Tysk schäferhund

Går du i tankarna på att skaffa en tysk schäferhund? Vi hjälper dig ta reda på allt du behöver veta om schäfer som är en av världens populäraste hundraser!

Tysk Schäferhund

Tysk schäferhund, även kallad schäfer, är en av världens populäraste hundraser – och det finns goda anledningar till det. Dessa hundar är intelligenta och exceptionella arbetshundar. Deras hängivenhet och mod är enastående och de är otroligt mångsidiga.

Schäfer var det officiella namnet i Sverige fram tills 1 Januari 2012 – då hundrasen officelt bytte namn till tysk schäferhund. Schäfer betyder ”fårherde” på tyska. Rasen finns i två varianter, kort- och långhårig.

Schäfern är utmärkta på så gott som allt som de tränas för: assistanshundar för handikappade, polis- och militärarbete, vallning, sök- och räddningsarbete, nosework och specialsök, tävlingslydnad, agility och – sist men inte minst – som lojala familjemedlemmar.

Basfakta om tysk schäferhund

Schäfer är kända för sin uthållighet och arbetsvilja, vilket gör dem till en pålitlig partner i olika arbetsuppgifter och aktiviteter. Det är en fantastisk ras för den som söker en pålitlig, mångsidig och lojal hund som är redo att ge sin ägare sin fulla uppmärksamhet och engagemang.

  • Rasgrupp: 1 (Vall-, boskaps- och herdehundar)
  • Energinivå: Hög
  • Mankhöjd: Hane 60-65, hona 55-60 cm
  • Vikt: Hane 30-40, hona 22-32 kg
  • Förväntad livslängd: 9-13 år
  • Fäller päls: Ja
tysk schäferhund

Historia

Tyska schäferhundar, med sina imponerande arbetsegenskaper och allsidighet, har en rik historia som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Denna ras härstammar från medeltidens tyska fårvallare och har genomgått en långvarig avelsprocess för att bli den hund vi känner idag.

Under seklernas gång har tyska bönder förlitat sig på hundar för att driva och skydda boskapsdjur. Det var just dessa hundar som fångade kapten Max von Stephanitzs uppmärksamhet i slutet av 1800-talet. Von Stephanitz, en kapten i det tyska kavalleriet, hade en vision om att avla fram en perfekt vallhund som även kunde skydda boskapen från rovdjur.

Efter att ha studerat britternas avelsteknik och noga observerat tyska vallhundar på utställningar, insåg von Stephanitz att ingen hade utvecklat dessa hundar till en egen ras. År 1898, på en hundutställning, blev han fascinerad av en vargliknande hund vid namn Hektor Linksrhein och köpte omedelbart honom. Hektors fysiska styrka och intelligens imponerade på von Stephanitz, och detta möte blev starten på skapandet av den tyska schäferhundrasen.

År 1899 grundades den Tyska Schäferföreningen under von Stephanitz ledning. Denna rasstandard var ett viktigt steg mot att etablera rasen som vi känner den idag. Von Stephanitz hade ursprungligen tänkt att schäfern skulle vara vallhundar, men med Tysklands industrialisering insåg han att behovet av sådana hundar minskade. Istället fokuserade han på att använda dem som tjänstehundar inom polisen och militären.

Genom sina militära kontakter övertygade von Stephanitz den tyska regeringen att använda tysk schäferhund inom polisen. Redan 1901 togs de i bruk som tjänstehundar, och deras förmågor inom polisarbete och militärtjänst blev snabbt erkända. Under första världskriget hade tyska schäferhundar olika uppdrag som budbärare, räddningshundar och vakthundar, och deras hjältedåd spred sig bland hemvändande soldater och bidrog till rasens enorma popularitet och spridning.

Tysk schäferhund nådde Sverige 1905, och 1913 började göteborgspolisen använda dem som tjänstehundar. För att samla och främja rasen bildades den svenska schäferhundklubben 1924.

Idag är tyska schäferhundar inte bara kända för sina imponerande arbetsegenskaper utan också för deras lojalitet och intelligens. De är populära som både tjänstehundar och sällskapshundar över hela världen och fortsätter att bevisa sitt värde i olika områden, inklusive räddningsinsatser, spårning och tävlingar.

Temperament

Tysk schäferhund är känd för sin mentala välbefinnande, självsäkerhet och samarbetsvilja. Deras temperament är vanligtvis reserverat men inte aggressivt, särskilt mot främlingar. När de väljer att bygga relationer blir de extremt lojala och tillgiven. Med sin familj är de lättsamma och anpassningsbara, men om de känner sig hotade kan de visa sig envisa och beskyddande, vilket gör dem till utmärkta vakthundar.

Denna intelligenta ras är lätt att träna och trivs med att ha ett jobb att utföra. De är kapabla att lära sig och utföra en rad olika uppgifter, från att assistera personer med hörselnedsättning genom att markera ljudsignaler till att använda sin exceptionella luktsinne för att upptäcka specifika dofter i olika miljöer.

En viktig sak att notera är att tyska schäferhundar inte mår bra av att vara ensamma under långa perioder. Utan tillräckligt med sällskap, motion och mental stimulans kan de bli uttråkade och frustrerade. En understimulerad schäferhund kan visa tecken på stress, reaktivitet och överdrivet skällande, och i vissa fall kan de till och med utveckla aggressivt beteende eller börja förstöra inredningen.

Precis som alla hundar kräver tyska schäferhundvalpar tidig socialisering och träning i olika miljöer. Genom att utsättas för olika människor, ljud och situationer i ung ålder kan valparna utveckla trygghet och självsäkerhet. En väl socialiserad schäferhund blir en harmonisk och balanserad följeslagare.

Det är viktigt att förstå att tyska schäferhundar är intelligenta och aktiva hundar som behöver mental och fysisk stimulans för att må bra. Genom att ge dem en meningsfull uppgift och engagera dem i olika aktiviteter kan ägare bygga en stark och ömsesidigt givande relation med dessa fantastiska hundar.

Aktivering

Tyska schäferhundar är också kända för sin mångsidighet och sin förmåga att prestera inom olika områden. Från att vara en utmärkt tjänstehund till att vara en framstående tävlingshund och en trogen familjemedlem, har denna ras gjort sig ett namn i vårt moderna samhälle.

Det är viktigt att komma ihåg att tyska schäferhundar har en historiskt nedärvd drift att vara aktiva. Deras ursprungliga uppgift var att valla får dagligen, vilket betyder att de har mycket energi som behöver utlopp genom daglig motion och träning.

Om du låter dem vara ensamma under långa perioder utan tillräcklig motion och stimulans kan det leda till problem. Tristess och brist på aktivitet kan resultera i oönskat beteende som tuggande, reaktivitet och överdrivet skällande. Därför behöver schäfern regelbunden fysisk motion, såsom jogging eller långpromenader, samt mental träning som nosework eller lydnad.

Som med många andra vallhundar är schäferhundar benägna att skälla. Skällandet i sig är inte nödvändigtvis ett problem, men om det beror på tristess kan det bli irriterande. Det är viktigt att inkludera träning av kommandot ”tyst” i schäferhundens lydnadsträning för att kunna reglera skällandet när det behövs.

Schäferhundar älskar att tugga, och deras kraftfulla käkar kan förstöra det mesta om de inte får rätt leksaker att gnaga på. För att skydda din hund och dina ägodelar är det viktigt att tillhandahålla säkra tuggleksaker och ben som de kan roa sig med när du inte är aktivt involverad.

Att aktivera och träna din tyska schäferhund är nyckeln till ett lyckligt och balanserat liv för både dig och din hund. Genom att tillgodose deras behov av motion, mental stimulans och lämpliga tuggleksaker kan du skapa en harmonisk och lycklig tillvaro för er båda.

Hälsa

Schäfer är generellt sett en hälsosam ras, men de är överrepresenterade när det gäller vissa hälsoproblem. Enligt veterinärvårdsstatistik från Försäkringsbolaget Agria är de mer benägna att drabbas av hudsjukdomar och sjukdomar relaterade till rörelseapparaten.

En vanlig hälsoproblem hos schäfer är problem med ryggraden, särskilt så kallad degenerativ myelopati (DM), som är en progressiv neurologisk sjukdom som påverkar hundens förmåga att röra sig. Höftledsdysplasi är också en utmaning för rasen, där höftlederna inte utvecklas korrekt och kan leda till smärta och nedsatt rörlighet.

Dermatologiska problem är också vanliga hos tyska schäferhundar, inklusive allergier, hudinfektioner och eksem. Deras känsliga hud kräver noggrann uppmärksamhet och vård för att undvika komplikationer.

För att bibehålla en god hälsa hos tyska schäferhundar är det viktigt att ägarna genomför regelbundna veterinärkontroller och upprätthåller en balanserad kost samt tillhandahåller lämplig motion och mental stimulans. Att hålla vikten under kontroll är också viktigt för att minska risken för belastning på lederna.

Skötsel

Tyska schäferhundar kommer i två hårlagvarianter, normalhårig och långhårig. Pälsen består av täckhår och underull och kräver inte mycket särskild omsorg förutom regelbunden borstning och kamning. Dock kräver den långhåriga varianten något mer pälsvård, och bad eller dusch kan vara nödvändigt vid behov.

När det gäller pälsavfall så är det något som man får räkna med om man har en tysk schäferhund. Pälsen kan hamna på dina kläder, soffor och överallt i huset. Det finns ingen magisk lösning för att bli av med pälsavfallet, men genom att borsta hunden regelbundet, helst två till tre gånger i veckan, kan det mesta av lösa hår fångas upp av borsten istället för att hamna på golvet eller i möblerna. En kraftfull dammsugare kan också vara till hjälp, och en robotdammsugare kan vara en bekväm investering.

När det kommer till pälsvård är det viktigt att inte överdriva med badandet. För frekvent tvätt kan ta bort de naturliga oljorna i pälsen som hjälper till att hålla den ren. Badning bör endast göras vid behov. Trots att tyska schäferhundar har en benägenhet att fälla mycket päls, brukar de vara relativt rena och luktfria.

När det gäller kloklippning bör klorna klippas ungefär två gånger i månaden. Det är också viktigt att regelbundet inspektera öronen och leta efter eventuella tecken på infektion, såsom utslag, smuts, rodnad eller dålig lukt. Om något av dessa tecken upptäcks bör veterinär kontaktas för undersökning och behandling.

Tyska schäferhundar älskar att tugga, och detta kan faktiskt bidra till att hålla deras tänder rena. Genom att ge dem robusta och säkra tuggleksaker eller ben kan uppbyggnaden av tandsten minskas. Att borsta tänderna regelbundet med en mjuk tandborste och hundtandkräm bidrar också till att bibehålla en god tand- och tandköttshälsa.

Barn & Djur

Tyska schäferhundar kan vara mycket bra med barn och andra djur om de är ordentligt socialiserade och tränade från en tidig ålder. Det är viktigt att börja socialisera en tysk schäferhundvalp så tidigt som möjligt. Exponera valpen för olika människor, inklusive barn i olika åldrar, och andra djur i kontrollerade och positiva miljöer. Detta hjälper till att lära valpen att vara bekväm och hantera olika situationer.

En vältränad tysk schäferhund är viktig för att säkerställa att de förstår och respekterar gränser och att de kan kontrolleras i närvaro av barn och andra djur. Träna din hund i grundläggande lydnadskommandon och sociala färdigheter. Belöningsbaserad träning fungerar vanligtvis bäst med tysk schäferhund.

När du introducerar en tysk schäferhund för barn eller andra djur, se till att övervaka deras interaktioner noggrant i början. Detta ger dig möjlighet att ingripa om det behövs och se till att både hunden och de andra involverade är säkra.

Varje hund och barn är unika, så det är viktigt att respektera individuella gränser och komfortnivåer. Lär barn att vara respektfulla och försiktiga med hunden och undervisa dem om hur man korrekt hanterar och interagerar med hundar.

Var medveten om att inte alla tyska schäferhundar är likadana. Vissa kan vara mer vänliga och toleranta mot barn och andra djur, medan andra kan vara mer reserverade eller försiktiga. Det är viktigt att anpassa sig till individens temperament och ge dem den tid och utrymme de behöver för att känna sig trygga.

Sammanfattningsvis är det möjligt för en tysk schäferhund att vara utmärkta följeslagare för barn och andra djur när de får rätt socialisering, träning och övervakning. Att introducera dem på rätt sätt och respektera individuella gränser är nyckeln till en framgångsrik och harmonisk interaktion.

Vanliga frågor om Tysk Schäferhund

Hur mycket kostar en schäfer?

En frisk veterinärbesiktigad och SKK-registrerad schäfervalp kostar mellan 13,000 och 22,000 kr. En välutbildad tjänstehund kan kosta från 40,000 kr.

Är det svårt att ha en schäfer?

Det kan vara utmanande att äga en schäfer eftersom de är aktiva, intelligenta och kräver mycket träning och stimulans för att trivas.

Hur länge kan en schäfer vara ensam?

Schäferhundar är sociala och behöver sällskap, så det rekommenderas inte att lämna dem ensamma under långa perioder. Men de kan klara av att vara ensamma i några timmar om de är ordentligt tränade och stimulerade.

Hur stor blir en schäfer tik?

En vuxen schäfer tik kan nå en höjd på 55-60 cm vid manken och väga mellan 22-32 kg, men det kan vara variationer beroende på individuell genetik och uppfödning.

Hur mycket motion kräver en schäfer?

Schäferhundar är en aktiv ras och behöver minst 1-2 timmars fysisk träning varje dag för att hålla sig nöjda och friska. Detta kan inkludera promenader, lek, löpning och andra former av motion.

Hur ofta ska man duscha en schäfer?

Schäferhundar har en naturlig självrengörande päls och behöver inte badas regelbundet. De kan behöva ett bad endast när de är smutsiga eller luktar dåligt. Överdriven badning kan ta bort de naturliga oljorna i deras päls.

Hur tröttar man ut en schäfer?

För att trötta ut en schäfer bör du ge dem tillräckligt med fysisk och mental stimulans genom långa promenader, löpning, lek, träning och olika typer av aktiveringsövningar som exempelvis nosarbete och lydnadsträning.

Hur länge ska en schäfer gå?

En schäfer behöver regelbunden motion och promenader varje dag, vanligtvis cirka 30-60 minuter per promenad. Det är viktigt att anpassa längden och intensiteten på promenaderna efter hundens ålder, kondition och individuella behov.

Kategorier: Hundraser, Hundar