Beteendeproblem hos hundar misstolkas ofta av hundens ägare som ofta hanterar problemen på fel sätt. Du kanske är en nybliven hundägare, funderar på att skaffa en hund eller bara vill försöka lösa ett problem med din hund. Att helt förstå dem vanligaste beteendeproblemen hos hundar är det första steget mot att lösa och förebygga dem. En stabil grund med lydnadsträning kommer att hjälpa dig att förebygga eller lättare kunna kontrollera många av dessa problem.
1. Skällande
Majoriteten av alla hundar vokaliserar på ett eller annat sätt. De kan skälla, yla, gnälla och mycket mer. Alltför mycket skällande anses vara ett beteendeproblem.
Innan du kan korrigera skällandet måste du fastställa varför din hund börjar skälla. Här är några av dem vanligaste typerna av skällande:
- Reaktion mot andra hundar
- Söker uppmärksamhet
- Lek och upphetsning
- Tristess
- Varning eller alarm
- Ångest
Lär dig att kontrollera när hunden skäller okontrollerat. Överväg att lära hunden kommandon för att skälla respektive vara tyst. Var konsekvent och tålmodig. Ta itu med eventuella underliggande orsaker bakom det skällande beteendet. Med engagemang och uppmärksamhet kan man komma långt när det gäller att få en hund att sluta skälla.
2. Tuggar på saker
Att tugga och gnaga på saker är ett naturligt beteende för hundar. Det är faktiskt en viktig del av deras natur att tugga, och det är en del av deras sätt att vara skapade. Men överdrivet tuggande kan snabbt bli ett beteendeproblem om din hund förstör saker. De vanligaste orsakerna till att hundar tuggar och gnagar är:
- Nyfikenhet (gäller särskilt valpar)
- Valpen byter tänder
- Ångest eller oro
- Tristess eller överskottsenergi
Uppmuntra din hund att tugga på rätt saker genom att skaffa gott om lämpliga tuggleksaker. Håll personliga saker borta från hunden. När du inte är hemma, håll din hund instängd eller begränsad till ett område där det inte finns något att tugga på.
Om du fångar din hund med att tugga på fel sak, avled snabbt hunden med roliga ljud. Ersätt sedan det föremål som hunden tuggar på med en tuggleksak. En av dem viktigaste sakerna du kan göra är att se till att din hund får mycket mental och fyfisk aktivering så att hunden känner sig nöjd och inte behöver tugga på saker för att få stimulation.
3. Gräva
Om en hund får chansen kommer vanligtvis de flesta hundar att gräva, vilket är en instinktsfråga. En del hundraser, t.ex. terriers, är mer benägna att gräva på grund av sin bakgrund som jakthund. Generellt sett gräver de flesta hundar på grund av följande orsaker:
- Jaktinstinkt
- Ångest eller rädsla
- För att fly eller för att få komma in i ett område
- Tristess eller överskottsenergi
- Komfort (t.ex. för att bygga bo eller för att svalka sig)
- Gömma saker (t.ex. ben eller leksaker)
Det kan bli ganska frustrerande om din hund gillar att gräva upp din trädgård eller rabatt. Försök att ta reda på orsaken till att hunden gräver och arbeta sedan för att avlägsna den orsaken. Ge din hund mer motion, tillbringa mer kvalitetstid tillsammans och jobba med extra träning. Om grävande verkar oundvikligt kan du avsätta ett område där din hund fritt kan gräva, till exempel en sandlåda. Lär din hund att det är acceptabelt att endast gräva i detta område.
4. Separationsångest
Separationsångest är ett av dem vanligaste beteendeproblemen hos hundar. Vanliga beteenden för separationsångest är bland annat skällande, ylande, tuggande och utgörande av behov inomhus – samt andra former av destruktivt beteende som uppstår när hunden lämnas ensam. Alla dessa beteenden är dock inte ett resultat av separationsångest. Tecken på faktisk separationsångest är bland annat följande:
- Hunden blir orolig när ägaren förbereder sig på att gå.
- Hunden beter sig illa under de första 15-45 minuterna efter att ägaren har lämnat hunden (i hopp om att ägaren ska komma tillbaka pga. uppförandet).
- Hunden vill ständigt följa efter ägaren.
- Hunden försöker vara i närheten av ägaren så ofta som möjligt.
Det krävs dedikerad träning, beteendeförändring och ensamträning för att komma till rätta med separationsångesten. Vid extrema fall kan medicinering rekommenderas, läs mer om det här.
5. Utgör behov inomhus
Att urinera och utgöra andra behov inomhus är bland de mest frustrerande beteendena hos hundar. Det kan skada din bostad och leda till att din hund inte är välkommen i andras hem. Det är viktigast att du tar upp beteendet med din veterinär i första hand för att kunna utesluta eventuella hälsoproblem. Om ingen medicinsk orsak hittas bör du försöka ta reda på orsaken till beteendet, vilket kan bero på något av följande:
- Urinerar vid upphetsning.
- Markerar revir.
- Ångest/rädsla.
- Brist på korrekt uppfostran/rumsrenhet.
Att hunden utgör behov inomhus är oundviklig hos valpar, särskilt innan valpen är 12 veckor gammal. För äldre hundar är det en annan fråga. Många hundar behöver en omfattande beteendeförändring för att bli av med vanan när den väl är ingrodd.
6. Tiggeri
Att tigga är en dålig vana, men många hundägare uppmuntrar det faktiskt. Detta kan leda exempelvis till magproblem och övervikt. Hundar tigger för att dem älskar mat. Men bordsrester är inte bra belöning och mat är inte heller kärlek. Det är visserligen svårt att motstå den hungriga blicken, men att ge efter ”för den här gången” skapar problem i längden. När du lär din hund att det är tillåtet att tigga sänder du fel budskap.
Innan du sätter dig ner för att äta, säg åt din hund att gå och lägga sig, helst där hunden inte kommer att kunna stirra på dig. Om det behövs kan du stänga in din hund i ett annat rum. Om hunden sköter sig kan du ge den en belöning först när du och din familj har ätit färdigt.
7. Jaktinstinkt
Att en hund vill jaga saker som rör sig är helt enkelt ett naturligt beteende. Många hundar jagar andra djur, människor, cyklar och bilar. Detta kan leda till farliga och fruktansvärda konsekvenser. Trots att du kanske inte kan stoppa din hund från att försöka jaga så kan du vidta åtgärder för att förhindra att det sker.
- Håll din hund inhägnad eller kopplad vid alla tillfällen (lär mer om koppeltvång).
- Träna inkallning med din hund.
- Använd en hundvisselpipa och betinga den med inkallning.
- Var uppmärksam och håll utkik efter potentiella triggers, till exempel joggare, hundar eller cyklar.
Din största chans till framgång är att hindra att jakten blir okontrollerbar. Dedikerad träning under hela hundens liv kommer att lära den att fokusera sin uppmärksamhet på dig, innan den springer iväg.
8. Hoppar och tassar
Att hoppa och tassa är ett vanligt och naturligt beteende för hundar. Hundvalpar hoppar upp i luften för att nå och hälsa på sin mamma. Senare kan dem hoppa upp när dem hälsar på människor. Hundar kan också hoppa när dem är upphetsade eller när dem vill ha ett föremål i personens händer. En hoppande hund kan vara irriterande och till och med skadlig.
Det finns många tillvägagångssätt för att stoppa en hunds hoppande, men inte alla kommer att fungera för din hund. Det kan i vissa fall fungera att lyfta ett knä, ta tag i tassarna eller knuffa bort hunden, men för de flesta hundar ger detta fel signaler. Att hoppa upp är oftast ett uppmärksamhetssökande beteende, så varje bekräftelse din hund får ger en direkt belöning vilket förstärker det hoppande beteendet.
Den allra bästa metoden är att helt enkelt vända sig bort och ignorera din hund. Gå iväg om det behövs. Ta inte ögonkontakt, prata inte med och rör inte vid din hund. Fortsätt som vanligt och gör det du höll på med. När hunden lugnar ner sig och är stilla belönar du hunden på ett lugnt och sansat sätt. Det kommer inte att ta lång tid innan din hund förstår vad som gäller.
9. Biter
Hundar biter och nyps av flera olika anledningar, varav de flesta är på grund av instinkter. Valpar biter och nafsar för att undersöka sin omgivning. Hundmammor lär sina valpar att inte bita för hårt och disciplinerar dem vid behov. Det hjälper valparna att dämpa bitandet. Hundägare måste ofta visa sina valpar att det inte är acceptabelt att bitas med munnen.
Bortsett från valpbeteendet så kan hundar bitas av flera olika anledningar. Orsaken till att en hund biter eller nyps är inte nödvändigtvis på grund utav aggressivitet. En hund kan nypas, nafsa eller bita av olika skäl:
- Rädsla
- Beskydd
- Skydd av egendom
- Smärta eller sjukdom
- Instinkt
Alla hundar kan bita om situationen enligt hundens uppfattning kräver det. Ägare och uppfödare är dem som kan se till att minska tendensen till bett hos alla typer av hundar genom korrekt träning, socialisering och avel.
10. Aggressivitet
En aggressiv hund är oftast en hund som är rädd eller nervös. Hundar visar ofta sin agressivitet genom att morra, visa tänderna, göra utfall, bitas eller bråka med andra hundar. Det är viktigt att vara medveten om att alla hundar har potential att bli agressiva, oavsett ras eller avel.
Ta hjälp av en professionell hundtränare som kan lära dig hur du får din hund att lita på dig på ett hälsosamt sätt, ofta är hunden grovt understimulerad. Lämna aldrig en aggressiv hund ensam med barn eller främmande personer, även om du tror att hunden sannolikt inte kommer att skada någon.