Välj rätt foder till din hund (7 Enkla tips)

7 Enkla och snabba tips för att välja rätt hundfoder till just DIn hund

Välj Rätt Foder Till Din Hund (7 Enkla Tips)

Är du också hundgalen? Då är vi två. Förmodligen har du också spenderat oräkneliga timmar i djuraffären eller klickat runt på internet efter det perfekta hundfodret. Att hitta ett foder som faktiskt är bra för din hund och din plånbok är frustrerande.

Ett bra hundfoder ska aldrig göra din lilla hunds mage upprörd på något sätt, det ska ge din hund rikligt med energi och hålla pälsen skinande silkeslen – även klara ögon på din hund kan visa att den får rätt hundfoder. Att hitta bra hundfoder är inte så enkelt som det verkar, och det finns inga riktiga genvägar.

Därför har vi dom här 7 tipsen till dig så att du enkelt kan välja rätt.

Utfodra Torrfoder, Våtfoder eller Färskfoder?

Jag kommer alltid att förespråka färskfoder – det är det naturligaste för hundar. Men alla foder har sina för och nackdelar. Här är en kort sammanfattning men det finns mycket mer att lära inom ämnet.

Tänk på att fodret ska vara ett komplett mål.

Torrfoder

För det första så har vi smaken. Hade du ätit din mat om du fick torkade pelletsbitar? Jag tror inte det, därför står jag på din hunds sida när den vägrar äta det. Fördelarna är dock priset och hanteringen av det. Det är mycket lättare att ta en skopa foder och hälla i matskålen. Det innehåller också oftast spannmål. Har du en nakenhund kan det vara bra att överväga andra val så dom ofta saknar flera tänder.

Våtfoder

Det luktar ungefär som torrfoder, något starkare. Våtfoder brukar oftast som torrfoder innehålla spannmål – det betyder dock inte dåligt, det beror på vad som passar dig och din hund bäst.

Färskfoder

Den renaste smaken för hundar – hundar älskar det. Det innehåller sällan tillsatta konstigheter. Det är naturligt, gott och är oftast bra för din hunds mage.

Översikt av din hunds hälsa

välja rätt hundfoder

När du väljer hundfoder ska du börja med att tänka på hur gammal din hund är, hur aktiv den är, vad det är för ras, och om hon är ammande. Valpar och digivande tikar behöver normalt sett mer energitätt hundfoder, likaså aktiva och vissa äldre hundar. Hundar som inte kräver eller får tillräcklig aktivering kan behöva mindre energitätt hundfoder. Får din hund rätt typ och mängd hundfoder minskar riskerna för hälsoproblem vid övervikt.

Vissa varumärken tillverkar rasbaserat hundfoder, men dom flesta märker sina hundfoder efter ålder eller storlek. Det här stämmer inte alltid för din hund, du ska därför få lära dig vad du ska kolla efter.

Tänk på din hunds energibehov

välja rätt hundfoder

Ett energitätt hundfoder innehåller mer fett. Därav är det viktigt att veta vad just Din hund behöver. Hundar som arbetar behöver främst mättade kortkedjiga fettsyror – dom är enklast att omvandla till energi. Alltså vill man då undvika spannmålsfoder till din hund som inte är aktiv, då det innehåller mer kolhydrater – de flesta hundägare undviker det om hunden inte arbetar.

Kolla på mer än produktmärkningen

Framsidan av produktförpackningen stämmer inte alltid, ofta marknadsförs proteininnehållet – det innan vatten har tillsatts. Ofta får man också uppfattningen att det är protein av kött, det är totala mängden protein på alla ingredienser. Studier menar att hunden är karnivor och endast bör äta rått kött (med undantag för allergi), medan andra menar att hunden är omnivor – alltså allätare. Vad du väljer är upp till dig, men ha uppsikt på din hunds välmående när du byter hundfoder.

Var försiktig med lurande texter som ”med oxe” eller ”med kycklingsmak”, dessa produkter behöver bara innehålla en liten mängd av råvaran. Exempelvis innehåller den här produkten endast 4% kött.

Lär dig läsa innehållsförteckningen

välja rätt hundfoder

Ha i åtanke att innehålls förteckningen är baserad på vikt, köttprodukter innehåller ofta mycket vatten och brukar därför placeras högst upp på listan. Välj gärna hundfoder med 3 olika sorters djur eftersom det är vad som är rekommenderat. Hundar bör endast äta en vegetarisk diet vid allergi.

Det så kallade ”köttet” kan innehålla mer än bara kött, det kan vara rester av djuret så som fett, senor eller vävnad från olika delar av djuret. Detta leder till att vissa hundfoder innehåller mer fett och mindre protein även fast de har samma mängd kött.

Kolla också så att den första produkten i listan inte är ris, vete, havre eller andra vegetabiliska produkter som exempelvis majs. Hundar kan inte smälta majs i magen men mald majs går utmärkt att spä ut hundfoder med. Det är däremot en usel källa på både protein, näring, vitaminer och mineraler. Den enda anledningen till att det används i hundfoder är för att det är billigt att spä ut fodret med. Mald majs är inte farligt för hundar, men du bör undvika dessa produkter då dessa produkter oftast tyder på låg kvalité.

Se om spannmålsfritt är rätt för din hund

välja rätt hundfoder

Om du misstänker att din hund känner av allergiska besvär när du ger hundfoder som innehåller spannmål bör du överväga att ge din hund spannmålsfri mat. Det är också en bra idé att kontakta din veterinär. Spannmål är inte direkt dåligt för din hund om hen inte är allergisk, och dessa hundfoder erbjuder oftast ett billigare pris.

Tecken på att din hund kan vara allergisk mot spannmål

  • Slickar på tassarna ovanligt mycket
  • Kli
  • Kräkningar
  • Diarré
  • Nedsatt Aptit
  • Låg Energinivå

Om du är osäker bör du kontakta veterinär. Om din hund visar sig vara allergisk mot fodret behöver det inte vara på grund av spannmål – det är faktiskt oftare på grund av fodrets huvudprotein, som kyckling eller nötkött.

Kolla upplysningstexten

Kontrollera alltid upplysningstexten och märkningen på de produkter produkter, inte bara för din hund – att exempelvis handla ekologiskt är både klimatsmart och lätt för samvetet.

Genetiskt modifierade produkter

Denna produkt innehåller genetiskt modifierade organismer – varningstext 
som ska anges om råvaran innehåller mer än 0,9 procent godkänt genetiskt 
modifierat materiel. Genetiskt modifierade råvaror får endast användas om 
de är godkända av EU.
- utdrag från Jordbruksverket

Ekologiskt foder

Märket för ekologiskt foder märket kan användas vid märkning av foder till 
livsmedelsproducerande djur om det har producerats i enlighet med 
EU:s ekoförordning och har kontrollerats av ett ackrediterat kontrollorgan 
för ekologisk produktion. Du kan ladda ner märket från EU:s sidor om 
ekologiskt landbruk. För närvarande kan foder till sällskapsdjur inte 
märkas som ekologiskt foder.
- utdrag från Jordbruksverket

KRAV-märket

KRAV-märket – kan användas vid märkning av foder om det uppfyller 
KRAV:s regelverk. Mer information om kravmärkning hittar du på KRAV:s 
webbplats. Där finns även märket för nedladdning.
- utdrag från Jordbruksverket

Slutsats

I den här artikeln har du hittat all den kritiska informationen du behöver för att välja rätt hundfoder. Man kanske inte kan tro att man kan bli mer älskad av sin hund, men med en förbättrad diet så blir man motbevisad. Känner du dig osäker på fodervalet för din hund så har vi gjort en guide av de rekommenderade hundfoderna för de flesta hundtyper.

Författad av:

Hundtränare och hundpsykolog. Typisk hundtjej med många år av erfarenhet med hundar.