10 Vanliga ljud hundar gör (och vad det betyder)

10 Vanliga ljud hundar gör och dess betydelse

10 Vanliga Ljud Hundar Gör (Och Vad Det Betyder)

Du som hundägare vet nog att hundar har ett eget språk. Oavsett om de skäller, morrar, gnäller eller tjuter så försöker dem berätta något för dig – och det lönar sig att ta åt sig av information om vad dessa ljud kan betyda.

Medan dessa ljud ofta är ofarliga kan sådana vokaliseringar vara ett tecken på problem. Här tittar vi på 10 vanliga ljud som hundar gör och exakt vad det betyder.

1. Skall är hundens främsta sätt att kommunicera – med många budskap.

Vanligt hundljud

Skällande är en hunds främsta kommunikationsmedel, så det borde inte bli någon överraskning att skälla betyder olika saker, vilket du kan läsa mer om här.

Din hund kan skälla för att varna för fara, kräva uppmärksamhet eller godis, för att uttrycka frustration, för att uttrycka ångest eller rädsla eller för att hälsa på dig när du kommer hem. Ibland skäller hundar medan de leker; ibland är de helt enkelt uttråkade.

2. Morrande är inte nödvändigtvis aggressivt.

wactel/älghund som morrar men inte menar något illa

Du kanske tror att en morrande hund är aggressiv, men så är det inte alltid. Ofta kan det bero på att de är rädda, enligt Pet MD. Antingen gillar de inte vad som kommer att hända (t.ex. att klorna ska klippas), de inte vet som kommer att hända (t.ex. en främling kommer in i hemmet), de skyddar sina resurser (t.ex. mat och leksaker), eller att de har ont.

Tänk på att morrande också kan betyda att din hund har kul, som när den leker med andra hundar eller tuggar ett hundben.

3. Gnällande och gråtande kan tyda på känslomässig eller fysisk smärta.

hund som gnäller för uppmärksamhet

Hundar gnäller för att de behöver något eller är stressade. Gnällande eller gråtande hundar kan också betyda flera olika saker, enligt Amerikanske Kennelklubben.

Din valp kan tjuta för att hen behöver eller vill ha något, som mat eller uppmärksamhet. Hundar som är stressade, rädda eller känner av smärta kommer ofta att gnälla också.

Här är en möjlighet du kanske inte har övervägt: Din hund kan gnälla för att be om ursäkt till dig efter att ha blivit utskälld.

4. Hundar grymtar vanligtvis när de är nöjda – men så är det inte alltid.

doodle som grymtar och är glad efter träning

Precis som människor gnäller hundar då och då och gör låga grymtande ljud från halsen som vanligtvis indikerar lycka, enligt Cuteness.

När din hund till exempel sätter sig i sängen och grymtar, uttrycker den lättnad, glädje, tillfredsställelse eller lugn. Framförallt valpar brukar göra ljudet ifrån sig, vanligtvis medan dem äter, tar en tupplur, gosar eller bara är sig själv.

Grymtande kan också vara en ofrivillig handling, som när din hund sover, eller en anledning till att oroa sig om dess hälsa. När en valp pratar för mycket kan det indikera på smärta, obehag eller sjukdom, och måste tas till veterinären för undersökning snarast.

5. Hundar gör ibland konstiga nysljud som kallas omvända nysningar.

hund som nyser

Detta kan vara alarmerande men det är vanligtvis bara en kortvarig episod.
Gör din hund någonsin ett konstigt ljud som är som en kombination av kvällning, tutning, fnysning och hicka allt i ett? Det är känt som en omvänd nysning, enligt The Bark. Och även om det kan vara alarmerande är det vanligtvis inget allvarligt.

Dessa kortvarade episoder orsakas vanligtvis av spasmer utlöst av irritation i hundens hals och mjuka gom.

Andra orsaker kan vara:

  • Kvalster
  • När hunden äter eller dricker
  • Drar i kopplet
  • Något som är spännande
  • Ett främmande föremål i halsen
  • Virus infektion
  • Allergier och smutsig miljö

Om din hund nyser regelbundet, gör en undersökning hos din veterinär.

6. Nysningar kan tyda på allvarliga hälsoproblem – när det blir kroniskt.

Att nysa då och då är inte en stor sak, men det kan vara en anledning till att börja oroa sig om din hund inte slutar, enligt Dogster. Orsaker till nysningar inkluderar irriterande ämnen i luften, som rök eller smuts. Noskvalster, som kan överväldiga immunsystemet; en sinusinfektion, vilket kan vara ett tecken på hundinfluensa; bihåleinflammation och rinit, när slemhinnorna eller bihålan är inflammerad; och tumörer, som karcinom och sarkom. Om din hund repetitivt nyser, ta den till veterinären för undersökning.

7. Hosta hos hundar är oftast ofarligt, men det kan bli ett problem.

hund med allvarlig hosta

Om din hund hostar då och då är det helt normalt, enligt WebMD. Men om blir långvarig kan det vara ett allvarligt problem, såsom kennelhosta, sjukdom, hjärtsjukdom, svampinfektion, hjärtmaskar, lungproblem eller hjärtsvikt.

Tror du att din hund kan lida av något ovanstående bör du åka boka en undersökning direkt hos din veterinär.

8. Ylande beteendet härstammar från deras förfäder.

labrador som ylar

Gillar din hund att tjuta mot himmelen? En hund som ylar kan mena ett antal saker. Vargar och vilda hundar ylar för att berätta för andra flockmedlemmar var de är, enligt Dogster.

Så din tama valp kan yla för att locka dig till hen. Din hund kan också låta andra hundar veta att detta är hens territorium och de bör hålla sig borta.

Andra hundar kan yla för att uttrycka ångest, svara på ett oljud (t.ex. en brandbilssiren), varna sin ägare om en upptäckt eller en skada, eller helt enkelt för att få uppmärksamhet.

Vargen - som hundar härstammar ifrån
Hundens förfäder – vargen

9. Hundar gör ljud i sömnen eftersom dem också drömmer.

hund som rör sig när den drömmer

När din hund skäller, gnäller eller morrar i sömnen drömmer den troligtvis, läs mer om det här. Studier visar på att hundhjärnor går igenom liknande stadier av elektrisk aktivitet när de sover som mänskliga hjärnor, så de är helt kapabla att drömma som vi gör. Läten, muskelryckningar och snabba ögonrörelser är indikationer på att din valp befinner sig i REM-stadiet av sömnen – där drömmar uppstår.

10. Snarkning är generellt ofarligt – men kan vara ett tecken på något annat.

fransk bulldogg som ofta snarkar

Det kan vara sött när din hund snarkar medan hen vilar, det kan vara irriterande om snarkningen är för hög och frekvent.

Vissa raser med korta nosar har större anlag för att snarka, inklusive Mops, Engelsk Bulldogg och Shih Tzus. Men även om snarkning är naturligt för din hund, håll fortfarande koll på potentiella problem.

Din hund kan också snarka på grund av något så enkelt som hur den är placerad eller en allergisk reaktion mot damm eller rök. Mer allvarliga orsaker är sömnapné, övervikt, brist på sköldkörtelhormon eller en mjölktand som lossnat och blockerar passagen till bihålorna.

Kategorier: Artiklar, Hundar