en hund backa bakåt går ut på att du står framför hunden och går framåt mot den, så att hunden “pressas” bakåt utan att du rör den. Varje gång hunden rör sig bakåt ska du belöna. Minsta lilla rörelse bakåt ska belönas i början, till dess att vovven fattat grejen och då belönar du endast när den går ett fullt steg bakåt. 

När du går framåt ska du hålla godisbiten framför hunden i rätt höjd, så att den varken lägger sig ner eller sätter sig ner utan förblir stående. I början kan det ta en stund att få in rätt höjd utan att hunden gör ett annat kommando ni tränat in per automatik.  

 1. Ställ dig framför hunden
 2. Håll godisbiten framför hunden i rätt höjd
 3. Gå försiktigt framåt mot hunden och “tvinga” den bakåt
 4. Belöna direkt så fort hunden rör sig minsta lilla bakåt
 5. Slutligen – belöna endast vid ett fullt steg 

Teknik 2: Bygg en gång och belöna med godis

I många fall fungerar den här tekniken väldigt bra, men inte alltid. Vissa hundar förstår inte varför det står grejer omkring och blir stressade av att de bara kan röra sig bakåt. Det går nämligen till så att du bygger som en “tunnel” eller gång där ni övar (kan vara hemma i vardagsrummet t.ex.). Använd dig av kuddar eller stolar med mera för att bygga en gång där hunden inte kan vända sig. 

Placera hunden i starten av gången och ställ dig framför den. Gå sakta framåt med godisbiten framför hunden. I det här läget har den inget annat alternativ förutom att backa bakåt. Varpå du direkt belönar. Det är egentligen samma teknik som exempel 1, men med mer hjälpmedel.

 1. Bygg en smal gång av stolar eller liknande
 2. Placera hunden i starten av gången
 3. Ställ dig framför med godisbiten
 4. Gå försiktigt framåt mot hunden i gången
 5. Belöna alla steg som tas bakåt

Teknik 3: Freestyla fram backandet

Du kan också “freestyla” fram backandet hos hunden under mer lekfulla former när ni springer runt och busar eller övar in andra tricks. Här kan du använda dig av godis och belöna varje gång hunden av en slump backar bakåt. Men tänk återigen på att inte belöna när hunden satt sig utan istället i själva rörelsen. Detta gäller på alla dessa 3 tekniker.

 1. Ta exempelvis med dig hunden ut där ni kan vara fria utan koppel
 2. Ta med dig hundgodis
 3. Lek med hunden
 4. Belöna varje gång den råkar backa bakåt av en slump

Kategorier: Artiklar, Hundar, Hundträning