6 Hundraser som vill sova nära (& varför dem gör det)

6 Hundraser Som Vill Sova Nära (& Varför Dom Gör Det)

Det är allmän kunskap att hundar är flockdjur och har flockmentalitet. Därför sover hundar nära för skydd, närhet och värme – att sova vid din sida visar också deras lojalitet, förtroende och villighet att skydda dig.

Dessa beteenden är för hundar inget konstigt och det är viktigt att vi människor tar hänsyn till att ligger i deras natur. Hundar är faktiskt flockdjur och vill sova nära sin trygghet precis som att vi människor ofta sover nära våran partner.

Om du inte vill att din hund sover nära dig kan du bäddträna din hund. För att din hund ens ska överväga att sova i sin egna säng så är det viktigt att du har en riktigt bra och skön hundbädd. Förstärk den positiva känslan till hundbädden med riktigt gott hundgodis, du kan också prova spraya Adaptil på hundens bädd.

Vilka hundraser mer benägna att ligga nära?

Medan vi är på ämnet om hundar och dess besatthet av bekräftelse och trygghet började vi undra, finns det raser som är mer besatta av närhet?

En snabb sökning på internet visade flertalet artiklar och listor inom det här ämnet, och det verkar som att vissa raser är mer bekräftelsefulla.

Det här är inte vetenskapligt, men efter lite sökningar har vi fått fram en lista på 6 hundraser som tenderar att vilja vara lite närmare sina ägare än andra hundar – enligt andra hundägare.

  1. Golden Retriever
  2. Collie
  3. Engelsk Bulldogg
  4. Labrador Retriever
  5. Cavalier King Charles Spaniel
  6. Bichon Frisé

Om du äger en av raserna ovan, kontakta gärna oss och berätta om din hunds vanor och varför du tycker att Din hund är speciell.

Men finns det något mer bakom detta beteende?

Det är en överlevnadsinstinkt

Till att börja med så jagade hundars förfäder inte bara tillsammans, dem sov även nära varandra för att hålla värmen och känna sig säkra.

Nyfödda valpar kramar sig tillsammans med sina syskon och mamman för värme och komfort. Det är en av instinkterna i flockmentaliteten. När valparna växer och kommer till sitt nya hem tvingas dem bilda en ny flock, med Dig och din familj. Vissa hundar kommer att trycka sig mot dig varje natt, medan andra hundar kanske föredrar att sova någon annanstans.

Nästa gång du har möjlighet att kika på en valpkull med nyfödda valpar – lägg märke till att när dem inte ammar eller kryper runt så ligger dem oftast i en ”valphög”. Valpar känner alltså av från födsel att dem ska ligga nära varandra – det är en instinkt att söka komfort och trygghet genom att vara nära deras familj.

Hunden är flockdjur med flockmentalitet

Det är kanske inte så konstigt att hundar fortsätter söka efter trygghet. Världen är en stor plats, och kan vara väldigt skrämmande för en hund. Att vara en del av flocken gör det lättare för hundar att slappna av.

När din hund sover på dig eller trycker sig mot dig (vilket är deras sätt att ”kramas”) ser den dig som en del av sin flock och trygghet.

Det är ett tecken på tillit, närhet och trygghet. Hunden känner sig säker med dig, och den vill att Du vet om det.

hund som sover tryggt med matte

Att sova vid din sida visar också deras lojalitet, förtroende och villighet att skydda dig.

Det är en del av bindningsprocessen från när du och din hund först träffade varandra. Din hund ska bli lugn i din tillvaro och behöver konstant bekräftelse att du finns där för hen.

För att förstärka din hunds bekräftelse – låt den ligga nära dig, åtminstonde ett par minuter. När du direkt puttar undan din hund för den upplevs som ”jobbig” kommer den börja ifrågasätta er relation, speciellt om det är ett vanligt förkommande.

Att få din bekräftelse, närhet och trygghet gör hundar lyckliga, det får dem att känna sig säkra och ger dem tröst.

Glöm inte bort, ur din hunds perspektiv är du inte bara en vanlig människa. Du är en konstig tvåbent figur som är en del av flocken och familjen – och din hund avgudar dig.

Att uppmuntra beteendet

Vi kan nog enas om att vi sällan behöver uppmuntra hunden till att sova med oss, den kommer oftast självmant – medans andra hundar inte vill sova med oss, och det är okej!

hund som vill sova ensam i soffan med sin leksak

Borde min hund få sova i sängen trots att jag köpt en dyr hundbädd? Om din hund insisterar på att sova i sängen kan det vara värt att kompensera några gruskorn eller hundhår i sängen för att ge din bekräftelse som din hund söker.

Såklart finns det hundar som absolut inte vill sova nära husse eller matte, det betyder dock inte att din hund inte älskar dig eller inte ser dig som en i flocken – det är troligtvis för att de är överhettade eller inte ligger bekvämt. Din säng kanske är för mjuk och inte ger tillräckligt med stöd, eller för hård och varm – oavsett är det inte personligt mot Dig.

Om det är viktigt för dig att sova bredvid din pälskompis, ta reda på varför de inte vill sova i din säng. Kanske är de för små för att hoppa bekvämt upp på din säng. Kanske är det för mjukt (eller inte tillräckligt mjukt). Det kan också vara så att hunden har lärt sig att inte ligga i sängen och nu tror den att det är en förbjuden zon.

Om du har en mindre hund och en säng som är för hög, överväga att skaffa sängstege. (Ja, de är en riktig sak!) Det kan vara så att oavsett hur mycket uppmuntran du ger, så vill din hund fortfarande inte sova i sängen med dig.

Ett sätt att uppmuntra din hund till att sova i din säng är att låta dem sova i sovrummet om de inte redan gör det. Låt dem med tiden bli med bekväma – prova locka dem till sängen med en god godis eller två.

Nyckeln är att skapa en positiv koppling till sängen. Du kan också göra detta genom att utfodra kvällsmaten bredvid din säng eller placera några av deras favoritleksaker på sängen. Det är dock förmodligen inte en bra idé att leka med din hund i sängen strax före du ska sova.

hund som tryggt sover i sängen

Kom ihåg att din hund har gränser och behöver sitt personliga utrymme precis som du. Så om du har provat allt, fortsätt inte att trycka på din hund som kan bli obekväm.

Hur får jag min hund att inte ligga i sängen?

Det kan vara tvärt om också, du kanske vill få bort detta beteende. Kanske tar din hund för mycket utrymme i sängen, eller skäller när den drömmer så du inte får någon ro till att sova.

Oavsett orsaken, se till att du är konsekvent när du tränar din hund att inte sova i din säng. Börja med att inte låta dem ligga i sängen en natt och vägra dem nästa gång också.

Att se till att din hund har en egen bekväm hundbädd kan hjälpa dig på vägen, prova att ge din hund en godis varje gång den lägger sig i den – tills din hund lär sig att den ska ligga där av sig själv. Se min artikel om hur du bäddtränar din hund!

hund som sover i sin hundbädd

En hund kan ändra sina sovpreferenser

Om din hund brukade sova i din säng och plötsligt slutar med det betyder det inte nödvändigtvis att något är fel. Var dock uppmärksam på din hunds kroppsspråk och beteenden. Om du märker av tecken som fysisk smärta eller obehag, eller aptitlöshet, kan det vara en bra idé att kontakta din veterinär.

Men om allt verkar bra med din hund kan det helt enkelt betyda att deras preferenser har förändrats. Eller så fick de en nys av intressant doft och ville kolla in det. Kanske är de inte okej med katterna som sover på sängen. Det finns många orsaker som kan bidra till att din hund inte vill sova där.

hund som bytt till att sova på soffan

Bara för att de inte sover i sängen med dig betyder det inte att de inte älskar dig villkorslöst. Precis som att du ibland kan vilja fly från sängen när du har en snarkande partner betyder det inte att du inte älskar dem!

Om din hund inte är en som hoppar upp på sängen och gosar med dig hela natten, oroa dig inte. Det är troligtvis för att de är överhettade eller vill ha möjlighet att komma undan en stund.

Vanliga frågor

Min valp vill inte gosa, varför?

Många valpköpare upplever att deras valpar hellre gosar med andra människor. Ett kortfattat svar kan vara att det är så enkelt som att hon är tillräckligt trygg med dig – så hon behöver inte din konstanta bekräftelse.

Slutsats

En hunds sovpreferenser är mycket individuella och kan förändras över tiden på grund av en mängd olika faktorer. Medan det finns några beprövade sätt att uppmuntra din hund att sova i sängen med dig, kom ihåg att respektera deras gränser framför allt annat.

Kategorier: Artiklar, Hundar