10 Vanliga rädslor och fobier hos hundar

Här är dom 10 vanligaste rädslorna och fobierna hundar lider av, och hur du kan jobba med dom.

Vanliga rädslor och fobier hos hundar

Många hundar är rädda och har fobier. Fobierna kan framstå av olika orsaker, till exempel bristande socialisering eller miljöträning i tidig ålder eller en negativ tidigare erfarenhet. Tecken på rädsla hos hundar är att dem kryper ihop, darrar, dreglar, skäller, har ett destruktivt beteende och i vissa fall är dem även aggressiva.

Har du en rädd hund? Har du fastställt varför? Nedan berättar jag mer om några av de vanligaste rädslorna och fobierna hos hundar så att du kan hjälpa din hund övervinna rädslan eller fobin.

1. Rädd för åska

Vanliga rädslor och fobier hos hundar

Brontofobi, rädsla för åska, är väldigt vanligt hos hundar. Hur allvarlig denna rädsla är varierar från hund till hund. En del hundar har kanske bara en mild rädsla för åska. I det här fallet kan hunden darra lätt eller så kan du märka att öronen är tillbakadragna, ögonen är stora eller att svansen är instoppad under ett åskväder.

Andra hundar kan ha en svårare fobi som leder till att dem gömmer sig, blir destruktiva eller till och med förlorar kontrollen över sina avföringsorgan eller urinblåsa.

Hundar med brontofobi kan vara rädda för andra höga ljud också. Många hundar har en allmän bullerfobi. Dem kan bli rädda när dem hör åska, fyrverkerier, hög musik, lastbilar som kör på vägen och så vidare.

2. Rädd för fyrverkerier

Vanliga rädslor och fobier hos hundar

En annan vanlig fobi hos hundar är rädslan för fyrverkerier. Precis som vid rädsla för åskväder får fyrverkeriernas höga och oförutsägbara ljud och ljus många hundar att darra av rädsla. Den här rädslan kan till och med få en hund att springa iväg hemifrån.

Om man långsamt vänjer vissa hundar vid ljudet av fyrverkerier kan man eliminera fobin för vissa hundar. I andra fall kan du behöva använda justera hundens miljö under nyår. Hundar med svår fyrverkerifobi kan behöva medicineras med lugnande medel.

Läs mer: Stressad hund? (8 Symtom & hur du minskar stress)

3. Separationsångest

Vanliga rädslor och fobier hos hundar

Rädslan för att bli lämnad ensam hemma kallas separationsångest. Hundar som lider av separationsångest tenderar att ha ett destruktivt beteende så snart deras ägare lämnar huset. Andra symtom är att hunden skäller mycket och att den gör sig illa när den lämnas ensam.

Om hundägaren förändrar sitt beteende kan det bidra till att hunden dämpar sin rädsla. Helt enkelt att långsamt vänja hunden vid att lämnas ensam hemma lär hunden att vara lugn i sin ensamhet.

Läs mer: Så ensamtränar du hunden snabbt (7 Enkla steg)

4. Rädd för veterinären

Vanliga rädslor och fobier hos hundar

Det är inte ovanligt att hundar är rädda för att gå till veterinären. Hundens första kontakt med veterinären innebär vanligtvis att den känner konstiga dofter, hanteras på nya sätt, hålls fast och vaccineras. Det är inte konstigt att hundar lätt kan bli rädda för att åka till veterinären.

Om det inte finns några andra rädslor inblandade kan man hantera rädslan för veterinären helt enkelt genom att ta med hunden till veterinären på ett par sociala besök som inte innebär någon undersökning. Erbjud mycket beröm och godis när din hund är lugn.

5. Åka bil

Vanliga rädslor och fobier hos hundar

Många hundar är rädda för att åka bil. Rädslan beror ofta på att hunden inte har exponerats för bilturer i ett tidigt skede. Den kan också utvecklas till följd av negativa associationer av att åka bil, t.ex. att bli åksjuk eller bara åka bil för ett besök hos veterinären.

Det är möjligt att träna bort din hunds rädsla för bilturer genom att med godis och beröm långsamt locka in hunden i bilen och sedan arbeta sig fram till att åka korta turer med mycket positiv förstärkning. Var noga med att resmålet är en trevlig plats för hunden, till exempel till hundgården eller en skogspromenad, se också till att det inte ligger för långt borta.

6. Gå upp och ned för trappor

Vanliga rädslor och fobier hos hundar

Det kan hända att en hundägare inte inser att hunden är rädd för att gå upp och ner för trappor förrän hunden bromsar upp när den närmar sig en trappa. Denna rädsla beror nästan alltid på en brist av tidig socialisering och miljöträning. En hund som inte utsätts för trappor som liten valp kan utveckla en rädsla för att gå upp och ner för dem när den senare i livet träffar på en trappa. Vissa hundar kan träna bort denna rädsla om du gör det till en lek att gå upp och ner för trappor. Andra hundar kan behöva lära sig att ta sig fram i trappor, bokstavligt talat, steg för steg. Detta tar tid och kräver mycket positiv förstärkning.

Äldre hundar kan bli ovilliga att använda trappor om dem har höft- eller knäproblem, eller andra möjliga rörelseproblem, så se till att utesluta medicinska orsaker för detta beteende. Om en hund tidigare har råkat ut för ett svårt fall i en trappa kan detta också vara en orsak till rädslan.

7. Rädd för män

Vanliga rädslor och fobier hos hundar

Det kan kanske förvånar många att höra att det är ganska vanligt att hundar är rädda för män. I vissa fall kan rädslan bero på att de har blivit misshandlade av en man. Det är dock vanligare att det beror på bristande socialisering. Hundar som inte har tillbringat mycket tid med män kan vara rädda för deras djupare röster, större kroppsbyggnad och till och med ansiktshår.

Hundar som är rädda för män bör långsamt exponeras för män på ett icke hotfullt sätt med mycket positiv förstärkning. Tänk på att en rädd hund kan morra, nafsa eller bita någon till följd av sin rädsla. Exponera försiktigt din hund för män på avstånd. Se till att männen vet att dem inte får ta ögonkontakt eller försöka närma sig din hund. Det kan ta tid för din hund att komma över denna fobi.

8. Rädd för främlingar

Vanliga rädslor och fobier hos hundar

Att vara rädd för främlingar liknar rädslan för män, men i det här fallet kan hunden vara rädd för någon som den inte känner. Detta kan vara ett svårt problem att komma till rätta med eftersom det är omöjligt att lära hunden att acceptera alla möjliga nya personer. Det är viktigt att låta din hund närma sig nya människor på egen hand. Att tvinga en rädd hund att hälsa på en främling kan leda till att hunden blir aggressiv.

9. Rädd för barn

Vanliga rädslor och fobier hos hundar

Hundar är rädda för barn av flera skäl. Den vanligaste orsaken är att hunden inte har varit i kontakt med barn när den var valp. Många skaffar en hund innan de blir föräldrar. Om du inte tar in en valp i ett hushåll med barn får hunden kanske inte möjlighet att socialisera sig med barn. Gör ditt bästa för att exponera din hund för barn i alla åldrar redan från att du får hem din valp.

Hundar som är rädda för barn kan ha haft negativa erfarenheter av barn. Även om barnets avsikt är god så kan en hund tolka närmanden som ett hot. Vissa hundar kanske inte förstår ett barns ljud, okoordinerade rörelser eller deras lilla storlek. De hundägare som har en hund som är rädd för barn bör vända sig till en hundtränare eller beteendevetare för att arbeta bort rädslan.

10. Rädd för specifika objekt

Vanliga rädslor och fobier hos hundar

Vissa hundar är rädda för ett särskilda objekt: en dammsugare, juldekorationer, en barnleksak, byggutrustning med mera. Ofta är den här typen av rädsla ingen större fara, eftersom många av föremålen helt enkelt kan flyttas utom synhåll från hunden. I vissa fall kan det dock vara problematiskt. Till exempel om din hund vägrar att gå förbi en staty som står utanför ditt hyreshus eller om hunden förvandlas till en darrande och ångestfylld hund varje gång du måste dammsuga. I det här fallet kan du behöva introducera din hund långsamt till olika föremål som den är rädd för på ett positivt och glatt sätt.

Har du en hund som är rädd för något? Kommentera gärna nedan!

Kategorier: Artiklar, Hundar