8 Anledningar att hundar skäller (& hur du motverkar det)

8 Anledningar Att Hundar Skaller Hur Du Motverkar Det

Medans jag skriver detta kan jag höra från min bakgård att min Australian Shepherd, Rudy, skäller på… något..

Rudy skäller mycket – på ekorrar, katter, fåglar, hästar, människor – allt som rör sig! Ibland passerar det fotgängare längs någon stig utan för gården som han skäller på.

En skällande hund kan vara roten till en grannfejd, kontroll från länsstyrelsen eller till och med vräkning från hyreslägenheter. Jag är idag glad att jag köpte en stor gård, min närmaste granne ligger en halv mil bort och kommer troligtvis inte klaga på min livliga hund.

en rottweiler och en australian shepherd som brukar skälla

Skällande är ett naturligt och normalt hundbeteende. Om du har en hund eller tankar på att skaffa en så måste du förstå och acceptera att hundar ibland skäller – men det går att träna bort i de flesta fall!

Som sagt skäller vissa hundar mycket mer än andra. (Se ”Allmänt Skällande Hundraser” nedan.) Hundar skäller också av många olika skäl. Hur du ska arbeta med din hund för att hantera och ändra din hunds skällande beror på, åtminstone delvis på vad som motiverar din hund att skälla.

Det första steget som kan hjälpa med din hunds skällande är att minimera din hunds behov och möjlighet att skälla. Träning är en viktig del av din hunds vardag för bra beteende, det är också riktigt användbart även här. En trött hund har mindre energi, därmed mindre behov av att skälla, och en vältränad hund tenderar också att vara känslomässigt lugnare.

Samtidigt minimerar god hantering av din hunds omgivning dess skällande möjligheter. Stäng draperier eller sätt upp babygrindar så att din hund inte ser sakerna som rör sig ute. Använd vitt brus eller lugnande musik för att dämpa ljud som triggar din hund. Ju mer din hund utövar sitt oönskade skällande beteende, desto mer förstärks det – och desto svårare blir det att ändra.

Slutligen, för att lyckas ändra din hunds skällande beteende, måste du förstå varför din hund skäller.

Anledningar till att hundar skäller och hur man motverkar det

Hur du ska hantera din hunds skällande beteende beror på vad som motiverar hen att skälla. Du kan ignorera din skällande hund och belöna när hen blir tyst, men att ignorera en hund som skäller av ångest kan förvärra beteendet.

8 Typer av skällande hundar

Här är de vanligaste orsakerna till att hundar skäller och hur man hanterar det:

Larmande

En hund som larmar kan rädda sin familj från en brand, informera dig om att Kalle1 har ramlat ner i brunnen, skrämma bort en våldtäktsman – eller bara försöka skrämma bort alla som går förbi ditt hus på trottoaren. Den här hunden gör sitt jobb: att meddela att det finns något att vara allvarligt bekymrad över. Skällande hundar har och kan rädda liv, men ibland kan deras bedömning av vad som utgör en farlig situation vara lite felaktig.

För att hantera larmskall, minska din hunds exponering för det som triggar hen. Att sätta en babygrind för hallen kan vara ett bra tips, flytta soffan från fönstren så att han inte kan hoppa upp och se ut, stäng gardiner eller tejpa en affisch över fönstren.

Utanför kan du installera insynsskydd i form av staket eller buskar, fästa plywood-skivor av något slag på ditt befintliga staket eller sätta upp ett inre staket för att blockera hans tillgång till de mer aktiva eller triggande delarna av gården.

rottweiler valpar som kikar genom staketet och skäller

Du kan också använda dig utav positiv förstärkan vilket är det effektivaste sättet på lång sikt. Man vill belöna vid rätt tillfälle så att hunden inte ska fortsätta skälla.

Det gör du lättast genom att sitta med honom vid fönstret eller där hunden triggas. Så snart triggern kommer i sikte, låt honom titta, mata honom med riktigt goda godisar, låt honom titta igen, mata igen tills förbipasserande är utom synhåll. Låt inte din hund skälla mellan matningarna, du ska alltså vara väldigt snabb med att sätta en godis framför nosen, eller till och med i munnen.

När du inte är där för att mata, förhindra åtkomst till fönster så hunden inte ser förbipasserande utanför. Om hunden får tillgång till att skälla mellan passen kan du bli av med framstegen – du måste vara konsekvent.

Med tanke på att hunden troligtvis kommer att skälla för vissa saker är det också bra att lära din hund motbetingning – ett pussljud är bättre än ”Tyst!” – som du kan använda för att stoppa honom mitt i akten. (Se ”Motbetingning” nedan.) Din hund kan också skälla eftersom något verkligen är fel. Innan du använder motbetingning, ta en titt för att se vad din hund skäller på. En verklig fara kan vara framme.

Vaktande

vaktande schäfer som skäller

Det här är din hunds mindre spännande tillvägagångssätt för att meddela dig att det är något av intresse på gång; en katt på baksidan eller mattes bil som rullar upp på uppfarten efter en arbetsdag. Det kan hanteras på samma sätt som Larmande hundar, inklusive användning av motbetingning och positiv förstärkan. Det är vanligtvis lättare att arbeta med hunden eftersom den då får göra av med överskottsenergi.

Ångest

Skällande på grund av ångest kan ses genom ett antal beteenden, inklusive hysteriskt skällande och ibland ylande. Detta är ett komplext och utmanande beteende att både förändra och hantera, eftersom sann ångest är en riktig panikattack – hunden kan inte kontrollera det.

En av de vanligaste formerna av detta tillstånd är separationsångest – ett mycket svårt beteende att leva och arbeta med. Grov ångest kan behövas tränas bort av någon riktigt kunnig, i vissa fall kan läkemedel som Zylkène vara ett hjälpande tillskott, men inte ett substitut till träning.

Om din hunds skällande beror på ångest, kontakta en professionell rådgivare och modifiera hundens miljö för att minimera exponering för ångesttriggande förhållanden medan du hjälper hen att lära sig att hantera det.


(Obs: Använd aldrig anti-skäll halsband, det kommer bara förvärra situationen och orsaka mer stress hos din hund.)

Tristess

Hundar är sociala däggdjur, och hundgårds-hunden är ensam och uttråkad. Hundar som skäller för att dem har tråkigt gör det ofta återkommande, med ett monotont ljud: ”Voff voff, jag inget annat att göra, jag kan lika sitta här och skälla.” Denna typ av skällande är mest irriterande för grannar och sannolikt kommer att framkalla ett besök från en djurkontrolltjänsteman.

Svaret här är relativt uppenbart och enkelt. Ge din hund aktivering, ta med den ut att spåra, träna lite agility, låt den simma lite eller gå i tuff terräng. Hitta på något med den. Det finns många slags aktiviteter där ute, det finns något för alla.

hund som simmar för motion

Alternativt ta in hunden. Många ”gårdshundar” kan vara mer okej med att ligga tyst inomhus större delen av dagen och vänta på att du ska komma hem. De skulle säkerligen också sova lugnt bredvid din säng på natten.

gårdshund som är uttråkad

Om din hund inte är rumsren, använd lådor, klickerträning, mycket träning utomhus eller till och med dog-walker för att hålla honom sysselsatt, ge din hund beröm i form av godis när hen gör ifrån sig utomhus.

Du kan också berika din hunds miljö genom att ge hen interaktiva leksaker som t.ex. fyllda Kong-leksaker för att hålla hjärnan stimulerad och munnen upptagen. Sprid dofter på gården så din hund har något att nosa på, gör några godisgömmor och låt hen hitta dem själv.

Uppmärksamhet

Detta beteende är mer benäget att irritera dig än dina grannar. En hund som skäller för uppmärksamhet lär sig att han kan få vad han vill (vanligtvis uppmärksamhet eller godis) genom att göra ljud. Det börjar ofta med ett milt, bedårande dovt litet skall och kan snabbt förvandlas till insisterande, högljudda skall – din hunds sätt att säga, ”Jag vill ha det, nu!”. Du kan förhindra utvecklingen av den dåliga vanan genom att komma ihåg att slumpmässigt ge din hund uppmärksamhet och godis för att vara tyst innan han börjar skälla.

Det är bäst att jobba emot det i tidigt stadie. Ju längre din hund får förstärka detta beteende, desto mer uthållig blir han när du försöker ignorera honom. Att ignorera honom är dock det bästa svaret på detta beteende. Inga godisar, ingen uppmärksamhet – inte ens ögonkontakt. I det ögonblick som det oönskade beteendet uppstår, uttryck ett glatt “Oj!” och vända din hund rygg. När hen är tyst, säg ”Jaa!” och fånga hens uppmärksamhet och ge godis som belöning.

Ha i åtanke att när du försöker dämpa ett beteende genom att ignorera det kan din hund faktiskt öka intensiteten i hans ”Ge mig nu!” beteende. Detta liknar att du sparkar godisautomaten som inte släppte ner godispåsen efter att ha godkänt transaktionen.

Om du ger efter för din hunds ökande intensiva skällande och tänker att det inte fungerar så har du nu förstärkt det mer intensiva skällandet. Din hund kommer sannolikt att bli mer intensiv tidigare nästa gång. Om du ignorerar din hund och väntar på att skällandet ska sluta, då är du på god väg att få det att försvinna. Du måste vara mer ihärdig än din hund.

En beteendekedja är en serie beteenden som är sammanbundna. Din hund kan lära sig att om han skäller en eller två gånger, kommer du att vända ryggen, säga ”Tyst” och sedan ge honom en godbit. Hans korta beteendekedja är ”skall. . . och var sedan tyst. ” För att undvika detta, se till att belöna honom ofta innan han börjar skälla.

Frustration

Ofta förväxlad med ångest, hundar som har låg tolerans för frustration skäller ständigt när de inte kan få vad de vill. Till skillnad från hundar som skäller för ångest är detta ett ”JAG VILL DET!” beteende som mer liknar ett krav, men med mer känslor. Det riktar sig vanligtvis till det han vill, till exempel gå ut eller leka.

Du kan använda motbetingning för att omdirigera din skällande hund. Om du konsekvent erbjuder smaskiga godisar i närvaro av miljöer som är frustrerande lär du din hund att vara tyst resulterar i smaskiga godsaker, snarare än att bryta ut i skällande.

Hälsning och Exaltering

”Husse är hemma! Matte är hemma! Jippi” Om din hund välkomnar dig hem med massa oljud när du återvänder efter en lång (eller kort) stund hemifrån så är det dags att växla till ignorera-läget. Stå utanför din dörr och vänta tills skällandet avtar, gå sedan lugnt in; inga taggande kramfester eller ”Jag saknade dig så mycket!” sessioner.

När din hund är lugn och tyst, hälsar du på honom. Om han börjar skälla igen, markera skallet med ett ”Oj!” och ignorera tills hen är lugn.

Om hans högljudda hälsningar riktas mot gäster måste du fortfarande gå i lugnt läge. Om du använder höga verbala påminnelser bidrar du till upphetsningen. Använd snarare motbetingning för att få din hunds uppmärksamhet och placera honom tills hen är lugn i ett annat rum eller sin hundbädd – låt hen sedan hälsa på dina besökare.

Alternativt kan du använda motbetingning för att få din hund att komma till dig för att få godis snarare än att springa dit och skälla när besökare anländer.

Du kanske vill tejpa en liten notering på din dörr där du informerar gästerna att du tränar din hund och det kan ta dig ett ögonblick eller två innan du kan öppna dörren så att de inte ger upp och går iväg.

Lekfull

en australian shepherd och en golden retriever som morrar när dem busar med varandra

Detta är vanligt beteende bland vallhundar, hejarklacken i hundvärlden. När andra hundar, eller människor, stojar och leker så springer vallhunden oftast runt och skäller (och ibland naffsar lite i fötterna)

Om du befinner dig på en plats där grannarna inte klagar och de andra hundarna tolererar beteendet kan du låta den bete sig naturligt. Hos barn är dock beteendet inte särskilt lämpligt, hunden bör tränas och kanske till och med hållas undan – du vill inte riskera att hen biter lite för hårt i foten.

Om du vill ändra en skällande hunds beteende när den leker kan du använda negativ belöning: Hundens oönskade beteende gör att de bra grejerna försvinner. När skällningen börjar använder du en timeout-markör som ”Då går vi!” och ta försiktigt bort din hund från situationen i några minuter tills hen är lugn; ett kortkoppel (ett kort, 20-40cm långt koppel som sitter kvar på halsbandet/selen) gör denna manöver lättare. Släpp hen sedan för att leka igen.

Med tiden kommer din hund inse att skällande leder till att det är slutlekt, så kanske slutar hen skälla. Det kan också vara så att det inte upphör – det här är ett ganska starkt genetiskt beteende, särskilt hos vallhundar.

Motbetingning

Motbetingning är en metod som låter dig omdirigera din hunds uppmärksamhet tillbaka till dig när han gör något olämpligt, som att skälla. Helst vill du att din hund ska svara på ”Hit!” automatiskt och att han inte behöver tänka, han gör det bara, precis som din fot automatiskt trycker på bromsen i din bil när du ser bromsljus blinka framför dig på motorvägen.

Så här lär du in motbetingning:

  1. Lär din hund kommandot i en miljö utan distraktion. Använd en fras som ”Hit!” eller ”Hundens Namn” som ditt kommando för att avbryta. Säg frasen med en glad ton, och mata sedan omedelbart din hund en bit av en mycket lyxig godis, till exempel en liten bit kyckling. Upprepa tills du ser hans ögon lysa upp och hans öron vinkla sig när du säger frasen.
  2. Öva kommandot i en miljö med låg distraktion. Vänta tills din hund är engagerad i en aktivitet med lågt värde – vandra runt i rummet och sniffa något relativt ointressant – säg sedan din avbrottsfras i samma glada ton. Du borde se ett omedelbart avbrott i hans lågvärdiga aktivitet, och han borde skynda till dig för sin kyckling. Om han inte gör det, gå tillbaka till steg 1.
  3. Lägg till mer distraktioner i din övning. Fortfarande i miljöer med låg distraktion så att du kan kontrollera distraktionsnivån, lägga till måttliga distraktioner – en i taget – och öva på avbrottet. Gå gradvis upp till stora distraktioner i miljöer med låg distraktion. Om hen inte reagerar på automatik, gå tillbaka till föregående steg.
  4. Börja träna i en miljö med verkliga distraktioner. Gå en promenad runt kvarteret med din hund i koppel. Påbörja avbrottet när han sniffar en buske eller tittar på en pinne på trottoaren. Börja med milda och måttliga distraktioner om möjligt, men om en större distraktion presenterar sig, inklusive en distraktion som får honom att skälla, prova!
  5. Använd den positiva signalen för att avbryta skällande. När din hund automatiskt riktar sin uppmärksamhet åt dig som svar på ditt kommando när han konfronteras med stora distraktioner utomhus har du ett värdefullt verktyg för att avbryta hans skällande. Var noga med att du tränar konsekvent med milda distraktioner för att hålla kommandot i minnet. Och kom ihåg att tacka honom och berätta för honom vilken underbar hund han är när han slutar skälla på din begäran – glöm inte godiset.

Allmänt Skällande Hundraser

en skällig border collie

Vissa hundraser är ökända för att skälla mycket, och även inom raser finns det några linjer som är kända för att skälla mer än andra. Det finns en genetisk komponent i en hunds vokalbeteende (eftersom beteende alltid är en kombination av natur, genetik och miljö)

Observera att när jag säger att ett beteende är ”genetiskt”, menar jag egentligen att hunden har en stark ärftlig benägenhet som kan förstärka hunden att engagera sig i det beteendet. Generellt ökar beteenden som förstärks; en hund som tycker att skällande förstärker hens beteende och har möjligheter att skälla kommer att skälla mer.

De flesta vallhundraserna har starka åsikter om saker och är inte rädda för att uttrycka dem. Shetland Sheepdog, Collie, Border Collie, Australian Shepherd, Australian Kelpie. Skällande är en del av förväntade beteenden som valts ut under åren eftersom dessa hundar förväntades vara ”stora och ansvariga” när de ansvarar för förflyttningen hos får och kor – djur många gånger större än dem själva i både storlek och vikt.

Stövare (som Beagles, Bassets, Bloodhounds, m.m.) har också fötts upp för sin ”röst”. När de jagar bytet berättar de vart de är för sina ägare och gör det möjligt för jägare att hitta dem när deras byte flyr eller faller till marken.

en greyhound som sällan skäller

Många små hundraser (Chihuahua, Yorkshire Terrier, dvärgpinscher) är kända för att vara ganska högljudda. De har fått ett rykte som ”kaxig” – för att kompensera för sin minsta storlek genom att göra mycket oljud. Ofta går det att lösa med stimulans, men du får inte glömma att dem är larmande hundar)

Hundraser som skäller mindre

Sedan finns det hundraser som är kända för att skälla mindre. Många av jätteraserna – till exempel Grand danois och Newfoundlandshund – är i allmänhet mindre högljudda.

Det finns också många mindre hundar, inklusive den franska bulldogen, Cavalier King Charles Spaniel och Shiba Inu, som har rykte för att vara mindre skälliga. Och så finns det Basenji, som inte kan skälla, men kan göra ett antal andra alarmerande och höga ljud. I stället för att skälla, kan dessa hundar skrika, morra, till och med joddla på ett speciellt sätt.

Oavsett om du letar efter en lugn hund för att bo i radhus eller lägenhet, eller en vaktande hund för att avvärja överträdare från din gård, är det bra att börja med att veta vilka raser som skäller mindre. Med detta sagt är det också viktigt att komma ihåg att trots hundraser är varje hund en individ.

Du kan hitta en stor Grand danois som skäller så grannarna klagar, eller en Sheltie som inte skulle göra ett ljud ifrån sig även om din gårds säkerhet berodde på det. Om en skällande egenskap, eller brist på detta, är viktigt för dig, se till att du ser bortom enkla rasstereotyper till faktiskt beteende när du väljer din nästa familjemedlem.

Var proaktiv med när du arbetar med skällande hundar

Okontrollerat skällande kan vara frustrerande för medmänniskor. Jag vet detta alltför väl med två skällande raser i mitt hem. Våra hundar har emellertid viktiga och intressanta saker att säga. Speciell är den gången jag var distraherad av att skriva en artikel och våra hundar började skälla extremt mycket i bakgården. Jag kollar alltid vad dem har att säga innan jag ber dem att sluta. Nej, huset brann inte, men jag hittade två av grannens får som hade rymt.

Du vill kunna ha viss kontroll över din hunds skällande, men glöm inte värdet av hens högljudda kommunikation – hen kan försöka berätta något viktigt för dig. Om du ignorerar din hund kan hen kämpa med en grävling på gården, en inbrottstjuv kan komma iväg med alla cyklar och verktyg i garaget, eller Kalle1 kan drunkna i brunnen!

1 Kalle är ett påhittat namn.

Källor:
Pat, Paul Miller, CBCC-KA, CPDT-KA
S Yin – Journal of Comparative Psychology, 2002 – psycnet.apa.org
S Yin, B McCowan – Animal behaviour, 2004 – Elsevier
Amerikanska Kennelklubben – akc.org

Kategorier: Artiklar, Hundar