Tysk schäferhund

Går du i tankarna på att skaffa en tysk schäferhund? Vi hjälper dig ta reda på allt du behöver veta om schäfern som är en av världens populäraste hundraser

Tysk Schäferhund

Den tyska schäferhunden, även kallad schäfer, är en av världens populäraste hundraser – och det finns goda anledningar till det. Dessa hundar är intelligenta och exceptionella arbetshundar. Deras hängivenhet och mod är enastående. Och dom är även otroligt mångsidiga.

Rasen går också som nämnt under namnet schäfer. Schäfer var det officiella namnet i Sverige fram tills 1 Januari 2012 – då rasen officelt bytte namn till Tysk Schäferhund. Schäfer betyder ’fårherde’ på tyska. Rasen finns i två varianter, dubbelpäls och lång dubbelpäls.

Dom 10 roligaste hundraserna
Dom 10 roligaste hundraserna

Schäfern är utmärkta på så gott som allt som dom tränas för: assistanshundar för handikappade, polis- och militärarbete, vallning, sök- och räddningsarbete, nosework och specialsök, tävlingslydnad, agility och – sist men inte minst – som lojala familjemedlemmar.

Allmän information om Tysk Schäferhund

Kräver erfarenhet: JaFäller päls: Ja
Energinivå: HögPälsvård: Mellan
Kräver aktivering: MycketBarnvänlig:
Kräver motion: MycketNära till skall: Ja
Träningsvillig: MycketAllmän hälsa: Mellan
Reserverad: JaLivslängd: 9-13 år
Mankhöjd:
Hane: 60-65 cm
Hona: 55-60 cm
Vikt:
Hane: 30-40 kg
Hona: 22-32 kg
 • Ursprungsland: Tyskland
 • Ursprungsår: 1899
 • Rasgrupp: 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)
 • Smeknamn: Schäfer
 • Pälsstruktur: Tät underull med långt och mjukt täckhår, eller kort, tätt och grovt täckhår.
 • Färger: Helt svart eller svart eller grå med gula, bruna eller röda tecken
tysk schäferhund

Som namnet avslöjar har den tyska schäferhunden sitt ursprung i Tyskland, från sent 1800-tal. Genom att avla på dom mest intelligenta, följsamma och lydigaste vallhundarna i Tyskland lyckades man avla fram det som idag är känt som den tyska schäferhunden.

Den här hundrasen var avsedd att valla får, och skydda flocken från rovdjur. Hundarna ansågs inte vara sällskapsdjur eller familjemedlemmar, utan snarare böndernas arbetsredskap.

Deras intellekt, snabbhet, styrka och skarpa luktsinne gjorde dom till den perfekta vallhunden. Även om tyska schäferhundar endast sågs som ett verktyg och inte som husdjur så gav bönderna hundarna mat, skydd och vindskydd åt hundarna.

I början av första världskriget var tyska schäferhundar mycket populära i Tyskland och spreds snabbt till andra delar av världen. Folk älskade den tyska schäferhunden för deras lojala och modiga egenskaper.

På grund av rasens rykte om att vara modig och lätt att träna blev tyska schäferhunden mycket populära som polishundar och synhundar för blinda. Deras fantastiska luktsinne och modiga egenskap gjorde tyska schäferhunden till den idealiska polishunden. Deras tillförlitliga uppmärksamhet för vad som händer runt omkring dem, tillsammans med deras tålamod gjorde dom även till bra synhundar.

Tack vare dessa enastående kvaliteter och egenskaper är tyska schäferhunden en underbar familjemedlem, vakthund och brukshund. Rasen har en reserverad inställning till främlingar i början, men lär sig snabbt om det finns en hotbild eller inte. Denna egenskap gör dem till utmärkta vakthundar, särskilt när det gäller barn. Man bör socialisera dem när dom är små och ta med dem på långa promenader eller löprundor under hela deras liv.

Eftersom rasen är en brukshund, oavsett om uppfödaren avlar efter lugna gener eller inte, så måste tyska schäferhundar aktiveras mentalt. En tysk schäferhund kommer inte trivas i ett hem utan arbeten, där hunden inte får jobba och tänka. Hundar som inte lyckas göra sig av med denna överskottsenergi tenderar att bli reaktiva, stressade eller aggressiva.

Sammanfattning

 • Tysk schäferhund är inte rasen för dig om du är borta hemifrån mycket eller under långa perioder. När dom lämnas ensamma kan dom bli oroliga eller uttråkade och kommer sannolikt att uttrycka sin oro på ett sätt som du inte gillar, till exempel genom att skälla och tugga på saker.
 • Tyska schäferhundar är aktiva och intelligenta hundar. Det gäller att ständigt hålla dem sysselsatta med att lära sig, leka och att arbeta. Daglig motion, både fysisk (t.ex. jogging och bollkastning) och mental (t.ex. tricks, agility, rallylydnad m.m.), är ett måste.
 • Tyska schäferhundar kan vara reserverade och försiktiga mot främlingar och andra hundar. För att få en social och trevlig hund bör du exponera din schäfervalp för många olika slags erfarenheter, platser och människor. Socialisering och miljöträning, där valpkurser är en bra början, är viktigt för att din hund ska kunna växa upp och bli trygg och stabil.
 • Dessa hundar fäller, mycket. Borsta din tyska schäferhund flera gånger i veckan och köp en bra dammsugare, jag rekommenderar en robotdammsugare så att du kan dammsuga flera gånger om dagen utan att anstränga dig. Du kommer att behöva den.
 • Ensamträning är ett måste för en tysk schäferhund, det hjälper dem att lära sig att vara lugna och glada när dom är ensamma. Detta är särskilt viktigt för tysk schäferhundar som ofta lider av separationsångest när de lämnas ensamma.
 • Den tyska schäferhunden har rykte om att vara en fantastisk vakthund – och det är dom också. Dom har nära till skall och gillar inte främlingar särskilt mycket.
 • Tyska schäferhundar trivs bäst med tillgång till en stor inhägnad gård, där dom kan bränna av en del av sin naturliga energi.
 • Överansträng aldrig din schäfervalp innan 18 månaders ålder – detta för att minimera höft- och ledproblem.
 • Tyska schäferhundar passar inte särskilt bra i lägenheter eller små hus.
 • Köp aldrig en importerad eller korsblandad tysk shäferhund om du inte är medveten om risker och sjukdomar.

Historia

Den tyska schäferhunden är en relativt ny ras sedan 1899, men ursprungshundarna har funnits i flera hundra år. Rasens existens beror på en enda man: Kapten Max von Stephanitz, kapten i det tyska kavalleriet med målsättningen att avla fram en tysk ras som skulle vara en perfekt vallhund och lika så kunna skydda böndernas boskapsdjur mot rovdjur.

Dom tyska bönderna, precis som i resten av Europa, förlitade sig på hundar för att driva och skydda boskapsdjuren. Vissa hundar var omtalade för sin skicklighet vilket gjorde att bönder och uppfödare reste i flera dagar för att para sina tikar med en passande hane. Något som von Stephanitz noterade var dock att ingen hade utvecklat områdets vallhundar till en egen ras.

År 1898 drog sig von Stephanitz tillbaka från det militära livet och inledde sin nya karriär och det som skulle visa sig bli hans passion: han experimenterade med hundavel för att skapa en överlägsen tysk vallhundsras. Stephanitz studerade britternas avelsteknik, som var kända för deras exceptionella vallhundar Han reste även runt i hela landet för att delta i hundutställningar för att studera dom tyska vallhundarna.

Von Stephanitz såg många olika fina vallhundar, hundar som var atletiska, intelligenta och duktiga. Vad han inte såg var en hund som hade alla dessa egenskaper.

År 1898 besökte von Stephanitz en hundutställning där en vargliknande hund fångade hans uppmärksamhet. Han köpte omedelbart hunden, som fick namnet Hektor Linksrhein. Hundens kraftfulla fysik och intelligens imponerade så mycket på von Stephanitz att han bildade den första tyska rasklubben för tysk schäferhund 1899 där en rasstandard skrevs.

Även om han hade tänkt sig att tyska schäferhundar skulle fungera som vallhundar så såg von Stephanitz att i takt med att Tyskland blev alltmer industrialiserat att behovet av sådana hundar minskade. Han var fast besluten att hans ras skulle fortsätta som en brukshund, och han beslutade att hundens framtid låg i polisarbete och militärtjänst.

Genom att utnyttja sina militära kontakter övertygade von Stephanitz den tyska regeringen om att använda rasen. 1901 användes tysk schäferhund för första gången som tjänstehund inom polisen och under första världskriget tjänstgjorde tysk schäferhund som militärhund där den hade många olika uppgifter, bland annat som budbärare, räddningshund och vakthund.

Tysk schäferhund kom till Sverige 1905, och redan 1913 började göteborgspolisen att använde hunden som tjänstehund. 1924 bildades den svenska schäferhundklubben.

Temperament

Den tyska schäferhundens personlighet är något reserverad men vanligtvis inte aggressiv. Dom är särskilt reserverade mot främlingar, men när dom blir vänner är dom extremt lojala. Tillsammans med sin familj är dom lättsamma och tillmötesgående, men när dom hotas kan dom vara envisa och beskyddande, vilket gör dom till utmärkta vakthundar.

Denna mycket intelligenta och träningsbara hundras trivs med att ha ett jobb att göra – vilket jobb som helst. Tysk schäferhund kan tränas att göra nästan vad som helst, allt från att markera för en döv person att dörrklockan eller telefonen ringer, till att sniffa fram särskilda dofter i olika miljöer.

Något som dom inte är så bra på är att vara ensamma under långa perioder. Utan det sällskap som dom behöver, och utan motion och möjligheten att utnyttja sin intelligens så blir dom uttråkade och frustrerade. En tysk schäferhund som är understimulerad och ignorerad av sin familj kommer sannolikt att bli stressad, reaktiv och skällig – dom kan till och med bli aggressiva eller börja tugga på inredning.

Precis som alla andra hundar så behöver tysk schäferhundvalpar tidigt socialiseras och miljötränas – det vill säga exponeras för många olika typer av människor, miljöer, ljud och upplevelser – när dom är mycket unga. Socialisering bidrar till att din schäfervalp växer upp och blir en trygg och självsäker hund.

Aktivering

Tyska schäferhundar är från början avlade för att valla får varje dag, med det sagt är dom avlade för att vara aktiva. Det betyder att dom har massor av energi som dom måste göra av med genom daglig motion och träning.

Om du lämnar dom ensamma under långa perioder utan motion och aktivering kan du räkna med problem. Tristess och stillasittande leder till beteendeproblem – tuggande, reaktivitet och skällande. Tyska schäferhundar behöver verkligen motionera både sin kropp (jogging, en långpromenad) och sin hjärna (träning som nosework eller lydnad).

Liksom många andra vallhundar är schäferhundar en ganska skällande hundras. Skällandet är inte nödvändigtvis ett problem, men det kan bli det om hunden är uttråkad. Att lära in kommandot ”tyst” bör vara en del av varje schäferhunds lydnadsträning.

Tyska schäferhundar älskar att tugga, och deras kraftfulla käkar kan ta sönder det mesta. Om dom väljer fel sak att gnaga på kan dom skada sina tänder, svälja något som gör dom sjuka eller till och med kvävas. Skydda din hund och dina tillhörigheter genom att ge dem säkra tuggleksaker och ben så att hunden kan roa sig när du inte leker med den.

Hälsa

Tysk schäferhund har inte en helt felfri hälsa, och som alla raser är dom benägna att drabbas av vissa hälsoproblem. Alla tyska schäferhundar kommer inte att få någon eller några av dessa sjukdomar, men det är viktigt att vara medveten om dom om du överväger denna ras.

Rastypiska sjukdomar och defekter hos Tysk schäferhund:

 • allergier
 • circumanalfistlar (små blödande och fistelöppningar runt anal)
 • exokrin pancreas insufficiens (bukspottkörtelrubbning)
 • problem med rygg och leder
 • höftledsdysplasi
 • armbågsdysplasi
 • hudutslag
 • rodnader

Det finns olika avelsstrategier inom olika kennlar. Vissa kennlar föder upp hundar där hälften lider av höftledsdysplasi medans andra kennlar endast har ett fåtal procent som lider utav höftledsdysplasi. Innan valpköpet är det viktigt att du kollar upp kennelns tidigare kullar, det kan du enkelt göra på internet.

Skötsel

Den tyska schäferhunden avlades från början för att valla boskapsdjur i hårda klimat, och deras medellånga dubbelpäls lämpar sig perfekt för detta, eftersom den skyddar hunden från regn och snö samtidigt som den är motståndskraftig mot att samla upp grus eller smuts.

Vissa tyska schäferhundar är långhåriga. Den ”ideala” schäfern har dock en dubbelpäls som är medellång. Den yttre pälsen är tät med raka hår som ligger nära kroppen och är ibland vågig och sträv.

Om du vill ha en tysk schäferhund så får du räkna med hår på dina svarta byxor, på din vita soffa och i stort sett överallt i huset.

Det finns inte någon magisk lösning för att få bort håret och det måste vi bara acceptera. Men om du borstar två till tre gånger i veckan kommer det mesta av pälsen att lossna i borsten i stället för på ditt golv och i soffan. En rejäl dammsugare skadar inte heller, en robotdamssugare är att rekommendera.

Om du tvättar din hund alltför ofta tar du bort dom naturliga oljorna i pälsen som håller din hunds päls naturligt ren, så se till att du endast badar hunden vid behov. Det borde inte vara så ofta, trots att dom är kända för att fälla päls så brukar tyska schäferhundar vara ganska rena och luktfria.

Man bör klippa klorna två gånger i månaden och kolla i öronen en gång i veckan för att se om det finns utslag, smuts, rodnad eller dålig lukt som kan tyda på en infektion.

Tyska schäferhundar älskar att tugga och denna vana hjälper till att hålla tänderna rena. Ge dem robusta och säkra tuggleksaker eller ben så kan uppbyggnaden av tandsten minska. Att borsta tänderna med en mjuk tandborste och hundtandkräm hjälper också till att hålla tandköttet och tänderna friska.

Pälsvård

Tysk schäferhund finns i följande färgvarianter:

 • Enfärgad svart
 • Svart med gula, bruna eller röda tecken
 • Grå med gula, bruna eller röda tecken.

Dom fäller väldigt mycket päls, så för att undvika hundhår överallt i ditt hem bör du borsta din hund var eller varannan dag. Dom behöver endast duscha vid behov.

Barn & Djur

Om hunden är vältränad och har haft mycket tid tillsammans med barn, särskilt som valp, så är tyska schäferhunden en bra hund tillsammans med barn. Vissa säger till och med att dom är en korsning mellan en barnvakt och en polis, dom är både snälla mot och beskyddande av barnen i familjen.

Det här är dock en stor hund som av misstag kan knuffa omkull ett litet barn. I enlighet med sin reserverade natur är dom inte supervänliga mot barn som dom inte känner, men dom är i allmänhet pålitliga om dom känner barnet.

Den tyska schäferhunden kan även leva med andra hundar och husdjur, så länge dom får lära sig att göra det från början som valp. Att introducera en vuxen tysk schäferhund till ett hushåll med andra husdjur kan bli komplicerat om hunden inte är van vid att vara tillsammans med andra hundar eller katter.

Vanliga frågor om Tysk Schäferhund

Är tysk schäferhund en bra familjehund?

Den tyska schäferhunden kan vara en hund som passar i aktiva familjer. Förutsättningarna är att hunden får tillräckligt med aktivering och att barnen är tillräckligt stora att kunna hantera hunden.

Hur mycket kostar en tysk schäferhundvalp?

En frisk veterinär besiktigad och SKK-registrerad schäfervalp kostar mellan 10 000 och 22 000 kr. En välutbildad tjänstehund kostar från 40 000 kr. En riktigt bra utbildad skyddshund utomlands kan kosta upp mot 500 000 kr.

Betygsätt den här sidan

Kategorier: Hundraser, Hundar