Klippa klor på hund – så gör du! (4 enkla steg & mörka klor)

klippa klor hund

Det finns flera typer av kloverktyg, inklusive sax, elektrisk klofil och klassiska klotänger. Du kan antingen använda den typ du är mest bekväm med, eller den typ som du tycker fungerar bäst för din hund. Det är en bra idé att ha lite blodstopp pulver eller annat koagulationsmedel till hands för att stoppa blödningen om du råkar klippa i en pulpa.

Med en Klotång

Här är stegen att följa för att klippa din hunds klor ordentligt:

 1. Ta upp en tass och placera tummen ordentligt, men försiktigt på trampdynan under tåbenet du vill klippa, och placera pekfingret på ovan på tåbenet över klon. Se till att din hunds päls är i vägen.
 2. Skjut tummen något uppåt och bakåt på dynan medan du trycker pekfingret framåt. Detta förlänger klon.
 3. Klipp endast spetsen av klon med flera små rundade klipp. Glöm inte sporren, som ligger på insidan av tassen.
 4. Undvik att klippa förbi klons kurva, annars riskerar du att träffa det som kallas pulpan (det rosa området i klon som innehåller blodkärlen). Det är smärtsamt för hunden att bli klippt i pulpan och det kommer att blöda. För hundar med mörka klor, se efter en vit ring i klon.

Med en Klofil

Så filar du din hunds klor med en elektrisk klofil:

 • Fila hundens klor med en säker klofil, till exempel Dremel 7020.
 • Fila bara en liten del av hundens klo åt gången. Stöd hundens tåben stadigt men försiktigt.
 • Fila med klofilen mitt på klospetsen sedan på ovan och undersidan av klospetsen. Släta ut grova kanter.
 • För bättre kontroll, håll din hand högt upp på klofilen.
 • Se till att din hund får beröm och godis, samt är bekväm. Notera eventuell känslighet.
 • Om din hund har lång päls, se till att hålla tillbaka den från klofilen så att det inte fastnar.
Klippa hundklor: klofil

Slipband är optimalt för att fila ner klon.

Klippa hundklor: kloslip

Slipsten används främst för utjämning och polering av klor.

Så klipper du mörka klor

Problemet med mörka klor är att det är svårare att se pulpan. Klipp mörka klor med flera små klipp för att minska risken för att du oavsiktligt klipper i pulpan. Efter varje klipp, kontrollera klospetsen efter pulpan. När du kommer längre in på klon, se efter en mörk fläck i mitten av den nyligen klippta klospetsen. Det mörka området är där pulpan börjar.

Några andra praktiska tips för att klippa mörka klor:

 • Prova att lysa med en ficklampa eller ett starkt ljus mot dig och genom klon.
 • Försök att titta på klons undersida där pulpan ofta är mer synlig.
 • Att bada kan göra pulpan lättare att se och det gör det också lättare att klippa klorna.
 • Att applicera baby- eller kokosolja på klon kommer att fungera likadant.

Pulpan

I mitten av varje klo finns en del av nerver och blodkärl som kallas pulpan. När du klipper din hunds klor bör den delen av klon som innehåller pulpan undvikas eftersom det kommer att vara smärtsamt för din hund och sannolikt kommer att leda till blödning. I ljusa klor kan du se pulpan som ett rosa streck i mitten av klon. I mörkfärgade klor kommer du inte att kunna se pulpan och därav bör du klippa din hunds klor lite åt gången tills du kan se en svart fläck i mitten av klon. Om du fortsätter att klippa kommer du att nå pulpan.

Långa klor har en lång pulpa 

Hundar vars klor inte har trimmats på länge bör trimmas försiktigt eftersom långa klor också kommer att ha en lång pulpa. I dessa situationer vill börja med att klippa klorna i omgångar och göra detta regelbundet (kanske en gång i veckan) för att säkerställa att pulpan skjuts tillbaka. Att förkorta klorna till en sund längd kan i vissa fall ta månader, men det är värt det eftersom det gör att din hund kan röra sig utan smärta. När hundens klor är kortare och mer rörliga kan du ta med hunden på promenader för att naturligt får slita på klorna.

Vad du ska göra om du klipper pulpan

Om du klipper pulpan, får du inte panik och gör inget dumt, eftersom det sannolikt kommer att stressa din hund ännu mer. Se till att du ger din hund godis och använder lite blodstopp pulver eller spray för att stoppa blödningen. Även om mängden förlorat blod kan se dramatiskt ut så är det osannolikt att det orsakar några problem hos friska hundar.

Sporren

Förutom klorna i slutet av varje tå har många hundar också en extra tå, så kallad sporre, som finns på insidan av benet. Vissa hundar har bara sporrar på de två främre benen, vissa hundar har sporrar på varje ben och andra kan till och med ha två sporrar på vart och ett av bakbenen. Hos vissa hundar hålls dessa klor endast på benet av lös hud och kan vara benägna att lossna. Denna klo rör inte marken och blir därför inte utsliten när hunden går. Därför kan den klon kräva klippning oftare än andra klor.

När ska du klippa din huns klor?

Varje hund är annorlunda och det kan finnas variationer mellan raser och individ på hur lång tid det kan gå emellan klippningarna, Som en allmän regel har det föreslagits att om en hund står på en plan yta så ska deras klor inte röra marken. En bra indikator på att din hunds klor kan behöva trimmas är om du kan höra deras klor klicka högt när de rör sig på hårda eller kaklade golv.

Beroende på hur aktiv din hund är och vilka typer av underlag hen går på så bör du sträva efter att klippa hundens klor en eller två gånger i månaden. Se till att du håller fast vid detta och det till en rutin, t.ex. första helgen i varje månad etc.

Om det inte går att klippa din hunds klor

Vissa hundar kan visa tecken på betydande stress eller till och med aggression när de får sina klor klippta, trots gradvis introduktion till kloklippning, mycket tålamod, positiv förstärkning och godis. Om så är fallet, bör du aldrig försöka tvinga din hund att få sina klor klippta, men du bör överväga att konsultera din veterinär, som i sin tur kan hänvisa dig till en specialist.

Varför är långa klor vanliga?

Det kan vara svårt att lära sig att trimma din hunds klor, speciellt om din hund inte tycker om att du tar på hens tassar eller klipper klorna. För att göra saken värre är många ägare ovilliga att klippa hundens klor eftersom de är oroliga för att klippa i pulpan (en blodtillförsel som ligger delvis längs mitten av klon). På grund utav detta undviker folk ibland att klippa hundens klor.

Kategorier: Hundar, Artiklar