Vätskeersättning ger man ofta till hundar som har drabbats av vätskebrist, kräkningar eller diarré och i de två sistnämnda fallen har hunden har mist vätska som innehåller både vikta salter och näringsämnen.
Vätskeersättning hjälper till att återställa hundens naturliga balans av vätska, salt och näringsämnen på ett effektivt sätt.
I den här artikeln berättar vi hur du gör egen vätskeersättning till din hund, vad symtomen för vätskebrist är och när du ska kontakta veterinär.
Recept på vätskeersättning till hundar
För att göra egen vätskeersättning till din hund behöver du följande ingredienser:
- 1 liter vatten
- 1 msk honung eller druvsocker
- 1 tsk salt
Vätskeersättning till hund gör du enkelt med tre ingredienser som de flesta hushåll redan har hemma i skafferiet.
Så gör du egen vätskeersättning till din hund:
-
Blanda ingredienserna i en kastrull
Måtta upp en liter vatten och häll över det i en kastrull, tillsätt sedan en matsked honung eller druvsocker följt av en tesked salt.
-
Värm kastrullen tills ingredienserna har lösts upp
För att ingredienserna ska lösas upp behöver du värma vätskeersättningen, du behöver dock inte koka det så tag av kastrullen från spishällen så fort ingredienserna är upplösta.
-
Låt vätskeersättningen svalna
Låt hundens vätskeersättning svalna i kastrullen eller häll över det till en behållare och placera i kylen för snabbare nedkylning vid omedelbara behov.
-
Ge 1 tsk – 1 msk vätskeersättning (liten – stor hund) 2 – 3 ggr i timmen
Vätskeersättning ska aldrig ges i för stora mängder och ska doseras lite men ofta.
För små hundar räcker det med 1 tsk vätskeersättning, medan stora hundar kan få 1 msk vätskeersättning, två till tre gånger i timmen.
Hur uppstår vätskebrist hos hundar?
Som nämnt ovan uppstår vätskebrist hos hundar när den vätska som avlägsnas från kroppen är mycket större än den mängd vätska som hunden får i sig.
Denna uteslutning kan ske på ett mer uppenbart sätt i form av urinering, avföring och till och med genom saliv i kombination med att hunden inte dricker vatten.
Även genom kräkningar och diarré mister hunden väldigt mycket vätska som innehåller näringsämnen och salter som hunden behöver för att må bra.
Utöver det har du säkert hört att hundar inte svettas som oss människor vilket är helt korrekt, dem svettas inte som oss människor – däremot svettas dem genom tassarna och även där kan dem mista vätska under varma dagar.
Symtom på vätskebrist hos hundar
Nu när du vet lite mer om hur hunden kan drabbas av vätskebrist ska vi kika närmare på symtom som kännetecknar vätskebrist hos hundar.
Vätskebrist är långt ifrån en trivial fråga, utan kan vara en akut nödsituation.
I allvarliga fall är det en fara för djurets liv. För att hantera detta tillstånd på rätt sätt och så snart som möjligt är det viktigt att hundägare lär sig att känna igen situationer där uttorkning kan förekomma.
Vi måste också känna till de symtom som tyder på att hunden är uttorkad.
Typiska symtom på vätskebrist hos hundar är:
- Torrt tandkött/bleka slemhinnor
- Tjock saliv
- Torr tunga
- Mörkare urin
- Sjunkna ögon (i allvarligare fall)
- Slöhet och/eller aptitlöshet
Vätskebrist hos hundar kan vara dödligt
Vätskebrist leder till en elektrolytförlust (även kallade salter). Elektrolyter är elektriskt laddade mineraler som finns i blod och andra vätskor och spelar en viktig roll i kroppen, till exempel reglerar de vårt pH-värde och många andra kemiska reaktioner som sker i kroppen.
För lite elektrolyter kan leda till en förändrad pH-balans samt en förändring av flera kemiska reaktioner i hundens kropp.
Med tanke på att de kemiska reaktionerna är avgörande för fysiologin kan brist på elektrolyter leda till ett allvarligt tillstånd som innebär obalans i kroppen, vilket kan vara dödligt.
Då ska du kontakta veterinär
Det är inte alltid möjligt att få din hund att må bra genom att ge den vätskeersättning, trots att symtomen tyder på vätskebrist.
Veterinär ska omedelbart kontaktas vid:
- Försämrat allmäntillstånd
- Kräkningar efter foder/vattenintag
- Blodig eller mörka kräkningar/avföring
- Återkommande kräkningar/diarré
Vanliga frågor om vätskeersättning hund
Hur får man i en hund vätska?
Ett hett tips som ofta inte pratas om är att man kan blanda lite blodpulver i hundens vatten för att få den att dricka det, då blodpulver smakar väldigt gott och ofta är oemotståndligt för hundar. Ett annat alternativ är att tillsätta vatten i hundens mat och låta det suga åt sig i ca. 15 minuter.
Hur ser man att en hund har vätskebrist?
Man kan se att en hund drabbats av vätskebrist genom att klämma på ett skinnväck på hundens huvud. Om det inte slätar ut sig inom ett par sekunder lider hunden troligtvis av vätskebrist då hyn har förlorat sin elasticitet.
Varför dricker inte min hund vatten?
För hundar som äter men inte dricker vatten är hundfodret avgörande då ett våtfoder kan vara ett utmärkt alternativ till att bidra att din hund får i sig mer vätska om dagen.
Slutsats
För att hydrera hunden krävs inte bara att den dricker vatten, utan även att den får tillbaka de viktiga elektrolyter som den har saknat.
Du kan köpa vätskeersättning på djuraffärer och apotek, eller göra en egen vätskeersättning själv enligt vårat recept ovan.
Svenska DjurApotekets Vätskeersättning är en populär vätskeersättning som bör finnas i alla hem som har hund.
Om du inte har en färdigblandad vätskeersättning ger vår steg-för-steg-guide ovan ett motsvarande vätskeersättnings-recept för hundar som du kan göra hemma.
Tänk också på att Svenska DjurApotekets Vätskeersättning har en begränsad hållbarhetstid, särskilt när förpackningen väl har öppnats.
Om du är osäker på din hunds hälsa ska du omedelbart kontakta en veterinär som kan undersöka din hund.