Valpkurs och valpträning (5 viktiga saker ni lär er!)

Är det dags att skaffa valp? Då är det viktigt att du bokar in en valpkurs för dig och din valp, här är varför!

Valpkurs och Valpträning

Har du/ni skaffat valp eller funderar på att göra det? Då ska ni också försöka planera in att gå en bra valpkurs med hunden innan den vuxit till sig för mycket. Några anledningar till varför en valpkurs är bra är bland annat att du kommer få ett starkare band till din hund på ett tidigt stadie och lära dig hur en hund tänker och fungerar så att ni får ett bra samspel. 

Du kan dock inte ha för höga krav på din fyrfotade vän på den första kursen, eftersom den mest är till för att lägga grunderna för att valpen ska bli social och lyssna på dig. I den här artikeln ger vi dig 5 anledningar till varför det är så viktigt med en valpkurs och vad ni lär er under den tiden. Läs vidare!

Vad är en valpkurs och när ska man börja med det?

En valpkurs är lämpligt att börja med när din valp är kring 3-4 månaders ålder. Ju längre du väntar desto svårare blir det för hunden att lära sig, precis som med människor. Små barns hjärnor är som svampar och de lär sig fort som sjutton, men ju äldre man blir desto svårare blir det att ”lära en gammal hund sitta”, så att säga. 

På en valpkurs är inte tanken att din hund ska avsluta kursen och kunna alla kommandon i boken, den är mer till för att skapa grunderna till dig och din hunds relation och hur ni ska fungera tillsammans på bästa sätt. Meningen är att det ska vara en rolig stund tillsammans för husse/matte och den lille valpen.

Längden på en valpkurs kan variera men vanligen är den mellan 6-10 veckor 1 gång i veckan. Mellan tillfällena kan du själv öva de tekniker ni lärt er på kursen för att det verkligen ska sätta sig. Det är inte alltid det går som smort just under själva träffen när andra hundar och människor är på plats och stör valpens koncentration. Men det är också vitsen med valpkursen, att hunden ska vänja sig att socialisera på ett lugnt och sansat sätt.

Måste man gå en valpkurs med sin valp?

Men måste man då verkligen skriva upp sig på en valpkurs med sin hund för att lära in de tekniker som är viktiga i början? Svaret är nej, men, du kommer att ha otroligt stor nytta av det ni får lära er under dessa tillfällen, speciellt om man aldrig haft hund tidigare och inte har vana av att ha valp alls. 

Det är ett jättebra tillfälle att skapa en bra relation till din hund tidigt, så att ni har en bra grund att starta ifrån när hunden sedan blir könsmogen och ofta blir lite svårare att hantera under en period. Att börja öva in specifika grundtekniker under den tiden kan vara en utmaning då hunden lyssnar sämre och gärna vill trotsa lite. 

Valpkurs – detta lär ni er

Men vad lär man sig då på en valpkurs lite mer specifikt? Vi har listat de viktigaste punkterna som brukar förekomma på en valpkurs och varför de är viktiga:

1. En rolig stund tillsammans

När hunden är liten är det viktigt att man har kul ihop och att valpen känner sig trygg och har rutiner. En valpkurs en gång i veckan är ett perfekt tillfälle att ha roligt tillsammans och samtidigt lära sig viktiga saker.

2. Socialisering

På en valpkurs är det inte bara du och din hund. Det finns även andra valpar och hundägare, samt en instruktör. Därför kommer valpen få en naturlig vana vid att umgås med andra hundar och att träffa människor – tidigt i livet. Att socialisera valpen tidigt är viktigt för att inte få problem senare, även om könsmogenhet kan ställa till det lite hos en del hundar så är det mycket lättare att hantera om hunden redan vet hur den ska bete sig kring andra hundar.

Relaterat: Socialisera Hund – Så gör du (Med checklista)

3. Miljöträning

Att åka iväg på en valpkurs en gång i veckan under en tid är också väldigt bra miljöträning för hunden, som får möta något annat än det trygga hemmet för en stund. Här får hunden använda nosen på ett annat sätt och möta nya spännande dofter. Mycket bra stimulans för en liten valp, som sedan kommer sova gott när ni kommer hem.

Missa inte: Miljöträna Hund – Så gör du (Med checklista)

4. Fokusering

Något som är viktigt är att man tränar sin valp att ha fokus på dig, trots att det kanske pågår betydligt intressantare saker runt omkring. Detta kommer ni att få öva på under valpkursen och ni kommer ha mycket nytta av det när hunden blir äldre och kanske vill springa efter ett annat djur eller om ni befinner er i en stressig situation.

Läs också: Öva ögonkontakt med hund (3 Olika tekniker)

5. Utbyte med andra hundägare

En valpkurs är också mycket bra för dig att helt enkelt träffa andra hundägare och för valpen att träffa andra hundar som den kan leka av sig med utanför själva kursen. 

Kategorier: Artiklar, Hundar