Blandraser Hund – 5 Vanliga Blandrashundar

Här är 5 av dom vanligaste blandrashundarna i Sverige med både bilder och fakta!

Vanliga Blandrashundar

Blandras är den mest ägda hunden i Sverige. I Sverige finns det 363 hundraser som är erkända av Svenska Kennelklubben och utöver det finns det en hel del olika kombinationer av hundraser som inte är erkända av SKK. Vissa av dessa vanliga blandraser kan komma att bli en egen hundras med den växande populariteten, medans många aldrig kommer bli det och fortsätta vara så kallat tjuvparningar.

Nedan följer 5 av dom vanligaste blandraserna i Sverige!

American Bully

Vanliga Blandrashundar: American Bully

Det här är en kraftig blandras som kommer hela vägen från USA och har blivit allt mer populär de senaste åren. Den här hunden är framavlad för att likna en american pitbull terrier men med en stabilare mentalitet och mindre aggressivitet. Dom behöver mycket fysisk motion men inte alls lika mycket mental aktivering.

Dom är energifulla och kan verka skarpa med sitt mäktiga skällande, dom behöver en ägare som kan hantera en stark hund och som är villig att träna med positiv förstärkning. Dom kan vara något envisa och behöver någon som lär dom hur dom ska hantera olika situationer.

American Bully är en erkänd hundras i hemlandet USA men inte av Svenska Kennelklubben.

Läs mer: American Bully (Rasbeskrivning, personlighet & hälsa)


Cavapoo

Vanliga Blandrashundar: Cavapoo

Även Cavapoo är en relativt ny blandras hund som först avlades fram på 1990-talet. Dom är intelligenta, vänliga och sociala hundar som passar i stort sett alla familjer. Cavapoos finns i tre olika storlekar: toy, dvärg och standard. Dom har en vänlig personlighet och passar fantastiskt som en lite aktivare sällskapshund.

Dom fäller inte särskilt mycket päls, men det kan vara väldigt individuellt. Deras päls är inte lika lättskött som en ”vanlig” hund. Eftersom dom flesta Cavapoos inte fäller päls så måste dom klippas och trimmas flera gånger om året – detta är viktigt då det kan bildas tovor i pälsen som kan vara väldigt smärtsamma.

Läs mer: Cavapoo (Rasbeskrivning, personlighet & hälsa)


Cockerpoo

Vanliga Blandrashundar: Cockerpoo

Cockerpoo är en blandrashund som också kommer från USA, däremot lite tidigare – redan på 1950-talet. Blandrasen kommer från att man har blandat Pudel med Amerikansk- eller Engelsk Cocker Spaniel och kallas även för Cockapoo eller Spoodle.

Den här söta lilla blandrashunden är glad, social och tillgiven som är avlad till att vara en lugn och stabil sällskapshund. Det finns ingenting dom gillar mer än att vara med sin husse eller matte – så det är viktigt att du lägger mycket tid på ensamträning om du överväger en Cockerpoo valp. Dom är lätta att träna och har ett bra temperament till träning då Pudeln är en ganska aktiv hundras.

Läs mer: Cockerpoo (Rasbeskrivning, personlighet & hälsa)


Labradoodle

Vanliga Blandrashundar: Labradoodle

Labradoodle är en krullig blandras mellan Pudel och Labrador Retriever. Dom är ursprungligen avlade till att vara allergivänliga ledarhundar i Australien men har kommit att bli en av de populäraste blandras hundar i Sverige.

Dom är precis som sina ursprungsraser väldigt sällskapliga, energifulla och positiva till träning och dom vill aktiveras mentalt och fysiskt varje dag. Dom sägs vara en allergivänlig blandras men på grund utav att dom flesta Labradoodle kullar i Sverige är första generationens Labradoodle så kan man inte garantera att hunden kommer få pudelns allergivänlighet eller labradorens fällande päls. Om man bortser från det så är det inte konstigt att det här är en så populär blandrashund.

Läs mer: Labradoodle (Rasbeskrivning, personlighet & hälsa)


Maltipoo

Vanliga Blandrashundar: Maltipoo

Även Maltipoo är framavlad för att vara en liten sällskapshund för allergiker. Det diskuteras väldigt mycket om hurvida den här blandrashunden faktiskt är allergivänlig eller inte eftersom det skiljer sig väldigt individuellt. Det är också väldigt osäkert eftersom de flesta Maltipoo valpar är första generationens Maltipoo.

Det är en intelligent liten hundras som är tillgiven och kärleksfull mot sin familj. Dom älskar att tillbringa hela dagarna tillsammans med husse eller matte och är relativt aktiva för att vara en så liten hund – vilket är ett resultat av pudelns höga energinivå.

Läs mer: Maltipoo (Rasbeskrivning, personlighet & hälsa)


Att tänka på innan du köper en blandras

Det finns två punkter som jag tycker är extra viktiga att veta när det kommer till att köpa en blandras hund.

Blandraser besiktigas sällan

Du har förmodligen hört talas om att blandrashundar är friskare och mindre benägna att bli svårt sjuka än renrasiga hundar. Det stämmer inte, och jag ska förklara varför.

Problemet med tjuvparningar, blandrasavel och statistiken som säger att blandraser är friskare än en renrasig hund är för att kontroller och besiktningar sällan görs. Många föräldradjur måste enligt SKKs riktlinjer kontrolleras för att undvika ärftliga sjukdomar och även avkommorna besiktigas i nästan alla fall. Det är också väldigt vanligt att man gör kontroller på avkommorna där man kollar t.ex. höftleder, armbågar och ögon.

Dessa kontroller görs sällan på en blandrashund och därför blir statistiken missvisande. Se till att du kollar om föräldradjuren är friska och träffa dom innan du köper en blandras valp. Du bör också se till att du får intyg på att valpen är besiktigad, vaccinerad och chippad.

Förstagenerationsparning

Det är också viktigt att komma ihåg att det inte finns några garantier för vilka gener en valp kommer få vid en förstagenerationsparning. Det vill säga om du t.ex. parar en Labrador med en Pudel så kan du inte garantera att den blir allergivänlig, eftersom den mycket väl kan få labradorens gener. För att få säkrare resultat bör en Labradoodle paras med en annan Labradoodle med önskade gener.

Betygsätt den här sidan
Författad av:

Hundtränare och hundpsykolog. Typisk hundtjej med många år av erfarenhet med hundar.