Yorkshireterrier

Går du i tankarna på att skaffa en Yorkshireterrier? Vi hjälper dig ta reda på allt du behöver veta om en av världens minsta hundraser

Yorkshireterrier

Yorkshireterrier är liten i storlek men har en stor personlighet och är en livlig men kärleksfull familjemedlem. Även om Yorkshireterrier kan vara lämpliga husdjur i lägenheter har dom också en tendens att vara larmande, vilket grannarna kanske inte uppskattar. Dom behöver ofta tandvård eftersom mjölktänder ibland inte släpper.

Även om dessa valpar är lekfulla och matchar barnens energinivå så är dom samtidigt väldigt små och riskerar att bli skadas av barnen. Om du kan ge dem mycket kärlek, uppmärksamhet, omsorg och lektid får du en kärleksfull och förtjusande familjemedlem som håller sig till dig som en skugga!

Allmän information om Yorkshireterrier

Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: MedelPälsvård: Mycket
Kräver aktivering: LiteBarnvänlig: Nej
Kräver motion: LiteNära till skall: Ja
Träningsvillig: MedelAllmän hälsa: Bra
Reserverad: JaLivslängd: 13-16 år
Mankhöjd:
Hane: 17-21 cm
Hona: 17-21 cm
Vikt:
Hane: 1,5-3,2 kg
Hona: 1,5-3,2 kg
 • Ursprungsland: England
 • Ursprungsår: 1874
 • Rasgrupp: 3 (Terrier)
 • Smeknamn:
 • Pälsstruktur: Lång, rak, glänsande och silkesliknande
 • Färger: Stålblå
Yorkshireterrier
Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

Yorkshireterrier är en stor hund i en liten kropp, alltid på jakt efter äventyr och kanske till och med lite problem.

Yorkshireterrier är tillgiven mot sina ägare som man förväntar sig av en sällskapshund, och precis som terriers brukar vara är dom ibland misstänksamma mot främlingar och kan skälla om dom hör konstiga ljud eller ser en ”inkräktare”. Med hänsyn till dina grannar är det viktigt att dämpa deras skällande och lära dem när det är lämpligt att skälla och när det är lämpligt att inte skälla.

De kan också vara aggressiva mot främmande hundar, och ingen hare är säker för dem.

Trots sin modighet har Yorkshireterrier också en mjuk sida. De har behov av mycket uppmärksamhet och tid med sin familj. Att vara ensam i många timmar är inget för dom.

Yorkshireterrier behöver ensamtränas redan i tidig ålder. På grund av sin storlek klarar sig Yorkshireterrier bättre med äldre barn som har lärt sig att hantera dem än med småbarn och deras hårda tag. Dom kan bitas om dom blir skrämda eller retade.

Så länge de får lite motion varje dag, en bra lekstund i vardagsrummet och kanske lite vardagslydnad så är Yorkshireterrier bra lägenhetshundar.

Oavsett vilket hem dom bor i kommer dom att komma överens med andra hundar och katter – så länge dom är uppvuxna tillsammans med dem. Yorkshireterrier kan bli beskyddande mot sina ägare om ett nytt djur tas in i huset. Eftersom de är terrierhundar kan de vilja utmana ”inkräktaren”, och om ett slagsmål bryter ut är terrierandan att kämpa till döden. Var mycket försiktig när du introducerar en yorkshire till ett nytt djur.

En glamorös päls, liten storlek, spänstig personlighet och oändlig lojalitet mot sina människor. Det är väl inte så konstigt att dom är så populära.

Sammanfattning

 • Yorkshireterrier är kärleksfulla hundar men något reserverade om dom retas.
 • Yorkshireterriers är kända för att vara svåra att ensamträna.
 • Yorkshireterriers gillar inte kyla och är känsliga för kyla, särskilt om dom är fuktiga eller befinner sig i vinterlandskap.
 • På grund av sin lilla storlek, känsliga struktur och terrierpersonlighet rekommenderas Yorkshireterrier i allmänhet inte för hushåll med småbarn eller småbarn.
 • Vikten på en Yorkshireterrier skiljer sig mycket från varandra, vissa är större än andra.
 • Vissa Yorkshireterriers kan vara reaktiva och skälla vid varje ljud de hör. Tidig och konsekvent träning kan hjälpa. Om du inte känner dig kvalificerad för denna träning kan du kontakta en professionell hundcoach.
 • Yorkshireterrier kan ha en känslig mage och kan vara kräsen när det gäller att äta. Problem med att äta kan uppstå om din yorkshire även har problem med tänderna eller tandköttet. Om din Yorkshireterrier visar obehag när han äter eller efter att ha ätit ska du ta honom till veterinären för en kontroll.
 • Yorkshireterrier tror att de är stora hundar och kommer att försöka bråka med en stor hund om de tillåts. Se till att hålla din Yorkshireterrier under kontroll. Ännu bättre är att försöka socialisera din yorkshire i tidig ålder genom att gå kurser tillsammans.
 • Yorkshireterrier tenderar att behålla sina valptänder, särskilt hörntänderna. När din valp är omkring fem månader gammal bör du kontrollera tänderna ofta. Om du märker att en vuxentand försöker komma fram, medan mjölktanden fortfarande finns kvar, ta med honom till veterinären. Kvarvarande mjölktänder kan leda till att dom nya tänderna växer fram ojämnt, vilket kan bidra till karies senare i livet.
 • För att få en frisk hund ska du aldrig köpa en valp från en oansvarig uppfödare,
 • Köp aldrig en importerad eller korsblandad Yorkshireterrier om du inte är medveten om risker och sjukdomar.

Historia

Under den industriella revolutionen i England kom skotska arbetare till Yorkshire för att arbeta i kolgruvorna och textilfabriker. Skottarna tog självklart med sina hundar av olika raser till Yorkshire. Dessa hundar var mycket större än den Yorkshireterrier vi känner till idag, och man tror att dom främst användes som råtthundar i fabrikerna för att fånga råttor.

Hundarna korsades troligen med andra typer av terrier, troligen gamla engelska black-and-tan terriern, malteser, dandie dinmont terrier och skyeterrier. Waterside Terrier kan också ha bidragit till utvecklingen av Yorkshireterrier. Detta var en liten hund med en lång blågrå päls.

År 1861 visades en Yorkshireterrier på en utställning som en ”broken-haired Scotch Terrier”. Hunden Huddersfield Ben, född 1865, blev en populär utställningshund och anses vara föregångare till den moderna Yorkshireterrier. Rasen fick namnet efter Yorkshire 1870 eftersom det var där som det mesta av aveln hade ägt rum.

Första gången Yorkshireterrier registrerades i British Kennel Clubs stambok var 1874. Den första rasklubben för Yorkshireterrier i England bildades 1898.

Temperament

Yorkshireterrier är en smart och självsäker hund som kombinerar en älskvärd liten storlek med en pigg och framåt personlighet likt andra terriers. Rasen har många olika personligheter. Vissa är gosiga och pigga och vill inget hellre än att följa i sina ägares fotspår hela dagen. Andra är busiga, utåtriktade och intresserade av allt.

Sätt gränser och din Yorkshireterrier kommer att bli en underbar familjemedlem, och om du skämmer bort hunden, se upp! Börja träna redan när dom är valpar, så kommer du att ha mycket större framgång än om du låter dom få göra som de vill – och sedan försöka rätta till deras dåliga vanor.

Liksom alla hundar behöver Yorkshireterrier tidig socialisering och miljöträning – exponering för många olika människor, djur, sevärdheter, ljud och upplevelser – helst innan 12 veckor. Socialisering bidrar till att din Yorkshireterrier blir en trevlig och välbalanserad hund.

Aktivering

Yorkshireterrier tar gärna längre promenader med dig och leker utomhus, och eftersom dom är mycket aktiva inomhus krävs det inte mycket ansträngning för att hålla dom ordentligt motionerade.

I allmänhet är Yorkshireterrier mottagliga för träning, särskilt om det ger dom uppmärksamhet för att dom kan utföra söta tricks eller prestera i agility- eller lydnadstävlingar. De kan dock vara svåra att få rumsrena, men eftersom deras ”olyckor” är så små och lätta att städa upp så låter folk det ofta passera. Det är dock ett misstag. Det är bättre att visa hunden var hen ska gå från början och belöna dem när hunden utgör sina behov på rätt ställe. Om du anstränger dig kan du i slutändan få en mycket väluppfostrad Yorkshireterrier.

Dom är definitivt innehundar och tål inte extrem värme eller kyla särskilt bra. Många pottränar sina Yorkshireterrier så att dom inte behöver ta med dem ut när det är för varmt eller kallt.

Yorkshireterrier älskar pipiga leksaker, men det är viktigt att kontrollera leksaken med några dagars mellanrum för att se till att de inte har tuggat upp dem och dragit ut den pipiga delen. Dom tycker särskilt mycket om att hämta leksaker som du kastar åt dem.

Hälsa

Yorkshireterrier är generellt sett friska, men som alla raser är de benägna att drabbas av vissa hälsoproblem.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Yorkshireterrier:

 • Patella luxation (lös knäskål)
 • Tandproblem (Mjölktänder som inte släpper kan behöva dras ut)
 • Andning (Kan ha problem med andningen)
 • Problem med käkarna

Skötsel

Små raser är benägna att drabbas av tandproblem, och Yorkshireterrier är inget undantag. Yorkshireterrier tenderar att bilda mycket tandsten på sina tänder och kan förlora sina tänder i unga år, så borsta deras tänder regelbundet och boka in en professionell tandundersökning hos din veterinär minst en gång om året.

Som en del av groomingprocessen bör du kontrollera din Yorkshireterrier öron regelbundet. Titta in i dem och lukta ordentligt på dem. Om de ser ut att vara infekterade (har en obehaglig lukt, rodnad eller bruna flytningar) ska du be din veterinär att kontrollera dem. Om det finns hår i öronkanalen kan du plocka ut det med fingrarna eller be din veterinär eller hundfrisör att göra det åt dig.

Klipp din Yorkshireterriers klor efter varje tvätt för att förhindra problem med klor eller tassar. Om du hör hur dom klickar mot golvet är dom för långa. Hundklor har blodkärl i sig, och om du klipper för långt, in i pulpan, kan det börja blöda – vilket kan resultera i att din hund kanske inte är samarbetsvillig nästa gång den ser klotången komma fram. Om du inte har någon erfarenhet av att klippa hundklor kan du alltså be din veterinär eller groomer om tips.

När du trimmar din Yorkshireterrier, se till att kontrollera analområdet och trimma runt det med en sax om håret blir för långt. Vanligtvis räcker det med att trimma ungefär en centimeter av håret runt omkring.

Börja vänja din Yorkshireterrier vid att bli borstad och undersökt redan som valp. Hantera ofta tassarna – hundar är känsliga när det gäller deras tassar – och titta in i munnen på hunden. Gör skötseln till en positiv upplevelse fylld av beröm och belöningar, så kommer du att ha en bra grund för veterinärbesök och annan hantering när din Yorkshireterrier är vuxen.

Pälsvård

Yorkshireterrier finns i följande färg:

 • Stålblå

Att behöva trimma pälsen på en långhårig Yorkshireterrier kan vara behövligt, särskilt om den har en ”mjuk” päls som lätt trasslar ihop sig i stället för en silkeslen päls. Även om du håller pälsen kortklippt bör du försiktigt borsta din Yorkshireterrier päls varje dag för att förebygga mattor och hålla din Yorkshireterrier ren.

Bada din Yorkshireterrier varje vecka för att hålla pälsen vacker och glänsande. Det finns ingen anledning till att gnugga pälsen för att göra den ren. När du har fuktat pälsen och lagt på schampot behöver du bara stryka fingrarna genom pälsen för att lyfta bort smutsen. Skölj av, applicera balsam och skölj sedan noggrant. Torka försiktigt hunden med en handduk och borsta igenom.

Barn & Djur

På grund av sin lilla storlek är Yorkshireterrier inte lämplig för familjer med små barn. De flesta uppfödare säljer inte valpar till personer vars barn är yngre än 5 eller 6 år. Det är alldeles för lätt för barn att tappa dem, trampa på dem eller ta tag i dem för hårt.

Yorkshireterrier kan komma bra överens med andra husdjur, inklusive katter, om man socialiserar dom till dem i tidig ålder. Dom är dock kaxiga när det kommer till att skälla på främmande hundar, till och med hundar som väger tio gånger så mycket som dom själva.

Vanliga frågor om Yorkshireterrier

Hur mycket kostar en Yorkshireterrier valp?

En Yorkshireterrier valp kostar från 10 000kr från en SKK registrerad uppfödare. Priser varier beroende på vart i landet du bor och valpens stamtavla.

Hur stor är en Yorkshireterrier?

En vuxen Yorkshireterrier har en mankhöjd på 17 till 21 cm och väger 1.8 till 3.2 kg. Dom är små hundar med en stor hunds mentalitet.

2.3/5 - (3 votes)

Kategorier: Hundraser, Hundar