Welsh springer spaniel

Är du nyfiken på hundrasen welsh springer spaniel? Vi berättar det du behöver veta innan du köper en welsh springer spaniel valp!

welsh springer spaniel

Hundrasen welsh springer spaniel avlades fram som en jakthund för att driva upp eller spåra fram vilt på fältet. De är en trogen sällskapshund och är en favorit bland kvalificerade jägare och familjer.

Welsh springer spaniels har en mycket tillgiven sida och är utmärkta familjemedlemmar.

De kan till och med anpassa sig till lägenhetslivet; de har dock hög energi och måste hålla sig aktiva för att vara tillfredsställda.

De trivs dock inte så bra med att vara ensamma hemma hela dagarna. Men ge dem den motion, träning och uppmärksamhet som de behöver, så kommer de att bli din bästa vän.

I den här artikeln berättar jag om welsh springer spaniel och deras historia, temperament, aktiveringsnivå, hälsa, pris och mycket mer!

Basfakta om Welsh Springer Spaniel

Welsh springer spaniel är en aktiv och tillgiven hundras med ett vänligt, lojalt och lekfullt men envist temperament. De väger 16 – 25 kg, har en mankhöjd på 43 – 48 cm och förväntas leva 12 – 15 år. De fungerar bra med barn de växer upp med och går allt som oftast bra ihop med andra husdjur.

Ursprungsland: EnglandSmeknamn: Welsh Springer, Welsh Spaniel
Ursprungsår: 1902Pälsstruktur: Tät, silkeslen och rak eller slät
Rasgrupp: 8 (Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar)Färger: Djup röd och vit
Kräver erfarenhet: NejFäller päls: Ja
Energinivå: MellanPälsvård: Mycket
Kräver aktivering: MellanBarnvänlig: Ja
Kräver motion: MellanNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Bra
Reserverad: Kan varaWelsh Springer Spaniel Livslängd: 12 – 15 år
Welsh Springer Spaniel Mankhöjd:
Hane: 46 – 48 cm
Hona: 43 – 46 cm
Welsh Springer Spaniel Vikt:
Hane: 18 – 25 kg
Hona: 16 – 20 kg

Welsh springer spaniel (Welsh springer eller Welshie) har fått sitt namn från det sätt på vilket den ”hoppar” (”Springer” på engelska) efter vilt för att driva upp det åt jägaren.

De har varit en favorit bland jägare i mer än 200 år. Dessa livliga, vackra hundar utmärker sig i fält och är också underbara sällskap och familjehundar.

Welsh springer spaniels är lätta att träna och vill gärna vara till lags. Som en typisk spaniel har de mycket entusiasm.

De är lite mindre utåtriktade än engelska springer spaniels och något mer självständiga.

De är snälla mot barn om de växer upp med dem eller exponeras för dem när de är unga, och de är tillgivna mot sina familjer.

Welsh springer spaniel kan vara reserverade när det gäller främlingar, och tidig socialisering är viktig för att förebygga blyghet.

De är i allmänhet bra med andra husdjur i hushållet, även små, men de kan se fåglar som byten eftersom det är vad de är avlade till att jaga.

Eftersom de är avlade för att vara jakthundar kräver welsh springer spaniel mycket mer motion än en genomsnittlig hund.

De har fantastisk uthållighet och energi och kan arbeta i timmar i alla slags väder och terräng.

Jaktinstinkten är stark, så håll dem i koppel i oinhägnade områden om du inte vill se dem ge sig av i jakten på en fågel eller kanin.

Deras entusiasm för jakt är så stor att de har en tendens att vandra bort från jaktmarken.

Det är ett måste att träna inkallning med din welsh springer spaniel redan från ung ålder.

Welsh springer spaniels atletiska färdigheter är inte begränsade till jakt. Många som har en sådan deltar i aktiviteter som lydnad, agility, flyball och spår.

Eftersom welsh springer spaniel har en så glad natur är de utmärkta sällskapshundar och familjehundar.

Deras enda mål i livet, förutom att jaga fåglar, är att vara nära sina ägare och att behaga dem på alla möjliga sätt.

Welsh Springer Spaniel Historia

Spanieler tros ha sitt ursprung i Spanien (därav namnet) för många århundraden sedan och spreds så småningom till andra delar av världen.

Welsh springer spaniel, engelsk cocker spaniel, engelsk springer spaniel och andra spaniels med brittiskt ursprung har alla en liknande tidig historia.

Till en början kallades alla spaniels Cockers eller Cocking Spaniels.

De namngavs efter den funktion de utförde, inte utifrån deras ras.

Tidiga uppfödare korsade ofta olika typer av hundar. Senare började de dela in spaniels i vattenspanieler och landspaniels.

Welsh springer spaniel-typer betraktades som landspaniels. Många tidiga skrifter nämner en Welsh Cocker som många tror var föregångaren till dagens Welsh springer spaniel.

Teckningar som skapades under renässansen föreställer en landspaniel som ser mycket lik den welsh springer spaniel vi har idag.

Welsh springer spaniel blev en av adelns favoritjakthundar under 1700-talet, men på 1800-talet ersattes de av engelsk springer spaniel och andra spaniels.

Så småningom fick rasen nytt liv under den viktorianska tiden i England. Vid tidiga hundutställningar på 1800-talet tävlade Welsh springer spanieln i samma klass som engelsk springer spaniel, med den enda skillnaden var färgen.

Welsh springer spaniel erkändes av Storbritanniens Kennelklubb som en separat ras från den engelska springer spaniel 1902.

Ursprungligen kallades rasen Welsh Spaniel eller Welsh Cocker.

När den utsågs till en separat ras kallade Kennel Gazette den för Welsh Springer, vilket vissa anser kan ha orsakat viss förvirring med engelsk springer Spaniel.

Rasens purister betonar att welsh springer spaniel inte har något närmare samband med dagens engelsk springer spaniel än någon annan spanielvariant och att de faktiskt är en egen separat ras.

Flera av de adelsmän som var i södra Wales avlade Welsh Springers i flera år.

En anmärkningsvärd uppfödare i början av 1900-talet var A.T. Williams från Ynys-y-Gerwn, Neath.

Han var passionerad av rasens arbetsförmåga och arbetade för att bevara dess karaktär och typ.

Hans farfar hade också haft Welsh Springers i slutet av 1800-talet. Williams’ hade en hund som hette Corrin, som föddes 1893.

Corrin var den första Welsh springer spaniel som blev fotograferad och var en viktig avelshund för rasen samt en framgångsrik utställnings- och arbetshund.

Welsh springer spaniel kom till Sverige på 60-talet och har sedan dess etablerats stort i vårt avlånga land.

2009 registrerades cirka 350 welsh springer spaniels i Sverige och sedan dess har 300 – 400 welsh springers registrerats per år.

I sammanställningen från Jordbruksverket 2021 fanns det 3932 registrerade welsh springer spaniels i Sverige.

Welsh Springer Spaniel Temperament

Welsh springer spaniels är allsidig, livlig, och glad. De är lätta att träna och vill gärna vara till lags.

Som en typisk spaniel har de mycket entusiasm och kan ibland vara impulsiva och envisa. De älskar även att stå i centrum av uppmärksamhet.

De är lite mindre utåtriktade än engelsk springer spaniels och något mer självständiga.

Welsh springer spaniel kan vara reserverade när det gäller främlingar, och tidig socialisering, det vill säga exponering för många olika människor, sevärdheter, ljud och upplevelser, är viktig för att förebygga blyghet.

De är ofta alarmerande och skäller därför för att låta dig veta när människor närmar sig hemmet.

Welsh Springer Spaniel Aktivering

Welsh springer spaniel kan vistas mycket utomhus, med deras tillräckliga skydd mot värme och kyla, men de är så underbara familjemedlemmar som gärna är inomhus med dig när du är inne.

Welsh springer spaniels är ganska aktiva inomhus och kan leva behagligt i lägenheter i stadsmiljö (med rätt motion, förstås) eller på landet.

De trivs bäst med minst en medelstor gård som de kan springa på.

Oavsett var de bor är welsh springer spaniel energiska hundar som behöver mycket motion för att inte bli överviktiga, uttråkade och lata.

Håll träningspassen korta och positiva. Det passar bättre för deras personlighet och koncentrationsförmåga än tråkiga repetitioner.

Däremot vill welsh spaniels ha långa promenader och mycket mental aktivering genom positiv förstärkning.

Den mentala aktiveringen i form av t.ex. vardagslydnad eller en hundsport bör inte hållas i för långa pass, utan snarare flera kortare pass.

Träna dem med förståelse och tålamod så kommer du att bli väl belönad.

Welsh Springer Spaniel Hälsa

Welsh springer spaniel är i allmänhet friska, däremot är sjukdomar sällsynta för den här rasen.

Alla welsh springer spaniels kommer inte att få någon eller några av dessa sjukdomar, men det är viktigt att vara medveten om dem om du överväger denna ras.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Welsh Springer Spaniel:

  • Ögonsjukdomar
  • Höftledsdysplasi

Om du ska köpa en valp bör du hitta en lämplig uppfödare som kan visa dig intyg om hälsokontroller för båda valpens föräldrar.

Besiktningar bevisar att en hund har testats för och blivit fri från en viss sjukdom.

Welsh Springer Spaniel Skötsel

Welsh springer spaniels har en naturligt rak, slät, mjuk päls som aldrig är sträv eller vågig.

Den är tillräckligt tät för att fungera som skydd mot vått, kallt väder och grov terräng.

De har en viss måttlig utväxt av päls bak på frambenen, bakbenen ovanför hälarna, bröstet och magen. Öronen och svansen har också lätt längre utväxt.

Pälsen har en mörk, fyllig röd och vit färg. Det vita området kan vara fläckigt med röd täckning.

Welsh springer spaniel är ganska lätt att sköta om. Borsta dem regelbundet för att hålla dem i bästa skick och för att förhindra mattor, vilket är särskilt vanligt när de fäller.

Eftersom deras öron hänger nedåt måste du kontrollera din welsh springer spaniels öron och rengöra dem minst en gång i veckan för att förhindra öroninfektioner.

Duscha dem endast när det är nödvändigt.

Klorna måste klippas regelbundet, förslagsvis lite varje vecka, för att förhindra att hunden får ont när den tassar runt.

Welsh Springer Spaniel Barn & Djur

Welsh springer spanielhundar är snälla mot barn om de växer upp med dem eller om de exponeras mycket för dem när de är små.

Om de uppfostras tillsammans med andra djur från det att de är valpar är de i allmänhet duktiga tillsammans med andra husdjur i hushållet, även små, men de kan se fåglar som ett byte eftersom det är det de är uppfödda för att jaga.

Vanliga frågor om Welsh Springer Spaniel

Hur mycket kostar en welsh springer spaniel?

En welsh springer spaniel kostar från 15 000 kr upp till 25 000 kr beroende på avelsmål och stamtavla. Vissa uppfödare tar däremot mer betalt än angivet ovan då det är fri prissättning på hundvalpar i Sverige.

Kategorier: Hundraser, Hundar