Välj rätt foder till din hund (7 tips)

Här är 7 Enkla och snabba tips för att välja rätt hundfoder till just Din hund

Välj Rätt Foder Till Din Hund (7 Enkla Tips)

Är du också hundgalen? Då är vi två. Förmodligen har du också spenderat oräkneliga timmar i djuraffären eller klickat runt på internet efter det perfekta hundfodret. Att hitta ett foder som faktiskt är bra för din hund och din plånbok är frustrerande.

Alla hundar är individer och kan behöva olika hundfoder. När du väljer hundfoder bör du beakta din hunds ålder, storlek och energinivå. Alla hundfoder är inte lika energitäta och valpfoder innehåller mer ben och kalcium än vuxenfoder – vilket är viktigt för valpens tillväxt.

Ett bra hundfoder ska aldrig göra din lilla hunds mage upprörd på något sätt, det ska ge din hund rikligt med energi och hålla pälsen skinande silkeslen – även klara ögon på din hund kan visa att den får rätt hundfoder. Att hitta bra hundfoder är inte så enkelt som det verkar, och det finns inga riktiga genvägar.

Här är 7 tips till dig så att du enkelt kan välja rätt hundfoder.

1. Utfodra Torrfoder, Våtfoder eller Färskfoder?

Jag kommer alltid att förespråka färskfoder – det är det naturligaste för hundar. Men alla hundfoder har sina för och nackdelar. Här är en kort sammanfattning om de olika hundfoder som finns, men det finns mycket mer att lära inom ämnet.

Tänk på att hundfodret ska vara ett komplett mål.

Torrfoder

För det första så har vi smaken. Hade du ätit din mat om du fick torkade pelletsbitar? Jag tror inte det, därför står jag på din hunds sida om den vägrar äta torrfoder.

Fördelarna är dock priset och hanteringen av det. Torrfoder är mycket lättare att bara ta en skopa hundfoder och hälla i matskålen. Det innehåller också ofta spannmål. Det är även bra för hundens tänder att få tugga på någonting hårt.

Har du en nakenhund kan det vara bra att överväga annat hundfoder då dem ofta saknar många av deras tänder.

Våtfoder

Det luktar ungefär som torrfoder, något starkare. Våtfoder brukar oftast som torrfoder innehålla spannmål – det betyder dock inte dåligt, det beror på vad som passar din hund.

Färskfoder

Den renaste smaken för hundar kommer från färskfoder – hundar älskar det. Det här hundfodret innehåller sällan tillsatta konstigheter eller spannmål. Det är naturligt, gott och är oftast bra för din hunds mage.

Något du bör ha i åtanke om du utfodrar färskfoder till din hund är att du behöver borsta tänderna på hunden oftare. Färskfoder är väldigt mjukt och sliter inte på plack eller tandsten som torrfoder kan göra.

2. Översikt av din hunds hälsa

När du väljer hundfoder ska du börja med att tänka på hur gammal din hund är, hur aktiv den är, vad det är för ras, och om hon är ammande. Valpar och digivande tikar behöver normalt sett mer energitätt hundfoder, likaså aktiva och vissa äldre hundar. Hundar som inte kräver aktivering eller inte får tillräcklig aktivering kan behöva ett mindre energitätt hundfoder. Får din hund rätt typ och mängd hundfoder minskar riskerna för hälsoproblem vid övervikt.

Vissa varumärken tillverkar rasbaserat hundfoder, men dem flesta märker sina hundfoder efter ålder eller storlek. Det här stämmer inte alltid för din hund. Vi kommer in på det snart.

3. Tänk på din hunds energibehov

Ett energitätt hundfoder innehåller mer fett. Därav är det viktigt att veta vad just din hund som individ behöver. Hundar som arbetar behöver främst mättade kortkedjiga fettsyror – dem är enklast att omvandla till energi.

Alltså vill man då undvika att ge hundfoder med spannmål till din hund som inte är aktiv, då det innehåller mer kolhydrater – de flesta hundägare undviker spannmål om hunden inte arbetar.

4. Kolla på mer än produktmärkningen

Framsidan av hundfoderförpackningen stämmer inte alltid, ofta marknadsförs proteininnehållet (innan vatten har tillsatts). Man får också uppfattningen att det är protein av kött, det behöver inte vara så, vad dem marknadsför är totala mängden protein från alla ingredienser.

Studier menar att hunden är karnivor och bör endast äta rått kött (med undantag för allergi), medan andra menar att hunden är omnivor – alltså allätare. Vad du väljer är upp till dig, men ha uppsikt på din hunds välmående när du byter hundfoder.

Var försiktig med lurande texter som ”med oxe” eller ”med kycklingsmak”, dessa produkter behöver bara innehålla en liten mängd av råvaran. Exempelvis innehåller den här produkten endast 4% kött.

5. Kolla innehållsförteckningen

Ha i åtanke att innehållsförteckningen på ett hundfoder är baserad på vikt, köttprodukter innehåller ofta mycket vatten och brukar därför placeras högst upp på listan. Välj gärna ett hundfoder med 3 olika sorters djur eftersom det är vad som är rekommenderat. Hundar bör endast äta en vegetarisk diet vid allergi.

Det så kallade ”köttet” i hundfoder kan innehålla mer än bara kött, det kan vara rester av djuret så som fett, senor eller vävnad från olika delar av djuret. Detta leder till att vissa hundfoder innehåller mer fett och mindre protein även fast de har ”samma mängd kött”.

Kolla också så att den första produkten i listan inte är ris, vete, havre eller andra vegetabiliska produkter som exempelvis majs. Hundar kan inte smälta majs i magen men mald majs går utmärkt att spä ut hundfoder med, det är något tillverkarna tjänar storkovan på.

Majs är däremot en usel källa på både protein, näring, vitaminer och mineraler. Den enda anledningen till att majs används i hundfoder är för att det är billigt att spä ut fodret med. Mald majs är inte farligt för hundar, men du bör undvika dessa hundfoder då dessa produkter oftast tyder på låg kvalité.

6. Se om spannmålsfritt är rätt för din hund

Om du misstänker att din hund känner av allergiska besvär när du ger hundfoder som innehåller spannmål bör du överväga att ge din hund spannmålsfritt hundfoder. Det är också en bra idé att kontakta din veterinär. Spannmål är inte direkt dåligt för din hund om hunden inte är allergisk, och dessa hundfoder erbjuder oftast ett billigare pris.

Tecken på att din hund kan vara allergisk mot spannmål:

  • Slickar på tassarna ovanligt mycket
  • Kli
  • Kräkningar
  • Diarré
  • Nedsatt Aptit
  • Låg Energinivå

Om du är osäker bör du kontakta din veterinär. Om din hund visar sig vara allergisk mot hundfodret behöver det inte vara på grund av spannmål – det är faktiskt oftare på grund av hundfodrets huvudprotein, som kyckling eller nötkött.

7. Kolla upplysningstexten

Kontrollera alltid upplysningstexten och märkningen på hundfodret, inte bara för din hund – att exempelvis handla ekologiskt är både klimatsmart och lätt för samvetet.

Genetiskt modifierade produkter

Denna produkt innehåller genetiskt modifierade organismer – varningstext 
som ska anges om råvaran innehåller mer än 0,9 procent godkänt genetiskt 
modifierat materiel. Genetiskt modifierade råvaror får endast användas om 
de är godkända av EU.
- utdrag från Jordbruksverket

Ekologiskt foder

Märket för ekologiskt foder märket kan användas vid märkning av foder till 
livsmedelsproducerande djur om det har producerats i enlighet med 
EU:s ekoförordning och har kontrollerats av ett ackrediterat kontrollorgan 
för ekologisk produktion. Du kan ladda ner märket från EU:s sidor om 
ekologiskt landbruk. För närvarande kan foder till sällskapsdjur inte 
märkas som ekologiskt foder.
- utdrag från Jordbruksverket

KRAV-märket

KRAV-märket – kan användas vid märkning av foder om det uppfyller 
KRAV:s regelverk. Mer information om kravmärkning hittar du på KRAV:s 
webbplats. Där finns även märket för nedladdning.
- utdrag från Jordbruksverket

Slutsats

I den här artikeln har du hittat all den kritiska informationen du behöver för att välja rätt hundfoder. Man kanske inte kan tro att man kan bli mer älskad av sin hund, men med en förbättrad diet så blir man motbevisad. Känner du dig osäker på fodervalet för din hund så har vi gjort en guide av de rekommenderade hundfoderna för de flesta hundtyper.

Kategorier: Artiklar, Hundar