Wachtelhund

Går du i tankarna på att skaffa en wachtelhund? Det är en utmärkt jakthund, men det finns flera saker du måste veta om innan du tar med en wachtelhund hem!

Wachtelhund

Wachtelhund är en ovanlig rashund i många länder, men är vanligt förekommen i de Svenska jaktlagen, med ursprung från Tyskland.

Den vänliga, intelligenta och mångsidiga wachtelhunden har några av de bästa egenskaperna som du kan hitta för jakt på klövvilt och vildsvin.

Den här artikeln lär dig allt du behöver veta om wachtelhund och dess temperament, användningsområde, aktiveringsnivå och mycket mer!

Basfakta om Wachtelhund

Wachtelhund är en utpräglad jakthund från Tyskland som främst används vid jakt av klövvilt och vildsvin, men utmärker sig och som eftersökshundar. Temperamentet är mångsidig, passionerad, glad, vänlig, intelligent och livlig. Deras mankhöjd är 45 – 54 cm med en vikt på 18 – 25 kg och de förväntas leva 12 – 14 år.

Ursprungsland: TysklandSmeknamn: Wachtel
Ursprungsår: 1903Pälsstruktur: Vågigt eller lockigt tätt åtliggande täckhår med tät underull
Rasgrupp: 8 (Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar)Färger: Brun/röd (enfärgat), brunskimmel/rödskimmel – ofta vit teckning på alla färger
Kräver erfarenhet: JaFäller päls: Ja
Energinivå: MellanPälsvård: Måttlig
Kräver aktivering: MellanBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MycketNära till skall: Nej
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: NejWachtelhund Livslängd: 12 – 14 år
Wachtelhund Mankhöjd:
Hane: 48 – 54 cm
Hona: 45 – 52 cm
Wachtelhund Vikt:
Hane: 18 – 25 kg
Hona: 18 – 25 kg

Wachtelhunden är en anpassningsbar och naturlig jägare, så det passar dem bäst att bo på landet.

De är också tillgivna och vänliga, så de passar i alla typer av hushåll och familjer förutsatt att deras behov tillgodoses.

Även om de är bra familjehundar kan de få en viss separationsångest om de lämnas ensamma för länge.

Om du vill ha en energisk och kapabel hund att träna som håller dig på tårna och älskar dig villkorslöst så kan wachtelhund vara rätt hund för dig!

Wachtelhund Historia

I slutet av 1800-talet ville tyska jägare återskapa Stoeberer, en mångsidig jaktras som fanns så långt tillbaka som till början av 1700-talet.

Stoeberer var kända för att ha spårningsförmågor som liknar en blodhund.

Tyska jägare hittade rester av Stoeberer-rasen från Bayern och avlade dem med andra sportspanieler som var naturliga jakthundar.

Därifrån föddes Wachtelhund och erkändes officiellt som en egen ren ras 1903.

De första wachtelhundarna kom till Sverige på 1940-talet och i jordbruksverkets sammanställning av hundraser 2021 fanns det 5946 stycken wachtelhundar i Sverige.

Wachtelhund Temperament

De är energiska och älskar att vara utomhus, men de älskar särskilt att vara med sina ägare.

Även om de kan vara envisa och självsäkra när de är på jakt är de avslappnade och sällskapliga hemma och kommer att gosa med dig.

Dessa hundar är vänliga mot alla men kan skälla om de märker att någon främmande person närmar sig hemmet då de är frimodiga men aldrig aggressiva.

De anses inte vara skälliga men kan vara högljudda vid enstaka tillfällen.

I hemmet är wachtelhunden både trygg och lugn, men väl ute på jakt i skogen är de uthålliga som få med en riktigt stark jaktlust.

De ägs nästan uteslutande av jägare men är mångsidiga och kan vara fantastiska sällskapshundar om de får chansen och den aktivering och motion de behöver.

Även om de överlag är bra hundar kan wachtelhundar bli mycket fäst vid sin familj och kan få separationsångest om de lämnas ensamma hemma under långa perioder.

De har också en hög jaktlust, så det kanske inte är den bästa idén att lämna dem med andra husdjur som är mindre än dem.

Eftersom wachtelhunden är en jakthund och eftersökare med en tjock päls är de lämpade för både varmt och kallt väder, men tenderar att klara sig bättre i kallare väder.

Wachtelhund Aktivering

Wachtelhund är en utpräglad jakthund avlad för jakt och eftersök av vilt samt att de är riktigt bra apporthundar vid fågeljakt och har en stor passion för vatten.

Wachtelhunden är som sagt en utpräglad jakthund som trivs bäst när den får aktivera sig själv genom att jaga eller eftersöka i skog och mark.

Dessa hundar är riktigt bra hundar att träna viltspår med, men utmärker sig också i andra hundsporter där de får springa och använda hjärnan.

De vill ha minst en halvtimme till en timme rask motion om dagen, tillsammans med flera vanliga promenader.

En wachtelhund behöver ofta aktiveras på andra sätt där den får tänka, vilket gör hunden trött, genom att träna vardagslydnad eller något annat som hunden tycker är roligt.

Wachtelhund är inte en hundras som endast lämpar sig som sällskapshund för en soffpotatis.

När du tränar din wachtelhund måste du vara självsäker, lugn och ha en fast hand då de har mycket egen vilja.

Wachtelhund Hälsa

Wachtelhund är benägen att drabbas av några av de sjukdomar som de flesta spanieler också kan drabbas av.

Även om de flesta är generellt friska kan vissa vara benägna till några hälsoproblem, men rasklubben arbetar kraftigt för att förändra detta.

Det är inte säkert att just din wachtelhund kommer att få någon eller några av följande sjukdomar, men det är något du måste vara medveten om att din hund kan drabbas av.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Wachtelhund:

  • Höftledsdysplasi
  • Armbågsdysplasi
  • Ögonproblem
  • Öroninflammationer
  • Allergier

Wachtelhund Skötsel

Pälsen på en wachtelhund kräver inte allt för mycket av dig. Det räcker med att du noggrant borstar igenom din hund en gång i veckan för att undvika att pälsen mattas och för att avlägsna lös päls.

Wachtelhundens päls behöver ingen speciell trimning, men pälsen på tassarna kan behövas klippas ner med jämna mellanrum.

Precis som med alla hundar bör du följa med din wachtelhund till regelbundna veterinärbesök så snart du märker att något inte står rätt till.

Din veterinär kan hjälpa dig att utveckla en omsorgsrutin som håller din hund frisk.

Wachtelhund är benägen att gå upp i vikt om den är överutfodrad och inte får rätt motion.

Se till att din hund får minst en bra halvtimme till en timmes lång promenad per dag med några bra, aktiva mentala träningspass blandat med kortare promenader.

Kontrollera deras öron dagligen efter skräp och smuts och rengör dem enligt veterinärens rekommendationer.

Klipp hundens klor innan de blir för långa – vanligtvis två till fyra gånger i månaden. Klorna ska inte klicka mot golvet.

Ditt största bekymmer när det gäller alla hundraser är att upprätthålla deras munhälsa.

Du bör borsta deras tänder dagligen, eftersom många hundar är benägna att få tandproblem.

Din veterinär kan instruera dig om hur du borstar hundens tänder på rätt sätt.

Wachtelhund Barn & Djur

Wachtelhund är en medelstor hund och mycket vänlig.

De klarar av att leka med barn i alla åldrar, men de kan vara mer lämpliga för äldre barn eller vuxna som vet hur man interagerar med hundar på rätt sätt.

Med det sagt, för barn som tidigt lär sig hur man närmar sig och leker med en medelstor hund kan wachtelhunden bli en fantastisk och aktiv följeslagare.

När det gäller andra husdjur kan wachtelhund komma överens med andra djur om de introduceras långsamt och lugnt, och tidig socialisering bidrar till att detta går smidigt.

Det är bäst om de vänjer sig vid andra husdjur tidigt, allra helst som valp. Med det sagt kan du behöva hålla mindre husdjur borta från dem, eller i bur, eftersom de har en stark jaktlust.

Wachtelhund kommer ofta bra överens med andra hundar och husdjur, så det handlar verkligen mest om träning och socialisering.

Vanliga frågor om Wachtelhund

Hur mycket kostar en wachtelhund?

En renrasig wachtelhund kostar från ca. 15 000 upp till 25 000 kr beroende på meriter, stamtavla och uppfödare. Du ska alltid be att få se bevis på att valpen är renrasig om säljaren uppger att så är fallet. 

Kategorier: Hundraser, Hundar