Kan hundar äta körsbär? (risker & symtom)

Hundar kan äta körsbär med några försiktighetsåtgärder, men det finns också risker

hund körsbär

Frukt är ett gott och (för det mesta) hälsosamt mellanmål för en hund, men inte alla frukter är säkra för våra håriga vänner.

Kan hundar äta kötsbär?

Ja, hundar kan äta obearbetade körsbär, men finns det några faror du bör vara medveten om. Körsbären ska vara kärnfria då det innehåller cyanid som är giftigt och potentiellt dödligt – det kan även orsaka förstoppning.

Risker

Den största faran med körsbär är att deras kärnor, stjälkar och löv innehåller cyanid, som är giftigt och potentiellt dödligt om det konsumeras i för stora mängder. Körsbärskärnor kan också fastna i hundens matsmältningskanal och orsaka tarmstopp.

Vad sägs om maraschino-körsbär, som redan har tagit bort kärnorna? De må vara kärnfria, men maraschinos är inte en bra belöning eftersom de har sötats med massor av socker.

Vad ska jag göra om min hund sväljer ett helt körsbär

Om din hund får sina tassar på ett helt körsbär när du inte kollar, få inte panik. En enda körsbärskärna orsakar inte cyanidförgiftning. Men du bör se upp för symtom för tarmblockering, inklusive kräkningar, nedsatt aptit, förstoppning och minskad fekalproduktion.

Dessa symtom kan uppstå upp till 24 timmar efter att din hund svalt en körsbärskärna. Tänk på att mindre hundar är mer benägna att drabbas av tarmblockeringar från en liten kärna.

Hund åt körsbär

Om din hund äter flera körsbär bör du se upp för symtom på cyanidförgiftning. Dessa inkluderar ansträngd andning, ljusröda tandkött och utvidgade pupiller. Om du upptäcker att din hund har fått i sig körsbär är det en bra idé att ringa din veterinär som en försiktighetsåtgärd. Din veterinär kan bestämma att det bästa sättet är att framkalla kräkningar för att förhindra cyanidtoxicitet.

Kategorier: Artiklar, Hundar